Рішення
від 26.11.2010 по справі 2-375/10
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-375

2010 р.

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

26 листопада 2010 року К ривоозерський районний суд М иколаївської області

в складі: головуючого - су дді Микит ей Л.Л.

при секретарі судового зас ідання Штуфра А.В.

розглянув у відкритому су довому засіданні в залі суду в смт. Криве Озеро цивільну сп раву за позовом прокурора Кр ивоозерського району в інтер есах держави в особі Кривооз ерської районної державної а дміністрації до ОСОБА_1 пр о визнання державного акта н а право власності на земельн у ділянку недійсним, витребу вання земельної ділянки із н езаконного володіння та пове рнення до державної власнос ті,

в с т а н о в и в :

Прокурор Кривоозерськог о району 28 жовтня 2010 року зверн увся в суд в інтересах

держави в особі Кривоозерс ької районної державної адмі ністрації з позовом до ОСОБ А_1 про визнання державного акта на право власності на зе мельну ділянку недійсним та витребування земельної діля нки із незаконного володіння відповідача.

Обгрунтовуючи позовні вим оги прокурор посилається на те, що при розпаюванні земель ної ділянки, яка передана у п остійне користування фермер ському господарству «Фортун а» Кривоозерського району, г оловою фермерського господа рства були допущені протипра вні дії, внаслідок яких відпо відачка, як член фермерськог о господарства, отримала у вл асність земельну ділянку пло щею 2,93 га у землі, яка розташова на в межах території Кривооз ерської сільської ради, що по свідчено державним актом се ріїНОМЕР_1. Посилаючись , що відповідачка протиправн о включена в члени фермерськ ого господарства «Фортуна», що підтверджується мотивув альною частиною постанови су ду, а отже незаконно отримала земельну ділянку у власніст ь, прокурор просить задоволь нити позовні вимоги.

В судовому засіданні проку рор підтримав позов, уточнив ши його вимоги, просив визнат и державний акт на право влас ності на земельну ділянку не дійсним, витребувати земельн у ділянку із незаконного вол одіння та повернути її у влас ність держави шляхом конфіск ації.

Представник Кривоозерсько ї районної державної адмініс трації підтримав позов.

Відповідачка в судове засі дання не зьявилася , надіслал а письмову заяву з проханням слухати справу без її участі .

Вислухавши прокурора Крив оозерського району, представ ника Кривоозерської районно ї державної адміністрації, в ивчивши матеріали справи, су д вважає, що позовні вимоги пі длягають задоволенню з насту пних підстав.

Як вбачається із державног о акту на право власності на з емельну ділянку серії НОМЕР_1 від 21 червня 2004 року відповідачці належить на пр аві власності земельна ділян ка площею 2,93 га, що розташована в межах території Кривоозер ської сільської ради Кривоо зерського району для ведення фермерського господарства, яка виділена на підставі роз порядження № 491-р від 10 жовтня 2003 року Кривоозерської РДА.

Вказану земельну ді лянку відповідачка отримала у власність як член фермерсь кого господарства «Фортуна» при розпаюванні земельної д ілянки, наданої фермерському господарству в постійне кор истування. Розмір земельної ділянки відповідає середній земельній частці /паю/ для чле нів колишнього КСП «Радянськ а Росія».

Земельну ділянку від повідачка не використовує, в она передана в оренду ФГ «Фор туна».

Як вбачається із постано ви Кривоозерського районног о суду від 23 червня 2010 року голо ва фермерського господарств а «Фортуна» ОСОБА_2. у 2003 роц і при розпаюванні землі, що пе редана фермерському господа рству в постійне користуванн я, включив у члени фермерсько го господарства осіб, які не п еребували з ним чи з його друж иною в родинних стосунках, зо крема відповідачку ОСОБА_1 , внаслідок чого остання, в п орушення вимог Закону Україн и «Про фермерське господарст во» стала членом фермерськог о господарства та отримала у власність земельну ділянку, що посвідчено державним акт ом серії НОМЕР_1.

Таким чином, незаконне о тримання відповідачкою у вла сність земельної ділянки під тверджується рішенням суду.

За такого, суд вважає, що в иданий відповідачці, внаслід ок протиправних дій та рішен ь, Державний акт, що посвідчує її право власності на земель ну ділянку слід визнати неді йсним та примусово припинити право на земельну ділянку.

Відповідно до пункту «д» статті 140 Земельного кодексу України передбачено як підст аву припинення права власнос ті на земельну ділянку - кон фіскація.

Як передбачає стаття 148 Зе мельного кодексу України зем ельна ділянка може бути конф іскована, тобто примусово бе зоплатно вилучена у власніст ь держави, виключно за рішенн ям суду у випадках, обсязі та п орядку, встановлених законом .

Таким чином, вимоги прок урора в інтересах держави в о собі Кривоозерської районно ї державної адміністрації пр о визнання державного акту н а право власності на земельн у ділянку недійсним та про пр имусове безоплатне вилученн я земельної ділянки у власні сть держави підлягають задов оленню.

На підставі ст..ст.140,143,148 Земель ного кодексу України, керуюч ись ст. ст. 10,11,15, 60,209, 212,215, 218 ЦПК Україн и, суд

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Визнати недійсним держа вний акт про право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, виданий 21 червня 2004 ро ку ОСОБА_1.

Припинити право власності ОСОБА_1 на земельну ділян ку площею 2,93 га кадастровий но мер 4823981600:04:000:0340, що розташована в м ежах території Кривоозерськ ої сільської ради, шляхом при мусового безоплатного вилуч ення та повернути її до держа вної власності.

Стягнути з ОСОБА_1 в дох ід держави 8 грн.50 коп. судового збору, 37 грн.витрат на інформа ційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Рішення суду може бути оск аржено в апеляційний суд Мик олаївської області через Кри воозерський районний суд шля хом подачі апеляційної скарг и протягом десяти днів з дня п роголошення рішення.

Особи, які брали участь у сп раві, але не були присутні під час оголошення судового ріш ення можуть подати апеляційн у скаргу протягом десяти дні в з дня отримання копії цього рішення.

СУДДЯ: /підпис/

Копія вірна:

Суддя Кривоозерського р айонного суду Л.Л .Микитей

Рішення суду вступило в законну силу «____»


СудКривоозерський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення26.11.2010
Оприлюднено07.12.2010
Номер документу12595478
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-375/10

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тюмін Ю. О.

Ухвала від 15.09.2021

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Рішення від 28.05.2010

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Іваницький О. Р.

Рішення від 28.05.2010

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Іваницький О. Р.

Ухвала від 22.02.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

Ухвала від 04.03.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Волощук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні