Постанова
від 27.12.2010 по справі 2а-5134/10
КАЛІНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДОНЕЦЬКА

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №2а-5134/10

27 грудня 2010 року

Калінінський районн ий суд міста Донецька Донець кої області у складі:

гол овуючої судді - Токарєвої Н.М.,

при се кретарі - Н аугольникової О.В.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні у мі сті Донецьку в порядку письм ового провадження справу за адміністративним поз овом ОСОБА_1 до Управл іння пенсійного фонду Україн и в Калінінському районі м. До нецька про визнання дій непр авомірними та зобов'язання з дійснити перерахунок пенсії , -

В С Т А Н О В И В:

П озивач ка ОСОБА_1 зверну лась до суду із позовом до Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Калінінському районі м. Донецька про визнання дій н еправомірними та зобов'язанн я здійснити перерахунок пенс ії. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що в она є пенсіонером за ві ком , що підтверджено пе нсійним посвідченням НОМЕР_1. Після призн ачення пенсії вона продовжув ала працювати на посад і заступника головного бухга лтера ТЗВ «ІНКОР». 09.03.2010 року вона звернулася до відпо відача із заявою про перерах унок її пенсії відповідно до ч.4 ст. 42 Закону України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування», оск ільки після призначення пенс ії та останнього перерахунку він проробив додатково повн их 24 місяця. При перерахуванні відповідач посилається на п ідпункт 3 пункту 11 Постанови К МУ від 28.05.2008 року № 530 «Деякі пита ння соціального захисту окре мих категорій громадян» та ч астину 4 ст. 42 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » і застосовує показник заро бітної плати (доходу) працівн иків, зайнятих в галузі еконо міки, в середньому на одну зас траховану особу у цілому по У країні за 2007 рік, а не за 20 09 рік. Дії відповідача п ри перерахунку пенсії вважає неправомірними, які не відпо відають вимогам ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування». Частина 1 ст. 40 даног о Закону передбачає право на перерахунок пенсії із засто суванням показника середньо ї заробітної плати робітникі в на одну застраховану особу у цілому по Україні за рік, що передує ріку перерахунку пе нсії. Таким чином, відповідач зобов' язаний провести пере рахунок його пенсії з урахув анням додаткового стажу та з аробітної плати з використан ням показника середньої заробітної плати за 2009 рік. Просила суд дії відпов ідача щодо відмови в перерах унку пенсії з 01.03.2010 року в изнати протиправними та зобов' язати Управління Пенсійного фонду України в К алінінському районі м. Донец ька перерахувати та виплатит и їй з 01.03.2010 року пенсію відповідно до ч. 4 ст. 42 Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування» з урахуванням змін стажу і розміру заробіт ної плати з використанням по казника середньої заробітно ї плати робітників, зайнятих в галузях економіки в середн ьому на одну застраховану ос обу у цілому по Україні за календарний 2009 рік.

Представник від повідача, діюча за доручення м, до суду подала письмові за перечення проти позовних вим ог, в яких просить відмовити у задоволені позову позивач а у повному обсязі та визнати дії відповідача правомірни ми, посилаючись на те, щ о 26.10.2010 року була розглянута заява позивача про перера хунок пенсії відповідно до ч 3 п. 11 Постанови Кабінету Мініс трів України від 28.05.2008 року № 530 "Д еякі питання соціального зах исту окремих категорій грома дян", в задоволення якій відмо влено. Вважає дії відповідач а правомірними.

Відповідно до ч.2 ст.11 КАС України суд, розглян увши адміністративну справу в межах позовних вимог, на під ставі вивчених документів, я кі є у справі, вважає, що позов обґрунтований і підлягає за доволенню з наступних підста в.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦ ІЯ_1, перебуває на обліку Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Калінінському районі м. Донецька, що п ідтверджено пенсійним посвідченням НОМЕР_1. Після призначення пенсії вона продовжувала працювати на посаді заступника головного бухгалтера ТЗВ «ІН КОР» . 09.03 .2010 р оку вона звернулася до відповідача із заявою про пе рерахунок її пенсії відповід но до ч.4 ст. 42 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» , оскільки після призначення пенсії та останнього перера хунку вона проробила додатко во повних 24 місяця.

22.11.2010 року була ро зглянута заява позива ча про перерахунок пенсії ві дповідно до ч 3 п. 11 Постанови Ка бінету Міністрів України від 28.05.2008 року № 530 "Деякі питання соц іального захисту окремих кат егорій громадян", в задоволен ня якій їй відмовлено. При цьо му для перерахунку пенсії за стосовано середню заробітну плату працівників, зайнятих у галузях економіки, за 2007 рік, а саме в сумі 1197,91 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конс титуції України органи держа вної влади та органи місцево го самоврядування, їх посадо ві особи зобов'язані діяти ли ше на підставі, в межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законами України.

Основні положення щодо ре алізації конституційного пр ава громадян на пенсійне заб езпечення визначені в Законі України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування» №1058-ІУ від 09.07.2003 року.

Відповідно до абзацу 1 п.3 п.1 1 постанови Кабінету Міністр ів України від 28.05.08. №530 "Деякі пит ання соціального захисту окр емих категорій громадян" у ра зі коли застрахована особа п ісля призначення пенсії відп овідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування" прод овжувала працювати, проводит ься перерахунок пенсії з ура хуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призн ачення (попереднього перерах унку) пенсії незалежно від пе рерв у роботі.

Перерахунок пенсії прово диться із заробітної плати (д оходу), з якої була обчислена п енсія. За бажанням пенсіонер а перерахунок пенсії проводи ться із заробітної плати за п еріоди страхового стажу, заз начені в частині першій стат ті 40 Закону (заробітна плата (д охід) за будь-які 60 календарни х місяців страхового стажу п ідряд до 1 липня 2000 року, незале жно від перерв, та за весь пері од страхового стажу починаюч и з 1 липня 2000 року). Обчислення с трахового стажу, який дає пра во на перерахунок пенсії, зді йснюється не раніше дня, що на стає за днем, по який обчислен о страховий стаж при признач енні (попередньому перерахун ку) пенсії.

Відповідно до Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня" аналогічні перерахунки п енсій працюючим пенсіонерам визначені ч. 4 ст. 42. Зокрема, у ра зі якщо застрахована особа п ісля призначення пенсії прод овжувала працювати, провадит ься перерахунок пенсії з ура хуванням не менше ніж 24 місяці в страхового стажу після при значення (попереднього перер ахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі.

Верховна Рада України Зак оном України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких зако нодавчих актів України» (під пунктом 10 пункту 35) внесла змін и до статті 42 Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування», врегулювавши порядок перера хунку пенсій. Зазначеними зм інами передбачалося, що у раз і якщо застрахована особа пі сля призначення пенсії продо вжувала працювати, провадить ся перерахунок пенсії з урах уванням не менше ніж 24 місяців страхового стажу після приз начення (попереднього перера хунку) пенсії, незалежно від п ерерв у роботі. Перерахунок п енсії здійснюється із заробі тної плати (доходу), з якої бул а обчислена пенсія. У разі якщ о коефіцієнт заробітної плат и (доходу) із урахуванням заро бітної плати після призначен ня (попереднього перерахунку ) не зменшується, за бажанням п енсіонера перерахунок пенсі ї провадиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині пе ршій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника сер едньої заробітної плати прац івників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено ст рахові внески та яка відпові дно до цього Закону враховує ться для обчислення пенсії, з а календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. №10-рп/2008 б ули визнанні неконституційн ими положення, зокрема пункт у 35 розділу II Закону України «П ро Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін д о деяких законодавчих актів України» в частині визначенн я показника заробітної плати та порядку проведення перер ахунку. У пункті 6 Рішення Конс титуційного Суду України заз начено, що рішення у цій справ і має преюдиціальне значення для судів загальної юрисдик ції при розгляді ними позові в у зв' язку із правовідноси нами, які виникли внаслідок д ії положень Закону України « Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», визнаних неконсти туційними.

Спільним листом Міністер ства праці та соціальної пол ітики України і Пенсійного ф онду України від 11.03.2009 № 20/0/18-09/039 над ано роз'яснення щодо перерах унку пенсій у 2009 році у зв'язку з визнанням рішенням Констит уційного Суду України від 22.05.20 09 неконституційним підпункт ів 9, 10 пункту 35 розділу II Закону України «Про Державний бюдже т України на 2008 рік та про внесе ння змін до деяких законодав чих актів», якими внесено змі ни до ст. ст. 40, 42 Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування». Відповідно до вказаного лист а їх перерахунок у 2009 році пров одиться із застосуванням пок азника середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україн і, з якої сплачено страхові вн ески та яка згідно з Законом У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» враховується для обчи слення пенсії за 2007 рік.

Із змісту частини четверт ої статті 42 Закону України «Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування» вип ливає, що для перерахунку пен сій застосовується показник середньої зарплати за рік, що передує року звернення з пер ерахунком пенсії. Адже, якщо п ри перерахунку пенсії береть ся заробітна плата відповідн о до абзацу першого частини п ершої статті 40, то, відповідно , має застосовуватися і той по казник середньої заробітної плати, який береться при приз наченні пенсії із заробітку відповідно до цієї ж частини першої статті 40 Закону. Тобто за календарний рік, що переду є року звернення за перераху нком пенсії.

На підставі викладеного, с уд вважає що необхідно визна ти протиправними дії відпові дача щодо відмови у пер ерахунку ОСОБА_1 з 01.03.2010 року відпо відно до ч. 4 ст.42 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування » в редакції 2003 року із застосу ванням показника середньої з аробітної плати працівників в середньому на одну застрах овану особу в цілому по Украї ні, з якої сплачено страхові в нески та яка відповідно до ць ого Закону враховується для обчислення пенсії, за 20 09 календарний рік.

Управління Пенсійного фо нду України в Калінінському районі м. Донецька як орган, якому делегова но повноваження щодо признач ення і виплати пенсій та допл ат до них, повинно було діяти в ідповідно до вимог ст.40, ч.4 ст.42 З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування", згідно яких пер ерахунок пенсії здійснюєтьс я із заробітної плати (доходу ) з яких була обчислена пенсія . За бажанням пенсіонера пере рахунок пенсії проводиться і з заробітної плати за період и страхового стажу, зазначен і у частині першої ст.40 цього З акону, із застосуванням пока зника середньої заробітної п лати працівників в середньом у на одну застраховану особу в цілої по Україні, з якої спл ачено страхові внески та яка відповідно до цього врахову ється для обчислення пенсії, за календарний рік, що переду є року перерахунку пенсії.

Доводи відповідача в тій ч астині, що перерахунок пенсі ї позивачу проводився із зас тосуванням показника середн ьої заробітної плати працівн иків за 2007 рік відповідно до По станови КМУ № 530 від 28.05.2008 року у з в'язку з відсутністю законод авчого врегулювання цього пи тання після ухвалення Рішенн я Конституційного суду Украї ни 22.05.2008 року суд знаходить несп роможними, оскільки вони суп еречать вимогам закону.

Враховуючи положення ч.4 ст .42 Закону України "Про загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування", з метою забез печення передбаченого Конст итуцією України права позива ча на належне соціальне забе зпечення, суд вважає необхід ним задовольнити позовні ви моги та поновити порушені пр ава позивача шляхом зобов' я зання УПФУ в Калінінському р айоні м. Донецька здійснити п ерерахунок пенсії позивачу з 01.03.2010 року , в межах позовних вимог О СОБА_1

На підставі викладе ного, керуючись Конституцією України, ст. ст. 40, 42 Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я", ст.ст. 2, 11, 17. 18, 87, 94, 99, 100,122,158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в Калінінському рай оні м. Донецька про визнання д ій неправомірними та зобов'я зання здійснити перерахунок пенсії - задовольнити.

Визнати протиправними дії Управління Пенсійного фо нду України в Калінінському районі м. Донецька щодо відмо ви ОСОБА_1 у здійсненні перерахунку пе нсії з 0 1.03.2010 року в ідповідно до ч. 4 ст.42 Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння" із застосуванням показн ика середньої заробітної пла ти працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої спла чено страхові внески та і від повідно до цього Закону врах овується для обчислення пенс ії, за 2009 календа рний рік.

Зобов'язати управління Пенсійного фонду України в К алінінському районі м. Донец ька провести перерахування т а виплату ОСОБА _1 з 01.03.2010 року пенсії відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування" з урахува нням не менше ніж 24 місяців ст рахового стажу після признач ення (попереднього перерахун ку) пенсії із застосуванням п оказника середньої заробітн ої плати працівників в серед ньому на одну застраховану о собу в цілому по Україні, з яко ї сплачено страхові внески т а яка відповідно до цього Зак ону враховується для обчисле ння пенсії, за 2009 календа рний рік .

Апеляційна скарга пода ється до адміністративного с уду апеляційної інстанції че рез суд першої інстанції, яки й ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної с карги одночасно надсилаєтьс я особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апел яційна скарга на постанову с уду першої інстанції подаєть ся протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі прийн яття постанови у письмовому провадженні апеляційна скар га подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Суддя Н.М. Токарєва

СудКалінінський районний суд м.Донецька
Дата ухвалення рішення27.12.2010
Оприлюднено21.01.2011
Номер документу13107170
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5134/10

Постанова від 16.11.2010

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

Ухвала від 01.11.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Левицька Н.Г.

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Дніпровський районний суд м.Херсона

Ратушна Вікторія Олександрівна

Постанова від 27.12.2010

Адміністративне

Калінінський районний суд м.Донецька

Токарєва Наталя Миколаївна

Постанова від 19.11.2010

Адміністративне

Київський районний суд м.Донецька

Павленко Людмила Миколаївна

Постанова від 04.11.2010

Адміністративне

Єнакіївський міський суд Донецької області

Ференчук Олена Володимирівна

Постанова від 14.04.2010

Адміністративне

Овруцький районний суд Житомирської області

Якухно Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні