Ухвала
від 25.08.2010 по справі 2а-4565/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія 6.6.2

Ухвала

Про закриття провадження у справi

25 серпня 2010 року Справа № 2а-4565/10/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді

головуючого судді: Твердохліба Р.С.,

секретаря судового засіда ння: Чукіній А.Ю.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку справу за адміністративн им позовом Державної податко вої інспекції в Артемівськом у районі у м. Луганську до Това риства з обмеженою відповіда льністю „Звєздопад Г.С.” п ро визнання недійсним запису про державну реєстрацію та п рипинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

10 червня 2010 року Державна под аткова інспекція в Артемівсь кому районі у м. Луганську зве рнулась до Луганського окруж ного адміністративного суду з позовом до Товариства з обм еженою відповідальністю „ Звєздопад Г.С.” про визнанн я недійсним запису про держа вну реєстрацію та припинення юридичної особи.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином .

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу та вислухавши пояснення позивача, суд прий шов до висновку, що проваджен ня у справі в частині позовни х вимог про визнання недійсн им запису від 08 жовтня 2008 року № 13821020000015544 про державну реєстраці ю товариства з обмеженою від повідальністю „Звєздопад Г.С.” підлягає закриттю, оск ільки дані позовні вимоги не належить розглядати в поряд ку адміністративного судочи нства, з огляду на таке.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 157 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни суд закриває провадження у справі, якщо справу не належ ить розглядати в порядку адм іністративного судочинства .

Пунктом 5 частини 2 статті 17 К одексу адміністративного су дочинства України встановле но, що юрисдикція адміністра тивних судів поширюється на публічно-правові спори за зв ерненням суб' єкта владних п овноважень у випадках, встан овлених Конституцією та зако нами України.

Частина 2 статті 19 Конститу ції України встановлює, що ор гани державної влади та орга ни місцевого самоврядування , їх посадові особи зобов' яз ані діяти лише на підставі, в м ежах повноважень та у спосіб , що передбачені Конституціє ю та законами України.

Випадки, коли податковий ор ган вправі звернутися до суд у з адміністративним позовом , встановлені, зокрема, статям и 10, 11 і 111 Закону України від 04 гру дня 1990 року № 509-XII „Про державну п одаткову службу в Україні”. В інших, не передбачених закон ом випадках, підстави для пор ушення судового провадження у справі по спору з приводу ре алізації податковим органом компетенції, ініційованому цим органом, відсутні.

Так, згідно з пунктом 17 статт і 11 Закону України від 04 грудня 1990 року № 509-XII „Про державну пода ткову службу в Україні” орга ни державної податкової служ би у випадках, в межах компет енції та у порядку, встановле них законами України, мають п раво звертатися у передбачен их законом випадках до судов их органів із заявою (позовно ю заявою) про скасування держ авної реєстрації суб' єкта п ідприємницької діяльності. Ц е повноваження з врахуванням норм Закону України від 15 тра вня 2003 року № 755-IV „Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ”, який є спеціальним законом з питань державної реєстрац ії, припинення суб' єктів пі дприємницької діяльності, сл ід розуміти як повноваження на звернення до адміністрати вного суду з позовом про прип инення юридичної особи чи пі дприємницької діяльності фі зичної особи - підприємця.

Відповідно до частини 1 стат ті 33 Закону України від 15 травн я 2003 року № 755-IV „Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців” юридична особа припиняється в результаті передання всьо го свого майна, прав та обов' язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результ аті злиття, приєднання, поділ у, перетворення (реорганізац ії) або в результаті ліквідац ії за рішенням, прийнятим зас новниками (учасниками) юриди чної особи або уповноваженим ними органом, за судовим ріше нням або за рішенням органу д ержавної влади, прийнятим у в ипадках, передбачених законо м.

Частиною 2 статті 38 Закону Ук раїни від 15 травня 2003 року № 755-IV „ Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців” встановлено, щ о підставами для постановле ння судового рішення щодо пр ипинення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутство м юридичної особи, зокрема є: в изнання недійсним запису про проведення державної реєстр ації через порушення закону, допущені при створенні юрид ичної особи, які не можна усун ути; провадження нею діяльно сті, що суперечить установчи м документам, або такої, що заб оронена законом; невідповідн ість мінімального розміру ст атутного фонду юридичної осо би вимогам закону; неподання протягом року органам держа вної податкової служби подат кових декларацій, документів фінансової звітності відпов ідно до закону; наявність в Єд иному державному реєстрі зап ису про відсутність юридично ї особи за вказаним її місцез находженням.

Обставини, які згідно вказа ної норми є підставами для пр ипинення юридичної особи, пі длягають встановленню в судо вому процесі як підстава для прийняття відповідного судо вого рішення та не є предмето м самостійних позовних вимог (дана правова позиція виклад ена Вищим адміністративним с удом України в ухвалі від 21 сі чня 2010 року К-13882/07 за результатам и розгляду касаційної скарги Антрацитівської об' єднано ї державної податкової інспе кції Луганської області на у хвалу Донецького апеляційно го адміністративного суду ві д 31 травня 2007 року та постанову господарського суду Лугансь кої області від 12 березня 2007 ро ку у справі № 9/70 пн-ад за позово м Антрацитівської об' єднан ої державної податкової інсп екції Луганської області до приватного підприємства „Ко рал” про визнання недійсним запису про державну реєстрац ію та припинення юридичної о соби та в ухвалі від 01 квітня 201 0 року № К-20676/07 за результатами р озгляду касаційної скарги де ржавної податкової інспекці ї у Генічеському районі Херс онської області на постанову Одеського апеляційного адмі ністративного суду від 11 вере сня 2007 року у справі № 2-а-11/2007-(22а-1011/07 ) за позовом Прокурора Геніче ського району Херсонської об ласті в інтересах держави в о собі Державної податкової ін спекції у Генічеському район і Херсонської області про ви знання недійсними свідоцтва платника податку на додану в артість та первинних докумен тів бухгалтерського та подат кового обліку МПП „Меліса”, в изнання недійсним запису про проведення державної реєстр ації змін до установчих доку ментів, припинення державної реєстрації МПП „Меліса” та з обов' язання виконати певні дії).

Враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, що ві дповідно до вимог пункту 1 час тини 1 статті 157 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни провадження у справі в ч астині позовних вимог про ви знання недійсним запису від 08 жовтня 2008 року №13821020000015544 про держ авну реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю „Звєздопад Г.С.” слід зак рити.

Керуючись пунктом 1 частини 1 статті 157, статтями 158, 160, 165 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд

УХВАЛИВ:

Закрити провадження у спра ві № 2а-4565/10/1270 за адміністративни м позовом Державної податков ої інспекції в Артемівському районі у м. Луганську до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю „Звєздопад Г.С.” пр о визнання недійсним запису про державну реєстрацію та п рипинення юридичної особи, в частині позовних вимог про в изнання недійсним запису від 08 жовтня 2008 року №13821020000015544 про держ авну реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю „Звєздопад Г.С.”, у зв' яз ку з тим, що дані позовні вимог и не належить розглядати в по рядку адміністративного суд очинства.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до До нецького апеляційного адмін істративного суду. Копія апе ляційної скарги одночасно на дсилається особою, яка її под ає, до суду апеляційної інста нції.

Апеляційна скарга на ухвал у суду першої інстанції пода ється протягом п' яти днів з дня проголошення ухвали. Якщ о ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оска ржує, апеляційна скарга пода ється протягом п' яти днів з дня отримання копії ухвали.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можлив ість отримання копії ухвали суду безпосередньо в суді, то п' ятиденний строк на апеля ційне оскарження ухвали суду обчислюється з наступного д ня після закінчення п' ятиде нного строку з моменту отрим ання суб' єктом владних повн оважень повідомлення про мож ливість отримання копії ухва ли суду.

Ухвала набирає законної си ли після закінчення строку п одання апеляційної скарги, в становленого статтею 186 КАС Ук раїни, якщо таку скаргу не бул о подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Якщо строк апеляційного ос карження буде поновлено, то в важається, що ухвала суду не н абрала законної сили.

Суддя Р.С. Твердохліб

Дата ухвалення рішення25.08.2010
Оприлюднено01.12.2010
Номер документу12518288
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4565/10/1270

Ухвала від 28.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 28.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 28.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 28.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 11.11.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін А.А.

Ухвала від 11.11.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін А.А.

Постанова від 25.08.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Р.С. Твердохліб

Ухвала від 25.08.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Р.С. Твердохліб

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні