Постанова
від 02.12.2010 по справі 7/66-1118
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81



ПОСТАНОВА

02.12.10 Справа № 7/66-1118

Львівський апеляційний го сподарський суд у складі кол егії суддів:

головуючого-судді К узя В.Л.

суддів Юрк евича М.В.

Желіка М.Б .

розглянув у відкритому суд овому засіданні апеляційну с каргу Комунального підпр иємства «Тернопільводокана л»(м. Тернопіль)

на рішення Господарськ ого суду Тернопільської обла сті від 08.09.2010 р.

у справі № 7/66-1118

за позовом Комунальног о підприємства «Тернопільво доканал»(м. Тернопіль)

до відповідача Тернопі льського обласного територі ального відділення Антимоно польного комітету України

за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і відповідача - ОСОБА_1

про визнання недійсним рішення Тернопільського обл асного територіального відд ілення Антимонопольного ком ітету України №20 від 30.04.2010 р. у ад міністративній справі № 413-ЗМС

за участю представникі в:

від позивача - Іванці в Р.Б.- представники;

від відповідача - Чорн омаз Н.Є - представник.

від третьої особи - не з' явився.

Представникам сторін роз' яснено права та обов ' язки, передбачені ст.ст. 20, 22 Г ПК України, заяв про відвід су ддів не надходило.

Рішенням Господарського с уду Тернопільської області в ід 08.09.2010р. у справі № 7/66-1118 (суддя Стадник М.С.) у позові КП «Тернопільводокан ал»до Тернопільського облас ного територіального відділ ення Антимонопольного коміт ету України про визнання нед ійсним рішення Тернопільськ ого обласного територіально го відділення Антимонопольн ого комітету України №20 від 30.04 .2010 р. у адміністративній справ і № 413-ЗМС «Про порушення закон одавства про захист економіч ної конкуренції»в частині пу нктів 2,3,4 резолютивної частин и даного рішення відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, КП «Те рнопільводоканал»звернуло ся до Львівського апеляційно го господарського суду з апе ляційною скаргою, в якій прос ить рішення Господарського с уду Тернопільської області в ід 08.09.2010р. у справі № 7/66-1118 скасувати і прийня ти нове рішення, яким позов за доволити.

Скаржник зазначає про те, що оскаржуване рішення прийнят о з порушенням норм матеріал ьного права, при невідповідн ості висновків, викладених у рішенні суду, обставинам спр ави. Зокрема, скаржник вказує на те, що позивач при видачі т ехнічних умов громадянці О СОБА_1 діяв у повній відпові дності із вищенаведеними нор мами чинного законодавства, наявність надлишкового тиск у у водопровідній мережі мож е спричинити вихід з ладу сан технічного обладнання гр. О СОБА_1 та прориви в її внутрі шніх водопровідних мережах. Крім того, скаржник зазначає про те, що технічна необхідні сть у встановленні регулятор а тиску у цьому випадку підтв ерджувалась відповідачем у с удовому засіданні, а запереч увалася ним лише правомірніс ть зазначення позивачем у те хнічних умовах особливої умо ви по встановленню регулятор а тиску, що спростовується но рмами, викладеними у Порядку надання вихідних даних для о б' єктів містобудування, зат вердженого Постановою Кабін ету Міністрів України № 489 від 20.05.2009 р., Закону України «Про пит ну воду та питне водопостача ння», Правилах користування системами централізованого комунального водопостачанн я та водовідведення в населе них пунктах, затверджених На казом Міністерства з питань житлово-комунального господ арства України від 27.06.2008 р. № 190 (на далі Правила користування).

Відповідач подав відзив на апеляційну скаргу, в якому пр осить оскаржуване рішення за лишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення з під став правомірності та обґрун тованості рішення суду.

Ухвалою Львівського апеля ційного господарського суду від 01.11.2010 р. було залучено до уча сті у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самості йних вимог на предмет спору н а стороні відповідача г ромадянку ОСОБА_1

Третя особа у судове засід ання не з' явилися, хоча нале жним чином була повідомлена про час та місце судового зас ідання, про що свідчить повід омлення про вручення поштово го відправлення (ухвали суду від 18.10.2010 р.).

Колегія суддів, заслухавши пояснення представників сто рін у судовому засіданні, обг оворивши доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичн у оцінку обставин справи та п овноту їх встановлення, досл ідивши правильність застосу вання місцевим господарськи м судом норм матеріального т а процесуального права, вваж ає, що підстави для скасуванн я рішення Господарського суд у Тернопільської області від 08.09.2010р. у справі № 7/66-1118 відсу тні, зважаючи на таке:

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням адміністра тивної колегії № 20 від 30.04.2010 р. у с праві № 413-ЗМС «Про порушення з аконодавства про захист екон омічної конкуренції»визнан о дії КП «Тернопільводоканал », який займає монопольне ста новище на ринку централізова ного водопостачання та водов ідведення в територіальних ( географічних) межах м. Терноп оля з часткою 100 %, щодо вне сення в технічні умови ОСОБ А_1 додаткових зобов'язань, п орушенням законодавства про захист економічної конкурен ції, передбаченим ч. 1 ст. 13, п. 2 ст . 50 За кону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопол ьним (домінуючим) становищем на ринку, що призвело до ущемл ення інтересів споживачів, я кі були б неможливими за умов існування значної конкуренц ії на ринку (п.п. 1,2); на підставі а бзацу другого частини другої ст. 52 Закону України «Про захи ст економічної конкуренції» за порушення законо давства про захист економічної конку ренції накладено на КП «Терн опільводоканал»штраф в розм ірі 17000 грн. (п. 3); зобов'язано КП «Т ернопільводоканал»припини ти порушення законодавства п ро захист економічної конкур енції шляхом приведення техн ічних умов до вимог чинного з аконодавства, про що повідом ити територіальне відділенн я до 01 червня 2010 року (п. 4).

КП «Тернопільводоканал»у визначений ст. 56 Закону двохмі сячний строк штраф не сплати ло.

Матеріалами справи № 413-ЗМС в становлено і не заперечуєтьс я позивачем, що відповідно до ч.2 ст. 5 Закону України «Про при родні монополії», статті 12 Зак ону України, ст.ст. 7, 17 Закону Ук раїни «Про Антимонопольний к омітет України», Методики ви значення монопольного (домін уючого) становища суб' єктів господарювання на ринку, КП « Тернопільводоканал»займає монопольне (домінуюче) стано вище на ринку з товарними меж ами централізоване водопост ачання та водовідведення в т ериторіальних (географічних ) межах м. Тернопіль в межах ді ючих мереж з часткою 100%.

Порядок користування сист емами централізованого кому нального водопостачання та в одовідведення населених пун ктів України регулюється Пра вилами користування, які є об ов'язковими для всіх юридичн их осіб незалежно від форм вл асності і підпорядкування та фізичних осіб - підприємців, щ о мають у власності, господар ському віданні або оперативн ому управлінні об'єкти, систе ми водопостачання та водовід ведення, які безпосередньо п риєднані до систем централіз ованого комунального водопо стачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод. За мовником послуг з централізо ваного водопостачання та вод овідведення є споживач або с уб'єкт господарювання, який м ає намір здійснити будівницт во (реконструкцію) об'єкта арх ітектури з наступним його пр иєднанням до систем централі зованого питного водопостач ання та водовідведення.

Відповідно до Порядку нада ння вихідних даних для проек тування об'єктів містобудува ння, затвердженого постаново ю Кабінету Міністрів України №489 від 20.05.2009р., технічні умови - це комплекс умов та вимог до і нженерного забезпечення об'є кта містобудування, які пови нні відповідати його розраху нковим параметрам, зокрема д ля водопостачання - основні в ідомості про найменування та адресу об'єкта містобудуван ня, замовника, гарантована кі лькість і якість води госпо дарсько-питного користуванн я, тиск у місці підключення, ум ови використання систем звор отного та повторного промисл ового водопостачання, будів ництва резервуарів чистої во ди, використання води на техн ічні потреби, насосних станц ій для підкачування води, вод омірних вузлів, обґрунтован і вимоги до збільшення пропу скної здатності діючих мереж , витрати води на пожежогасін ня (п.п.2,6 Порядку).

Як випливає із матеріалів с прави, громадянка ОСОБА_1 придбала квартиру в 9-ти повер ховому будинку по вул.Спорти вна,2/4 в м. Тернопіль, з ціллю ви користання її під піцерію, та враховуючи зміну цільового призначення квартири, зверну лася до КП «Тернопільводокан ал» про надання їй технічних умов на водопостачання та во довідведення.

У технічних умовах №125/10 від 19. 01.2010 р., виданих КП «Тернопільво доканал»громадянці ОСОБА _1, на підключення піцерії до мереж водопостачання, водов ідведення, визначені умови в одопостачання об' єкта, а са ме потреба у воді -0,96 куб. м. на до бу; тиск в точці підключення- 2 ,4 атм.; водопостачання виконат и від внутрішньобудинкових м ереж за погодженням ОСББ «Сп ортивна,2», а також встановлен о особливі умови підключення - встановлення регулятора ти ску на водопроводі d= 500мм. в рай оні транспортної розв'язки: н а вул. Тарнавського, вул. Конов альця, вул. Галицька та пр. Злу ки м. Тернополя та передбачен ня захисту від підтоплення к аналізаційними стоками (а.с. 12 , ас. 12 на звороті).

Відповідно до ст. 29 Закону Ук раїни «Про питну воду та питн е водопостачання та норм Пор ядку надання вихідних даних для проектування об' єктів м істобудування, затверджених постановою КМ України від 20.05.2 009 р. № 489, в технічних умовах зазн ачається тиск у місці підклю чення.

Відповідно до п. 4.3. Правил ко ристування виробник видає те хнічні умови на підставі опи тувального листа на приєднан ня об'єкта замовника до систе м централізованого водопост ачання та водовідведення з у рахуванням потужностей спор уд, пропускної спроможності мереж, із зазначенням умов дл я проектування вводу: місця п ідключення, місця розташуван ня водомірного вузла, умов дл я влаштування проміжного рез ервуара і насосів - підвищува чів тиску тощо.

Згідно з п. 1.1. Правил водопро відний ввід це трубопровід в ід розподільчої (внутрішньок вартальної або вуличної) мер ежі до зовнішньої стіни буди нку або межі території об'єкт а з колодязем і запірною арма турою у місці приєднання до в одопровідної мережі. У відпо відності з Правилами встанов лення регуляторів тиску пере дбачено при постійному надмі рному тиску.

Відповідно до п. 3 розділу «У мови водопостачання»техніч них умов водопостачання об' єкту має бути виконане від вн утрішньо будинкових мереж во допостачання багатоквартир ного житлового будинку № 2 по в ул. Спортивна за погодженням ОСББ «Спортивна,2». Як встанов лено в процесі розгляду спра ви та сторонами не заперечує ться водопровідний ввід в жи тловий будинок по вул. Спорти вна, 2, вже побудований та експ луатується, водопровід діаме тром 500 мм в районі транспортн ої розв' язки на вул. Тарнавс ького, вул. Коновальця, вул. Га лицька та пр. Злуки м. Тернопол я не є водопровідним вводом д ля будинку № 2 по вул. Спортивн ій.

Позивач не обґрунтував суд у належними та допустимими д оказами необхідність закріп лення у технічних умовах № 125/10 від 19.01.2010 р. особливих умов (дода ткових зобов' язань) підключ ення піцерії до мереж водопо стачання та водовідведення, а також не довів наявність у г ромадянки ОСОБА_1 обов' я зку щодо встановлення регуля тора тиску на водопроводі d= 500 мм. в районі транспортної роз в'язки: на вул. Тарнавського, в ул. Коновальця, вул. Галицька т а пр. Злуки м. Тернополя.

Необхідність включення у т ехнічні умови зобов' язання щодо встановлення такого ре гулятора скаржник (позивач) о бґрунтовує тим, що наявність надлишкового тиску у водопр овідній мережі може спричини ти вихід з ладу сантехнічног о обладнання громадянки ОС ОБА_1 та прорив внутрішніх в одопровідних мереж. Проте, да не твердження позивача спрос товується п. 14.1 Правил від 27.06.2008 р . № 190, відповідно до умов якого вуличні, квартальні, дворові , будинкові мережі, споруди і о бладнання систем водопостач ання та водовідведення обслу говуються та реконструюютьс я тим підприємством, у якого ц і об'єкти перебувають на бала нсі, тобто, враховуючи доведе ний судом факт зайняття КП «Т ернопільводоканал»монопол ьного становища на ринку в ме жах м. Тернополя з часткою 100 %, даний обов' язок покладе ний на позивача.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про захист е кономічної конкуренції»зло вживанням монопольним (домін уючим) становищем на ринку є дії чи бездіяльність суб'є кта господарювання, який за ймає монопольне (домінуюче) с тановище на ринку, що призвел и або можуть призвести до не допущення, усунення чи обмеж ення конкуренції, або ущемле ння інтересів інших суб'єкті в господарювання чи споживач ів, які були б неможливими з а умов існування значної кон куренції на ринку.

Внесення позивачем у техні чні умови № 125/10 від 19.01.2010 р. законо давчо необґрунтованих додат кових зобов' язань ущемляє і нтереси громадянки ОСОБА_1 , оскільки за наявності прир одної монополії громадянка ОСОБА_1 не має можливості з вернутися до іншого виробник а послуг з водопостачання та водовідведення.

Зловживання монопольним (д омінуючим) становищем згідно з п.2 ст.50 Закону України «Про з ахист економічної конкуренц ії»визнається порушенням за конодавства про захист еконо мічної конкуренції, яке, зокр ема, тягне за собою накладанн я штрафу в розмірах, передбач ених ст. 52 названого Закону.

За таких обставин місцевий господарський суд, проаналі зувавши зазначені в оспорюва ному рішенні факти порушень, дійшов вірного висновку про те, що дії КП «Тернопільводок анал»щодо внесення в технічн і умови громадянки ОСОБА_1 додаткових зобов' язань є п орушенням законодавства про захист економічної конкурен ції, передбаченим ч. 1 ст. 13, п. 2 ст . 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції»у в игляді зловживання монополь ним становищем на ринку, що пр извело до ущемлення інтересі в інших суб'єктів господарюв ання, які були б неможливими з а умов існування значної кон куренції на ринку.

Враховуючи вищенаведене т а керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 Господ арського процесуального код ексу України, -

Львівський апеляційн ий господарський ПОСТАНОВИВ :

1. Рішення Господар ського суду Тернопільської о бласті від 08.09.2010р. у справі № 7/66-1118 залишити бе з змін, а апеляційну скаргу бе з задоволення.

2. Судові витрати по класти на скаржника.

3. Постанова набира є законної сили з дня її прийн яття і може бути оскаржена в к асаційному порядку.

4. Матеріали даної спра ви повернути до місцевого го сподарського суду.

Головуючий суддя Кузь В.Л.

Суддя Юркевич М.В.

Суддя Желік М.Б.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.12.2010
Оприлюднено24.12.2010
Номер документу12987241
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/66-1118

Рішення від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 23.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Постанова від 01.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Постанова від 02.12.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кузь В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні