Постанова
від 28.12.2010 по справі 4-513/10
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХЕРСОНА

Справа № 4-513/10  

  П О С Т А Н О В А  

28 грудня 2010 року Дніпровський районний суд міста Херсона у складі:

головуючого судді                                                                 Гордимова А.В.,

при секретарі                                                                          Фісенко В.Ю.,

з участю прокурорів                                                              Абрамової О.О., Антонова Є.Г.,

з участю слідчого                                                                   Похович М.М.,

з участю скаржника                                                               ОСОБА_1,

розглянувши матеріали скарги ОСОБА_1 на постанову про порушення кримінальної справи, -

В С Т А Н О В И В:  

 ОСОБА_1 звернувся до суду зі скаргою на постанову Херсонського міжрайонного природоохоронного прокурора від 10.08.2010 року про порушення кримінальної справи за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Хрещенівської сільської ради та відділу Держкомзему у Нововоронцовському районі Херсонської області за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України. Вважає, що приводи та підстави для порушення кримінальної справи відсутні.  

Вислухавши скаржника, прокурора, слідчого, розглянувши матеріали скарги, суд приходить до висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

ОСОБА_1 є головою Хрещенівської сільської ради.

Як вбачається із матеріалів постановою Херсонського міжрайонного природоохоронного прокурора від 10.08.2010 року порушена кримінальна справа за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Хрещенівської сільської ради та відділу Держкомзему у Нововоронцовському районі Херсонської області за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.  

Підставою для порушення кримінальної справи стали матеріали перевірки (Акт №1659) Державної екологічної інспекції в Херсонській області від 23.03.2009 року, дотримання вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд», земельного законодавства в парку – пам’ятці садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк с.Хрещанівка» на території Нововоронцовського району. Відповідно до акту №1659 парк в с.Хрещанівка знаходиться в межах населеного пункту та будь-яка документація на даний об’єкт відсутня.    

При вирішенні питання про скасування постанови про порушення кримінальної справи суд враховує, що положення про парк – пам’ятку садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк с.Хрещанівка» у Хрещанівській сільській раді не було і не має. У зв’язку з відсутністю положення про вказаний парк місцевого значення, дану земельну ділянку, на якій розташований об’єкт, ніхто не виносив в натурі і не встановлював на ній межові знаки про те, що це є об’єкт природно-заповідного фонду. Згідно рішення Херсонського облвиконкому №441/16 від 19.08.1983 року, власником парку являється колгосп імені ХХVІ з’їзду КПРС, яке в теперішній час не існує, а правонаступникам та Хрещанівській сільській раді будь-яка документація що стосується даної земельної ділянки на якій розташований парк, не передавалася.  

Відповідно до науково-технічної документації по роздержавленню земель КСП «Маяк» Хрещанівської сільської ради земельна ділянка на якій фактично розташовано парк у с. Хрещанівка складає 6,7га., та являється землями загального користування, занятими насадженнями, а не землями природно-заповідного фонду.  

Суд також враховує, що у постанові про порушення кримінальної справи не зазначено ким саме та на підставі розгляду яких документів було зроблено висновок щодо порушення посадовими особами Хрещанівської сільської ради та відділу Держкомзему у Нововоронцовському районі Херсонської області вимог чинного законодавства.  

При прийнятті оскаржуваної постанови не було враховано, що рішення про надання земельних ділянок у власність приймалося не одноособово, а сесією сільської ради, що ніяк не може вказувати на зловживання службовим становищем посадових осіб сільської ради. Земельні ділянки надавалися не із земель природно-заповідного фонду, а із земель запасу Хрещанівської сільської ради відповідно до чинного законодавства. Відсутня документація, яка вказує, що виділені земельні ділянки розташовані на території відповідного парку.    

Отже, суд приходить до висновку, що при порушенні даної кримінальної справи Херсонським міжрайонним природоохоронним прокурором не додержані вимоги статті 94, 98 КПК України, тому постанова від 10.08.2010 року підлягає скасуванню.  

Підстав для відмови у задоволенні скарги у суду не має.  

Керуючись ст. ст. 236-7, 236-8 КПК України, суд -  

  П О С Т А Н О В И В:  

 Скаргу ОСОБА_1 – задовольнити.  

Постанову Херсонського міжрайонного природоохоронного прокурора від 10.08.2010 року про порушення кримінальної справи за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Хрещенівської сільської ради та відділу Держкомзему у Нововоронцовському районі Херсонської області за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України - скасувати.

На постанову протягом семи діб з дня її винесення може бути подана апеляція до апеляційного суду Херсонської області.

Подача апеляції не зупиняє виконання постанови.

  Суддя                                                                                                        А.В. Гордимов  

   

           

СудДніпровський районний суд м.Херсона
Дата ухвалення рішення28.12.2010
Оприлюднено24.02.2011
Номер документу13212730
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-513/10

Постанова від 06.10.2010

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Постанова від 19.04.2010

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Бурда Б. В.

Постанова від 18.05.2010

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Постанова від 17.11.2010

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Макаров Микола Олексійович

Постанова від 08.12.2010

Кримінальне

Калінінський районний суд м.Горлівки

Старовецький Володимир Іванович

Постанова від 28.12.2010

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Херсона

Гордимов Анатолій Володимирович

Постанова від 23.11.2010

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин Марія Олексіївна

Постанова від 17.11.2010

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Макаров Микола Олексійович

Постанова від 08.12.2010

Кримінальне

Калінінський районний суд м.Горлівки

Старовецький Володимир Іванович

Постанова від 28.12.2010

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Херсона

Гордимов Анатолій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні