Ухвала
від 11.10.2024 по справі 460/11457/24
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

за результатами вирішення заяви про самовідвід

11 жовтня 2024 року Р і в н е№460/11457/24

Рівненський окружний адміністративний суд в складі судді Н.С. Гудими, розглянувши у письмовому провадженні заяву про самовідвід у адміністративній справі за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський Молодіжний Жилий Комплекс" доГоловного управління Держгеокадастру у Рівненській області , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Рівненська міська рада, про визнання дій протиправними, визнання протиправними та скасування витягів,

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Рівненський Молодіжний Жилий Комплекс" звернулося до суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області про :

- визнання протиправними дій щодо застосування коефіцієнту місця розташування земельної ділянки у витязі №HB-9907331732024 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, сформованому 22.01.2024 щодо земельної ділянки із кадастровим номером 5610100000:01:012:0073, та визнання протиправним і скасування вказаного витягу;

- визнання протиправними дій щодо застосування коефіцієнту місця розташування земельної ділянки у витязі №HB-9907321702024 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, сформованому 22.01.2024 щодо земельної ділянки із кадастровим номером 5610100000:01:012:0074, та визнання протиправним і скасування вказаного витягу;

- визнання протиправними дій щодо застосування коефіцієнту місця розташування земельної ділянки у витязі №НВ-5600068092024 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, сформованому 22.01.2024 щодо земельної ділянки із кадастровим номером 5610100000:01:012:0112, та визнання протиправним і скасування вказаного витягу.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Рівненського окружного адміністративного суду від 27.09.2024, суддю Гудиму Н.С. визначено головуючою суддею у даній адміністративній справі №460/11457/24.

Ухвалою суду від 01.10.2024 позовна заява залишалася без руху.

Після усунення недоліків позовної заяви, ухвалою суду від 11.10.2024 позовну заяву прийнято до розгляду; відкрито провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, а також залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Рівненську міську раду.

11.10.2024 суддею Гудимою Н.С. на підставі п.4 ч.1 ст.36 КАС України до Відділу документального забезпечення (канцелярії) суду подано заяву про самовідвід.

Заява про самовідвід мотивована тим, що секретар Рівненської міської ради та виконувач обов`язків міського голови м.Рівне Шакирзян Віктор Володимирович є хрещеним батьком доньки судді, що, в свою чергу, вказує на наявність обставин, які в майбутньому можуть викликати сумніви у сторін та в суспільства в цілому щодо об`єктивності та неупередженості судді під час розгляду даної адміністративної справи.

Вирішуючи заяву про самовідвід, суд дійшов висновку про наявність підстав для її задоволення з огляду на таке.

Відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.36 КАС України суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно з ч.1 ст.39 КАС України за наявності підстав, зазначених у статтях 36-38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

За правилами пункту 2.5. Бангалорських принципів поведінки суддів від 19 травня 2006 року, схвалених Резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН 27.07.2006 №2006/23 (далі по тексту - Бангалорські принципи), які враховані при прийнятті Кодексу суддівської етики, суддя заявляє самовідвід в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не уявляється за можливе винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Відповідно до пункту 3.2. Бангалорських принципів - дії та поведінка судді повинні підтримувати впевненість громадськості у чесності й непідкупності судових органів. Не досить лише вершити правосуддя, потрібно, щоб його звершення було очевидним для загалу.

За п.52 Коментаря до Бангалорських принципів поведінки суддів неупередженість це основоположна риса, яку повинен мати суддя, це ключова ознака представників судової системи. Неупередженість повинна існувати і як факт, і в сприйнятті розумної особи. Якщо є підстави вважати, що має місце упередженість, таке сприйняття ймовірно викличе незадоволення та відчуття несправедливості і відповідно підірве довіру до судової системи. Сприйняття неупередженості визначається за критерієм розумного спостерігача. Враження, що суддя упереджений, може виникнути з різних причин, наприклад через імовірний конфлікт інтересів, поведінку судді в судовому засіданні чи його або її зв`язки чи дії за межами суду.

Європейський суд з прав людини пояснив, що вимоги щодо неупередженості мають два аспекти. По-перше, суд має бути неупередженим у суб`єктивному плані, тобто жоден член суду не повинен мати будь-яких особистих упереджень. Припускається, що особиста неупередженість існує, якщо немає доказів протилежного. По-друге, суд має бути неупередженим з об`єктивної точки зору, тобто він повинен запропонувати достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів щодо цього. За цим критерієм слід визначити, чи існують, незалежно від поведінки судді, будь-які факти, які можна перевірити та які можуть викликати сумніви щодо неупередженості судді. У цьому випадку навіть зовнішні ознаки мають значення. Адже на карту поставлено довіру, яку суди в демократичному суспільстві повинні вселяти громадськості та обвинувачуваній особі зокрема. Тому кожний суддя, щодо неупередженості якого існують обґрунтовані сумніви, повинен відмовитися від ведення справи.

При цьому, суд враховує, що лише розгляд справи судом, об`єктивність і неупередженість якого перебуває поза всяким сумнівом є гарантією того, що судове рішення буде сприйняте суспільством як справедливе, незалежне та безстороннє, і лише в такому випадку буде дотримано право сторін на справедливий розгляд справи незалежним і безстороннім судом у розумінні п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Європейський Суд з прав людини у справі Piersack v Belgium (1982) постановив, що внутрішні суди повинні викликати довіру у громадськості, а також суддя, у відношення якого є обґрунтовані побоювання недостатньої неупередженості, повинен негайно взяти відвід.

За приписами частин 1-3, 12 ст.40 КАС України питання про самовідвід судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про самовідвід вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу. Питання про відвід судді вирішується судом, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. За результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене, беручи до уваги обставини, зазначені у заяві про самовідвід, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявленого самовідводу.

Таким чином, з метою виключення будь-яких обґрунтованих сумнів у безсторонності та неупередженості судді, заява про самовідвід судді Гудими Н.С. у справі №460/11457/24 підлягає задоволенню з підстав, визначених п.4 ч.1 ст. 36 КАС України.

Відповідно до вимог ч.1 ст.41 КАС України у разі задоволення самовідводу судді, який розглядає справу одноособово, адміністративна справа розглядається в тому самому адміністративному суді іншим суддею, який визначається в порядку, встановленому частиною першою статті 31 цього Кодексу.

Керуючись статтями 36, 39-41, 241, 248, 256 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву судді Гудими Н.С. про самовідвід у справі №460/11457/24 задовольнити.

Відвести суддю Гудиму Ніну Сергіївну від розгляду справи № 460/11457/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівненський Молодіжний Жилий Комплекс" до Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Рівненська міська рада, про визнання дій протиправними, визнання протиправними та скасування витягів.

Адміністративну справу №460/11457/24 передати до Відділу документального забезпечення Рівненського окружного адміністративного суду для визначення складу суду згідно з ч.1 ст.31 КАС України.

Ухвала окремо не оскаржується та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя Н.С. Гудима

СудРівненський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.10.2024
Оприлюднено17.10.2024
Номер документу122303979
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері

Судовий реєстр по справі —460/11457/24

Ухвала від 15.10.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Д.П. Зозуля

Ухвала від 11.10.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.С. Гудима

Ухвала від 11.10.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.С. Гудима

Ухвала від 01.10.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.С. Гудима

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні