Постанова
від 21.10.2010 по справі 2а-3033/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" жовтня 2010 р. Справа № 2a-3033/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Лучко О.О.

при секретарі Кру гла О.М.

за участь:

прокурора: Хомин М.В.,

представника позивача: Л асійчука О.П.,

представника відповідача: не з"явився,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: заступ ника прокурора м.Івано-Франк івська в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франк івську, вул. Незалежності, 44,м. Івано-Франківськ,76018

до відповідача: ТзОВ "Арніка-Люкс", вул. Ак.Сах арова, 21/2,м. Івано-Франківськ,76000

про стягнення заборг ованості в сумі 109 487,61 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

31.08.2010 року заступник прокуро ра м.Івано-Франківська в інте ресах держави в особі управл іння Пенсійного фонду Україн и в м.Івано-Франківську зверн увся з адміністративним позо вом до ТзОВ “Арніка-Люкс” про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов”язкове держав не пенсійне страхування в су мі 109487,61 грн., яка виникла станом на 05.08.2010 року. Позовні вимоги мо тивував тим, що відповідачем порушено вимоги ст.20 та ст.106 За кону України “Про загальнооб ов”язкове державне пенсійне страхування”та допущено заб оргованість по сплаті страхо вих внесків.

Прокурор в судовому засіда нні позовні вимоги підтримав , просив позов задовольнити з підстав, зазначених у позовн ій заяві.

Представник позивача позо вні вимоги підтримав, суду по яснив, що ТзОВ “Арніка-Люкс” з а період з 20.10.2009 року по 06.08.2010 року в порушення норм чинного зак онодавства неналежно сплачу вало страхові внески на зага льнообов”язкове державне пе нсійне страхування, внаслідо к чого допустило заборговані сть на загальну суму 109487,61 грн. С таном на день розгляду справ и сума боргу не сплачена, а том у підлягає стягненню в судов ому порядку. Просив позов зад овольнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання, призначен е на 12.10.2010 року та на 21.10.2010 року не з ' явився, хоча належним чино м був повідомлений про дату, ч ас та місце розгляду справи, щ о не перешкодажє розгляду сп рави за відсутності данного представника.

В судовому засіданні, призн аченому на 28.09.2010 року, представн ик відповідача проти позову заперечив, суду пояснив, що т овариство має заборгованіст ь по сплаті страхових внескі в на загальнообов»язкове дер жавне пенсійне страхування, однак з управлінням Пенсійно го фонду України в м.Івано-Фра нківську було укладено догов ір реструктуризації заборг ованості по сплаті страхових внесків, крім того, на виконан ні у виконавчій службі знахо дяться вимоги про сплату бор гу, а тому відсутні підстави д ля стягнення вказаної заборг ованості.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши пояснення проку рора, представника позивача, представника відповідача, д ослідивши та оцінивши подані докази, суд прийшов до виснов ку про обґрунтованість позов них вимог, а тому позов підляг ає задоволенню з наступних п ідстав.

Судом встановлено, що Тз ОВ “Арніка-Люкс” діє на підст аві свідоцтва про державну р еєстрацію суб”єкта господар ської діяльності. Відповідно до ст. 1 Закону України “Про зб ір на обов' язкове державне пенсійне страхування” та Зак ону України “Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування” є платником вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання.

За період з 20.10.2009 року по 06.08.2010 ро ку відповідач допустив забор гованість по сплаті страхов их внесків на загальнообов”я зкове державне пенсійне стра хування в сумі 109487,61 грн. Вказане підтверджується актом взаєм озвірки розрахунків, згідно якого у суму заборгованості , яка заявлена до стягнення, не включено розстрочену заборг ованість згідно договору роз строчення №4 від 03.08.2010 року.

Згідно ч. 3 ст.18 Закону Україн и “Про загальнообов”язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” страхові внески є цільови м загальнообов' язковим пла тежем, який справляється на в сій території України в поря дку, встановленому цим Закон ом.

Відповідно до п.6 ч.2 ст.17 даног о Закону та розділу 4 Інструкц ії “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов”язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и” відповідач зобов”язаний н араховувати, обчислювати і с плачувати в установлені стро ки та в повному обсязі страхо ві внески в розмірі 32 % суми фак тичних витрат на оплату прац і і 1-2 % від суми доходу у вигляд і заробітної плати.

Відповідно до ч.6 ст.20 Закону України “Про загальнообов”я зкове державне пенсійне стра хування” страхувальники зоб ов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відпов ідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календ арних днів із дня закінчення цього періоду. Обчислення ст рахових внесків застрахован их осіб здійснюється страхув альниками на підставі бухгал терських та інших документів , відповідно до яких провадит ься нарахування (обчислення) або які підтверджують нарах ування (обчислення) заробітн ої плати (доходу), на які відпо відно до цього Закону нарахо вуються страхові внески (ч.2 ст .20 зазначеного Закону).

Згідно із ч.12 ст.20 вищезазнач еного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платн ика страхових внесків.

В силу ч.2 ст. 106 Закону суми стр ахових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Зак ону, в тому числі обчислені те риторіальними органами Пенс ійного фонду у випадках, пере дбачених частиною третьою ст атті 20 цього Закону, вважаютьс я простроченою заборгованіс тю із сплати страхових внеск ів (далі - недоїмка) і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій.

Частиною 3 даної статті Зак ону встановлено, що територі альні органи Пенсійного фонд у за формою і в строки, визначе ні управлінням Пенсійного фо нду, надсилають страхувальни кам, які мають недоїмку, вимог у про їх сплату. Протягом 10 роб очих днів з дня одержання вим оги про сплату недоїмки стра хувальник зобов' язаний спл атити суми недоїмки та суми ф інансових санкцій. Несплата та несвоєчасна сплата страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування відповідачем є підс тавою для нарахування пені т а штрафних санкцій у відпові дності до вищевказаних норм Закону України “Про загально обов' язкове державне пенсі йне страхування”.

Страхувальник у разі незго ди з розрахунком суми недоїм ки, зазначеної у вимозі про сп лату недоїмки, узгоджує її з о рганами Пенсійного фонду в п орядку, встановленому правлі нням Пенсійного фонду, а в раз і неузгодження вимоги із орг анами Пенсійного фонду має п раво на оскарження вимоги в с удовому порядку.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про сплату недоїмки і прот ягом десяти робочих днів піс ля її отримання не сплатив за значену у вимозі суму недоїм ки разом з застосованою до нь ого фінансовою санкцією, вкл юченої до вимоги, або не узгод ив вимогу з відповідним орга ном Пенсійного фонду, або не о скаржив вимогу в судовому по рядку, а також у разі якщо стра хувальник узгодив вимогу, ал е не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів після отримання узг одженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду зверт ається в установленому закон ом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповід ного підрозділу державної ви конавчої служби. У зазначени х випадках орган Пенсійного фонду також має право зверну тися до суду чи господарсько го суду з позовом про стягнен ня недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з по зовом про стягнення недоїмки до господарського суду пере дбачені законодавством захо ди досудового врегулювання с порів не застосовуються.

Як свідчать матеріали спра ви, відповідач неналежно вик онував свої зобов”язання по сплаті страхових внесків, що призвело до виникнення забо ргованості за період з верес ня 2009 року по липень 2010 року в су мі 109487,61 грн., що підтверджується карткою особового рахунку с трахувальника, розрахунками суми страхових внесків на за гальнообов»язкове державне пенсійне страхування за вка заний період, а також іншими м атеріалами справи.

Оскільки відповідач мав не доїмку по сплаті страхових в несків, УПФУ в м.Івано-Франків ську надіслало останньому в имоги про сплату недоїмки ві д 04.06.2010 року № Ю-253/22у та від 02.07.2010 року №1423у, які направлено до викона вчої служби.

Відповідно до п.п. «г»п.п.8.4 п.8 Інструкції про порядок обчис лення і сплати страхувальник ами та застрахованими особам и внесків на загальнообов”яз кове державне пенсійне страх ування до Пенсійного фонду У країни вимога вважається від кликаною, якщо є рішення суду на стягнення відповідних су м боргу, що зазначені у вимозі . В такому випадку вимога вваж ається відкликаною у день на дходження виконавчих докуме нтів до органів державної ви конавчої служби. А, відтак, пос илання представника відпові дача на те, що частина заборго ваності включена до вимог пр о сплату боргу, і тому не може бути стягнута у судовому пор ядку, судом до уваги з наведен их вище мотивів не приймають ся.

Таким чином, станом на 05.08.2010 ро ку заборгованість відповіда ча перед управлінням ПФУ в м.І вано-Франківську становить 1 09487,61 грн., станом на день розгляд у справи не погашена, а тому пі длягає стягненню в судовому порядку. Суд вважає позовні в имоги обґрунтованими, а позо в таким, що підлягає задоволе нню в повному обсязі.

Стосовно судових витрат, то відповідно до ч.4 ст.94 КАС Украї ни у справах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються .

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст. ст. 2, 8 -14, 86, 158-163, 167 Кодексу адміністратив ного судочинства України, су д ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з ТзОВ "Арніка-Люк с" (код ЄДРПОУ 32077823, вул.Сахарова 21/2, м.Івано-Франківськ, 76018) на кор исть управління Пенсійного Ф онду України в м.Івано-Франкі вську заборгованість зі спла ти страхових внесків на зага льнообов"язкове державне пен сійне страхування за період з 20.10.2009 року по 05.08.2010 року в розмірі 109487,61 грн. (сто дев"ять тисяч чоти риста вісімдесять сім гривен ь шістдесять копійок).

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку. В ідповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає законно ї сили в порядку та строки вст ановлені статтею 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

Суддя: Лучк о О.О.

Постанова складена в пов ному обсязі 26.10.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.10.2010
Оприлюднено30.11.2010
Номер документу12486345
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3033/10/0970

Ухвала від 28.01.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

Постанова від 21.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Постанова від 21.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Ухвала від 29.05.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Багрій В.М.

Постанова від 21.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні