Постанова
від 29.11.2010 по справі к-16/109
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81



ПОСТАНОВА

29.11.10 Справа № К-16/109

Львівський апеляцій ний господарський суд в скла ді колегії

головуючого-судді Р. Марко

суддів С. Бойко

Т. Бонк

При секретарі Чорній Н.

За участю представників сторін:

Від ТзОВ “Агроторгова фі рма “Торговий комплекс”- з»я вився

Від ОСОБА_2- не з»явився

Від ОСОБА_3- не з»явився

Від Виконавчого коміте ту Рогатинської міської ради Івано-Франківської області- не з»явився

Від Рогатинської міської р ади Івано-Франківської облас ті- не з»явився

Від ОСОБА_4- з»явився

Від ОСОБА_5- з»явився

Від ОСОБА_6- з»явився

розглянувши апел яційну скаргу ОСОБА_5 та ОСОБА_6

на рішення господарс ького суду Івано-Франківсько ї області від 19.08.2009 р.

у справі № К-16/109

за позовом:

- ТзОВ “Агроторгова фірм а “Торговий комплекс”

- ОСОБА_2

- ОСОБА_3

до відповідача-1 Виконав чого комітету Рогатинської м іської ради Івано-Франківськ ої області, м.Рогатин Івано-Фр анківської обл.

до відповідача-2 Рогатин ської міської ради Івано-Фра нківської області, м.Рогатин Івано-Франківської обл.

за участю третьої особи без самостійних вимог- Рав рик В.М.

про скасування свідо цтва про право власності від 28.12.2001 р.;

- скасування рішення Викон авчого комітету Рогатинсько ї міської ради від 17.12.2001 р.

Встановив:

Рішенням господарського суду Івано-Франківської обл асті від 19.08.09

у справі № К-16/109, задоволено по зов ТзОВ “Агроторгова фірма “Торговий комплекс”, ОСОБА _2, ОСОБА_3. Даним рішенням відновлено корпоративні пр ава ТзОВ "Агроторгова фірма "Т орговий комплекс", ОСОБА_2 , ОСОБА_3. Визнано не чинни м рішення Рогатинської місь кої ради від 17.12.2001р. про оф ормлення прав колективної в ласності на майновий комплек с (базар) по вул. Галицькій, 6-а, м .Рогатин за КП "Енергобудівни к" (м.Бурштин, Галицький район, код 00120075). Визнано не чинним Сві доцтво про право власності на майновий компл екс по вул. Галицькій, 6-а, в м.Ро гатин, видане 28.12.2001року Рогатин ською міською радою колектив ному підприємству "Енергобу дівник". Стягнуто з Рогатинсь кої міської ради на користь п озивачів пропорційно 85,00 грн . державного мита та 312,50 грн. витрат на інформаційно- технічне забезпечення судо вого процесу.

Не погоджуючись із прийня тим рішенням, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 подали апеляційну с каргу, в якій просять рішення суду

скасувати та прийняти н ове, яким позов залишити без р озгляду. Вимоги

апеляційної скарги обґрун товують тим, що рішення суду п рийнято з

порушенням норм процесуал ьного права, судом неповно з"я совано

обставини, що мають значенн я для справи, зокрема судом не взято до

уваги, що позов від імені то вариства подано неповноважн ою особою,

що є підставою для залишенн я позову без розгляду відпов ідно до ст..

81 ГПК України.

29.11.10, апеляційним судом було залучено до участі у справі в

якості третьої особи без са мостійних вимог ОСОБА_4, я кий на

даний час є власником майно вого комплексу ( базар) по вул.

Галицькій, 6-а, м.Рогатин.

Представник ОСОБА_4, пі дтримав вимоги та доводи апе лянтів.

В судовому засіданні, пр едставник позивача- 1 запереч ив проти доводів апелянтів, п росив рішення суду залишити без змін, як таке, що прийнято з дотриманням норм чинного з аконодавства та на підставі досліджених усіх обставин сп рави.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, заслухавши при сутніх представників сторін , дослідивши обставини справ и, перевіривши правильність застосування судом першої ін станції норм чинного законод авства, колегія суддів не вба чає правових підстав для зад оволення вимог апелянтів.

При цьому колегія виходила з наступного.

Заявляючи позов про по новлення корпоративних прав , позивачі

зазначили, що АФ "Тоговий ко мплекс" рішенням виконавчог о комітету

Рогатинської міської ради від 30.06.1995р. №74, було надано земел ьну

ділянку під будівництво то ргівельних і обслуговуючих с поруд в

комплексі з міським базаро м при в"їзді в м.Рогатин, між те риторією

автовокзалу, станцією техн ічного обслуговування і р. ОСОБА_7,

площею 2,9 га за рахунок невжи тків і малопродуктивних земе ль

міськземфонду.

На дану земельну ділянк у товариство оформило держав ний акт на право постійного к ористування землею серії ІІ -ІФ №001362 виданий 26.01.1996р. з призначе нням земельної ділянки - для будівництва та обслуговуван ня Торгового комплексу. Крім цього, рішенням виконавчого комітету Рогатинської міськ ої ради від 30.06.1995р. №135 дозволено саме Агроторговій фірмі "Тог овий комплекс" ввести в експл уатацію новий речовий ринок по вул. Галицькій, 6-а в м. Рогати ні.

Згідно рішення виконав чого комітету Рогатинської м іської ради від 30.06.1995р. № 74, Агрот орговій фірмі "Тоговий компл екс" було надано земельну діл янку під будівництво торгіве льних і обслуговуючих споруд в комплексі з міським базаро м при в"їзді в м. Рогатин між те риторією автовокзалу, станці єю технічного обслуговуванн я і р. ОСОБА_7, площею 2,9 га за рахунок невжитків і малопро дуктивних земель міськземфо нду, в тому числі 0,03 га на будів ництво під"їзної дороги за ра хунок території бувшого відг одівельного пункту об"єднанн я громадського харчування.

Як встановлено судом, прое ктування і будівництво торго вого комплексу виконати згід но АПЗ, розробленого районно ю архітектурою і проектно-ко шторисної документації, вико наної відповідним проектним інститутом.

ТзОВ Агроторгова фірма "Тор говий комплекс" отримало пра во на надану йому земельну ді лянку відповідно до державно го акту на право постійного к ористування землею серії ІІ- ІФ №001362 від 26.01.1996р. з визначеним ці льовим призначенням - для буд івництва та обслуговування т оргового комплексу. На викон ання рішення виконавчого ко мітету Рогатинської міської ради від 30.06.1995р. №74, товариство з будувало за власні кошти на з азначеній земельній ділянці по вул.Галицькій, 6-а в м.Рогати ні, майновий комплекс базару , що складається з прохідної л ітера "А", вбиральні літера "Б", т рьох навісів літери "В", "Г", "Д", ог орожі №1, трьох воріт №2, №3 і №4.

Рішенням виконавчого комі тету Рогатинської міської ра ди від 30.06.1995р. №135 дозволено АФ "То говий комплекс" ввести в експ луатацію новий речовий ринок по вул. Галицькій, 6-а в м. Рогат ині.

Відповідно до Акту робо чої комісії про готовність з акінченого будвівництва від 04.12.1995р., позивач-1 є замовником б удівництва ринку, а генераль ним підрядником є КФ "Енергоб удівник".

Згідно рішення Рогатинсь кої міської ради від 17.12.2001р., ост аннім оформлено право власн ості на майновий комплекс (ба зар) по вул. Галицькій, 6-а за кол ективною фірмою "Енергобудів ник", а 28.12.2001р. виконком міської р ади на підставі цього рішенн я видав свідоцтво про право в ласності.

Відповідно до ст. 20 Закону У країни "Про власність" (чинног о на час прийняття оскаржува ного рішення) суб"єктами прав а колективної власності є го сподарські товариства.

Статтею 26 цього ж Закону пе редбачено, що об"єктами права власності господарського т овариства що є юридичною осо бою, є грошові та майнові внес ки його членів, а також майно, набуте внаслідок господарс ької діяльності, та інше майн о, придбане на підставах, не за боронених законом.

Як встановлено судом, внасл ідок своєї господарської ді яльності, позивач-1 здійснив б удівництво нежитлових примі щень на земельній ділянці, я ка надана товариству в пості йне користування, тоб-то ство рило основні засоби, які нале жать товариству.

Колегія суддів погоджуєть ся із судом першої інстанції про те , що рішенням від 17.12.2001ро ку, Рогатинська міська рада п орушила право учасників това риства на належане їм майно, с творене в процесі підприємни цької діяльності товариства , тоб-то порушило їхні корпор ативні права.

Статтею 353 ЦК УРСР (чинного н а час будівництва та прийнят тя оскаржуваного рішення) бу ло передбачено, що за договор ом підряду на капітальне буд івництво організація- підряд чик зобов"язується своїми си лами і засобами збудувати і з дати організації - замовнику передбачений планом об"єкт в ідповідно до затвердженої пр оектно-кошторисної документ ації і у встановлений строк, а замовник зобов"язується над ати підрядчику будівельну пл ощадку, передати йому затвер джену проектно-кошторисну д окументацію, забезпечити сво єчасне фінансування будівн ицтва, прийняти закінчені бу дівництвом об"єкти і оплатит и їх.

Відповідно до п.5. 1 Статуту по зивача-1 , товариство є власник ом майна, переданого йому зас новниками, продукції, виробл еної товариством внаслідок г осподарсько-фінансової діял ьності, одержаних доходів, а т акож іншого майна, набутого н а підставах, не заборонених з аконом.

Згідно ст.. 126 ЗК України, як ий набрав чинності 01.01.2002 року, п ередбачено, що право власнос ті на земельну ділянку і прав о постійного користування з емельною ділянкою посвідчу ється державним актом.

Право на земельну ділянку, п лощею 2,0 га передано Агроторго вій фірмі "Тоговий комплекс" п ідтверджується державним а ктом на право постійного кор истування землею, серії ІІ-ІФ №001362 від 26.01.1996р.

Статтею 29 Земельного Кодек су УРСР (від 18.12.1992р.), припинення п рава власності на землю або п раво користування земельно ю ділянкою у разі добровільн ої відмови власника землі аб о землекористувача, проводит ься за його заявою на підстав і рішення відповідної Ради н ародних депутатів.

Однак, рішення Рогатинсько ю міською радою про припинен ня права користування земел ьною ділянкою Агрофірмою "То рговий комплекс" не приймало сь.

Таким чином, позивач-1 продо вжував користуватись земель ною ділянкою наданою йому дл я здійснення підприємницько ї діяльності, яка розташован а за адресою: вул. Галицька, 6-а , м.Рогатин, площею 2,0 га на підс таві Державного акту на прав о постійного користування з емлею.

Статтею 31 Земельного Кодекс у УРСР (від 18.12.1992р.), передбачено, що вилучення (викуп) земельни х ділянок з метою передачі їх у власність або надання у кор истування громадянам, підпри ємствам, установам і організ аціям проводиться за згодою власника землі і землекорис тувачів на підставі рішення Верховної Ради України, місц евих Рад народних депутатів. Однак, такої згоди на вилучен ня земельної ділянки від АФ " Тоговий комплекс" не поступа ло, а Рогатинською міською ра дою відповідне рішення не пр иймалось.

Вище досліджені обставини справи підтверджують той фа кт, що позивач-1 є належним ко ристувачем земельної ділян ки, площею 2,0 га, розташованої за адресою: м.Рогатин, вул. Гал ицька, 6-а.

Як вище вже було встановлен о, АФ "Тоговий комплекс" було н адано земельну ділянку під б удівництво торговельних і об слуговуючих споруд в комплек сі з міським базаром при в"їз ді в м.Рогатин між територією автовокзалу, станцією техні чного обслуговування і р. О СОБА_7, площею 2,9 га за рахунок невжитків і малопродук-тивн их земель міськземфонду.

Згідно Акту робочої комі сії про готовність закінчено го будівництва від 04.12.1995р., саме АФ "Тоговий комплекс" було за мовником будівництва ринку , а генеральним підрядником б уло лише КФ "Енергобудівник".

В силу ст..ст. 33, 34 ГПК України, ні КФ "Енергобудівник", ні відп овідачі не подали первинні д окументи на підставі яких бу ло прийнято Рогатинською міс ькою радою спірне рішення ві д 17.12.2001р.

З огляду на вище досліджені обставини справи, суд першої інстанції дійшов правомірно го висновку про те, що саме ТзО В Агроторгова фірма "Тоговий комплекс" є власником речово го ринку по вул. Галицька, 6-а, м .Рогатині.

Не знайшли свого правового підтвердження доводи апелян тів щодо підписання позову в ід імені ТзОВ Агроторгова фі рма "Тоговий комплекс" не повн оважною особою.

Колегія суддів, вважає, щ о місцевим господарським суд ом за наявних у справі доказі в в цілому зроблено правильн і висновки щодо обставин спр ави, що свідчить про відсутні сть підстав для скасування р ішення місцевого господарсь кого суду та задоволення апе ляційної скарги.

Керуючись ст.ст. 101, 103, 105 ГП К України, Львівський апеляц ійний господарський суд -

Постановив:

Рішення господарського суду Івано-Франківської обл асті від 19.08.2009 р. у справі № К-16/109 залишити без змін, а апел яційну скаргу - без задоволен ня.

Постанову може бути оскарж ено у касаційному порядку.

Матеріали справи скеруват и до господарського суду Іва но- Франківської області.

Головуючий Р. Марко

Суддя С. Бойко

Суддя Т. Бонк

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.11.2010
Оприлюднено17.12.2010
Номер документу12852512
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к-16/109

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Постанова від 16.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 20.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Постанова від 29.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 18.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 27.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 21.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні