Постанова
від 22.12.2010 по справі 1/85-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2010 р. № 1/85-Б

Вищий господарськ ий суд України у складі колег ії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Катеринчук Л.Й.

Білошкап О.В.

За участю представникі в : ОСОБА_2 - ОСОБА_3; ФГ " ОСОБА_2" - ОСОБА_4

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Києв і касаційну скаргу арбітражн ого керуючого Василюка І.М.

на постанову Львівського а пеляційного господарського суду від 18.10.2010 р. по справі №1/85 -Б за заявою ОСОБА_2 до СФГ " ОСОБА_2" про банкрутство, -

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського с уду Волинської області від 29.10.2009 р. порушено провадження п о справі № 1/85-Б про банкрутств о СФГ "ОСОБА_2", введено мора торій на задоволення вимог к редиторів, введено процедуру розпорядження майном боржни ка, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Василюка І.М.

Ухвалою господарського су ду Волинської області від 21.01. 2010 р., яка залишена без змін пос тановою Львівського апеляці йного господарського суду в ід 03.03.2010 р. по справі № 1/85-Б зобов'я зано ініціюючого кредитора у десятиденний термін подати до офіційного друкованого о ргану Верховної Ради Укр аїни чи Кабінету Міністрів У країни оголошення про поруше ння справи про банкрутство С ФГ "ОСОБА_2", примірник газе ти з опублікованим оголошен ням надати суду до 10.02.2010 р.

Постановою ВГСУ від 02.06.2010 р. по справі № 1/85-Б скасовано ухвалу господарського суду Волинсь кої області від 21.01.2010 р. та поста нову Львівського апеляційно го господарського суду від 03.03.2010 р., справу направлено на но вий розгляд до суду першої ін станції.

Ухвалою господарського су ду Волинської області від 31.08. 2010 р. по справі № 1/85-Б /суддя : Гонч ар М.М./ визнано грошові вимог и ініціюючого кредитора в ро змірі 424 043,91 грн., якого зобов"яза но у десятиденний термін под ати до офіційного друкованог о органу Верховної Ради У країни чи Кабінету Міністрів України оголошення про пору шення справи про банкрутство СФГ "ОСОБА_2".

Постановою Львівського ап еляційного господарського суду від 18.10.2010 р. /суд ді : Мирутенко О.Л., Гнатюк Г.М., Кравчук Н.М./ ухвалу господар ського суду Волинської облас ті від 31.08.2010 р. скасовано, провад ження по справі № 1/85-Б припинен о.

В касаційній скарзі арбітр ажний керуючий Василюк І.М. просить постанову Львівс ького апеляційного господар ського суду від 03.03.2010 р. скасува ти, посилаючись на те, що вона постановлена з неправильним застосуванням норм матеріал ьного та процесуального пра ва, а ухвалу господарського с уду Волинської області від 31 .08.2010 р. залишити без змін.

У запереченнях на касаційн у скаргу боржник просить зал ишити скаргу без задоволенн я, а оскаржувану постанову су ду апеляційної інстанції - бе з змін, посилаючись на те, що в исновки суду відповідають ви могам чинного законодавств а.

У відзиві на касаційну скар гу ОСОБА_2 просить скаргу задовольнити, оскаржувану по станову апеляційної інстанц ії від 18.10.2010 р. - скасувати, спра ву направити до Львівського апеляційного господарськог о суду на новий апеляційний р озгляд.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення предс тавників сторін, перевіривши матеріали справи та обговор ивши доводи касаційної скарг и, колегія суддів прийшла до в исновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з на ступних підстав.

Оскаржувана ухвала суду пе ршої інстанції від 31.08.2010 р. пост ановлена за результатами під готовчого засідання суду, на підставі ст.11 Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”, мотивован а тим, що грошові вимоги в сумі 424 043,91 грн. підтверджуються відп овідними судовими рішеннями та постановами про відкритт я виконавчого провадження, п еревищують суму в триста мін імальних розмірів заробітн ої плати та несплачені боржн иком понад трьох місяців піс ля встановленого строку їх сплати.

Скасовуючи ухвалу суду пер шої інстанції, Львівський ап еляційний господарський суд виходив з того, що в порушення вимог ст.11112 ГПК України госпо дарський суд Волинської обла сті не виконав вказівок, що м істяться в постанові ВГСУ ві д 02.06.2010 р., а саме, ухвала підготов чого засідання не відповідає вимогам ст.11 Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом”; крім того, вс упереч вимог ст.20 ГПК України оскаржувана ухвала господар ського суду від 31.08.2010 р. постано влена суддею Гончар М.М., яка в иносила ухвалу підготовчого засідання від 21.01.2010 р. по справі про банкрутство СФГ "ОСОБА _2", що була скасована постан овою ВГСУ від 02.06.2010 р.

Відповідно до ст.11112 ГПК Укра їни, вказівки, що містяться у п останові касаційної інстанц ії, є обов'язковими для суду пе ршої інстанції під час новог о розгляду справи.

Відповідно до ст.11 Закону Ук раїни “Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом” за ре зультатами розгляду заяви кр едитора та відзиву боржника у підготовчому засіданні вин оситься ухвала, в якій визнач аються: розмір вимог кредито рів, які подали заяву про пору шення справи про банкрутство ; дата складення розпорядник ом майна реєстру вимог креди торів, який має бути складени й та поданий до господарсько го суду на затвердження не пі зніше двох місяців та десяти днів після дати проведення п ідготовчого засідання суду; дата попереднього засідання суду, яке має відбутися не піз ніше трьох місяців після дат и проведення підготовчого за сідання суду; дата скликання перших загальних зборів кре диторів, які мають відбутися не пізніше трьох місяців і де сяти днів після дати проведе ння підготовчого засідання с уду; дата засідання суду, на як ому буде винесено ухвалу про санацію боржника, чи про визн ання боржника банкрутом і ві дкриття ліквідаційної проце дури, чи припинення провадже ння у справі про банкрутство , яке має відбутися не пізніше шести місяців після дати про ведення підготовчого засіда ння суду.

Господарський суд апеляці йної інстанції дійшов до вір ного висновку про порушення господарським судом Волинсь кої області вимог ст.11 Закону України “Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом” пр и повторному розгляді справ и в підготовчому засіданні в ід 31.08.2010 р., а саме, суд першої інс танції не зазначив в ухвалі п ідготовчого засідання дату складення розпорядником май на реєстру вимог кредиторів, дату попереднього засіданн я суду, дату скликання перших загальних зборів кредиторів , дату засідання суду, на яком у буде винесено ухвалу про са націю боржника, чи про визнан ня боржника банкрутом і відк риття ліквідаційної процеду ри, чи припинення провадженн я у справі про банкрутство, як е має відбутися не пізніше ше сти місяців після дати прове дення підготовчого засіданн я суду, чим порушив вказівки, з азначені в постанові ВГСУ ві д 02.06.2010 р.

Крім того, відповідно до ст .20 ГПК України суддя, який брав участь в розгляді справи, не м оже брати участі в новому роз гляді справи у разі скасуван ня рішення, ухвали, прийнятої за його участю.

Як правильно зазначено в по станові Львівського апеляці йного господарського суду, у хвала суду першої інстанції від 31.08.2010 р. постановлена в неза конному складі суду, а саме, з а участю судді Гончар М.М., яка розглядала раніш дану справ у і постановлена нею ухвала п ідготовчого засідання від 21.01 .2010 р. була скасована постаново ю ВГСУ від 02.06.2010 р., що є підставою для скасування судового ріш ення місцевого суду, відпові дно до п.1 ч.2 ст.104 ГПК України.

Таким чином, господарський суд апеляційної інстанції д ійшов до правильного висновк у, що ухвала підготовчого зас ідання від 31.08.2010 р. по справі про банкрутство СФГ "ОСОБА_2" п остановлена в порушенням вим ог чинного законодавства і п ідлягає скасуванню.

Припиняючи провадження по справі про банкрутство СФГ " ОСОБА_2" на підставі п.7 ч.1 ст.4 0 Закону України “Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом” та п.1-1 ч.1 ст.80 ГПК України господарський суд апеляційн ої інстанції виходив з того, що враховуючи зарахування о днорідних зобов'язань, вимог и ОСОБА_2 до боржника скла дають 239803,91 грн., що менше, ніж 300 м інімальних заробітних плат, необхідних для порушення спр ави про банкрутство, відпові дно до ч.3 ст.6 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом”, а отже і підс тав для подальшого продовжен ня провадження по справі не м ає.

Як вбачається із довідки ВД ВС Володимир-Волинського МУЮ від 21.08.2010 р. заборгованість бо ржника перед ініціюючим кред итором -ОСОБА_2 складає 423443,9 1 грн., за виконавчим листом №2-8 від 11.12.2008 р., а заборгованість ОСОБА_2 перед боржником скл адає 183640 грн., відповідно до вик онавчого листа №2-233 від 04.06.2009 р.

Відповідно до ст. 202 ГК Украї ни господарське зобов'язання припиняється: виконання, про веденим належним чином; зара хуванням зустрічної однорід ної вимоги або страхового зо бов'язання; у разі поєднання у правненої із зобов'язаної ст орін в одній особі; за згодою с торін; через неможливість ви конання та в інших випадках, п ередбачених цим Кодексом або іншими законами, а також, згід но з частиною 2 цієї ж статті, в разі його розірвання або виз нання недійсним за рішення с уду. Господарське зобов'язан ня припиняється зарахування м зустрічної однорідної вимо ги, строк якої настав або стро к якої не визначений чи визна чений моментом витребування . Для зарахування достатньо з аяви однієї сторони.

Згідно з ч.1 ст.601 ЦК України зо бов'язання припиняються зара хуванням зустрічних однорід них вимог, строк виконання як их настав, а також вимог, строк виконання яких не встановле ний або визначений моментом пред'явлення вимоги.

В підготовчому засіданні с уду, відповідно до вимог ст.11 З акону України “Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом” з'ясовуються ознаки непл атоспроможності боржника та обгрунтованість порушення с прави про банкрутство.

В порушення вимог Закону, г осподарський суд Волинської області не звернув увагу на н аявність у боржника та ініці юючого кредитора зустрічни х однорідних вимог та не досл ідив у підготовчому засіданн і питання щодо суми безспірн их грошових вимог до боржник а після здійснення зарахуван ня зустрічних позовних вимог .

Відповідно до ч.3 ст.6 Закону України “Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом” сп рава про банкрутство порушує ться господарським судом, як що безспірні вимоги кредитор а (кредиторів) до боржника сук упно складають не менше трьо хсот мінімальних розмірів за робітної плати, які не були за доволені боржником протягом трьох місяців після встанов леного для їх погашення стро ку, якщо інше не передбачено ц им Законом.

Як було зазначено в апеляці йній постанові від 18.10.2010 р., післ я здійснення зарахування зус трічних зобов"язань грошові вимоги ОСОБА_2 до боржника складають 239803,91 грн., що менше 300 м інімальних розмірів заробіт ної плати, яка на момент зверн ення до суму із заявою про пор ушення справи про банкрутств о СФГ "ОСОБА_2" становила 888 г рн.

Таким чином, господарський суд апеляційної інстанції п рийшов до обгрунтованого ви сновку , що враховуючи зараху вання однорідних зобов'язань грошові вимоги кредитора до боржника складає суму меншу , ніж 300 мінімальних заробітни х плат, необхідних для поруше ння справи про банкрутство, у зв'язку з цим провадження по с праві про банкрутство СФГ " ОСОБА_2" підлягає припиненн ю на підставі п.7 ч.1 ст.40 Закону У країни “Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом” та п .1-1 ч.1 ст.80 ГПК України.

За таких обставин, постанов а Львівського апеляційного г осподарського суду від 18.10.2010 р. по справі про банкрутство СФ Г "ОСОБА_2" постановл ена у відповідності до факти чних обставин справи та вимо г чинного законодавства і пі дстав для її скасування не вб ачається.

Доводи касаційної скар ги не спростовують висновків суду, які викладені в оскаржу ваній постанові апеляційно ї інстанції.

На підставі викладеного т а керуючись ст. ст. 1115, 1117 - 11113 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу арбі тражного керуючого Василю ка І.М. залишити без задово лення.

Постанову Львівського а пеляційного господарського суду від 18.10.2010 р. залишити без з мін.

Головуючий - Тк аченко Н.Г.

Судді - Кате ринчук Л.Й.

Біл ошкап О.В.

Дата ухвалення рішення22.12.2010
Оприлюднено06.01.2011
Номер документу13365835
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/85-б

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Постанова від 22.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 18.10.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мирутенко О.

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мирутенко О.Л.

Постанова від 02.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 03.03.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

Ухвала від 08.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні