Постанова
від 02.06.2010 по справі 1/85-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2010 р. № 1/85-Б

Вищий господарськ ий суд України у складі колег ії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Катеринчук Л.Й.

Білошкап О.В.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Києв і касаційну скаргу СФГ "ОСО БА_3"

на ухвалу господарського с уду Волинської області від 21 .01.2010 р. та постанову Львівськог о апеляційного господарсько го суду від 03.03.2010 р. по справі №1/85 -Б за заявою ОСОБА_2 до СФГ " ОСОБА_3" про банкрутство, -

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського су ду Волинської області від 29.1 0.2009 р. порушено провадження по справі № 1/85-Б про банкрутство СФГ "ОСОБА_3", введено морат орій на задоволення вимог кр едиторів, введено процедуру розпорядження майном боржни ка, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Василюка І.М..

Ухвалою господарського су ду Волинської області від 21.01. 2010 р. по справі № 1/85-Б /суддя Гонча р М.М./ на підставі ст.11 Закону У країни “Про відновлення плат оспроможності боржника або визнання його банкрутом” зоб ов'язано ініціюючого кредито ра - ОСОБА_2 у десятиденни й термін подати до офіційног о друкованого органу Верховн ої Ради України чи Кабіне ту Міністрів України оголоше ння про порушення справи про банкрутство СФГ "ОСОБА_3", п римірник газети з опубліков аним оголошенням надати суду до 10.02.2010 р.

Постановою Львівського ап еляційного господарського суду від 03 березня 2010 р. по справі № 1/85-Б / колегія су ддів у складі : Михалюк О.В. , Новосад Д.Ф., Мельник Г. І./ ухвалу господарського су ду Волинської області від 21.01. 2010 р. залишено без змін, а апеля ційну скаргу СФГ "ОСОБА_3" б ез задоволення.

В касаційній скарзі боржни к - СФГ "ОСОБА_3" просить ухв алу господарського суду Воли нської області від 21.01.2010 р. та по станову Львівського апеляці йного господарського суду ві д 03.03.2010 р. скасувати, посилаючис ь на те, що вони постановлені з неправильним застосуванням норм матеріального та проце суального права, а справу нап равити на новий розгляд до су ду першої інстанції.

Представники сторін в судо ве засідання не з' явились, п ро день та час розгляду справ и повідомлені належним чином .

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., перевіривши мат еріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, ко легія суддів прийшла до висн овку, що касаційна скарга під лягає задоволенню з наступни х підстав.

Оскаржувана ухвала суду пе ршої інстанції від 21.01.2010 р. пост ановлена за результатами під готовчого засідання суду, на підставі ст.11 Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”.

Відповідно до ч.11 ст. 11 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” з а результатами розгляду заяв и кредитора та відзиву боржн ика у підготовчому засіданні виноситься ухвала, в якій виз начаються:

розмір вимог кредиторів, як і подали заяву про порушення справи про банкрутство;

дата складення розпорядни ком майна реєстру вимог кред иторів, який має бути складен ий та поданий до господарськ ого суду на затвердження не п ізніше двох місяців та десят и днів після дати проведення підготовчого засідання суду ;

дата попереднього засідан ня суду, яке має відбутися не п ізніше трьох місяців після д ати проведення підготовчого засідання суду;

дата скликання перших зага льних зборів кредиторів, які мають відбутися не пізніше т рьох місяців і десяти днів пі сля дати проведення підготов чого засідання суду;

дата засідання суду, на яком у буде винесено ухвалу про са націю боржника, чи про визнан ня боржника банкрутом і відк риття ліквідаційної процеду ри, чи припинення провадженн я у справі про банкрутство, як е має відбутися не пізніше ше сти місяців після дати прове дення підготовчого засіданн я суду.

Між тим, резолютивна части на оскаржуваної ухвали підго товчого засідання господарс ького суду Волинської облас ті від 21.01.2010 р. не містить даних про визнання грошових вимог ініціюючого кредитора.

Виходячи з того, що ухвала п ро порушення справи про банк рутство не підлягає оскаржен ню, Закон України “Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом” надає можливість оска ржити правомірність порушен ня справи про банкрутство бо ржника лише за результатами підготовчого засідання суду .

Основне завдання підготов чого засідання суду полягає в з' ясуванні ознак неплатос проможності боржника, передб ачених ч. 3 ст. 6 Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнанн я його банкрутом”, - наданні правової оцінки як безспірн ості заявлених до боржника в имог, строку незадоволення ц их вимог боржником, так і їх ро зміру.

Тому, про результати переві рки судом наявності всіх озн ак неплатоспроможності борж ника має бути зазначено в рез олютивній частині ухвали під готовчого засідання суду. В п одальшому господарський суд визнає лише вимоги конкурсн их кредиторів, що звернулися до суду в порядку ст. 14 Закону У країни “Про відновлення плат оспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

На підставі ухвали за резул ьтатами підготовчого засіда ння суду розпорядник майна в носить відомості про грошові вимоги ініціюючого кредитор а до реєстру вимог кредиторі в, згідно якого здійснюється задоволення вимог кредиторі в боржника.

Таким чином, визнаний судом розмір кредиторських вимог ініціюючого кредитора до бо ржника стосується не лише ст адії порушення справи про ба нкрутство, а має безпосередн є правове значення в інших су дових процедурах банкрутст ва.

Крім того, в оскаржуваній ух валі підготовчого засідання від 21.01.2010 р. не вказано дату скла дення розпорядником майна ре єстру вимог кредиторів, дату попереднього засідання суду , дату скликання перших загал ьних зборів кредиторів, не за значено дату засідання суду , на якому буде винесено ухвал у про санацію боржника, чи про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної п роцедури, чи припинення пров адження у справі про банкрут ство, яке має відбутися не піз ніше шести місяців після дат и проведення підготовчого за сідання суду.

Враховуючи викладене, коле гія суддів дійшла висновку, щ о ухвала господарського суд у Волинської області від 21.01.2010 р ., постановлена за результата ми підготовчого засідання, н е відповідає вимогам ст.11 Зако ну України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ”.

Залишаючи ухвалу го сподарського суду Волинськ ої області без змін, в поруш ення вимог ст.105 ГПК України, Л ьвівський господарський ап еляційний суд вказані вище о бставини не врахував, що приз вело до порушення норм проце суального права при прийнятт і постанови.

За таких обставин, ухвалу господарського суду Волинсь кої області від 21.01.2010 р. та поста нову Львівського апеляційно го господарського суду від 03.0 3.2010 р. по справі про банкрутст во СФГ "ОСОБА_3" не мож на визнати як такі, що відпові дають фактичним обставинам с прави і вимогам закону і вони підлягають скасуванню, а спр ава направленню на новий роз гляд до суду першої інстанці ї на стадію підготовчого за сідання.

При новому розгляді справи суду слід врахувати вище вик ладене, більш повно та всебіч но перевірити дійсні обстави ни справи, дати належну оцінк у зібраним по справі доказам , що мають значення для виріш ення спору по суті, доводам та запереченням сторін і в зале жності від встановленого та вимог закону постановити зак онне та обґрунтоване рішенн я.

Відповідно до ст.ст.125, 129, 150 Ко нституції України та рішення Конституційного Суду Україн и № 8-рп/2010 від 11.03.2010 р. касаційне ос карження постанов /ухвал/ Вищ ого господарського суду Укра їни, прийнятих за наслідком р озгляду касаційних скарг /по дання/ не передбачено.

На підставі викладеного т а керуючись ст. ст. 1115, 1117 - 1119, 11110-11113 Г осподарського процесуально го кодексу України, Вищий гос подарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу СФГ " ОСОБА_3" задовольнити.

Ухвалу господарського суду Волинської області від 21.01.2010 р. та постанову Львівсько го апеляційного господарськ ого суду від 03.03.2010 р. по справі № 1/85-Б скасувати.

Справу № 1/85-Б направити на н овий розгляд до господарсько го суду Волинської області н а стадію підготовчого засіда ння.

Головуючий - Тка ченко Н.Г.

Судді - Кате ринчук Л.Й.

Білошка п О.В.

Дата ухвалення рішення02.06.2010
Оприлюднено29.06.2010
Номер документу9990478
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/85-б

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Постанова від 22.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 18.10.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мирутенко О.

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мирутенко О.Л.

Постанова від 02.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 03.03.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

Ухвала від 08.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні