Ухвала
від 21.10.2024 по справі 1-708/11
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 1-708/11

Провадження № 1-в/638/891/24

УХВАЛА

Іменем України

21 жовтня 2024 року суддя Дзержинського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , розглянувши заяву заступника керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_2 про поновлення строку на пред`явлення виконавчого документа до виконання, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою, в якій просив поновити пропущений строк на пред`явлення до виконання виконавчого листа про стягнення з ОСОБА_4 на користь держави частини майна, яке є його особистою власністю та направити вказаний виконавчий лист до територіального відділу державної виконавчої служби Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Суд, дослідивши матеріали заяви, вважає її такою, що підлягає залишенню без розгляду, з наступних підстав.

Відповідно до ч.3ст.535 КПК України, у разі якщо судове рішення або його частина підлягає виконанню органами державної виконавчої служби, суд видає виконавчий лист, який звертається до виконання в порядку, передбаченому законом про виконавче провадження.

За змістом п.14 ч.1 ст.537, п.4 ч.2 ст.539 КПК України, під час виконання вироків суд, який ухвалив вирок, має право вирішувати інші питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

Згідно ч.1ст.539 КПК України, питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом. Потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач та інші особи мають право звертатися до суду з клопотаннями про вирішення питань, які безпосередньо стосуються їх прав, обов`язків чи законних інтересів.

Відповідно до ч.5ст.128 КПК України, цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються нормиЦивільного процесуального кодексу України(даліЦПК) за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Таким чином, враховуючи, що норамиКПК Українине врегульовані процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з видачею дубліката виконавчого листа, то в силу наведеної ч.5ст.128 КПК Українидо цих процесуальних відносин підлягають застосуванню нормиЦПК України, які в цій частині не суперечать засадам кримінального судочинства.

Підпунктом 17.4 п.1Розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК Україниустановлено, що до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів (який на теперішній час ще не почав функціонування) у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Згідно п.5Розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. №1404-VIII (далі Закон №1404-VIII), який набрав чинності 05.10.2016, виконавчі документи, видані до набрання чинності цимЗаконом, пред`являються до виконання у строки, встановлені цим Законом.

За змістом ч.ч. 1, 2ст.12 Закону №1404-VIII, виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Вказані строки встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню з наступного дня після його прийняття.

Відповідно до ч.6 ст.12 Закону України «Про виконавче провадження», стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ.

З матеріалів провадження вбачається, що строк пред`явлення виконавчого листа за вироком відносно ОСОБА_4 закінчився, виконавчий лист у Шевченківської окружної міста Харкова, ГУ ДПС у Полтавській області, управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції відсутній.

Оскільки неможливо поновити строк пред`явлення до виконання втраченого виконавчого документа без видачі його дубліката, суд дійшов висновку про залишення заяви без розгляду.

Слід врахувати, що при вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявник повинен повідомити суду обставини, за яких виконавчий лист було втрачено, подавши відповідні докази.

Із заявою про видачу дубліката виконавчого листа можна звернутися лише в межах строків пред`явлення їх до виконання. У разі пропуску такого строку одночасно із заявою про видачу дубліката слід подати і заяву про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Строк звернення до суду з заявою про видачу дубліката виконавчого листа спливає з строком для пред`явлення виконавчого листа до виконання. Від вирішення питання про поновлення строку залежить вирішення питання про видачу дубліката виконавчого листа. В разі визнання неповажними причин пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання стягувачем і відмови у поновленні пропущеного строку, суд відповідно відмовляє у видачі дубліката виконавчого листа.

Вищенаведене узгоджується з правовою позицією висловленою в постанові Великої Палати Верховного Суду від 21 серпня 2019 року, справа № 2-836/11 провадження №14-308 цс 19.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, при зверненні до суду із заявою про поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання, прокурор не ставив питання про видачу дубліката втраченого виконавчого листа, а просить направити виконавчий лист територіальному відділу державної виконавчої служби Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Суд звертає увагу на те, що стягувач не позбавлений права звернутися до суду повторно та поставити питання про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дубліката виконавчого листа.

Відповідно до положень ч.9ст.10 ЦПК України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутністю такого суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Згідно з абзацом 2 частини другої статті 183 ЦПК України до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання є заявою, поданою на стадії виконання судового рішення, однак доказів надіслання копії цієї заяви разом з додатками до неї іншим учасникам справи суду не надано.

Відповідно до частини четвертої статті 183 ЦПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви (частина сьома статті 185 ЦПК України).

На підставі викладеного, керуючись ст. 183,260 ЦПК України, підпункту 17.4 пункту 17Перехідних положень ЦПК України,ст. 539 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву заступника керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_5 про поновлення строку на пред`явлення виконавчого документа до виконання - повернути заявнику без розгляду.

Ухвала протягом семи днів з дня її проголошення може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дзержинський районний суд м. Харкова.

Суддя ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення21.10.2024
Оприлюднено22.10.2024
Номер документу122430840
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях інші

Судовий реєстр по справі —1-708/11

Ухвала від 21.10.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Невеніцин Є. В.

Постанова від 12.03.2012

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Петров Р. І.

Постанова від 23.01.2012

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Петров Р. І.

Постанова від 26.10.2011

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Петров Р. І.

Постанова від 05.01.2012

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Петров Р. І.

Вирок від 07.11.2011

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Постанова від 06.02.2012

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Катрич О. М.

Постанова від 23.01.2012

Кримінальне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

ПОСОХОВ І. С.

Постанова від 03.11.2014

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Федосенко В. В.

Вирок від 09.02.2012

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні