Постанова
від 28.10.2010 по справі 2а-1185-10
ОРІХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

    № 2А-1185/10

                                                                   

               ПОСТАНОВА

    ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 жовтня 2010 року                     м. Оріхів

        Оріхівський районний суд Запорізької області у складі судді Плечищевої О.В, при секретарі Лазько В.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Оріхівському районі Запорізької області про зобов’язання вчинити певні дії та визнання бездіяльності неправомірною, -

                  ВСТАНОВИВ:

          Позивач   звернувся  до суду  з  позовом, у якому зазначив , що в ін  належить до соціальної категорії «Дитина війни»  та має право одержувати пенсію, підвищену на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком, відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», але відповідачем проведені виплати пенсії у розмірі, меншому, ніж передбачено вище вказаним  Законом.

          Позивач  просить суд поновити строк позовної давності , як пропущений з поважної причини, визнати незаконною бездіяльність відповідача, що призвела до порушення права позивача  на 30% підвищення пенсії, з 09.07.2007 року по 31.12.2007 року, та з 22.05.2008 року до чинного часу передбаченого ст. 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни”. Зобов’язати відповідача провести перерахунок пенсії, з09.07.2007 року по 31.12.2007 року, та з 22.05.2008 року до чинного часу з урахуванням підвищення її на 30 % від мінімальної пенсії за віком як дитині війни зобов’язавши сплатити недоплачену суму за строк з 09.07.2007 року по 31.12.2007 року, та з 22.05.2008 року до чинного часу.

Позивач  у судове засідання не з’явився,  у позові просить розглянути справу у його відсутність.

Відповідач у судове засідання не з’явився надав клопотання, у якому прохає розглянути справу без участі управління Пенсійного фонду України в Оріхівському районі.  Також від відповідача до суду надійшло заперечення до адміністративного позову в якому просить суд в задоволенні позову відмовити, через пропущення позивачем  строку звернення до суду з адміністративним позовом, визначеного ст. 99 КАС України. В обґрунтування своїх доводів зазначив, що з 2008 року по теперішній час позивач  отримує всі належні йому  як дитині війни надбавки до пенсії відповідно до норм чинного законодавства.  

  Суд, приймаючи до уваги заяву позивач а та відповідача  про розгляд справи у їх відсутності, вважає за доцільне розглянути дану адміністративну справу в порядку письмового провадження.

  Виходячи із встановлених обставин справи та досліджених доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про часткове задоволення позовних вимог, з наступних підстав.

  Позивач  має статус «Дитини війни», що також підтверджується пенсійним посвідченням.

  Враховуючи зазначений статус позивача, він відповідно до ст. 6   Закону України „Про соціальний захист дітей війни" має право на отримання державної соціальної підтримки, а саме підвищення до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.  

  Законом України «Про Державний бюджет на 2009 рік» та Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік», дію статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» не було зупинено. Отже, відповідач мав діяти у відповідності з приписами діючої норми ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», нараховувати та здійснювати позивачу відповідні доплати.

    Але відповідно   ст. 99 КАС України строк для звернення до адміністративного суду встановлений у шість місяців, а тому, нарахування недоплаченої допомоги позивачеві, як дитині війни, повинно здійснюватись у межах даного строку, тобто за  шість місяців, позовні вимоги,  які виходять за межі встановленого строку 09.07.2007 року по 31.12.2007 року, та з 22.05.2008 року по 28.03.2010 року) , згідно ст. 100 КАС України, ухвалою Оріхівського районного суду залишені без розгляду, на чому також наполягає відповідач у своєму запереченні.

  Посилання відповідача у своїх письмових запереченнях на те, що «дітям війни» проводиться виплата пенсії  відповідно до норм чинного законодавства, суд вважає безпідставним, оскільки   надання дітям війни соціальної підтримки є державною програмою соціальної допомоги, яка бере свій початок із вимог Закону України «Про соціальний захист дітей війни», яким передбачено підвищення до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком та який  є чинними до теперішнього часу.  

Відповідно до Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" рішення про призначення та перерахунок пенсій приймаються районними управліннями Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонерів.

           Таким чином, з’ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню.

  На підставі викладеного, керуючись ст. 64, 124, 152 Конституції України, ст.ст. 3 , 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», ст.ст. 99, 100,   122,   158-163, 167,   186 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

                                                    ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов  ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Оріхівському районі Запорізької області про зобов’язання вчинити певні дії та визнання бездіяльності неправомірною – задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність управління Пенсійного фонду України в Оріхівському районі Запорізької області.

Зобов’язати управління Пенсійного фонду України в Оріхівському районі Запорізької області здійснити перерахунок та виплати  ОСОБА_1 пенсії   згідно ст. 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війни” та ч. 1 ст. 28 Закону України „Про загальнообов'язкове пенсійне страхування"  за період з 29 березня 2010 року по 29 вересня 2010 року  в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком з урахуванням різниці, яка була виплачена у цей період.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Оріхівський районний суд Запорізької області шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. У разі прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.  

Суддя:                                                                           Плечищева О.В

СудОріхівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення28.10.2010
Оприлюднено30.12.2010
Номер документу13122995
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1185-10

Постанова від 28.10.2010

Адміністративне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева Оксана Валентинівна

Постанова від 24.11.2010

Адміністративне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк Владислав Валерійович

Постанова від 09.04.2010

Адміністративне

Соснівський районний суд м.Черкас

Грабовий Петро Степанович

Постанова від 13.05.2010

Адміністративне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Франько Микола Якович

Постанова від 23.04.2010

Адміністративне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Євгеній Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні