Ухвала
від 23.09.2024 по справі 345/2168/19
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 345/2168/19

Провадження № 2-зз/345/7/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.09.2024 року м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого-судді Кардаш О.І.,

секретаря Боднар Н.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду заяву представника Акціонерного товариства «Сенс Банк» Матвійчука М.З. про скасування заходів забезпечення позову,

В С Т А Н О В И В:

Представник АТ «Сенс Банк» Матвійчук М.З., який є правонаступником АТ «Альфа Банк» та АТ «УкрсоцБанк», звернувся до суду із заявою про скасування заходів забезпечення позову, яку обґрунтовує тим, що Ухвалою Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 24.05.2019 року у справі № 345/2168/19 за заявою ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за позовом до Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, АТ «Укрсоцбанк» про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора, заяву задоволено. Накладено арешт на нерухоме майно, а саме домоволодіння під номером АДРЕСА_1 , та заборонено державним реєстраторам вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо цього домоволодіння. Виконання ухвали доручено Калуському міськрайонному відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області.

20.12.2019 року Калуським міськрайонним судом Івано-Франківської області у справі № 345/2168/19 за позовом ОСОБА_1 до Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, АТ «Укрсоцбанк» про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора прийнято рішення, яким позов задоволено частково. Визнано незаконним та скасовано номер запису про право власності: 30418479 від 19.02.2019, вчинений державним реєстратором Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області Цалин А.Б. про реєстрацію за АТ «Укрсоцбанк» права власності на домоволодіння під номером АДРЕСА_1 .

11.06.2020 року постановою Івано-Франківського апеляційного суду Апеляційну скаргу АТ «Альфа-Банк» задоволено частково. Рішення Калуського міськрайонного суду від 20 грудня 2019 року в частині посилання на підставу задоволення позову ОСОБА_1 , на Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», наявність зареєстрованих обтяжень на дане домоволодіння та стягнення судового збору у солідарному порядку змінено. Виключено з мотивувальної частини рішення суду посилання на підставу задоволення позову ОСОБА_1 , що спірне домоволодіння по АДРЕСА_2 підпадає під дію Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» та наявність зареєстрованих обтяжень на дане домоволодіння.

25.08.2020 року Верховним Судом прийнято постанову по справі №345/2168/19, якою відмовлено у відкритті касаційного провадження у справі. Таким чином позов було задоволено повністю, а право власності на предмет іпотеки повернулось попередньому власнику (Іпотекодавцю).

В той же час, вирішуючи спір, суди не вирішили питання про скасування заходів забезпечення позову то ОСОБА_2 звернувся до суду з вказаною заявою в якій просить скасувати заходи забезпечення позову,накладені ухвалоюКалуського міськрайонногосуду Івано-Франківськоїобласті від24.05.2019 по справі № 345/2168/19 за за заявою ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за позовом до Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, АТ «Укрсоцбанк» про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора.

Заявник ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, в поданій заяві просив справу заслухати у його відсутності.

Інші учасники справи також в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися завчасно та належним чином, будь-яких письмових клопотань чи заперечень по суті справи не надали.

У зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, відповідно до ч. 2 ст.247ЦПКУкраїни фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.1, 2, 4 ст.158ЦПКУкраїни суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду. За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановлюється ухвала.

Судом встановлено, що ухвалою Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 24.05.2019 з метою забезпечення позову накладено арешт на майно: на нерухоме майно, а саме домоволодіння під номером АДРЕСА_1 , та заборонено державним реєстраторам вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо цього домоволодіння (а.с.35,36).

Постановою головного державного виконавця Калуського МР ВДВС ГТУЮ в Івано-Франківської області про закінчення виконавчого провадження, якою накладено арешт на домоволодіння під номером АДРЕСА_1 від 03.06.2019 вказану ухвалу виконано та накладено арешт на вищевказане майно (а.с.43).

20.12.2019 року Калуським міськрайонним судом Івано-Франківської області у справі № 345/2168/19 за позовом ОСОБА_1 до Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, АТ «АльфаБанк» про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора прийнято рішення, яким позов задоволено частково. Визнано незаконним та скасовано номер запису про право власності: 30418479 від 19.02.2019, вчинений державним реєстратором Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області Цалин А.Б. про реєстрацію за АТ «Укрсоцбанк» права власності на домоволодіння під номером АДРЕСА_1 (а.с.152-160).

11.06.2020 року постановою Івано-Франківського апеляційного суду Апеляційну скаргу АТ «Альфа-Банк» задоволено частково. Рішення Калуського міськрайонного суду від 20 грудня 2019 року в частині посилання на підставу задоволення позову ОСОБА_1 , на Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», наявність зареєстрованих обтяжень на дане домоволодіння та стягнення судового збору у солідарному порядку змінено. Виключено з мотивувальної частини рішення суду посилання на підставу задоволення позову ОСОБА_1 , що спірне домоволодіння по АДРЕСА_2 підпадає під дію Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» та наявність зареєстрованих обтяжень на дане домоволодіння.(а.с.229-234).

Приймаючи доуваги наведене,а такожте,що заходизабезпечення позовумають тимчасовийхарактер тадіють доповного виконаннясудового рішення,враховуючи щозабезпечення було вжито у зв`язку із можливим під час розгляду справи відчуженням новим власником спірного майна до набрання судовим рішення законної сили, що могло утруднити чи зробити неможливим в майбутньому виконання рішення суду. Однак після винесення згаданої вище постанови Івано-Франківського апеляційного суду від 11.06.2020 року, яка набрала законної сили в дату ухвалення відповідач втратив право власності на спірне майно, тож наявність згаданої постанови про задоволення позову свідчить про досягнення позивачем мети з якою було забезпечено позов, тож необхідність в такому забезпеченні відпала, що є підставою для скасування заходів забезпечення позову, а тому,суд вважаєза можливескасувати вповному обсязізаходи забезпеченняпозову,застосовані відповіднодо ухвалиКалуського міськрайонногосуду Івано-Франківськоїобласті від24.05.2019 по справі № 345/2168/19 за заявою ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за позовом до Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, АТ «Укрсоцбанк» про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора.

На підставі викладеного та керуючись ст.158 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Заяву представника Акціонерного товариства «Сенс Банк» Матвійчука М.З. про скасування заходів забезпечення позову - задовольнити.

Скасувати заходи забезпечення позову у вигляді арешту накладеного на нерухоме майно, а саме домоволодіння під номером АДРЕСА_1 , та заборонено державним реєстраторам вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо цього домоволодіння, що були застосовані ухвалою Калуського міськрайонного суду Івано- Франківської області від від 24.05.2019 року у справі № 345/2168/19 за заявою ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за позовом до Узинської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, АТ «Укрсоцбанк» про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора.

Копію ухвали про скасування заходів забезпечення позову невідкладно після набрання ухвалою законної сили надіслати заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову, а також державним та іншим органам, які виконували ухвалу про забезпечення позову, для здійснення ними відповідних дій щодо скасування заходів забезпечення позову.

Ухвала суду може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасники справи, яким ухвала не була вручена в день її складення, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення їм копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

СУДДЯ:

СудКалуський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення23.09.2024
Оприлюднено25.09.2024
Номер документу121813638
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —345/2168/19

Ухвала від 23.09.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кардаш О. І.

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Постанова від 11.06.2020

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Горейко М. Д.

Постанова від 11.06.2020

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Горейко М. Д.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Горейко М. Д.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Горейко М. Д.

Рішення від 20.12.2019

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кардаш О. І.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кардаш О. І.

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кардаш О. І.

Ухвала від 24.05.2019

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кардаш О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні