Постанова
від 21.10.2010 по справі 2а-3033/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" жовтня 2010 р. Справа № 2a-3033/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Лучко О.О.

при секретарі Кругла О.М.

за участь:

прокурора: Хомин М.В.,

представника позивача: ОСОБА_1,

представника відповідача: не з"явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: заступника прокурора м.Івано-Франківська в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську, вул. Незалежності, 44,м. Івано-Франківськ,76018

до відповідача: ТзОВ "Арніка-Люкс", вул. Ак.Сахарова, 21/2,м. Івано-Франківськ,76000

про стягнення заборгованості в сумі 109 487,61 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

31.08.2010 року заступник прокурора м.Івано-Франківська в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську звернувся з адміністративним позовом до ТзОВ В«Арніка-ЛюксВ» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообовВ»язкове державне пенсійне страхування в сумі 109487,61 грн., яка виникла станом на 05.08.2010 року. Позовні вимоги мотивував тим, що відповідачем порушено вимоги ст.20 та ст.106 Закону України В«Про загальнообовВ»язкове державне пенсійне страхуванняВ»та допущено заборгованість по сплаті страхових внесків.

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити з підстав, зазначених у позовній заяві.

Представник позивача позовні вимоги підтримав, суду пояснив, що ТзОВ В«Арніка-ЛюксВ» за період з 20.10.2009 року по 06.08.2010 року в порушення норм чинного законодавства неналежно сплачувало страхові внески на загальнообовВ»язкове державне пенсійне страхування, внаслідок чого допустило заборгованість на загальну суму 109487,61 грн. Станом на день розгляду справи сума боргу не сплачена, а тому підлягає стягненню в судовому порядку. Просив позов задовольнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання, призначене на 12.10.2010 року та на 21.10.2010 року не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що не перешкодажє розгляду справи за відсутності данного представника.

В судовому засіданні, призначеному на 28.09.2010 року, представник відповідача проти позову заперечив, суду пояснив, що товариство має заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов»язкове державне пенсійне страхування, однак з управлінням Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську було укладено договір реструктуризації заборгованості по сплаті страхових внесків, крім того, на виконанні у виконавчій службі знаходяться вимоги про сплату боргу, а тому відсутні підстави для стягнення вказаної заборгованості.

Розглянувши позовну заяву, заслухавши пояснення прокурора, представника позивача, представника відповідача, дослідивши та оцінивши подані докази, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог, а тому позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено , що ТзОВ В«Арніка-ЛюксВ» діє на підставі свідоцтва про державну реєстрацію субВ»єкта господарської діяльності. Відповідно до ст. 1 Закону України В«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» та Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» є платником внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

За період з 20.10.2009 року по 06.08.2010 року відповідач допустив заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообовВ»язкове державне пенсійне страхування в сумі 109487,61 грн. Вказане підтверджується актом взаємозвірки розрахунків, згідно якого у суму заборгованості, яка заявлена до стягнення, не включено розстрочену заборгованість згідно договору розстрочення №4 від 03.08.2010 року.

Згідно ч. 3 ст.18 Закону України В«Про загальнообовВ»язкове державне пенсійне страхуванняВ» страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до п.6 ч.2 ст.17 даного Закону та розділу 4 Інструкції В«Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообовВ»язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду УкраїниВ» відповідач зобовВ»язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески в розмірі 32 % суми фактичних витрат на оплату праці і 1-2 % від суми доходу у вигляді заробітної плати.

Відповідно до ч.6 ст.20 Закону України В«Про загальнообовВ»язкове державне пенсійне страхуванняВ» страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески (ч.2 ст.20 зазначеного Закону).

Згідно із ч.12 ст.20 вищезазначеного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

В силу ч.2 ст. 106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Частиною 3 даної статті Закону встановлено, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені управлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Несплата та несвоєчасна сплата страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідачем є підставою для нарахування пені та штрафних санкцій у відповідності до вищевказаних норм Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» .

Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Як свідчать матеріали справи, відповідач неналежно виконував свої зобовВ»язання по сплаті страхових внесків, що призвело до виникнення заборгованості за період з вересня 2009 року по липень 2010 року в сумі 109487,61 грн., що підтверджується карткою особового рахунку страхувальника, розрахунками суми страхових внесків на загальнообов»язкове державне пенсійне страхування за вказаний період, а також іншими матеріалами справи.

Оскільки відповідач мав недоїмку по сплаті страхових внесків, УПФУ в м.Івано-Франківську надіслало останньому вимоги про сплату недоїмки від 04.06.2010 року № Ю-253/22у та від 02.07.2010 року №1423у, які направлено до виконавчої служби.

Відповідно до п.п. «г»п.п.8.4 п.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообовВ»язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України вимога вважається відкликаною, якщо є рішення суду на стягнення відповідних сум боргу, що зазначені у вимозі. В такому випадку вимога вважається відкликаною у день надходження виконавчих документів до органів державної виконавчої служби. А, відтак, посилання представника відповідача на те, що частина заборгованості включена до вимог про сплату боргу, і тому не може бути стягнута у судовому порядку, судом до уваги з наведених вище мотивів не приймаються.

Таким чином, станом на 05.08.2010 року заборгованість відповідача перед управлінням ПФУ в м.Івано-Франківську становить 109487,61 грн., станом на день розгляду справи не погашена, а тому підлягає стягненню в судовому порядку. Суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Стосовно судових витрат, то відповідно до ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем -фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 2, 8-14, 86, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ТзОВ "Арніка-Люкс" (код ЄДРПОУ 32077823, вул.Сахарова 21/2, м.Івано-Франківськ, 76018) на користь управління Пенсійного Фонду України в м.Івано-Франківську заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування за період з 20.10.2009 року по 05.08.2010 року в розмірі 109487,61 грн. (сто дев"ять тисяч чотириста вісімдесять сім гривень шістдесять копійок).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: Лучко О.О.

Постанова складена в повному обсязі 26.10.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.10.2010
Оприлюднено12.08.2015
Номер документу48040439
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3033/10/0970

Ухвала від 28.01.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

Постанова від 21.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Постанова від 21.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Ухвала від 29.05.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Багрій В.М.

Постанова від 21.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні