Рішення
від 22.01.2008 по справі 2-434/2008
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-434/2008

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2008 року Луцький міс ькрайонний суд Волинської об ласті в складі:

головуючого - судді Лівандо вської-Кочури Т.В.

при секретарі Гуляй О.М.

з участю позивача ОСОБА_1

представника позивачів О СОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в місті Луцьку цивільну спр аву за позовом ОСОБА_4, О СОБА_1 до Луцької філії Льві вського УВП УТОС про вселенн я,

ВСТАНОВИВ:

18.09.2007 року позивачі зверну лись в суд з позовом до відпов ідача про вселення. Свої позо вні вимоги обгрунтовують тим , що ОСОБА_5, яка є інвалідом 2 групи по зору, закінчила тех нікум для інвалідів в Кам' я нець-Подільському, Хмельниць кої області, проте, повернувш ись до матері - ОСОБА_1, яка проживає у кімнаті АДРЕСА_1 , не може здійснити офіційно ї реєстрації в дане помешкан ня, на підставі того, що в цьом у їй відмовляє відповідач. ОСОБА_6, який проживає у цьом у ж приміщенні, також дає згод у на вселення у жиле приміщен ня дочки позивача ОСОБА_1 Покликаючись на викладене, п росять вселити ОСОБА_4 в к вартиру АДРЕСА_1.

В судовому засіданні позив ачі позовні вимоги, з підстав зазначених в позовній заяві , підтримали в повному обсязі , просили позов задовольнити .

Представник позивачів в су довому засіданні позов підтр имав, додатково пояснивши, що повнолітні діти, які не мають своїх дітей, мають право проп исатись та проживати разом з батьками. Житло було надане с ім' ї, а, тому, вони можуть про живати усі разом. В статуті за значено, що це можливо за згод и організації, проте, організ ація, всупереч Закону, не дає н а це згоди. Окрім того, відпові дно до ст. 65 ЖК України наймач в праві за письмовою згодою вс іх членів сім' ї, які з ним про живають вселити у займане жи тло свою дружину, дітей, батьк ів, а згідно з п.п. «в» п.1 ОСОБА _7 Міністрів СРСР «Про деякі прописки» від 28.08.1974 року, повно літні діти, які не мають своїх дітей прописуються незалежн о від розміру житлової площі на житлове площу батьків.

Представник відповідача п озов не визнав, додатково поя снивши, що гуртожиток, в якому проживає ОСОБА_1 не є сіме йним. Адміністрація, врахову ючи те, що були вільні місця, й шла назустріч людям та селил а сім' ї. ОСОБА_6 поселявс я, як одинокий. Позивач ОСОБ А_5 є повнолітньою, і ніколи н е проживала в гуртожитку. Окр ім того, вона не перебуває у ро динних стосунках з ОСОБА_6

Заслухавши пояснення стор ін та дослідивши представлен і по справі докази, суд приход ить до висновку, що позов безп ідставний та не підлягає до з адоволення з наступних підст ав.

Відповідно до п.17 Примірног о положення про гуртожиток, з атвердженого постановою О СОБА_7 Міністрів Українсько ї РСР від 03.06.1986 року № 208 та п.15 Поло ження по гуртожитки Українсь кого товариства сліпих, затв ердженого постановою презид ії Центрального правління УТ ОС від 12.01.1988 року № 1-6-р громадяни , які проживають у приміщенні , що перебувають у їх відособл еному користуванні вправі вс елити в дане приміщення свої х неповнолітніх дітей.

Судом встановлено, що ОСО БА_6 з 1989 року зареєстрований у відомчому гуртожитку УВП д ля одиноких. В 1999 році, у зв' яз ку з одруженням, з метою поліп шення умов проживання, їх бул о переселено в окрему кімнат у житловою площею 10, 75 кв. м. двок імнатної квартири № 73, де він п роживає на даний час з позива чем ОСОБА_1 Дана обставина стверджується довідкою, вид аної Луцьким учбово-виробнич им підприємством (а.с. 10).

З свідоцтва про народження серія № 394652 вбачається, що пози вач ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто є повнолітньою, а її б атьком зазначений ОСОБА_8 . Таким чином, ОСОБА_5 не є ч леном сім' ї ОСОБА_6 Окрім того, в вищезазначених пункт ах йдеться про сімейні гурто житки, а позивач з чоловіком п роживає в окремій кімнаті гу ртожитку для одиноких робітн иків, які працюють в УВП УТОС, і являються інвалідами 1 та 2 г рупи по зору.

Згідно з п.11 Примірного поло ження про гуртожиток жила пл оща в гуртожитках надається в розмірі не менше 6 кв. метрів на одну особу.

Враховуючи те, що площа кімн ати, яку займають позивач О СОБА_1 та її чоловік складає 10, 75 кв. м., суд приходить до висн овку, що вона не відповідає ді ючій санітарній нормі навіть на сім' ю з двох осіб.

Окрім того, посилання позив ачів на ст. 65 ЖК України є безпі дставними, оскільки, дана ста ття регулює відносини в буди нках державного і громадсько го житлового фонду, а, в даному випадку, позивачі звернулис ь з позовом про вселення в гур тожиток. Також безпідставним и є посиланням позивачів на п оложення ОСОБА_7 Міністрі в СРСР „Про деякі правила про писки" у зв' зку з тим, що вони поширюються на громадян, які одержали в користування жил і приміщення в будинках держ авного або громадського житл ового фонду та уклали догові р найму жилого приміщення. В г уртожитку для одиноких робіт ників договір найму жилого п риміщення не укладався.

Таким чином, враховуючи те, що суду не було представлено доказів, які б свідчили про те , що ОСОБА_5 підлягає вселе нню в гуртожиток на законних підставах, приходить до висн овку, що в задоволенні позову слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 3, 10, 57, 60, 88, 208, 209, 215, 218 ЦПК України та на підставі ст . ст. 127-131 ЖК України, Примірного положення про гуртожиток, По ложення про гуртожитки Украї нського товариства сліпих, с уд,

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову О СОБА_4, ОСОБА_1 до Луцької філії Львівського УВП УТОС п ро вселення-відмовити за без підставністю.

Рішення може бути оскаржен е до апеляційного суду Волин ської області шляхом подання заяви про апеляційне оскарж ення рішення суду протягом д есяти днів з дня його проголо шення. Апеляційна скарга на р ішення суду подається протяг ом двадцяти днів після подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження н е буде подано. Якщо буде подан о заяву про апеляційне оскар ження, але апеляційна скарга не буде подана в строк, встано влений статтею 294 ЦПК України, рішення суду набирає законн ої сили після закінчення цьо го строку. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним судом.

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення22.01.2008
Оприлюднено23.11.2010
Номер документу12253979
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-434/2008

Рішення від 07.05.2008

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Потоцький В.В.

Рішення від 22.01.2008

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Лівандовська-Кочура Т.В.

Рішення від 22.04.2008

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Рудика Л.Д.

Рішення від 11.11.2008

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л.Ф.

Ухвала від 28.11.2008

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Полєно В.С.

Ухвала від 11.12.2008

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Щербак Ю.В.

Рішення від 19.06.2008

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Бойко І.І.

Рішення від 08.04.2008

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І.В.

Рішення від 26.06.2008

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Стефурак Є.М.

Рішення від 12.11.2008

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Яковець Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні