Постанова
від 01.03.2011 по справі 7/66-1118
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2011 р. № 7/66-1118

Вищий господарський суд У країни у складі: суддя Селі ваненко В.П. - головуючий, суд ді Бенедисюк І.М. і Львов Б.Ю.

розглянув касаційну скарг у комунального підприємс тва “Тернопільводоканал”, м. Тернопіль (далі - КП “Терноп ільводоканал”)

на рішення господарськ ого суду Тернопільської обла сті від 08.09.2010 та

постанову Львівського апеляційного господарськог о суду від 02.12.2010

зі справи № 7/66-1118

за позовом КП “Тернопіл ьводоканал”

до Тернопільського об ласного територіального від ділення Антимонопольного ко мітету України, м. Тернопіль (д алі - відділення АМК),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні відповіда ча - ОСОБА_1, м. Тернопіль ,

про визнання недійсним рішення.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий гос подарський суд України

ВСТАНОВИВ:

КП “Тернопільводокан ал” звернулося до господарсь кого суду Тернопільської обл асті з позовом про визнання н едійсним рішення адміністра тивної комісії відділення АМ К від 30.04.2010 № 20 у справі № 413-ЗМС про порушення закон одавства про захист економіч ної конкуренції (далі - ріше ння № 20).

Рішенням господарського с уду Тернопільської області в ід 08.09.2010 (суддя Стадник М.С.), зали шеним без змін постановою Ль вівського апеляційного госп одарського суду від 02.12.2010 (колег ія суддів у складі: суддя Кузь В.Л. - головуючий, судді Юркев ич М.В., Желік М.Б.) у задоволенні позову відмовлено з мотиві в законності та обґрунтовано сті рішення № 20.

КП “Тернопільводоканал” з вернулося до Вищого господар ського суду України з касаці йною скаргою, в якій просить р ішення місцевого та постанов у апеляційного господарськи х судів зі справи скасувати, п осилаючись на невірне застос ування названими судовими ін станціями норм матеріальног о права у тому числі Правил ко ристування системами центра лізованого комунального вод опостачання та водовідведен ня в населених пунктах Украї ни, затверджених наказом Мін істерства з питань житлово-к омунального господарства Ук раїни від 27.06.2008 № 190, зареєстрован их в Міністерстві юстиції Ук раїни від 07.10.2008 за № 936/15627 (далі - П равила). На думку скаржника, т ехнічні умови на приєднання замовника до систем централі зованого водопостачання та в одовідведення можуть містит и вимогу про встановлення за мовником підвищувача тиску в будь-якому місці згаданих си стем.

Доводи касаційної скарги з водяться до того, що чинне за конодавство не містить забор они щодо зобов' язання замов ника при наданні технічних у мов встановити обладнання дл я підвищення тиску у мережі в одопостачання, яка знаходить ся на балансі виробника посл уг водопостачання та водовід ведення.

У відзиві на касаційну скар гу відділення АМК заперечує проти доводів скаржника і пр осить залишити судові рішенн я зі справи без змін, а касацій ну скаргу - без задоволення.

Згідно з частиною другою с татті 2 Кодексу адміністрати вного судочинства України до адміністративних судів можу ть бути оскаржені будь-які рі шення, дії чи бездіяльність с уб' єктів владних повноваже нь, крім випадків, коли щодо та ких рішень, дій чи бездіяльно сті Конституцією чи законами України встановлено інший п орядок судового провадження . А згідно з частиною другою ст атті 4 названого Кодексу юрис дикція адміністративних суд ів поширюється на всі публіч но-правові спори, крім спорів , для яких законом встановлен ий інший порядок судового ви рішення. Відповідно ж до прип исів статті 60 Закону України “ Про захист економічної конку ренції” рішення органів Ант имонопольного комітету Укра їни оскаржуються до господар ського суду.

Отже, спір у цій справі відн оситься до підвідомчості гос подарських судів та підлягає вирішенню за правилами Госп одарського процесуального к одексу України (далі - ГПК Ук раїни).

Учасників судового проце су відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином пові домлено про час і місце розгл яду скарги. Представники уча сників судового процесу в су дове засідання не з'явилися.

Перевіривши на підставі вс тановлених попередніми судо вими інстанціями фактичних о бставин справи правильність застосування ними норм мате ріального і процесуального п рава, Вищий господарський су д України дійшов висновку пр о відсутність підстав для за доволення касаційної скарги з огляду на таке.

Відповідно до частини перш ої статті 59 Закону України “Пр о захист економічної конкуре нції” підставами для зміни, с касування чи визнання недійс ними рішень органів Антимоно польного комітету України є: неповне з' ясування обстави н, які мають значення для спра ви; недоведення обставин, які мають значення для справи і я кі визнано встановленими; не відповідність висновків, вик ладених у рішенні, обставина м справи; порушення або непра вильне застосування норм мат еріального чи процесуальног о права.

За приписом частини першої статті 13 Закону України “Про захист економічної конкурен ції” зловживанням монопольн им (домінуючим) становищем на ринку є дії чи бездіяльність суб' єкта господарювання, я кий займає монопольне (домін уюче) становище на ринку, що пр извели або можуть призвести до недопущення, усунення чи о бмеження конкуренції, або ущ емлення інтересів інших суб' єктів господарювання чи спож ивачів, які були б неможливим и за умов існування значної к онкуренції на ринку.

Зловживання монопольним (д омінуючим) становищем є пору шеннями законодавства про за хист економічної конкуренці ї (пункт 2 статті 50 Закону Украї ни “Про захист економічної к онкуренції”).

Згідно зі статтею 1 Закону У країни “Про питну воду та пит не водопостачання” технічн і умови - це комплекс умов і ви мог до інженерного забезпече ння систем питного водопоста чання, які мають відповідати його розрахунковим параметр ам.

Статтею 29 Закону України “ П ро питну воду та питне водопо стачання” передбачено, що в т ехнічних умовах зазначаютьс я, зокрема, місце приєднанн я до водопровідних мереж, вим оги до обладнання, вузлів при єднання; основні розрах ункові інженерні параметри с истеми питного водопостачан ня, що включають: гарантова ну кількість і якість питної води; тиск у місці підключе ння; умови водовідведення ; вимоги до встановлення лічи льників обліку споживання пи тної води.

У пункті 4.3 Правил зазначено , що виробник після отримання від замовника усіх необхідн их документів відповідно до Порядку надання архітектурн о-планувального завдання та технічних умов щодо інженерн ого забезпечення об'єкта арх ітектури і визначення розмір у плати за їх видачу, затвердж еного постановою Кабінету Мі ністрів України від 20.12.1999 № 2328, пр отягом 15-ти днів видає техн ічні умови на підставі опи тувального листа на приєднан ня об' єкта замовника до сис тем централізованого водопо стачання та водовідведення з урахуванням потужностей споруд, пропускної спроможн ості мереж, із зазначенням умов для проектування вводу : місця підключення, місця розташування водомірного ву зла, умов для влаштування про міжного резервуара і насосів - підвищувачів тиску тощо.

Водопровідний ввід - труб опровід від розподільчої (вн утрішньоквартальної або вул ичної) мережі до зовнішньої с тіни будинку або межі терито рії об' єкта з колодязем і за пірною арматурою у місці при єднання до водопровідної мер ежі (пункт 1.1 Правил).

Попередніми судовими інст анціями у справі встановлено , що згідно з рішенням № 20 КП “Те рнопільводоканал” є природн им монополістом з часткою 100 % на досліджуваному ринку цен тралізованого водопостачан ня та водовідведення в межах м. Тернопіль.

У прийнятті оскаржуваних р ішень попередні судові інста нції виходили з того, що:

згідно з виданими гр. ОСО БА_1 технічними умовами від 19.01.2010 № 125/10 водопостачання та вод овідведення об' єкта цього з амовника здійснюється від вн утрішньобудинкових мереж б агатоквартирного житлового будинку № 2 по вул. Спортивній в м. Тернополі;

контрольний колодязь в рай оні “транспортної розв' язк и вул. Тарн авського, вул. Коновальця та п р. Злуки”, в якому КП “Терно пільводоканал” згідно з особ ливими умовами згаданих техн ічних умов зобов' язало замо вника встановити регулятор т иску, не є вводом до будинко вої мережі по вул. Спортивній , 2 в м. Тернополі у місці її п риєднання до мережі, що належ ить або експлуатується КП “Т ернопільводоканал”, тому ці вимоги є незаконними і поруш ують інтереси споживача.

З огляду на викладене місце вий та апеляційний господарс ькі суди дійшли вірного висн овку про те, що в рішенні № 20 пра вомірно визнано відповідні д ії КП “Тернопільводоканал” п орушенням конкурентного зак онодавства, передбаченим час тиною першої статті 13 та пункт ом 2 статті 50 Закону України “П ро захист економічної конкур енції”, й відтак обґрунтован о відмовили в задоволенні по зову.

Отже, визначені законом під стави для скасування оскаржу ваних рішення місцевого та п останови апеляційного госпо дарських судів у даній справ і відсутні.

Керуючись статтями 1119 - 11111 ГП К України, Вищий господарськ ий суд України

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарсько го суду Тернопільської облас ті від 08.09.2010 та постанову Ль вівського апеляційного госп одарського суду від 02.12.2010 з і справи № 7/66-1118 залишити бе з змін, а касаційну скаргу ком унального підприємства “Тер нопільводоканал” - без задо волення.

Суддя В. Селіваненко

Суддя І. Бенедисюк

Суддя Б. Львов

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення01.03.2011
Оприлюднено25.03.2011
Номер документу14346924
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/66-1118

Рішення від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 23.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Постанова від 01.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Постанова від 02.12.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кузь В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні