Постанова
від 25.08.2010 по справі 2а-4565/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.6.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

25 серпня 2010 року Справа № 2а-4565/10/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді

головуючого судді: Твердохліба Р.С.,

секретаря судового засіда ння: Чукіній А.Ю.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку справу за адміністративн им позовом Державної податко вої інспекції в Артемівськом у районі у м. Луганську до Това риства з обмеженою відповіда льністю „Звєздопад Г.С.” п ро визнання недійсним запису про державну реєстрацію та п рипинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

10 червня 2010 року Державна под аткова інспекція в Артемівсь кому районі у м. Луганську зве рнулась до Луганського окруж ного адміністративного суду з позовом до Товариства з обм еженою відповідальністю „ Звєздопад Г.С.” про визнанн я недійсним запису про держа вну реєстрацію та припинення юридичної особи.

Ухвалою суду від 25 серпня 2010 р оку закрито провадження у сп раві в частині позовних вимо г щодо визнання недійсним за пису про державну реєстрацію Товариства з обмеженою відп овідальністю „Звєздопад Г .С.”.

В обґрунтування позовних в имог позивач послався на те, щ о при створені Товариства з о бмеженою відповідальністю „ Звєздопад Г.С.” були допущ ені порушення закону, які не м ожна усунути, що у відповідно сті із абз. 2 ч. 2 ст. 38 Закону Укра їни від 15 травня 2003 року № 755-IV “Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців» є підставою для ви знання недійсним запису про проведення державної реєстр ації та постановлення судово го рішення щодо припинення ю ридичної особи, що не пов' яз ано з банкрутством юридичної особи. Порушення закону при с творенні Товариства з обмеже ною відповідальністю „Звє здопад Г.С.”, які не можна усу нути, полягають в тому, що держ авна реєстрація проведена ом анним шляхом (має ознаки фікт ивності) невідомою особою з м етою ухилення від оподаткува ння.

Згідно пояснень першого за сновника ТОВ „Звєздопад Г. С.” ОСОБА_2, він зареєстру вав ТОВ „Звєздопад Г.С.” з а допомогою юридичної фірми „Максим-Теко”, але у зв' язку з відсутністю необхідних ко штів для заняття підприємниц ькою діяльністю, вирішив лік відувати або продати вказане підприємство. Відповідно до договору купівлі-продажу ві д 07 листопада 2008 року набувачем ТОВ „Звєздопад Г.С.” став ОСОБА_3

Відповідно до пояснень О СОБА_3., він, на прохання незн айомого йому чоловіка, який п редстався як „Данил”, оформи в на своє ім' я підприємство , підписав договір купівлі-пр одажу від 07 листопада 2008 року т а ще якісь документи, відкрив розрахунковий рахунок. Крім того пояснив, що як керівник Т ОВ „Звєздопад Г.С.” він ні яких фінансово-господарськи х документів не підписував, д о фінансово-господарської ді яльності ТОВ „Звєздопад Г. С.” він ніякого відношення н е має. Податкові декларації н е складав, не підписував та до ДПІ в Артемівському у районі м. Луганську не сдавав. Бухгал терських документів та печат ки підприємства у нього не ма є і ніколи не було. Де знаходит ься підприємство, йому також не відомо.

У судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав, надав пояснення, аналогі чні викладеним у позові.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, п ричини неявки суду не повідо мив, про дату, місце та час слу хання справи повідомлявся на лежним чином. Правом подати с уду заперечення проти позову та докази на підтвердження с воїх доводів не скористався.

Вислухавши представника п озивача, дослідивши матеріал и справи, суд приходить до вис новку, що позов не підлягає за доволенню повністю з наступн их підстав.

08 жовтня 2008 року у виконавчом у комітеті Луганської місько ї ради проведено державну ре єстрацію Товариства з обмеже ною відповідальністю „Звє здопад Г.С.” (ідентифікацій ний код 36189284), про що до Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців внесено запис № 1 382 102 0000 015544 (а.с.7).

09 жовтня 2008 року Товариство з обмеженою відповідальністю „Звєздопад Г.С.” (ідентиф ікаційний код 36189284) взято на обл ік як платник податків в орга нах державної податкової слу жби, про що свідчить довідка п ро взяття на облік платника п одатків від 09.10.2008 № 2434 (а.с. 11).

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни від 15 травня 2003 року № 755-IV « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців» юридична особа п рипиняється в результаті пер едання всього свого майна, пр ав та обов' язків іншим юрид ичним особам - правонаступни кам у результаті злиття, приє днання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результ аті ліквідації за рішенням, п рийнятим засновниками (учасн иками) юридичної особи або уп овноваженим ними органом, за судовим рішенням або за ріше нням органу державної влади, прийнятим у випадках, передб ачених законом.

У відповідності із ч. 2 ст. 38 За кону України від 15 травня 2003 ро ку № 755-IV «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» підстав ами для постановлення судово го рішення щодо припинення ю ридичної особи, що не пов'язан о з банкрутством юридичної о соби, зокрема є:

- визнання недійсним запису про проведення державної ре єстрації через порушення зак ону, допущені при створенні ю ридичної особи, які не можна у сунути;

- провадження нею діяльност і, що суперечить установчим д окументам, або такої, що забор онена законом;

- невідповідність мінімаль ного розміру статутного фонд у юридичної особи вимогам за кону;

- неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Згідно з п. 17 ст. 11 Закону Украї ни від 04 грудня 1990 року N 509-XII «Про д ержавну податкову службу в У країні» органи державної под аткової служби у випадках, в м ежах компетенції та у порядк у, встановлених законами Укр аїни, мають право звертатися у передбачених законом випа дках до судових органів із за явою (позовною заявою) про ска сування державної реєстраці ї суб' єкта підприємницької діяльності.

Зазначені повноваження ор ганів державної податкової с лужби щодо звернення до суду із заявою (позовною заявою) пр о скасування державної реєст рації суб'єкта підприємницьк ої діяльності слід розуміти як право на позов про припине ння юридичної особи або підп риємницької діяльності фізи чної особи - підприємця на під ставі Закону України від 15 тра вня 2003 року № 755-IV «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» , оскільки відповідно до прик інцевих положень зазначеног о Закону, який набрав чинност і з 01 липня 2004 року, закони та нор мативно-правові акти, прийня ті до набрання чинності цим З аконом, діють у частині, що не суперечить цьому закону.

Таким чином, органи державн ої податкової служби мають п раво звертатися до суду з поз овами про припинення юридичн ої особи.

Пояснення ОСОБА_2 та О СОБА_3 (а.с.5-6), на які посилаєть ся державна податкова інспек ція в Артемівському районі у м. Луганську в обґрунтування позовних вимог щодо факту ст ворення юридичної особи під впливом обману для здійсненн я фіктивного підприємництва з метою ухилення від оподатк ування, суд визнає такими, що н е є належним доказом факту фі ктивного підприємництва та у мисного ухилення від сплати податків, зборів (обов' язко вих платежів), що входять в сис тему оподаткування, оскільки приписами ст. 62 Конституції У країни особа вважається неви нуватою у вчиненні злочину, д оки її вину не буде доведено в законному порядку і встанов лено обвинувальним вироком с уду.

Податковим органом не нада но суду обвинувального вирок у за вказаними вище злочинам и, що набрав законної сили, щод о ОСОБА_2 та ОСОБА_3 - осі б, які створили та здійснювал и управління підприємством.

На підставі викладеного, су д не погоджується з доводами позивача, щодо визнання неді йсним запису від 08 жовтня 2008 ро ку № 1 382 102 0000 015544 про державну реєс трацію Товариства з обмежено ю відповідальністю „Звєзд опад Г.С.” (ідентифікаційни й код 36189284) через порушення зако ну, допущені при створенні юр идичної особи, які не можна ус унути.

Також, при судовому розгляд і зазначеної адміністративн ої справи, судом не встановле но інших підстав для постано влення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутст вом юридичної особи, визначе них у ч. 2 ст. 38 Закону України ві д 15 травня 2003 року № 755-IV «Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців».

Згідно ч. 5 ст. 94 КАС України у р азі відмови у задоволенні по зовних вимог позивача, звіль неного від сплати судових ви трат, а також залишення адмін істративного позову без розг ляду судові витрати, понесен і відповідачем, компенсуютьс я за рахунок Державного бюдж ету України. Враховуючи те, що суду не надано документальн ого підтвердження здійсненн я відповідачем судових витра т, питання про розподіл судов их витрат судом не вирішуєть ся.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Украї ни у судовому засіданні 25 серп ня 2010 року проголошено вступн у та резолютивну частини пос танови. Складення постанови у повному обсязі відкладено на 30 серпня 2010 року, про що згідн о вимог ч. 2 ст. 167 КАС України пов ідомлено після проголошення вступної та резолютивної ча стин постанови у судовому за сіданні.

Керуючись ст. ст. 33, 38 Закону Ук раїни від 15 травня 2003 року № 755-IV « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців», ст. ст. 2, 9, 10, 11, 17, 18, 87, 94, 158- 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністрат ивного позову Державної пода ткової інспекції в Артемівсь кому районі у м. Луганську до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю „Звєздопад Г. С.” про припинення юридичної особи - відмовити повністю.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння апеляційної скарги, вста новленого Кодексом адмініст ративного судочинства Украї ни, якщо таку скаргу не було по дано. У разі подання апеляцій ної скарги судове рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після поверне ння апеляційної скарги, відм ови у відкритті апеляційного провадження або набрання за конної сили рішенням за насл ідками апеляційного провадж ення

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 цього Кодекс у, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п ' ятиденного строку з момент у отримання суб' єктом владн их повноважень повідомлення про можливість отримання ко пії постанови суду.

Повний текст постанови скл адено та підписано 30 серпня 2010 року.

Суддя Р.С. Твердохліб

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.08.2010
Оприлюднено01.12.2010
Номер документу12518290
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4565/10/1270

Ухвала від 28.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 28.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 28.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 28.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 11.11.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін А.А.

Ухвала від 11.11.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін А.А.

Постанова від 25.08.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Р.С. Твердохліб

Ухвала від 25.08.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Р.С. Твердохліб

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні