Рішення
від 27.12.2010 по справі 12/177-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.u a



І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

27 грудня 2010 р. Справа 12/177-10

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Корпорація Колійні ремонт ні технології" (юр.адреса: вул . Б.Хмельницького, 144, с.Зубра, Пу стомитівський район, Львівсь ка область, 81135; поштова адреса: вул. Ак.Лазаренка, 1, м.Львів, 79026)

до: Товариства з обмежен ою відповідальністю "Зерноек спорт" (юр.адреса: вул. Ватутін а, 9в, м.Вінниця, 21001; поштова адре са: 21001, м.Вінниця, а/с 520)

про стягнення 88 002,43 грн.

Головуючий суддя Т ісецький С.С.

Cекретар судового засіданн я Поцалюк Н.В.

Представники

позивача : Кіцак М .С., довіреність

відповідача : Гончару к Т.В., директор

ВСТАНОВИВ :

Ухвалою суду від 19.11.10 р оку суддею Кожухар М.С. було по рушено провадження по справі №12/177-10 за позовом Товариства з о бмеженою відповідальністю "К орпорація Колійні ремонтні т ехнології" до Товариства з об меженою відповідальністю "Зе рноекспорт" про стягнення 88002,43 грн. боргу, що включає в себе: 86 296,60 грн. - основної суми боргу, 1429, 21 грн. - пені, 276,62 грн. - 3% річних та п ризначено до розгляду на 09.12.10 р оку.

Проте, відповідно до розпор ядження заступника голови г осподарського суду Вінницьк ої області від 08.12.10 р., справу № 12/177-10 передано для подальшого розгляду судді Тісецькому С.С.

Ухвалою суду від 09.12.2010 р. судде ю Тісецьким С.С., справу прийня то до провадження та признач ено до слухання на 27.12.2010 р.

Фіксація судового процесу шляхом звукозапису не здійс нювалась в зв' язку з непода нням клопотання про застосув ання засобів технічної фікса ції судового процесу, оскіль ки відповідно до ч.7 ст.81-1 ГПК Ук раїни технічна фіксація судо вого процесу це право, а не обо в' язок суду.

На визначену дату з'явились представники сторін.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, який підт римав позовні вимоги, предст авника відповідача, який поз ов визнав, дослідивши матері али справи, надавши юридичну оцінку поданих до справи док азів, суд з' ясував:

Згідно укладеного між стор онами договору №10/03/16-1 від 16.03.2010 р. п озивач (продавець) зобов'язав ся продати (передати у власні сть) відповідачу (покупцю) тов ар, а саме зерно пшениці, а від повідач зобов'язався прийнят и та в повному розмірі оплати ти товар, відповідно до умов д оговору (п.п.1.1, 1.2 договору).

Відповідно до п.1.3 договору, з агальна кількість товару, як ий постачається позивачем ві дповідачу, визначається у ви даткових накладних.

Факт поставки товару підтв ерджується накладними. В нак ладних вказується повна назв а продукції, одиниця виміру, ц іна за одиницю, кількість, вар тість продукції, а також інші необхідні параметри (п.3.1 дого вору). Зобов'язання позивача (п родавця) щодо поставки товар у вважається виконаним з мом енту передачі товару відпові дачу (покупцю) відповідно до у мов договору (п.3.2 договору).

Позивачем, на виконання сво їх зобов'язань по договору, бу ло здійснено поставку товару на загальну суму 1726296,60 грн., а від повідачем даний товар прийня тий, що підтверджується обоп ільно підписаними видаткови ми накладними та довіреностя ми на отримання товару на ім'я ОСОБА_1. (а.с.6-24).

Відповідно до п.4.1. договору, ціна товару договірна та виз начена сторонами з розрахунк у, що ціна однієї тони товару р азом з ПДВ складає 1300,00 грн., в т.ч . ПДВ 216,67 грн.

Розрахунки за договором по годжені сторонами п.п.5.1.,5.2 дого вору та проводяться в націон альній валюті України - гривн і в безготівковій формі, шлях ом перерахування коштів з по точного рахунку відповідача (покупця) на поточний рахунок позивача (продавця). Розраху нки за товар здійснюються ві дповідачем на умовах поперед ньої оплати на протязі двох б анківських днів після отрима ння рахунку.

Позивач керуючись умовами договору надіслав на адресу відповідача супровідним лис том №23/05 від 23.09.2010 р. рахунок №04/02/10-1с від 20.04.2010 р. на суму 86296,60 грн., який в ідповідачем був отриманий 01. 10.2010 р., що підтверджується відм іткою на поштовому повідомле нні про вручення.

Відповідач свої зобов'язан ня по договору, щодо здійснен ня оплати не виконав, в зв'язку з чим його заборгованість ск лала 86296,60 грн.

Відповідач у судовому засі данні та відзиві на позовну з аяву вимоги позивача визнав у повному об'ємі, обґрунтовую чи свою заборгованість перед позивачем скрутним фінансов им становищем.

Таким чином основний борг в ідповідача за отриманий това р на день розгляду справи скл адає 86296,60 грн.

Враховуючи викладене суд з азначає наступне.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні п рава та обов'язки виникають і з дій осіб, що передбачені акт ами цивільного законодавств а, а також із дій осіб, що не пер едбачені цими актами, але за а налогією породжують цивільн і права та обов'язки, й серед п ідстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, п ередбачає договори та інші п равочини.

Як зазначено в ст.174 Господар ського кодексу України, госп одарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, із господа рського договору та інших уг од, передбачених законом, а та кож з угод, не передбачених за коном, але таких, які йому не с уперечать.

Відповідно до ст.509 Цивільно го кодексу України зобов'яза нням є правовідносини, в яком у одна сторона (боржник) зобов 'язана вчинити на користь дру гої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплат ити гроші тощо) або утриматис я від певної дії, а кредитор ма є право вимагати від боржник а виконання його обов'язку. Та ке ж положення містить і ст.173 Г осподарського кодексу Украї ни, в якій зазначено, що господ арським визнається зобов'яза ння, що виникає між суб'єктом г осподарювання та іншим учасн иком (учасниками) відносин у с фері господарювання з підста в, передбачених цим Кодексом , в силу якого один суб'єкт (зоб ов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинит и певну дію господарського ч и управлінсько-господарсько го характеру на користь іншо го суб'єкта (виконати роботу, п ередати майно, сплатити грош і, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а і нший суб'єкт (управнена сторо на, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'яза ної сторони виконання її обо в'язку.

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК Укра їни якщо у зобов'язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст.526 Цивільного ко дексу України, ст.193 Господарс ького кодексу України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цих Кодек сів, інших актів цивільного з аконодавства, а за відсутнос ті таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового обо роту або інших вимог, що звича йно ставляться.

Одностороння відмова від з обов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Ци вільного кодексу України, ч.7 с т.193 Господарського кодексу Ук раїни).

Статтею 625 ЦК України передб ачено, що боржник не звільняє ться від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до ст.527 Цивільно го кодексу України боржник з обов'язаний виконати свій об ов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інш е не встановлено договором а бо законом, не випливає із сут і зобов'язання чи звичаїв діл ового обороту.

Кожна зі сторін у зобов'язан ні має право вимагати доказі в того, що обов'язок виконуєть ся належним боржником або ви конання приймається належни м кредитором чи уповноважено ю на це особою, і несе ризик на слідків непред'явлення такої вимоги.

Дії позивача по продажу тов ару та дії відповідача по йог о прийняттю за визначеною ці ною, що підтверджується вище вказаними накладними, свідч ить про те, що у боржника (відп овідача) виникло зобов' яза ння по оплаті за отриману пр одукцію.

Відповідач доказів повног о проведення розрахунків з п озивачем суду не надав.

Керуючись вказаними статт ями, суд прийшов до висновку, щ о вимоги позивача є обґрунто ваними та доведеними доказам и, наявними в матеріалах спра ви, тому підлягають задоволе нню, а саме стягнення з відпов ідача 86296,60 грн. - основної суми б оргу, з покладанням на відпов ідача судових витрат на підс таві ст.49 ГПК України .

Також судом розглянуто вим оги позивача про стягнення 1429 ,21 грн. - пені за результатами чо го суд дійшов наступних висн овків.

Згідно ч.1 ст.612 Цивільного ко дексу України, боржник вважа ється таким, що прострочив, якщо він не приступив до вик онання зобов'язання або не ви конав його у строк, встановл ений договором або законом.

Порушенням зобов'язання, зг ідно ст.610 Цивільного кодексу України, є його невиконання а бо виконання з порушенням ум ов, визначених змістом зобо в'язання (неналежне виконанн я).

Слід зазначити, що у відпові дності до п.3 ст.611 Цивільного ко дексу України, у разі порушен ня зобов'язання настають пра вові наслідки, встановлені д оговором або законом, зокрем а, сплата неустойки.

Відповідно до ч.1 ст.546 ЦК Укра їни та ст. 230 Господарського ко дексу України виконання зоб ов'язання може забезпечувати ся, крім іншого, неустойкою.

Частиною першою ст. 548 Цивіль ного кодексу України встанов лено, що виконання зобов'язан ня забезпечується, якщо це вс тановлено договором або зако ном.

У відповідності до ч.ч.1,2 ст.549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є г рошова сума або інше майно, як і боржник повинен передати кредиторові у разі порушен ня боржником зобов'язання. Шт рафом є неустойка, що обчислю ється у відсотках від суми не виконаного або неналежно вик онаного зобов'язання.

Згідно ч.1 ст.550 ЦК України пра во на неустойку виникає неза лежно від наявності у кредит ора збитків, завданих невико нанням або неналежним викона нням зобов'язання.

Статтею 230 Господарського к одексу України, встановлено, що штрафними санкціями у ць ому Кодексі визнаються госпо дарські санкції у вигляді гр ошової суми (неустойка, штраф , пеня), яку учасник господарсь ких відносин зобов'язаний сп латити у разі порушення ним п равил здійснення господарсь кої діяльності, невиконання або неналежного виконання г осподарського зобов'язання.

Частиною 4 статті 231 Господар ського кодексу України перед бачено, що у разі якщо розмір ш трафних санкцій законом не в изначено, санкції застосовую ться в розмірі, передбаченом у договором. При цьому, розмір санкцій може бути встановле но договором у відсотковому відношенні до суми невиконан ня частини зобов'язання, або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відн ошенні до суми зобов'язання н езалежно від ступеня його ви конання, або у кратному розмі рі до вартості товарів (робіт , послуг).

Відповідно до п.2 ст.551 ЦК Укра їни, якщо предметом неустойк и є грошова сума, її розмір вст ановлюється договором або ак том цивільного судочинства.

Ч 1. ст.547 ЦК України, визначає, що правочин щодо забезпеченн я виконання зобов'язання вчи няється у письмовій формі.

Відповідно до ст.33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Як визначає ст.32 Господарсь кого процесуального кодексу України, доказами у справі є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких господарський суд встановлює наявність чи відс утність обставин, на яких ґру нтуються вимоги і запереченн я, а також інші обставини, які мають значення для правильно го вирішення спору.

Таким чином, вимога позивач а про стягнення 1429,21 грн. - пені, н е підлягає задоволенню, так я к вказана вимога не передбач ена умовам договору.

Одночасно позивач просить стягнути з відповідача 276,62 грн . - 3% річних, згідно наданого ним розрахунку.

Статтею 625 ЦК України встано влено, що боржник не звільняє ться від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання і що б оржник, який прострочив вико нання грошового зобов'язання , на вимогу кредитора зобов'яз аний сплатити суму боргу з ур ахуванням встановленого інд ексу інфляції за весь час про строчення, а також три процен ти річних від простроченої с уми, якщо інший розмір процен тів не встановлений договоро м або законом.

Отже позовні вимоги позива ча про стягнення з відповіда ча 276,62 грн. - 3% річних, відповідаю ть умовам чинного законодавс тва і підлягають задоволенню , з покладенням на відповідач а відшкодування судових витр ат.

Керуючись ст.ст.4-3, 4-5, 25, 28, 3 0, 32,33, 43, 44, 82, 83, 84, 115, 116 ГПК України, -

ВИРІШИВ :

1.Позов задоволити ча стково .

2.Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Зе рноекспорт" (юр.адреса: вул. Ва тутіна, 9в, м.Вінниця, 21001; поштова адреса: 21001, м.Вінниця, а/с 520, код Є ДРПОУ 32054916) на користь Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Корпорація Колійні ремо нтні технолігії" (юр.адреса: ву л. Б.Хмельницького, 144, с.Зубра, П устомитівський район, Львівс ька область, 81135; поштова адреса : вул. Ак.Лазаренка, 1, м.Львів, 79026, код ЄДРПОУ 33133794) 86296,60 грн. - основно ї суми боргу, 276,62 грн. - 3% річних; 865, 73 грн. - витрат на державне мито та 232,17 грн. - витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу, пропорційно сумі задоволених вимог.

3.В частині стягнення 1429,21 грн. пені - відмовити.

4.Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Суддя Тісецький С.С.

Повний текст р ішення суду оформлено і підп исано відповідно до вимог ст .84 ГПК України 29 грудня 2010 р.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (юр.адреса: вул. Б. Хмельницького, 144, с.Зубра, Пуст омитівський район, Львівська область, 81135)

3 - відповідачу (юр.адреса: ву л. Ватутіна, 9в, м.Вінниця, 21001)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення27.12.2010
Оприлюднено05.01.2011
Номер документу13304233
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/177-10

Ухвала від 23.10.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 17.12.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 20.11.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 06.11.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Рішення від 12.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Рішення від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні