Рішення
від 17.12.2010 по справі 18/103
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/103     

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "17" грудня 2010 р.Справа № 18/103     

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В.  при секретарі судового засідання Горловій М.С. розглянув у відкритому судовому засіданні справу №18/103

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Хімрезерв-2010",                          м. Кіровоград  

до відповідача І: Кіровоградської міської ради, м. Кіровоград

до відповідача ІІ: Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру", від імені якого діє Кіровоградська філія,  м. Кіровоград

про визнання права на оренду земельної ділянки, укладення договору оренди

Представники сторін:

від позивача - Виноградова Л.Г., директор, наказ № 1-к від 22.10.2009 р.;

від відповідача І - участі не брали;

від відповідача ІІ - участі не брали.

                                                      

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Хімрезерв-2010" подано позовну заяву  з вимогами:

визнати за ТОВ "Хімрезерв-2010" право на отримання в оренду земельної ділянки площею 33722,56 кв.м, яка розташована за адресою: м. Кіровоград, вул. Валентини Терешкової, 209, строком на 49 років, для розміщення адміністративно - виробничих приміщень;

вважати укладеним строком на 49 років договір оренди  земельної ділянки площею 33722,56 кв.м, яка розташована за адресою: м. Кіровоград, вул. Валентини Терешкової, 209, між ТОВ "Хімрезерв-2010" та Кіровоградською міською радою відповідно до Закону України "Про оренду землі" та Типового договору оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 р. № 220, запропонований позивачем, з дати прийняття судового рішення по даній справі;

зобов'язати Кіровоградську регіональну філію державного підприємства Центра державного земельного кадастру при Держкомземі України по земельних ресурсах здійснити державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки площею 33722,56 кв.м, яка розташована за адресою: м. Кіровоград, вул. Валентини Терешкової, 209, між ТОВ "Хімрезерв-2010" та Кіровоградською міською радою у встановленому чинним законодавством України порядку.

Заявлені вимоги обґрунтовано набуттям позивачем права власності на об'єкт нерухомості, що розміщений на земельній ділянці, з приводу якої  виник спір.

Ухвалою господарського суду від  02.09.2010 р. поданий позов прийнято до розгляду та порушено провадження  у справі № 18/103.

Ухвалою господарського суду від 29.10.2010 р. здійснено заміну відповідача - Кіровоградська регіональна філія державного підприємства Центра державного земельного кадастру при Держкомземі України по земельних ресурсах на відповідача - Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру", від імені якого діє Кіровоградська філія.

Відповідачами позов заперечено, про що надано письмові відзиви (а.с. 82-85, 94-99).

В судовому засіданні 17.12.2010 р. представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі; представники відповідачів в судове засідання не з'явились.

Відповідачем 1 направлено до суду клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з неможливістю забезпечити участь уповноваженого представника в судовому засіданні.

Господарський суд відхиляє заявлене клопотання з тих підстав, що клопотання жодним чином документально не підтверджено та, крім того, норми Господарського процесуального кодексу України не обмежують сторін у виборі осіб для представництва своїх інтересів.

Стаття 22 Господарського процесуального кодексу України зобов'язує сторін добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Згідно зі статтею 77 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає розгляд справи лише в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, та  коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

З урахуванням викладеного, враховуючи граничний строк вирішення спору,  належне повідомлення відповідачів про дату, час і місце проведення судового засідання та прийняття участі їх представників в інших судових засіданнях, що проводились по даній справі, господарський суд розглядає справу за відсутності представників відповідачів та на підставі наявних у справі документів.

Розглянувши матеріали справи та оцінивши подані сторонами докази, врахувавши пояснення представників сторін, наведені в обґрунтування позовних вимог і заперечень проти позову, господарський суд

                                                         ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, позивач є власником об'єкта нерухомості, розташованого в м. Кіровограді по  вул. Валентини Терешкової, 209, придбаного ним на підставі договору купівлі-продажу, укладеного з ТОВ "Хітрезерв" (Продавець) 23.11.2009 р. (а.с. 70-73).

Право власності на зазначений об'єкт нерухомості зареєстровано за позивачем в реєстрі, що підтверджується витягом  про реєстрацію (а.с. 20, 56-58, 74).

Клопотанням від 24.12.2009 р. ТОВ "Хімрезерв-2010" звернулось до Кіровоградської міської ради з проханням  переоформити земельну ділянку по вул. Валентини Терешкової, 209, під розміщення адміністративно-виробничих приміщень, загальною площею 33722,56 кв.м  в оренду терміном на 49 років без зміни цільового призначення (а.с. 21).

11.08.2010 р. ТОВ "Хімрезерв-2010" направлено до Кіровоградської міської ради проект договору  оренди землі для підписання (а.с. 30-36).

Клопотання позивача про передачу в оренду відповідної земельної ділянки  Кіровоградською міською радою не  розглянуто,  договір оренди не підписано.

При розгляді справи, господарський  враховує наступне.

Відповідно до статті 377 Цивільного кодексу України та статті 120 Земельного кодексу України до особи, яка набула право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розташоване відповідне нерухоме майно, без зміни її цільового призначення, в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Разом з тим, виникнення права власності на об'єкт нерухомості не є підставою для автоматичного виникнення права власності чи укладення (продовження, поновлення) договору оренди земельної ділянки; оформлення такого права здійснюється у встановленому законом порядку.

Частиною 1 статті 124 Земельного кодексу України визначено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до частини 2 статті 16 Закону України "Про оренду землі" укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

Отже, необхідною умовою для укладення договору оренди землі, є прийняття відповідного рішення  органу місцевого самоврядування чи органу виконавчої влади.

Згідно з пунктом 34 статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" виключно на пленарних засіданнях міської ради вирішуються питання регулювання земельних відносин. Тобто, способом волевиявлення ради, яка здійснює право власності від імені відповідної територіальної громади, відносно регулювання земельних відносин є прийняття рішення сесією.

З матеріалів справи слідує, що рішення сесії стосовно надання позивачеві в оренду земельної ділянки, під якою розміщено об'єкт нерухомості,  не приймалось. Клопотання позивача про переоформлення земельної ділянки по вул. Валентини Терешкової, 209, не розглянуто.

Зважаючи на те, що необхідною умовою укладення договору оренди земельної ділянки, яка перебуває у державній або комунальній власності, є наявність рішення відповідного органу про надання земельної ділянки,  позовні вимоги в частині укладення договору оренди землі є необґрунтованими та задоволенню не підлягають.

Згідно статті 152 Земельного кодексу України захист прав юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом, зокрема, визнання права.

Стаття 1 Господарського процесуального кодексу України та стаття 16 Цивільного кодексу України передбачають звернення до судів саме за захистом певних порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Поміж тим, право позивача на отримання в оренду земельної ділянки площею 33722,56 кв.м, яка розташована за адресою: м. Кіровоград, вул. Валентини Терешкової, 209, строком на 49 років, для розміщення адміністративно - виробничих приміщень, яке він просить визнати в судовому порядку, відповідачами у справі не оспорюється.  Позивачем не надано доказів, які б свідчили про порушення або не визнання відповідачами права позивача на отримання в оренду відповідної земельної  ділянки. Як зазначено вище, клопотання позивача про переоформлення в оренду земельної ділянки Кіровоградською міською радою  на час вирішення спору не розглянуто.

За даних обставин, вимоги позивача в частині визнання за ним права на  отримання в оренду відповідної земельної ділянку задоволенню не підлягають.

Щодо заявленої позовної вимоги про зобов'язання Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" в особі Кіровоградської філії здійснити державну реєстрацію договору оренди землі, господарський суд приходить до висновку про необхідність припинення провадження у справі в цій частині за наступних підстав.

Відповідно до вимог статті 182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові  права  на  нерухомі  речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію  та  зареєстровані права в порядку, встановленому законом. Відмова у державній реєстрації права на нерухомість або правочинів щодо нерухомості, ухилення від реєстрації, відмова від надання інформації про реєстрацію можуть бути оскаржені до суду. Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Згідно зі статтею 181 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно,  нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

У статті 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" визначено державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно як  офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно частини 5 статті 3 названого Закону державна реєстрація прав є публічною, проводиться органом державної реєстрації прав, який зобов'язаний надавати інформацію про зареєстровані права та їх обтяження в порядку, встановленому Законом.

Отже, позовні вимоги щодо державної реєстрації договору оренди  землі не стосуються майнових (цивільних) відносин, а стосуються відносин, що виникають з порядку здійснення та припинення державної реєстрації прав та підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Провадження у справі в частині позовних вимог про зобов'язання Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру", від імені якого діє  Кіровоградська філія, здійснити державну реєстрацію договору оренди землі,  підлягають припиненню на підставі п. 1 ч. 1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

У відповідності до статті 49 Господарського процесуального кодексу України державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на позивача.

Керуючись ст. ст. 32-34, 43, 44, 49, п. 1 ч. 1 ст. 80, ст. ст. 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                        ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог в частині визнання за товариством з обмеженою відповідальністю "Хімрезерв-2010" ( 25491, м. Кіровоград, вул. Мурманська, 9, код ЄДРПОУ 36793731) права на отримання в оренду земельної ділянки площею 33722,56 кв.м, яка розташована за адресою: м. Кіровоград, вул. Валентини Терешкової, 209, строком на 49 років, для розміщення адміністративно - виробничих приміщень та вимоги вважати укладеним строком на 49 років договір оренди земельної ділянки площею 33722,56 кв.м, яка розташована за адресою: м. Кіровоград, вул. Валентини Терешкової, 209, між товариством з обмеженою відповідальністю "Хімрезерв-2010" та Кіровоградською міською радою, відмовити.

Провадження у справі в частині зобов'язання Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру", від імені якого діє Кіровоградська філія, здійснити державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки площею 33722,56 кв.м, яка розташована за адресою: м. Кіровоград, вул. Валентини Терешкової, 209, між товариством з обмеженою відповідальністю "Хімрезерв-2010" та Кіровоградською міською радою у встановленому чинним законодавством України порядку, припинити.

Згідно частини 5 статті 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дане рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

Суддя                                                                                      В.В.Тимошевська

Повне рішення складено 22.12.2010 р.

  

Дата ухвалення рішення17.12.2010
Оприлюднено10.01.2011
Номер документу13376516
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права на оренду земельної ділянки, укладення договору оренди

Судовий реєстр по справі —18/103

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 01.12.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 31.08.2018

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 29.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Судовий наказ від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 18.03.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні