Постанова
від 30.12.2010 по справі 2-841
КУЛИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-841/2010

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

30 грудня 2010 року смт. Ку ликівка

Куликівський районний суд в складі головуючого судді - Морозова О.Б.,

розглянувши в порядку скор оченого провадження адмініс тративну справу, за адмініст ративним позовом

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ід ентифікаційний номер НОМЕ Р_1, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1

до відповідача:

Управління Пенсійного Фон ду України в Куликівському р айоні Чернігівської області , місцезнаходження: 16300 Чернігі вська область смт. Куликівка вулиця Щорса 67, телефон 2-11-27; код ЄДРПОУ 14249246, р/р 25602303011158 в ОПЕРВ Ощад банку міста Чернігів МФО 353553;

про визнання протиправною відмову щодо виплати щоміся чної соціальної допомоги як дитині війни та зобов' язанн я здійснити її нарахування т а виплату,-

В С Т А Н О В И В:

21.08.2010 року позивачка звернул ась до суду із позовною заяво ю до Управління Пенсійного ф онду України в Куликівському районі Чернігівської област і в якій просить визнати прот иправною бездіяльність відп овідача при нарахуванні та в иплаті їй щомісячної соціаль ної допомоги як дитині війни , за період з 20.08.2007 року по 20.08.2010 рок у, у розмірі 30% мінімальної пен сії за віком, зобов' язати Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Куликівському районі Чернігівської області нарах увати і виплатити їй щомісяч ну соціальну допомогу, як дит ині війни за вказаний період у розмірі 30 % мінімальної пенс ії за віком, відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни», з ура хуванням проведених виплат.

В обгрунтування своїх вимо г позивач вказав, що вона є дит иною війни, а тому, відповідно до Закону України «Про соціа льний захист дітей війни», їй щомісячно, починаючи з 01.01.2006 ро ку, повинна виплачуватися со ціальна державна допомога у розмірі 30% від мінімальної пен сії за віком.

Нарахування і виплату соці альної допомоги позивачу пов инне здійснювати Управління Пенсійного фонду України в К уликівському районі Чернігі вської області.

Чинним законодавством пер едбачено, що державні соціал ьні гарантії дітям війни, вст ановлені ЗУ «Про соціальний захист дітей війни», не можут ь бути обмежені чи скасовані іншими нормативно-правовими актами.

Незважаючи на це, державна с оціальна допомога у визначен ому розмірі, позивачу не випл ачується.

Оскільки відповідач в добр овільному порядку задовольн ити вимоги відмовляється, то позивач просить винести ріш ення про примусове їх викона ння.

Справу просить розглянути у його відсутність.

Відповідач в письмових зап ереченнях просить суд розгля нути справу у відсутність пр едставника відповідача. В за доволенні позову просить від мовити, оскільки в частині ви мог позивачем пропущено визн ачений законодавством строк давності для звернення до су ду за захистом прав та інтере сів особи. Дія ст.6 ЗУ "Про соціа льний захист дітей війни" на 20 07 рік була призупинена, а відп овідно до Закону України "Про державний бюджет на 2008 рік та п ро внесення змін до деяких за конодавчих актів України" но вою редакцією ст. 6 Закону Укра їни "Про соціальний захист ді тей війни" було передбачено в иплату щомісячної соціально ї допомоги дітям війни у розм ірі 10% прожиткового мінімуму д ля осіб, які втратили працезд атність. Ця вимога відповіда чем виконується і відповідні кошти виплачуються. Виплати коштів у розмірах, вказаних п озивачем неможливі, оскільки не передбачені видатками де ржавного бюджету.

В звязку із набранням чинно сті Законом України “Про вне сення зміни до розділу ХІІ “П рикінцеві положення” Закону України “Про судоустрій і ст атус суддів” щодо передачі с прав, повязаних із соціальни ми виплатами” розгляд справи здійснюється за правилами, п ередбаченими Кодексом адмін істративного судочинства Ук раїни.

Розглянувши письмові заяв и позивача та відповідача, а т акож дослідивши матеріали сп рави, суд доходить висновку, щ о позов підлягає частковому задоволенню.

При розгляді справи встано влено, що позивачка має стату с дитини війни, який підтверд жується матеріалами справи.

Відповідно до ст.6 ЗУ "Про соц іальний захист дітей війни" з 01.01.2006 року їй, як дитині війни, пе нсія або щомісячне довічне г рошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чуються замість пенсії, підв ищуються на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Ці вимоги законодавства ві дповідачем в 2006 - 2010 роках із різ них причин не дотримувалися.

Кодексом адміністративног о судочинства України передб ачено, що для звернення за зах истом прав, свобод та інтерес ів особи встановлюється шест имісячний строк, який обчисл юється з дня, коли особа дізна лася або повинна була дізнат ися про порушення своїх прав , свобод чи інтересів.

Як вбачається із матеріалі в справи, позивач щомісячно о тримує пенсію, а тому мав змог у знати, що надбавку у вигляді щомісячної соціальної допом оги дітям війни у розмірі 30% ві д мінімальної пенсії за віко м він не отримує.

У нього виникло право після 01.01.2006 року звернутися до суду з відповідним позовом.

Позивач звернувся до суду л ише 21.08.2010 року і просить задовол ьнити вимоги по 20.08.2010 року. Відп овідач наполягає на застосув анні до вимог позивача строк у давності, оскільки він не на дав доказів, що цей строк проп ущений з поважних причин. Зап еречення відповідача наявни ми у справі матеріалами не сп ростовуються. В зв'язку з цим в имоги позивача до 21.02.2010 року зад оволені бути не можуть.

Разом з тим вимоги позивача , щодо неправомірності дій ві дповідача в частині нарахува ння та виплати надбавки до пе нсії йому, як дитині війни, в п еріод з 21.02.2010 року по 20.08.2010 року маю ть бути задоволені з наступн их підстав.

Відповідно до ст.22 Конститу ції України конституційні пр ава і свободи громадян гаран туються і не можуть бути скас овані. При прийнятті нових за конів або внесенні змін до чи нних законів не допускається звуження змісту або обсягу і снуючих прав і свобод.

Згідно ч.2 ст.3 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" державні соціальні га рантії дітям війни, встановл ені цим законом, не можуть бут и обмежені або скасовані інш ими нормативно-правовими акт ами.

Відповідно до частини 2 стат ті 19 Конституції України, орга ни державної влади та органи місцевого самоврядування, ї х посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межа х повноважень та у спосіб, що п ередбачені Конституцією та з аконами України.

Разом з тим в судовому засід анні встановлено, що відпові дач проводить нарахування н адбавки та її виплату дітям в ійни відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 року №530 "Про деякі пита ння соціального захисту окре мих категорій громадян", яка в идана у розвиток Закону Укра їни "Про Державний бюджет Укр аїни на 2008 рік та про внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України" від 28.12.2007 року, яки м були внесені зміни до ст. 6 ЗУ "Про соціальний захист дітей війни", і дітям війни (крім тих , на яких поширюється дія Зако ну України "Про статус ветера нів війни, гарантії їх соціал ьного захисту"), до пенсії або щомісячного довічного грошо вого утримання чи державної соціальної допомоги, що випл ачується замість пенсії, вип лачується підвищення у розмі рі надбавки, встановленої дл я учасників війни, сума якої є значно меншою ніж передбаче но законодавством.

При виконанні своїх повнов ажень відповідач не враховує , що зміни, внесені підпунктом 2 пункту 41 розділу II Закону Укр аїни "Про Державний бюджет Ук раїни на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 28.12.2007 року, ви знано такими, що не відповіда ють Конституції України (є не конституційними), згідно з Рі шенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. N 10-рп/2008.

Згідно частини 2 статті 152 Кон ституції України, закони, інш і правові акти або їх окремі п оложення, що визнані неконст итуційними, втрачають чинніс ть з дня ухвалення Конституц ійним Судом України рішення про їх неконституційність.

Отже, за конституційними но рмами, при визначенні розмір у підвищення пенсії позивачц іі застосуванню підлягають н орми Закону України "Про соці альний захист дітей війни", і в она має право з 21.02.2010 року на отр имання щомісячної соціально ї допомоги, як дитина війни, у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.

Відповідно до цього Закону , розмір підвищень пенсій має обраховуватися у відсотково му відношенні до мінімальног о розміру пенсії за віком.

Статтею 17 Закону України "Пр о державні соціальні стандар ти та державні соціальні гар антії" передбачено, що основн і соціальні гарантії встанов люються законами з метою заб езпечення конституційного п рава громадян на достатній ж иттєвий рівень. До числа осно вних державних соціальних га рантій включається мінімаль ний розмір пенсії за віком.

При цьому, ст.19 вказаного зак ону передбачено, що виключно законами України визначаєть ся мінімальний розмір пенсії за віком.

Оскільки, будь-яким іншим за коном, окрім Закону України "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування", мі німальний розмір пенсії не в становлений, суд доходить ви сновку про відсутність право вих підстав для застосування будь-якої іншої величини, ніж встановлена названим закон ом, для розрахунку підвищенн я пенсії позивачу як дитині в ійни.

В зв' язку з цим є неправомі рною відмова відповідача вип лачувати позивачу щомісячну соціальну допомогу, як дитин і війни, у розмірі 30% мінімальн ої пенсії за віком, в період з 21.02.2010 року по 20.08.2010 року, оскільки н а законодавчому рівні зміни до ст.6 Закону України "Про соц іальний захист дітей війни", в цей період не вносилися.

Згідно з положеннями ст.9 КА С України у разі невідповідн ості нормативно-правового ак та Конституції України, зако ну України, міжнародному дог овору, згода на обов'язковіст ь якого надана Верховною Рад ою України, або іншому правов ому акту суд застосовує прав овий акт, який має вищу юридич ну силу.

Сплачене держмито підляга є відшкодуванню позивачу за рахунок Державного бюджету У країни.

На підставі викладеного, ке руючись Законом України "Про соціальний захист дітей вій ни", ст.ст. 8, 22, 55, 95 Конституції Укр аїни, Законом України “Про вн есення зміни до розділу ХІІ “ Прикінцеві положення” Закон у України “Про судоустрій і с татус суддів” щодо передачі справ, повязаних із соціальн ими виплатами”, а також ст.ст. 89, 94, 99, 100, 160, 161, 183-2 та 256 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити частко во.

Визнати протиправною відм ову відповідача нарахувати т а виплатити позивачці щоміся чну соціальну допомогу як ди тині війни, за період з 21.02.2010 рок у по 20.08.2010 року, у розмірі 30% мінім альної пенсії за віком.

Зобов' язати Управління П енсійного фонду України в Ку ликівському районі Чернігів ської області нарахувати і в иплатити ОСОБА_1 щомісячн у соціальну допомогу, як дити ні війни за період з 21.02.2010 року п о 20.08.2010 року, у розмірі 30 % мінімал ьної пенсії за віком відпові дно до ст. 6 Закону України «Пр о соціальний захист дітей ві йни», з урахуванням проведен их виплат, відмовивши в задов оленні решти позовних вимог.

Допустити негайне виконан ня постанови.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь на кор исть ОСОБА_1 ідентифікаці йний номер1263214842, вартість спла ченого держмита в сумі 3 гривн і 40 копійок.

Постанова суду може бути ос каржена до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через суд першої інстанці ї, який ухвалив оскаржуване с удове рішення, протягом деся ти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційно ї скарги одночасно надсилаєт ься, особою яка її подає, до су ду апеляційної інстанції.

Суддя Куликівського

районного суду О.Б .Морозов

Дата ухвалення рішення30.12.2010
Оприлюднено12.01.2011
Номер документу13298480
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-841

Ухвала від 13.05.2015

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Половинка В. О.

Ухвала від 04.06.2015

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Половинка В. О.

Ухвала від 12.01.2010

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

Рішення від 11.02.2010

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

Рішення від 02.12.2010

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Угриновська Л. Я.

Рішення від 21.09.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гаврищук Л. П.

Рішення від 31.03.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Нерушак Лариса Вікторівна

Ухвала від 29.12.2011

Цивільне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Оленчук І. В.

Постанова від 30.12.2010

Адміністративне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Морозов Олексій Борисович

Рішення від 28.12.2010

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Терещенко Дмитро Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні