Постанова
від 27.07.2010 по справі 2а-12518/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

27 липня 2010 року 15:46 № 2а-12518/09/2670

Окружний адміністра тивний суд міста Києва у скла ді судді Мазур А.С. при секрета рі

Бистрик О.С., за участю: пре дставника позивача - Самб орського Є.О., представника відповідача - Рогожинськ ої І.В., розглянувши у відкри тому судовому засіданні адмі ністративну справу

за позовом Колективного підприємства «Українська республіканськ а науково-виробнича фірма «М едицина-Екологія»

до

Головного управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київської міської ради (Київської міської державно ї адміністрації)

про зобов' язання вчинити пев ні дії

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 27 ли пня 2010 року проголошено вступ ну та резолютивну частини по станови.

В С Т А Н О В И В :

Колективне підприєм ство «Українська республіка нська науково-виробнича фірм а «Медицина-Екологія»зверну лося з позовом до Головного у правління земельних ресурсі в виконавчого органу Київськ ої міської ради (Київської мі ської державної адміністрац ії), в якому з урахуванням уточ нених позовних вимог просило зобов' язати відповідача зн яти з реєстрації Колективне підприємство «Українська ре спубліканська науково-вироб нича фірма «Медицина-Екологі я»(код ЄДРПОУ 00243004) в автоматизо ваній системі державного зем ельного кадастру як користув ача земельної ділянки з када стровим номером 79:089:004 та зобов' язати відповідача зробити за пис у поземельній книзі про в трату позивачем права корист ування земельною ділянкою з вищезазначеним кадастровим номером. На обґрунтування св оїх позовних вимог позивач п ослався на те, що згідно догов ору міни, укладеного 17.03.2003 року між Колективним підприємств ом «Українська республіканс ька науково-виробнича фірма «Медицина-Екологія»та Закри тим акціонерним товариством «Науково-виробниче об' єдна ння»останньому передано у вл асність майновий комплекс у складі житлового будинку заг альною площею 3714,1кв.м, що належ ав позивачеві на праві власн ості. ЗАТ «Науково-виробниче об' єднання»не вчинило дії щодо державної реєстрації ре чових прав на нерухоме майно відповідно до Закону Україн и «Про державну реєстрацію р ечових прав на нерухоме майн о та їх обмежень». 23.03.2009 року поз ивач звернувся до відповідач а із заявою про зняття з бази д аних ПК «Кадастр»інформацію про позивача як користувача земельної ділянки розміром 2076, 44 кв.м. по вул. Червонопрапорн ій, 42 у м. Києві з кадастровим но мером 79:089:004, однак листом від 17.04.20 09 року йому було відмовлено, у зв' язку з тим, що документи, що посвідчують право власнос ті чи право користування заз наченою земельною ділянкою в Головному управлінні земель них ресурсів не зареєстрован і і знятий позивач з реєстрац ії як користувач земельної д ілянки може бути лише після з вернення нового користувача на надання ним необхідного п акета документів. Враховуючи , ту обставину, що позивач ніяк им чином не має жодних правов их підстав змусити ЗАТ «Наук ово-виробниче об' єднання», яке стало власником майна зг ідно договору міни, надати не обхідні документи для реєстр ації його як користувача заз наченої земельної ділянки, а також що на відповідача покл адено обов' язок щодо веденн я державного земельного када стру і організації робіт з ін вентаризації земель в межах адміністративно-територіал ьної одиниці, позивач вважає відмову відповідача незакон ною і просив задовольнити по зов.

У судовому засіданні предс тавник позивача уточнив позо вні вимоги і зазначив, що підт римує та наполягає на задово ленні позовних вимог в части ні зобов' язання відповідач а зняти з реєстрації Колекти вне підприємство «Українськ а республіканська науково-ви робнича фірма «Медицина-Екол огія»(код ЄДРПОУ 00243004) в автомат изованій системі державного земельного кадастру як кори стувача земельної ділянки з кадастровим номером 79:089:004.

Заперечуючи проти позову представник позивача у судо вому засіданні пояснила, що у випадку зняття з АС ПК «Кадас тр»інформації про користува ча земельної ділянки правови й статус земельної ділянки н е буде визначений, що призвед е до припинення надходжень д о бюджету м. Києва, так як дані державного земельного кадас тру є підставою для нарахува ння земельного податку. Влас ник майнового комплексу ЗАТ «Науково-виробниче об' єдна ння»не звертався до Головног о управління земельних ресур сів для внесення до АС КП «Кад астр»відповідної інформаці ї щодо користування зазначен ою земельною ділянкою та не п одавало технічний звіт по вс тановленню меж землекористу вання, а отже правові підстав и для скасування запису та вн есення відповідних змін до А С ПК «Кадастр»відсутні.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення представ ників сторін всебічно і повн о з' ясувавши всі фактичні о бставини, на яких грунтуєтьс я позов, об' єктивно оцінивш и докази, які мають юридичне з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд доходить висновку, що позов п ідлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно договору міни майна № 1 від 17.03.2003 року Українсь ка республіканська науково-в иробнича фірма «Медицина-Еко логія»в обмін на майно з допл атою передала у власність ЗА Т «Науково-виробниче об' єдн ання»майновий комплекс у скл аді житлового будинку загаль ною площею 3714,1кв.м (у тому числі нежилі приміщення), розташов аний на земельній ділянці ро зміром 0,27 га по вул. Червонопра порній, 42 у м. Києві.

23.03.2009 року позивач подав до Го ловного управління земельни х ресурсів заяву про зняття з бази даних ПК «Кадастр»інфо рмацію про нього як користув ача зазначеної земельної діл янки.

17.04.2009 року Головним управлінн ям земельних ресурсів позива чу надано відповідь в якій ро з' яснено заявникові, що зем ельна ділянка площею 2706, 44 кв.м п о вул. Червонопрапорній, 42 у м. К иєві зареєстрована в АС ПК «К адастр»за НВФ «Медицина-Екол огія»на підставі технічного звіту по встановленню зовні шніх меж землекористування, документи, які посвідчують п раво власності чи право кори стування зазначеною земельн ою ділянкою в Головному упра влінні земельних ресурсів не зареєстровані і знятий пози вач з реєстрації як користув ач земельної ділянки може бу ти лише після звернення ново го користувача та надання ни м необхідного пакета докумен тів.

За даними інформаційної до відки Київського міського бю ро технічної інвентаризації та реєстрації права власнос ті на об' єкти нерухомого ма йна від 01.07.2010 року наданої на за пит суду, станом на 30.06.2010 року зг ідно з даними бюро за адресою : вул. Червонопрапорна,42 прове дена реєстрація права власно сті на майновий комплекс: жит ловий будинок пл. 3714,1 кв.м.(у тому числі нежилі приміщення) за У країнською Республікансько ю науково-виробничою фірмою «Медицина-Екологія»на підст аві рішення Голосіївського р айонного суду м. Києва від 24.10.2002 року. Згідно рішення цього ж с уду від 24.03.2005 року право власнос ті перейшло до ЗАТ «НВО-Украї на». В бюро не реєструвалося.

Як пояснив представник поз ивача у судовому засіданні н а час укладення договору мін и у позивача не було оформлен е право користування земельн ою ділянкою, правовстановчі документи на земельну ділянк у у позивача відсутні.

Відповідно до ч.1 с т.120 Земельного кодексу Україн и (в редакції із змінами, внесе ними згідно із Законом Украї ни від 27.04.2007 р. N 997-V) до особи, яка пр идбала житловий будинок, буд івлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміще ні, без зміни її цільового при значення, у розмірах, встанов лених договором. Якщо догово ром про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначено, до набувача перех одить право власності на ту ч астину земельної ділянки, як а зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на ч астину земельної ділянки, як а необхідна для їх обслугову вання.

Якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщен і на земельній ділянці, надан ій у користування, то в разі їх відчуження до набувача пере ходить право користування ті єю частиною земельної ділянк и, на якій вони розміщені, та ч астиною ділянки, яка необхід на для їх обслуговування. (ч.2 с т.120 ЗК України із змінами, внес еними згідно із Законом Укра їни від 27.04.2007 р. N 997-V).

У статті 193 ЗК України ви значено, що державний земель ний кадастр - це єдина державн а система земельно-кадастров их робіт, яка встановлює проц едуру визнання факту виникне ння або припинення права вла сності і права користування земельними ділянками та міст ить сукупність відомостей і документів про місце розташу вання та правовий режим цих д ілянок, їх оцінку, класифікац ію земель, кількісну та якісн у характеристику, розподіл с еред власників землі та земл екористувачів.

Призначенням державн ого земельного кадастру є за безпечення необхідною інфор мацією органів державної вла ди та органів місцевого само врядування, заінтересованих підприємств, установ і орган ізацій, а також громадян з мет ою регулювання земельних від носин, раціонального викорис тання та охорони земель, визн ачення розміру плати за земл ю і цінності земель у складі п риродних ресурсів, контролю за використанням і охороною земель, економічного та екол огічного обґрунтування бізн ес-планів та проектів землеу строю. (Стаття 194 ЗК України).

Згідно п.п.1,2 Положе ння про порядок ведення держ авного земельного кадастру, затвердженого постановою КМ України від 12.01.93 р. № 15 державний земельний кадастр призначен ий для забезпечення Рад наро дних депутатів, заінтересова них підприємств, установ, орг анізацій і громадян вірогідн ими і необхідними відомостям и про природний, господарськ ий стан та правовий режим зем ель з метою організації раці онального використання та ох орони земель, регулювання зе мельних відносин, землеустро ю, обґрунтування розмірів пл ати за землю. Державний земел ьний кадастр включає дані ре єстрації права власності, пр ава користування землею та д оговорів на оренду землі, обл іку кількості та якості земе ль, бонітування ґрунтів, зону вання територій населених пу нктів, економічної та грошов ої оцінки земель.

Пунктом 17 зазначеного П оложення (в редакції, що діяла на час виникнення правовідн осин) передбачено, що власни ки землі та землекористувачі щорічно не пізніше 15 січня по дають виконавчим комітетам с ільських, селищних, міських Р ад народних депутатів звіти за станом на 1 січня про зміни, що відбулися у складі земель , які знаходяться у власності або користуванні, в тому числ і на умовах оренди.

Відносини, пов'язані з д ержавною реєстрацією речови х прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень т а правочинів щодо нерухомост і регулює Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх о бмежень»(ст.1 цього Закону).

Відповідно до ч.1 ст. 18 Зак ону «Про державну реєстраці ю речових прав на нерухоме ма йно та їх обмежень»(в редакці ї на час виникнення правовід носин) державна реєстрація р ечових прав на нерухоме майн о проводиться на підставі за яви правоволодільця (правона бувача), сторін (сторони) право чину, за яким виникло речове п раво, або уповноважених ними (нею) осіб.

Відповідно до п. 2 Положення про Головне управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київради (Київської мі ської державної адміністрац ії), затвердженого рішенням К иївради від 19.12.2002 року № 182/342, одни м із основних завдань Управл іння є ведення державного зе мельного кадастру, моніторин гу земель, здійснення землеу строю, проведення державної землевпорядної експертизи.

Управління відповідно до покладених на нього завда нь, зокрема, здійснює контрол ь за додержанням власниками землі та землекористувачами земельного законодавства, в становленого режиму викорис тання земель всіх форм власн ості відповідно до їх цільов ого призначення та умов нада ння (пп..3.4 п.3 Положення).

Пунктом 4 зазначе ного Положення передбачено п раво Управління перевіряти н а підприємствах, в установах і організаціях всіх форм вла сності незалежно від їх підп орядкування додержання вимо г земельного законодавства; складати відповідно до закон одавства протоколи про поруш ення земельного законодавст ва, у разі потреби ставити пер ед відповідними органами пит ання про притягнення до відп овідальності осіб, винних у п орушенні земельного законод авства.

З огляду на наявність у ві дповідача повноважень контр олюючого органу у сфері доде ржання власниками землі та з емлекористувачами земельно го законодавства, суд критич но оцінює пояснення представ ника відповідача, що у разі зн яття з АС ПК «Кадастр»інформ ації про користувача земельн ої ділянки правовий статус з емельної ділянки не буде виз начений, що призведе до припи нення надходжень до бюджету м. Києва, зважаючи на те, що від повідачем не було здійснено жодних контролюючих функцій з метою виявлення фактичног о землекористувача та переві рки дотримання останнім вимо г земельного законодавства.

Окрім того, згідно із ч.1 ст.11 К АС України розгляд і вирішен ня справ в адміністративних судах здійснюється на засада х змагальності сторін та сво боди в наданні ними суду свої х доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Від повідно до частини 1 статті 71 К одексу адміністративного су дочинства України кожна стор она повинна довести ті обста вини, на яких ґрунтуються її в имоги та заперечення, крім ви падків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. Відповідно д о частини 2 статті 71 Кодексу ад міністративного судочинств а України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважен ь обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення , дії чи бездіяльності поклад ається на відповідача, якщо в ін заперечує проти адміністр ативного позову.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, си стемного аналізу положень чи нного законодавства України та матеріалів справи, суд дій шов висновку, що викладені в п озовній заяві доводи позивач а є обґрунтованими та відпов ідно такими, що підлягають за доволенню.

Керуючись статтями 69, 70, 71 та 158-163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Зобов' язати Головне упра вління земельних ресурсів ви конавчого органу Київської м іської ради (Київської міськ ої державної адміністрації) зняти з реєстрації Колективн е підприємство «Українська р еспубліканська науково-виро бнича фірма «Медицина-Еколог ія»(код ЄДРПОУ 00243004) в автоматиз ованій системі державного зе мельного кадастру як користу вача земельної ділянки з кад астровим номером 79:089:004.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження або апеляційн ої скарги в порядку, встановл еному ст. 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и. Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку т а в строки, встановлені ст. 186 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Повний текст постанови с кладено та підписано 9 серпня 2010 року.

Суддя А.С. Мазур

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.07.2010
Оприлюднено26.11.2010
Номер документу12430072
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12518/09/2670

Ухвала від 25.12.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 23.04.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 21.02.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Ухвала від 12.05.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Дурицька О.М

Постанова від 27.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні