Ухвала
від 16.09.2024 по справі 569/13537/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/13537/24

1-кс/569/6327/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2024 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання дізнавача СД Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , яке погоджено з прокурором Рівненської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Дізнавач, в межах повноважень передбачених ст. 40-1 КПК України, у рамках кримінального провадження № 42024181110000019 від 11.03.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.358 КК України, звернулась до слідчого судді з клопотанням погодженим прокурором, у якому просить дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні приватного нотаріуса ОСОБА_5 (свідоцтво №8984, адреса здійснення діяльності: АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування клопотання зазначено, що 11.03.2024 року до Рівненської окружної прокуратури надійшло звернення громадянки ОСОБА_6 , в ході розгляду якого установлено, що ФОП ОСОБА_7 , було виготовлено технічний паспорт на торговий павільйон який не є об`єктом нерухомого майна та вподальшому на підставі вказаного технічного паспорту за громадянкою ОСОБА_8 зареєстровано право власності на об`єкт нерухомого майна - торговий павільйон загальною площею 7,4 кв.м. за адресою: АДРЕСА_2 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Рівненської окружної прокуратури надійшло звернення громадянки ОСОБА_6 , жительки АДРЕСА_3 , в ході опрацювання якого установлено, що ФОП Дорощук виготовлено технічний паспорт на торговий павільйон який не є об`єктом нерухомого майна та вподальшому на підставі вказаного технічного паспорту за громадянкою ОСОБА_8 зареєстровано право власності на об`єкт нерухомого майна - торговий павільйон загальною площею 7,4 кв.м. за адресою: АДРЕСА_2 .

Для реєстрації вказаного права власності на об`єкт нерухомості, а саме торговий павільйон загальною площею 7,4 кв.м. за адресою: АДРЕСА_2 , були подані наступні документи:

- технічний паспорт, серія та номер: 326, виданий 23.10.2018 року, видавник ФОП ОСОБА_7 ;

- витяг про реєстрацію договору оренди, серія та номер 14731165, виданий 16.12.2013 року видавник державний реєстратор ОСОБА_9 ;

Однак, в ході вивчення поданих документів встановлено, що рішенням ІНФОРМАЦІЯ_1 N?3328 від 08.04.2010 року було надано на три роки право оренди земельної ділянки площею 18 кв.м. (в районі центрального ринку з числа забудованих земель житлової та громадської забудови суб?єкту підприємницької діяльності ОСОБА_8 для обслуговування кіоску з реалізації товарів промислової групи. Рішенням ІНФОРМАЦІЯ_1 N?3282 від 26.09.2013 року поновлено ФОП ОСОБА_8 договір оренди земельної ділянки площею 18 кв. АДРЕСА_4 ) з числа земель, які надані їй в оренду (договір оренди землі від 23.09.2010 року) на п?ять років. Відповідно до цього рішення після поновлення договору оренди земельної ділянки підприємцю ОСОБА_8

08.11.2018 року державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_10 , здійснено державну реєстрацію права власності ОСОБА_8 на торговий павільйон загальною площею 7,4 кв.м. за адресою АДРЕСА_2 (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 44008010 від 13.11.2018 11:39:45, реєстраційний номер об?єкта нерухомого майна 1692188156101). Для державної реєстрації права власності подані наступні документи: технічний паспорт, серія та номер: 326, виданий 23.10.2018, видавник: ФОП ОСОБА_7 , витяг про реєстрацію реєстратор ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Здійснивши реєстрацію права власності на самочинне будівництво торгового павільйону за адресою: АДРЕСА_2 , а саме кіоск (тимчасова споруда), ОСОБА_8 згідно договору купівлі-продажу N?1216 посвідченого 15.11.2018 року приватним нотаріусом Рівненського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , відчужила такий об?єкт для ОСОБА_11 .

Покликаючись на вищевикладене, дізнавач вказує на необхідність тимчасового доступу до оригіналів документів приватного нотаріуса ОСОБА_5 (свідоцтво №8984, адреса здійснення діяльності: АДРЕСА_1 ), а саме документів, що посвідчують укладення договору купівлі-продажу № 1216, торгового павільйону, виданого 15.11.2018 року.

Вказані документи мають істотне значення у даному кримінальному провадження, оскільки в них містяться відомості, що підтверджують або спростовують вчинення кримінального правопорушення.

Також, на даний час неможливо іншими способами встановити обставини, що мають значення для даного кримінального провадження, окрім як, вилучити вищевказані документи.

Дізнавач в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд клопотання за її відсутності та задоволити з підстав викладених у ньому.

З урахуванням заяви дізнавача, неявки представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, відповідно до ч. 4ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Клопотання розглядається у відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі та документи відповідно до ч. 2ст. 163 КПК України.

За правилами ст. 40-1 КПК України, дізнавач при здійсненні дізнання наділяється повноваженнями слідчого, а відтак відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, за погодженням з прокурором звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ст. 8 Закону України «Про нотаріат» Довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв`язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться у провадженні цих органів, з обов`язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу, а також на обґрунтовану письмову вимогу державного виконавця, приватного виконавця за виконавчим провадженням з обов`язковим зазначенням номера виконавчого провадження та реквізитів виконавчого документа, на підставі якого здійснюється виконавче провадження, Національному агентству з питань запобігання корупції - на його письмовий запит, здійснений з метою виконання повноважень, визначенихЗаконом України"Про запобігання корупції", Антимонопольному комітету України, його територіальному відділенню - на їхню обґрунтовану письмову вимогу, направлену у зв`язку з розглядом справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у встановлений органом ІНФОРМАЦІЯ_4 , головою його територіального відділення строк.

Відповідно до ст. 8, 8-1 Закону України «Про нотаріат», нотаріальна таємниця - сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов`язки тощо.

Нотаріус та особи, зазначені устатті 1цього Закону, а також помічник нотаріуса зобов`язані зберігати нотаріальну таємницю, навіть якщо їх діяльність обмежується наданням правової допомоги чи ознайомленням з документами і нотаріальна дія або дія, яка прирівнюється до нотаріальної, не вчинялась.

Працівники нотаріату згідно Наказу ІНФОРМАЦІЯ_5 від 22.02.2012 № 296/5 «Про затвердження Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» зобов`язані всю документацію по виконаним нотаріальним діям зберігати в архіві нотаріату.

Оскільки у клопотанні дізнавачем наведено достатньо підстав, які відповідають вимогам встановленим ч. 5ст. 163 КПК України, що речі та документи, про йдеться у клопотанні, мають суттєве значення для кримінального провадження, оскільки інформація, яка міститися в них може бути використана як доказ, і без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст. ст. 159,162-164 КПК України, слідчий суддя. -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задоволити.

Надати дізнавачу сектору дізнання Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до документів, що перебувають у приватного нотаріуса ОСОБА_5 (свідоцтво №8984, адреса здійснення діяльності АДРЕСА_1 ):

- з можливістю вилучити оригінали документів, що посвідчують укладення договору купівлі-продажу № 1216, торгового павільйону, виданого 15.11.2018;

- копії журналу посвідчення нотаріальних дій, з можливістю ознайомитися з ними та здійснити їх виїмку.

Ухвала діє протягом двох місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення16.09.2024
Оприлюднено20.09.2024
Номер документу121698211
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/13537/24

Ухвала від 16.09.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 16.09.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 10.09.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 30.07.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 24.07.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 24.07.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні