Постанова
від 22.12.2010 по справі 18/242-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.12.2010 року Справа № 18/242-10

Дніпропетровський апе ляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Лисенк о О.М. (доповідача),

суддів: Джихур О.В., Виноград ник О.М.,

при секретарі судового зас ідання: Ковзикові В.Ю.,

представники сторін у судо ве засідання не з`явились, про час та місце судового засіда ння повідомлені належним чин ом;

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу фізичної особи -підприємця ОСОБА_1, м. Дніп ропетровськ на рішення господарського суду Дніп ропетровської області ві д 11.11.2010р. у справі № 18/242-10

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Українські логістичні сист еми", м. Київ

до фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1, м. Дніпропет ровськ

про стягнення вартості втраченого вантажу

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Українсь кі логістичні системи", м.Київ звернулося в господарський суд Дніпропетровської облас ті з позовом до фізичної особ и-підприємця ОСОБА_1, м. Дні пропетровськ про стягнення 7 9 427, 10 грн. вартості втраченого в антажу та 3 960 грн. витрат на пос луги адвоката.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської обла сті від 11.11.2010 року по справі №18/242-1 0 (суддя Петрова В.І.) позов задо волено частково. Стягнуто з ф ізичної особи-підприємця О СОБА_1 на користь товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Українські логістичні си стеми" 26 435 грн. вартості нестач і втраченого вантажу, 3 960 грн. в итрат на послуги адвоката, 268, 32 грн. витрат по сплаті державн ого мита, 79, 72 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу. В решті позовних вимог відмовлено.

Рішення суду мотивовано ти м, що відповідно до товарно-тр анспортної накладної № 033-1 від 29.01.2010 року позивачем було перед ано відповідачу для перевезе ння вантаж масою 0,2 тони варті стю 26 435 грн. Доводи позивача що до збою у роботі програмного забезпечення вантажовідпра вника - приватного підприєм ства “ІмеНс”, у зв`язку з чим б уло вказано меншу вартість в антажу, суд вважав необґрунт ованими та не доведеними поз ивачем.

Не погодившись із вказаним рішенням, відповідач подав д о суду апеляційну скаргу, в як ій просив рішення скасувати та прийняти нове, яким відмов ити в задоволенні позовних в имог, оскільки позивачем не д оведена провина відповідача , так як втрата товару виникла внаслідок його крадіжки, і це підтверджується письмовими доказами, а саме тим, що водій ОСОБА_3 звернувся з заяво ю про крадіжку товару з автом обіля шляхом прорізу тенту д о правоохоронних органів.

Позивач у відзиві на апеляц ійну скаргу просить залишити рішення без змін.

21.12.2010 року від представника п озивача надійшло клопотання про відкладення розгляду сп рави у зв`язку з неможливістю прибуття представника у суд ове засідання, яке судова кол егія вважає таким, що не підля гає задоволенню як не підтве рджене належними доказами.

Заслухавши доповідь судді -доповідача, обговоривши дов оди апеляційної скарги та ви вчивши матеріали справи, кол егія суддів вважає, що апеляц ійна скарга не підлягає задо воленню з наступних підстав.

Між товариством з обмежено ю відповідальністю “Українс ькі логістичні системи”, м.Ки їв (експедитор) та фізичною ос обою-підприємцем ОСОБА_1, м.Дніпропетровськ (перевізни к) 29.01.2010 року укладено договір № 012-29/01/10/ТР на вантажні перевезен ня автомобільним транспорто м (далі - Договір), відповідно д о п.1.1 якого перевізник по заяв ці експедитора здійснює вант ажні перевезення автомобіль ним транспортом. Перевезення вантажів експедитора здійсн юється у відповідності із за твердженими Правилами перев езення вантажів автомобільн им транспортом в Україні, у ві дповідності до умов Конвенці ї про договір міжнародного д орожнього перевезення ванта жів та підтверджується міжна родною товарно-транспортною накладною, ТТН, а також іншими додатковими документами (п.1.2 . Договору).

На виконання умов договору сторонами була узгоджена за явка на перевезення від 29.01.2010 ро ку № 1/29/01/10, згідно до якої відпов ідач взяв на себе зобов`язанн я по перевезенню вантажу за м аршрутом м.Київ, вул..Чорномор ська,1 - м.Дніпропетровськ, ву л..Глинки,2

Відповідно до товарно-тран спортної накладної від 29.01.2010 ро ку № 033-1 водій відповідача ОС ОБА_3 прийняв для перевезен ня вантаж - товари народного споживання, масою 0,2 тн, кількі сть місць-12, вартістю 26 435 грн; пр о що на вказаній товарно-тран спортній накладній у відпові дності до п.51 Статуту автомобі льного транспорту Українськ ої РСР, який чинний на час здій снення спірного перевезення , мається підпис ОСОБА_3

Згідно до спірної товарно-т ранспортної накладної ванта жовідправником та вантажоот римувачем є приватне підприє мство “Іменс”.

Відповідно до пунктів 16.4, 16.5 П равил перевезень вантажів ав томобільним транспортом в Ук раїні, які затверджені наказ ом Міністерства транспорту У країні № 363 від 14.10.1997 року, зареєс трованим в Міністерстві юсти ції України 20.02.1998 року за № 128/2568, пр аво на пред'явлення претензі й вантажовідправником або ва нтажоодержувачем може бути п ередане юридичній або фізичн ій особі за довіреністю. Пере дача права на пред'явлення пр етензії засвідчується напис ом на товарно-транспортній н акладній про його переуступк у такого змісту: "Право на пред 'явлення претензії передане


". Напис про переуступку (д овірена особа)

права на пр ед'явлення претензії має бут и засвідчений підписами кері вника, головного (старшого) бу хгалтера і печаткою підприєм ства, яке робить цей напис.

На спірній товарно-транспо ртній накладній зроблений за пис про передачу відповідно до ст..163 Статуту автомобільно го транспорту України права на пред`явлення претензії та позову до перевізника ФОП ОСОБА_1 від вантажовідправн ика і вантажоодержувача ПП “ Іменс” до транспортно-експед иційної компанії ТОВ “Україн ські логістичні системи” - експедитору за договором від 29.01.2010 року № 012-29/01/10/ТР..

Пунктом 3.2 Договору сторони передбачили, що видача ванта жу отримувачу здійснюється п еревізником в місті, зазначе ному у супровідних документа х на вантаж, після надання отр имувачем довіреності на отри мання даного вантажу, або згі дно супровідних документів, після пред`явлення отримувач ем документа, що посвідчує йо го особу. В товарно-транспорт ній накладній і у вантажній ф актурі “УЛС” ставиться відмі тка отримувача про отримання ним вантажу. Вантаж здається отримувачу по цілісності уп аковки на кількості місць. Пр етензії по схоронності ванта жу оформлюються у випадку по рушення цілісності упаковки , пошкодження або недостачі м ісць вантажу, з обов`язковим о формленням актів пошкоджено го/недостаю чого вантажу, офо рмлених отримувачем у присут ності представника перевізн ика (водія) (п.3.3 Договору).

Пунктами 15.1, 15.2 Правил перевез ень вантажів автомобільним т ранспортом в Україні встано влено, що у разі зіпсування аб о пошкодження вантажу, а тако ж у разі розбіжностей між пер евізником і вантажовідправн иком (вантажоодержувачем), об ставини, які можуть бути підс тавою для матеріальної відпо відальності, оформлюються ак том за формою, що наведено у до датку №4.

Перевізник, вантажовідпра вник і вантажоотримувач засв ідчують в акті такі обставин и: а) невідповідність між найм енуванням, масою і кількістю місць авантажу в натурі і тим и даними, які зазначені у това рно-транспортній накладній.

При прибутті на місце призн ачення виявилося, що вантаж у кількості 12 місць відсутній, мав місце надріз на задній ст ороні тенту автомобіля, про щ о складений акт № 1 від 30.01.2010 року , який підписаний з боку перев ізника водієм ОСОБА_3

Згідно до статті 98 Цивільно го кодексу України перевезен ня вантажу, пасажирів, багажу , пошти, здійснюється зад дого вором перевезення.

Загальні умови перевезенн я визначаються цим Кодексом, іншими законами, транспортн ими кодексами (статутами), інш ими нормативно-правовими акт ами та правилами, що видаютьс я відповідно до них.

Умови перевезення вантажу , пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а також ві дповідальність сторін щодо ц их перевезень встановлюютьс я договором, якщо інше не вста новлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними код ексами (статутами), іншими нор мативно-правовими актами та правилами, що видаються відп овідно до них.

Згідно до статті 924 Цивільно го кодексу України перевізни к відповідає за збереження в антажу, багажу, пошти з момент у прийняття їх до перевезенн я та до видачі одержувачу, якщ о не доведе, що втрата, нестача , псування або пошкодження ва нтажу, багажу, пошти сталися в наслідок обставин, яким пере візник не міг запобігти та ус унення яких від нього не зале жало.

Перевізник відповідає за в трату, нестачу, псування або п ошкодження прийнятих до пере везення вантажу, багажу, пошт и у розмірі фактичної шкоди, я кщо не доведе, що це сталося не з його вини.

Відповідно до статті 133 Стат уту автомобільного транспор ту Української РСР автотранс портні підприємства або орга нізації несуть відповідальн ість за збереження вантажу з моменту прийняття його до пе ревезення і до видачі вантаж оодержувачу або до перевезен ня згідно з Правилами іншим п ідприємствам, організаціям, установам, якщо не доведуть, щ о втрата, недостача, псування бо пошкодження вантажу стал ися через обставини, яким вон и не могли запобігти і усунен ня яких від них не залежало.

Доводи скаржника про те, що вини перевізника у відсутнос ті вантажу не має, а вантаж вкр адений, не можуть бути прийня ті до уваги, оскільки згідно з частиною 3 статті 35 Господарс ького процесуального кодекс у України вирок суду з кримін альної справи, що набрав зако нної сили, є обов`язковим для г осподарського суду при виріш енні спору з питань, чи мали мі сце певні дії та ким вони вчин ені.

Вирок суду з приводу крадіж ки по спірному перевезенню н е надано ні суду першої інста нції, ні апеляційному суду.

З огляду на викладене, колег ія суддів вважає, що суд першо ї інстанції дійшов до вірног о висновку про часткове задо волення позовних вимог у сум і 26 435 грн. вартості втраченого вантажу, яка була зазначена с аме у товарно-транспортній н акладній № 033-1 від 29.01.2010 року.

При цьому судова колегія за уважує на положення частини 5 статті 49 Господарського проц есуального кодексу України, згідно до якої суми, які підля гають сплаті за послуги адво ката, покладаються при частк овому задоволенні позову - н а обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовни х вимог, у зв`язку з чим рішенн я суду першої інстанції підл ягає зміні в цій частині.

Державне мито за перегляд справи по апеляційній скарз і покладається на скаржника з вини якого спір доведений д о суду.

На підставі викладеного та , керуючись статтями 49, 101-105 Госп одарського процесуального к одексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу фіз ичної особи-підприємця ОСО БА_1, м. Дніпропетровськ - за лишити без задоволення.

Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 11.11.2010 року по справі №18/242-10 - змінити в частині стягнення з відповідача 3 960 грн. послуг ад воката.

Стягнути з фізичної особи -підприємця ОСОБА_1, м. Дніп ропетровськ на користь товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Українські логістичн і системи", м.Київ 1317, 97 грн. витра т на послуги адвоката, видати наказ.

В решті рішення залишити бе з змін.

Видачу наказу доручити гос подарському суду Дніпропетр овської області.

Постанова може бути оскарж ена в касаційному порядку.

Головуючий суддя О.М.Лисенко

Суддя О.В.Джихур

Суддя О.М.Виногр адник

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.12.2010
Оприлюднено27.12.2010
Номер документу13022856
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/242-10

Постанова від 06.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 25.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 27.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Судовий наказ від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Постанова від 22.12.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Рішення від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні