Постанова
від 14.04.2010 по справі 2а-5134/10
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 Справа №2а-5134/10

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ

      14 квітня 2010 року

Овруцький районний суд Житомирської області в складі :

головуючого – судді         Якухно О.М.      

з секретарем                       Турбал В.І.

з участю             ОСОБА_1,

      розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Овручі справу за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Овруцькому районі  про визнання дій протиправними, стягнення коштів, передбачених ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач просить визнати дії відповідача неправомірними і стягнути на її користь з відповідача не виплачені кошти, що передбачені ст.ст. 39, 50 ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” , в сумі 18662,30 грн. (з них: ст.39 – 14972 грн., ст.50 – 3690,30 грн.), мотивуючи тим, що вона є пенсіонеркою і проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1. Їй виплачувались доплати, що встановлені в ОСОБА_2, не в кратному відношенні до мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії за віком, а згідно вказаних постанов КМУ, що призвело до порушення її прав. Розмір недовиплачених коштів за ст.ст. 39, 50 ОСОБА_2 становить вказану вище суму.

Позивач вимоги підтримала.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився, будучи повідомленим про час і місце розгляду справи. В своєму листі з вимогами не погоджуються.

Дослідивши в судовому засіданні докази, суд вважає, що позов слід задовольнити частеково з наступних підстав.

Згідно довідки управління Пенсійного фонду України в Овруцькому районі позивач є пенсіонеркою та проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією паспорта. Також вона є особою, яка постраждала від аварії на ЧАЕС категорії 1та має 2 групу інвалідності.

Переліком населених пунктів Житомирської і Київської областей, віднесених до зони радіоактивного забруднення внаслідок катастрофи, затвердженого постановою КМ України № 106 від 23.07.91 та розпорядженням КМ України № 17 від 12.01.93, м.Овруч Житомирської області віднесено до зони гарантованого добровільного відселення.

Відповідно до ст.ст.50, 39 ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” позивач має право на відповідні компенсації, доплати та допомоги.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України.

Відповідно до ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачені слідуючи виплати :

-   -     ст.39 ОСОБА_2 – пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, підвищуються у розмірі: в зоні гарантованого добровільного відселення – 2 мінімальні заробітні плати ;

-   -     особам, віднесеним до категорії 1 інвалідам ІІ групи, додаткова пенсія за шкоду, заподіяну  здоров'ю,  призначається  у  розмірі  75 процентів мінімальної пенсії за віком.

Постановами КМУ № 836 від 26.07.96 та № 530 від 28.05.08 усупереч ОСОБА_2 № 796-ХІІ, який визначив кратність в залежності від розміру мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії за віком, які визначається ОСОБА_2, встановлено конкретні розміри таких доплат, зокрема :

-   -     для підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, у зоні гарантованого добровільного відселення – 1050 тис.крб. (10,5 грн. за гр.реф.) ;

-   -     для додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, віднесеним до категорії  I інвалідам ІІ групи  – 20% від прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність.

  Відповідно до ст.8 КАС України суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

  ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” визначено вказані виплати в кратному розмірі від мінімальної заробітної плати в Україні. ОСОБА_2 (статті 62 та 67) Кабінету Міністрів надано право проводити лише роз’яснення порядку застосування  цього ОСОБА_2, якими є постанови КМ № 987 від 20.06.00, №936 від 20.09.05, та підвищувати  розміри доплат, пенсій і компенсацій , передбачених цим ОСОБА_2 , відповідно до зміни індексу вартості життя і зростання мінімальної заробітної плати, але не зменшення їх та встановлення їх у твердій сумі, яка не відповідає ОСОБА_2.

Частиною 2 ст.9 КАС України визначено, що у разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.

За таких обставин, коли підзаконний нормативний акт суперечить ОСОБА_2, обмежуючи права громадян визначені останнім, застосування зазначених постанов неможливе.

Позивачем ставиться питання про стягнення коштів за ст.ст.39, 50 ОСОБА_2 за період з 1 січня по 31 грудня 2010 року, що вбачається з розрахунку.

Статтею 62 даного ОСОБА_2 визначено, що роз’яснення порядку застосування цього ОСОБА_2 провадиться у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, рішення якого є обов’язковими для виконання міністерствами та іншими центральними органами державної виконавчої влади України, місцевими органами державної виконавчої влади, всіма суб’єктами господарювання незалежно від їх відомчої підпорядкованості та форм власності.

В абз.2 п.2 Постанови КМ України № 936 від 20.09.05 вказано, що втрачають чинність пункти 20-22, 25-28, 30, 32-35 Порядку використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, затвердженого постановою КМ України від 20.06.00 № 987, тобто п.24 Порядку, який стосується виплат пенсіонерам, є чинним.

Відповідно до п.24 Порядку використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, затвердженого постановою КМ України від 20.06.00 № 987, видатки, пов’язані з наданням пільг щодо пенсійного забезпечення згідно із ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (пенсій на пільгових умовах за віком і стажем роботи, пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника, додаткові пенсії, щомісячні компенсації  за втрату годувальника, підвищені пенсії і допомога), провадяться органами, які виплачують пенсію.  

Вказана норма узгоджується зі ст.72  ОСОБА_2 України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яка відносить до джерел формування коштів Пенсійного фонду кошти державного бюджету та цільових фондів, що перераховуються до Пенсійного фонду у випадках, передбачених цим ОСОБА_2. Зазначені кошти становлять бюджет Пенсійного фонду (ст.71 цього ОСОБА_2), а тому підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, та додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, підлягає стягненню з управління Пенсійного фонду в Овруцькому районі. Висновки суду також підтверджуються і довідками управління Пенсійного фонду України в Овруцькому районі про нарахування та виплату зазначених коштів останніми.

Згідно з Положенням про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 № 8-2, управління Пенсійного фонду в районах, містах, районах у містах забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, безпосередньо призначає (здійснює перерахунок) і виплачує пенсії та інші виплати відповідно до чинного законодавства.

       Відповідно до п 2.1. Положення основними завданнями Управління є:

 забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання та інших виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Фонду та інших джерел, визначених законодавством, отже, є відповідачем у справах щодо виплати пенсій, доплат до них.

Відповідно до ст.99 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлено річний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду.

Відповідно до ч.1 ст.100 КАС України пропущення строку звернення до адміністративного суду є підставою для відмови у задоволенні адміністративного позову за умови, якщо на цьому наполягає одна із сторін.

Відповідач просить врахувати строки давності.

У відповідності до ст.76 ОСОБА_2 України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» право на подання позову про відшкодування ядерної шкоди, заподіяної життю і здоров’ю особи, не обмежується строком давності, а тому на вимоги за ст.50 ОСОБА_2 строк давності не розповсюджується.

Позов подано до суду в березні  2010 року, а тому в задоволенні вимог за ст.39 ОСОБА_2 за період з 1 січня по 28 лютого 2009 року слід відмовити за пропуском строку звернення до суду.

Розмір мінімальної заробітної плати в Україні становив:  з 1 грудня 2008 року – 605 грн., з 1 квітня 2009 року – 625 грн., з 1 липня 2009 року – 630 грн., з жовтня 2009 року – 650 грн., з 1 листопада 2009 року – 744 грн..

Розмір мінімальної пенсії за віком становив : з 1 квітня 2007 року – 406 грн., з 1 жовтня 2007 року – 411 грн., з 1 квітня 2008 року – 481 грн., з 1 липня 2008 року – 482 грн., з 1 жовтня 2008 року – 498 грн., з 1 листопад 2009 року – 573 грн..

В зв'язку  з викладеним, розмір недовиплачених коштів становить :

 за ч.2 ст.39 ОСОБА_2 :

•   з 1 березня по 31 грудня 2009 року : (605х2+625х2х3+630х2х3+650х2+744х2х2)-10,5х10= 12911,00 грн..

за ст.50 ОСОБА_2:

•   з 1 січня по 31 грудня 2009 року : (498х75%х10+573х75%х2)-99,6х10+114,6х2= 3369,30 грн..

В стягненні решти суми слід відмовити за безпідставністю.

Виходячи із вимог ст.ст.39, 50 ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” позивач не погоджується із діями відповідача щодо порядку нарахування вищевказаної доплати на підставі постанов КМ України № 836 від 26.07.96 та № 530 від 28.05.08, а тому, ураховуючи вищевикладене, дії відповідача є протиправними.

Від сплати судового збору позивач звільнений згідно п.18 ст.4 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито”.

Керуючись ст.19 Конституції України, ст.ст.39, 50 ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та ст.ст.  8-11, 18, 71, 160, 161,  162 КАС  України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити частково.

Визнати дії управління Пенсійного фонду України в Овруцькому районі по застосуванню постанов КМ України № 836 від 26.07.96 та № 530 від 28.05.08 в частині визначення ОСОБА_1 розміру для підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення за період з 1 березня по 31 грудня 2009 року та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, за період з 1 січня по 31 грудня 2009 року протиправними.

Стягнути з управління Пенсійного фонду України в Овруцькому районі на користь ОСОБА_1 підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, (ч.2 ст.39 ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”) за період з 1 березня по 31 грудня 2009 року в сумі 12911 грн. 00 коп. та додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю, (ст.50 ОСОБА_2 України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”) за період з 1 січня по 31 грудня 2009 року в сумі 3369 грн. 30 коп..

В задоволенні позову ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Овруцькому районі про стягнення підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, за період з 1 січня по 28 лютого 2009 року  відмовити за пропуском строку звернення до суду.

В задоволені решти вимог відмовити за безпідставністю.

На постанову суду до апеляційного суду через Овруцький районний суд може бути подана заява про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня складання її у повному обсязі, а апеляційна скарга у такому ж порядку на протязі 10 днів з дня складання  постанови у повному обсязі або 20 днів з дня подання заяви про апеляційне оскарження, з направленням копії скарги до апеляційного суду.

Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

СУДДЯ :        

СудОвруцький районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення14.04.2010
Оприлюднено16.04.2010
Номер документу8890938
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5134/10

Постанова від 16.11.2010

Адміністративне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

Ухвала від 01.11.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Левицька Н.Г.

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Дніпровський районний суд м.Херсона

Ратушна Вікторія Олександрівна

Постанова від 27.12.2010

Адміністративне

Калінінський районний суд м.Донецька

Токарєва Наталя Миколаївна

Постанова від 19.11.2010

Адміністративне

Київський районний суд м.Донецька

Павленко Людмила Миколаївна

Постанова від 04.11.2010

Адміністративне

Єнакіївський міський суд Донецької області

Ференчук Олена Володимирівна

Постанова від 14.04.2010

Адміністративне

Овруцький районний суд Житомирської області

Якухно Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні