Ухвала
від 21.02.2013 по справі 2а-12518/09/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-12518/09/2670 Головуючий у 1-й інстанції: Кузьменко В.А.

Суддя-доповідач: Костюк Л.О.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2013 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Костюк Л.О.;

суддів: Бужак Н.П., Троян Н.М.;

за участю секретаря: Кінзерської Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» на ухвалу Окружного адміністративного суду м.Києва від 25 грудня 2012 року у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» про продовження строку пред»явлення виконавчого листа в адміністративній справі за позовом Колективного підприємства «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про зобов»язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И Л А:

У грудні 2012 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська республіканська науково-виробнича фірма "Медицина-Екологія" звернулося до Окружного адміністративного суду м.Києва із заявою про подовження строків пред'явлення виконавчого листа. Свою заяву обгрунтовував тим, що протягом півроку звертався до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) з проханням добровільного виконання рішення суду та не допускав можливості невиконання судового рішення з боку відповідача; крім того заявник зазначає про виявлення обставин невиконання судового рішення лише після повідомлення працівниками органу державної податкової служби про наявність запису в автоматизованій системі державного земельного кадастру щодо їхнього підприємства, як користувача земельної ділянки, однак, оскільки в момент набрання рішенням законної сили підприємство знаходилось в стадії реорганізації, вказане питання залишилось поза увагою комісії з перетворення.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м.Києва від 25 грудня 2012 року відмовлено Товариству з обмеженою відповідальністю «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» у задоволенні заяви про продовження строків пред»явлення виконавчого листа.

Не погоджуючись з зазначеним судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу судді суду першої інстанції як таку, що постановлена з порушенням норм процесуального права та задоволити заяву про продовження строку пред»явлення виконавчого листа.

Розглянувши та перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а ухвала суду - скасуванню та постановленню нової ухвали з наступних підстав.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 199, ст. 202 КАС України, суд апеляційної інстанції скасовує ухвалу суду першої інстанції і постановляє нову ухвалу, якщо визнає, що судом першої інстанції порушено норми матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

Суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні заяви про продовження строків пред»явлення виконавчого листа, виходив з того, що товариством пропущено строк звернення до адміністративного суду без поважних на те причин.

Проте, Колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції щодо відмови у задоволенні заяви про продовження строків пред»явлення виконавчого листа, з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, Колективне підприємство "Українська республіканська науково-виробнича фірма "Медицина-Екологія" звернулося з позовом до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), в якому, з урахуванням уточнених позовних вимог, просив зобов'язати відповідача зняти з реєстрації Колективне підприємство "Українська республіканська науково-виробнича фірма "Медицина-Екологія" (код ЄДРПОУ 00243004) в автоматизованій системі державного земельного кадастру як користувача земельної ділянки з кадастровим номером 79:089:004 та зобов'язати відповідача зробити запис у поземельній книзі про втрату позивачем права користування земельною ділянкою з вищезазначеним кадастровим номером.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 липня 2010 року у справі №2а-12518/09/2670, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 12 травня 2011 року, позов Колективного підприємства "Українська республіканська науково-виробнича фірма "Медицина-Екологія" задоволено та зобов'язано Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) зняти з реєстрації Колективне підприємство "Українська республіканська науково-виробнича фірма «Медицина-Екологія» (код ЄДРПОУ 00243004) в автоматизованій системі державного земельного кадастру як користувача земельної ділянки з кадастровим номером 79:089:004.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 20 жовтня 2011 року постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 липня 2010 року у справі №2а-12518/09/2670 та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 12 травня 2011 року залишено без змін.

09 жовтня 2012 року (відповідно до відмітки служби діловодства суду) Товариством з обмеженою відповідальністю "Українська республіканська науково-виробнича фірма «Медицина -Екологія», яке є правонаступником Колективного підприємства "Українська республіканська науково-виробнича фірма "Медицина-Екологія", подано заяву про видачу виконавчого листа.

Виконавчий лист в адміністративній справі №2а-12518/09/2670 отримано представником Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська республіканська науково-виробнича фірма "Медицина-Екологія" Самборським Є.О. 12 жовтня 2012 року.

При цьому на підставі пункту 2 частини першої та пункту 1 частини другої статті 22 Закону України "Про виконавче провадження", строком пред'явлення до виконання вказаного виконавчого листа судом визначено 14 травня 2012 року, тобто день, наступний з дня після набрання рішенням законної сили, а саме з наступного дня після проголошення ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 12 травня 2011 року.

Надаючи правову оцінку позовним вимогам, необхідно зазначити наступне.

Відповідно до частини 1 пункту 2 статті 22 Закону України "Про виконавче провадження", виконавчі документи можуть бути пред'явлені до виконання в такі строки: інші виконавчі документи - протягом року,якщо нше не передбачено законом.

Згідно до частини 1 пункту 2 статті 22 Закону України "Про виконавче провадження", строки, зазначені у частині першій цієї статті,

встановлюються для: інших виконавчих документів з наступного дня після набрання ними юридичної сили, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до частини 2 статті 24 Закону України "Про виконавче провадження", стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення строку пред'явлення до суду, який видав виконавчий

документ, або до суду за місцем виконання.

Крім того, частина перша статті 261 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає, що стягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Відповідно до частини 3 статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Згідно до ч.1 ст. 259 КАС України, виконавчий лист має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Закону України «Про виконавче провадження».

Колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу на те, що у даного товариства єдиний працівник і в тому числі і керівник, який протягом 2011 - 2012 років постійно перебував на лікарняних, що підтверджується відповідними медичними довідками.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів вважає за можливе поновити пропущений строк для пред»явлення виконавчого листа до виконання, оскільки, товариством було отримано виконавчий лист фактично 12 жовтня 2012 року.

Згідно з ч. 3 ст. 2 КАС України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Зі змісту ст. 159 КАС України, судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права, обґрунтованим - ухвалене судом на підставі повного та всебічного з'ясування обставин в адміністративній справі, підтверджених доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Отже, колегія суддів апеляційної інстанції приходить до висновку, що суд першої інстанції порушив норми матеріального та процесуального права, тому оскаржувану ухвалу суду слід скасувати та прийняти нову, якою заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» про продовження строку пред»явлення виконавчого листа в адміністративній справі за позовом Колективного підприємства «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про зобов»язання вчинити певні дії - задоволити.

Керуючись ст.ст. 2, 160, 167, 195, 196, 199, 202, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» - задоволити.

Ухвалу Окружного адміністративного суду м.Києва від 25 грудня 2012 року - скасувати.

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» про продовження строку пред»явлення виконавчого листа в адміністративній справі за позовом Колективного підприємства «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про зобов»язання вчинити певні дії - задоволити.

Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю «Українська республіканська науково - виробнича фірма «Медицина - Екологія» строк для пред»явлення виконавчого листа у справі №2а-12518/09/2670, виданного Окружним адміністративним судом м.Києва - 12 жовтня 2012 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, проте на неї може бути подана касаційна скарга до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складення цієї ухвали у повному обсязі, тобто з 26 лютого 2013 року.

Головуючий суддя:

Судді:

Головуючий суддя Костюк Л.О.

Судді: Бужак Н.П.

Троян Н.М.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.02.2013
Оприлюднено25.02.2013
Номер документу29522715
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12518/09/2670

Ухвала від 25.12.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 23.04.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 21.02.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Ухвала від 12.05.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Дурицька О.М

Постанова від 27.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні