Постанова
від 08.12.2010 по справі 7/353-09-4561
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2010 р. № 7/353-09-4561

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого - Ткаченко Н.Г.,

суддів - Білошкап О.В.,

Катеринчук Л.Й.,

за участю представників :

Ананьєва С.П.- Клюєва І.С ., Сенова Б.О.,

ТОВ "Україна" - Підліснюк а В.Ю., Солонара М.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві к асаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Україна" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Ан аньєва С.П. на постанову Оде ського апеляційного господа рського суду від 05 жовтня 2010 р. ( якою скасовано постанову го сподарського Одеської облас ті від 01 жовтня 2009р.) по справі № 7/353-09-4561 за заявою Управління Пен сійного фонду України в Люба шівському районі Одеської об ласті про визнання банкрутом товариства з обмеженою відп овідальністю "Україна", -

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарсько го суду Одеської області від 07.09.2009р. порушено провадження по справі № 7/353-09-4561 про банкрутство товариства з обмеженою відп овідальністю "Україна" за зая вою Управління Пенсійного фо нду України в Любашівському районі Одеської області на п ідставі ст. 52 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду Одеської області від 01.10.2 009р. ТОВ "Україна" визнано банк рутом, визнано кредиторські вимоги Любашівського районн ого центру зайнятості в сумі 7 963, 43 грн., відкрито ліквідаційн у процедуру, ліквідатором ба нкрута призначено ініціюючо го кредитора-Управління Пенс ійного фонду України в Любаш івському районі Одеської обл асті.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 27.11.2009р. припинено повноваження лікв ідатора ТОВ "Україна"- УПФУ в Л юбашівському районі Одесько ї області та призначено лікв ідатором банкрута строком на 3 місяці арбітражного керуюч ого Ананьєва Сергія Павлов ича.

Постановою Одеського апел яційного господарського суд у від 05.10.2010р. по справі № 7/353-09-4561 пос танову господарського суду О деської області від 01.10.2009р. скас овано, провадження у справі № 7/353-09-4561 припинено.

ТОВ "Україна" в особі ліквід атора арбітражного керуючог о Ананьєва С.П. звернулось до Вищого господарського су ду України з касаційною скар гою, в якій просить скасувати постанову господарського су ду Одеської області від 05.10.2010р., посилаючись на порушен ня судом апеляційної інстанц ії норм матеріального права та неправильне застосування норм процесуального права.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., пояснення пред ставників сторін, перевіривш и матеріали справи та обгово ривши доводи касаційної скар ги, колегія суддів дійшла вис новку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наст упних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, провадження по справ і про банкрутство боржника б уло порушено за заявою Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Любашівському районі Од еської області на підставі с т. 52 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом ”.

Приймаючи постанову про ви знання боржника банкрутом, с уд першої інстанції послався на те, що ТОВ "Україна" протяго м року не звітувало до МДПІ, бо ржник (ТОВ "Україна") за юридич ною адресою відсутній, оскіл ьки кредитором на адресу бул а відправлена вимога про спл ату боргу, однак за відсутніс тю боржника за адресою, була п овернута Управлінню Пенсійн ого фонду України в Любашівс ькому районі Одеської област і.

Скасовуючи постанову госп одарського суду Одеської обл асті від 01.10.2009р., суд апеляційно ї інстанції припинив провадж ення по справі № 7/353-09-4561 з тих під став що справа про банкрутст во ТОВ "Україна" порушена без підставно.

Згідно ст. 43 ГПК України гос подарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекон анням, що ґрунтується на всеб ічному, повному і об' єктивн ому розгляді в судовому проц есі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись закон ом.

Відповідно до діючого зак онодавства, обґрунтованим ви знається рішення, в якому пов но відображені обставини, як і мають значення для даної сп рави, висновки суду про вста новлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відпо відають дійсності і підтверд жуються достовірними доказа ми, дослідженими в судовому з асіданні.

Згідно зі ст. 4-1 ГПК України г осподарські суди розглядают ь справи про банкрутство у по рядку провадження, передбаче ному цим Кодексом, з урахуван ням особливостей, встановлен их Законом України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

Відповідно до ст. 17 Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців”, в Єдин ому державному реєстрі містя ться відомості про відсутніс ть юридичної особи за її місц езнаходженням, про відсутніс ть підтвердження відомостей про юридичну особу, а також ві домості про зарезервовані на йменування юридичних осіб.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 3 ст . 18 Закону України “Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців”, якщо відомості, які підл ягають внесенню до Єдиного д ержавного реєстру були внесе ні до нього, то такі відомості вважаються достовірними і м ожуть бути використані в спо рі з третьою особою, доки до ни х не внесено відповідних змі н, якщо відомості, які підляга ють внесенню до Єдиного держ авного реєстру, не були до ньо го внесені, вони не можуть бут и використані в спорі з треть ою особою.

Вказаний Закон також виз начає порядок внесення до Єд иного державного реєстру зап исів про відсутність юридичн ої особи за її місцезнаходже нням, які здійснюються держа вним реєстратором.

Виходячи з вимог ч. 2, ст. 34 ГПК України обставини справи, як і відповідно до законодавств а повинні бути підтверджені певними засобами доказуванн я, не можуть підтверджуватис ь іншими засобами доказуванн я.

У зв'язку з цим, при встановл енні факту відсутності керів них органів боржника - юридич ної особи за її місцезнаходж енням як ініціюючий кредитор , так і суд повинні керуватись відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Як вбачається з матеріалів справи, ініціюючий кредитор -Управління Пенсійного фонду України в Любашівському рай оні Одеської області не нада в суду належних доказів у від повідності до вимог ст. 52 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" щ одо відомостей про відсутніс ть боржника або його керівни х органів за місцезнаходженн ям.

Як правильно встановив суд апеляційної інстанції, мате ріали справи не містять витя гу з Єдиного державного реєс тру із записом про відсутніс ть юридичної особи за її місц езнаходженням, який є належн им та допустимим доказом від сутності боржника за його мі сцезнаходженням.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" спр ава про банкрутство порушуєт ься господарським судом, якщ о безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника суку пно складають не менше трьох сот мінімальних розмірів зар обітної плати, які не були зад оволені боржником протягом т рьох місяців після встановле ного для їх погашення строку , якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” у разі, якщо громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника - юридичної осо би відсутні за її місцезнахо дженням, або у разі ненадання боржником протягом року до о рганів державної податкової служби згідно із законодавс твом податкових декларацій, документів бухгалтерської з вітності, а також за наявност і інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницько ї діяльності боржника, заява про порушення справи про бан крутство відсутнього боржни ка може бути подана кредитор ом незалежно від розміру йог о вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Отже, відповідно до вимог За кону України "Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м" для порушення справи про ба нкрутство як за загальною, та к і за спрощеною процедурою (з окрема, процедурою банкрутст ва відсутнього боржника) гро шові вимоги ініціюючого кред итора повинні мати безспірни й характер.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" безсп ірні вимоги кредиторів - це вимоги кредиторів, визнані б оржником, інші вимоги кредит орів, підтверджені виконавчи ми документами чи розрахунко вими документами, за якими ві дповідно до законодавства зд ійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Таким чином, безспірність вимог кредитора за грошовим и зобов'язаннями підтверджу ється виконавчими документ ами, виключний перелік яких м іститься в ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження".

Як вбачається з матеріалів справи, грошові вимоги Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Любашівському районі Од еської області у розмірі 4645,99 г рн. підтверджуються лише над аними щомісячними звітами та рішеннями про застосування штрафних санкцій та пені.

Суд апеляційної інстанції правильно зазначив, що нада ні ініціюючим кредитором док ументи не є документами, які п ідтверджують безспірність його кредиторських вимог до ТОВ "Україна" .

Крім того, в судовому засіда нні представники ТОВ "Україн а" зазначили, що на даний час т овариство не припинило свою господарську діяльність.

При таких обставинах колег ія суддів Вищого господарськ ого суду України погоджуєтьс я з висновком суду апеляційн ої інстанції про те, що справ а про банкрутство ТОВ "Україн а" на підставі ст. 52 Закону Укра їни “Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом”, як відс утнього боржника, порушена б езпідставно і у господарсько го суду першої інстанції не б уло достатніх правових підс тав для визнання боржника ба нкрутом в порядку ст. 52 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом”.

Отже, постанова Одеського а пеляційного господарського суду від 05 жовтня 2 010 р. (якою скасовано постанову господарського Одеської обл асті від 01.10.2009р.) по справі № 7/353-09-45 61 є обґрунтованою та відповід ає дійсним обставинам справи , прийнята у відповідності до норм матеріального та проце суального права і підстав дл я її скасування немає.

Доводи касаційної скарги н е спростовують висновків суд у апеляційної інстанції, які викладені в оскаржуваній по станові.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 - 11111 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Вищий господа рський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу това риства з обмеженою відповіда льністю "Україна" в особі лікв ідатора арбітражного керуюч ого Ананьєва С.П. залиши ти без задоволення.

Постанову Одеського апеля ційного господарського суду від 05 жовтня 2010 р. (якою скасова но постанову господарського Одеської області від 01.10.2009р.) по справі № 7/353-09-4561 залишити бе з змін.

Головуючий: Ткаченко Н.Г.

Судді: Білошкап О.В.

Катеринчук Л.Й.

Дата ухвалення рішення08.12.2010
Оприлюднено17.12.2010
Номер документу12851187
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/353-09-4561

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Постанова від 08.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Постанова від 08.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 18.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 18.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Постанова від 05.10.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Постанова від 05.10.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Ухвала від 22.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні