Рішення
від 16.12.2010 по справі 10/186-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.12.2010 Справа № 10/186-10

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Александрової Л.І. при секретарі Малацковській М.В ., розглянувши у відкритому су довому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Авант Трейд"

до Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1

про стягнення 1129 грн. 48 ко п.

за участю представників:

позивача : Нікулін А.В. - юрисконсульт, дов. б/н від 01.09.1 0 р.

відповідача: не прибув .

В судовому засіданні огол ошено вступну та резолютивну частини рішення після закін чення розгляду справи.

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стяг нути з відповідача основний борг у сумі 950 грн., пеню в сумі 30 грн. 30 коп., 20 % річних в сумі 82 грн. 69 коп., штраф за прострочку опл ати товару більш ніж на 30 кале ндарних днів у розмірі 66 грн. 49 коп.

Відповідач був належним чи ном повідомлений про час та м ісце розгляду справи, проте в ідзиву на позов та витребува них судом документів не нада в, явку уповноваженого предс тавника в судове засідання н е забезпечив.

У зв'язку з цим справа, відпо відно до ст. 75 ГПК України, розг лядається за наявними у ній м атеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача, суд

в с т а н о в и в:

Між сторонами був укл адений Договір поставки №99 ві д 08 грудня 2010 року (далі за текст ом Договір) відповідно до умо в якого позивач зобов'язався передати у власність відпов ідачу алкогольні напої (нада лі - Товар), а відповідач зобов 'язується прийняти і оплатит и товар в порядку визначеном у умовами цього договору.

Позивач за видатковими нак ладними №301726 від 11.05.2010 р. та №301227 від 05.05.2010 р. передав відповідачу то вар загальною вартістю 1567 грн . 44 коп.

Пунктом 6.1. Договору сторони встановили, що розрахунки за товар здійснюються покупцем (відповідачем у справі) протя гом 14 календарних днів з дня о тримання товару, шляхом пере рахування грошових коштів на рахунок постачальника (пози вача у справі) або в іншому узг одженими Сторонами порядку т а формі, що не суперечить чинн ому законодавству

Відповідач вартість отрим аного від позивача товару оп латив частково в сумі 617 грн. 44 к оп., у зв'язку з чим за ним утвор илась заборгованість в сумі 950 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 193 ГК України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться.

Кожна сторона повинна вжит и усіх заходів, необхідних дл я належного виконання нею зо бов'язання, враховуючи інтер еси другої сторони та забезп ечення загальногосподарськ ого інтересу.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Циві льного кодексу України, зобо в'язання має виконуватись на лежним чином відповідно до у мов договору та вимог цього К одексу, інших правових актів , а за відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звичаї в ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставлятьс я. Одностороння відмова від з обов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до п. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні в становлений строк (термін) йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк (термі н).

Згідно зі статтею 610 ЦК Украї ни порушенням зобов'язання є його невиконання або викона ння з порушенням умов, визнач ених змістом зобов'язання (не належне виконання).

Враховуючи викладене позо вні вимоги щодо стягнення 950 г рн. основного боргу підлягаю ть задоволенню.

Частиною 2 ст. 625 ЦК України вс тановлено, що боржник, який пр острочив виконання грошовог о зобов'язання, на вимогу кред итора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням вст ановленого індексу інфляці ї за весь час прострочення, а також три проценти річних ві д простроченої суми, якщо і нший розмір процентів не вст ановлений договором або зако ном.

Пунктом 9.2. Договору сторони встановили у випадку поруше ння покупцем строків оплати отриманого від постачальник а продукції покупець зобов'я заний сплатити постачальник у 20% річних від суми боргу за ко ристування чужими коштами.

Таким чином, сторонами у Дог оворі встановлено інший розм ір процентів річних, ніж пере дбачено статтею 625 ЦК України, у зв'язку з чим вимоги про стя гнення 20% річних в сумі 82 грн. 69 к оп. також підлягають задовол енню.

Щодо вимог про стягнення пе ні та штрафу суд зазначає нас тупне.

Статтею 216 Господарського к одексу України передбачено, що учасники господарських ві дносин несуть господарсько-п равову відповідальність за п равопорушення у сфері господ арювання шляхом застосуванн я до правопорушників господа рських санкцій на підставі і в порядку, передбачених цим К одексом, іншими законами та д оговором.

Відповідно до ст. 230 Господар ського кодексу України, штра фними санкціями у цьому Коде ксі визнаються господарські санкції у вигляді грошової с уми (неустойка, штраф, пеня), як у учасник господарських відн осин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил зд ійснення господарської діял ьності, невиконання або нена лежного виконання господарс ького зобов'язання.

Згідно з ч. 4 та ч. 6 ст. 231 Господа рського кодексу України, у ра зі якщо розмір штрафних санк цій законом не визначено, сан кції застосовуються в розмір і, передбаченому договором. П ри цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зо бов'язання або у певній, визна ченій грошовій сумі, або у від сотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від с тупеня його виконання, або у к ратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). Штрафн і санкції за порушення грошо вих зобов'язань встановлюють ся у відсотках, розмір яких ви значається обліковою ставко ю Національного банку Україн и, за увесь час користування ч ужими коштами, якщо інший роз мір відсотків не передбачено законом або договором.

Згідно зі ст. 1 Закону Україн и "Про відповідальність за не своєчасне виконання грошови х зобов' язань" (далі - Закон ) платники коштів сплачують н а користь одержувачів цих ко штів за прострочення платежу пеню у розмірі, що встановлю ється за згодою сторін.

Статтею 3 вищезгаданого Зак ону встановлено, що розмір п ені не може перевищувати п одвійної облікової ставки Національного банку Украї ни, що діяла у період, за який с плачується пеня.

Аналогічна норма міститьс я в п. 2 ст. 343 ГК України.

Відповідно до п. 7.1. Договору у випадку порушення покупцем строків оплати вартості оде ржаного від постачальника то вару покупець зобов'язаний с платити постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу за к ожен день порушення строків оплати; у випадку порушення п окупцем строків оплати варто сті одержаного від постачаль ника товару більше ніж на 30 ка лендарних днів, покупець спл ачує постачальнику штраф в р озмірі 7 відсотків від суми бо ргу.

Аналіз наведених норм зако нодавства та змісту Договору щодо стягнення пені дає підс тави для висновку, що сторони при укладанні Договору не до сягли згоди щодо розміру пен і, оскільки ставка НБУ є велич иною змінною і необхідно заз начити, за який саме період во на береться.

За таких обставин, позовна в имога про стягнення пені зад оволенню не підлягає, як заяв лена безпідставно.

Враховуючи неналежне вико нання відповідачем зобов' я зань перед позивачем, нарахо ваний йому штраф в розмірі 66 г рн. 49 коп. підлягає до стягненн я.

Відповідач заперечень про ти позову не надав, доказів ро зрахунку з позивачем суду не представив.

За таких обставин позовні в имоги підлягають частковому задоволенню - до стягненню з в ідповідача на користь позива ча підлягає 950 грн. основного б оргу, 20 % річних в сумі 82 грн. 69 коп ., штраф у розмірі 66 грн. 49 коп. В з адоволенні вимог про стягнен ня пені має бути відмовлено.

Судові витрати покладають ся на відповідача пропорційн о розміру задоволених позовн их вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити ч астково.

2. Стягнути з фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_1, ід. номер НОМЕР_1) на к ористь Товариства з обмежено ю відповідальністю "Авант Тр ейд" (вул. Озерянівська, 2, м. Гор лівка, Донецька область, код Є ДРПОУ 36899012, р/р 26007302703601 в філії АБ "Пі вденний", МФО 320917) - 950 грн. основно го боргу, 20 % річних в сумі 82 грн. 69 коп., штраф у розмірі 66 грн. 49 ко п., 98 грн. 94 коп. витрат по сплаті державного мита та 233 грн. витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

3. В задоволенні решти позов у відмовити.

4. Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Л .І. Александрова

Дата підписання

рішення 20 грудня 2010 р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення16.12.2010
Оприлюднено30.12.2010
Номер документу13139521
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/186-10

Ухвала від 11.07.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 17.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 03.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 30.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Судовий наказ від 31.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Рішення від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 03.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 18.11.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 02.11.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні