Ухвала
від 30.08.2024 по справі 758/35/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/35/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2024 року м. Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі головуючого судді Ковбасюк О.О., розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Лупейка Олександра Васильовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Подільського районного суду міста Києва перебуває цивільна справа №758/35/24 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «КРАВЕСТ», ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 , про визнання недійсним фраудаторного правочину.

29.08.2024 від представника позивача ОСОБА_4 надійшла заява про забезпечення проведення судового засідання призначеного на 24.09.2024 на 14 год. 00 хв. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, шляхом забезпечення його проведення в режимі відеоконференції шляхом використання системи відеоконференцзв`язку EasyCon.

В обґрунтування клопотання представник зазначив, що він не має можливості фізично з`явитися в судове засідання у зв`язку з його перебуванням в цей день у відпустці.

Відповідно до ч. 1 ст. 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Згідно з ч. 3, ч. 4 ст. 212 ЦПК України учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Пунктом 46 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя №1845-0/15-21 від 17.08.2021, передбачено, що за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів.

Враховуючи положення чинного законодавства, винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

При вирішенні поданого клопотання судом враховується, що на даний час у місті Києві діють стабілізаційні відключення електроенергії, у зв`язку з чим суд не завжди здатний забезпечити технічну можливість забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

При цьому суд також виходить із того, що згідно з ч. 5 ст. 212 ЦПК України прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду.

Крім того, судом враховуються приписи частини 7 статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», згідно з якою учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Відповідно до положень чинного законодавства, необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції визначається судом, що розглядає цивільну справу.

При цьому, виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, в зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку, з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасників справи, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Ураховуючи наведене, з метою недопущення порушення прав та законних інтересів учасників справи, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні заяви представника позивача про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Керуючись ст.ст. 212, 258-261, 353 ЦПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

У задоволенні заяви представника позивача ОСОБА_1 адвоката Лупейка Олександра Васильовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. О. Ковбасюк

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.08.2024
Оприлюднено18.09.2024
Номер документу121676081
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —758/35/24

Ухвала від 30.08.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 04.07.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 04.07.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні