Постанова
від 05.01.2011 по справі 10/81-3/117
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 січня 2011 р. № 10/81-3/117

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Головуючого Плюшка І.А.

суддів: Кочерової Н.О.

Самусенко С.С.

розглянувши

касаційну скаргу товариства з обмеженою ві дповідальністю "Інтер-компле кт"

на постанову

у справі Харківського апеляційно го господарського суду

від 06.10.2010 року

№ 10/81-09 господарського суду По лтавської області

за позовом

до

за участю відкритого акціонерного т овариства комерційний банк " Надра"

товариства з обмеженою від повідальністю "Інтер-комплек т",

ОСОБА_1,

ОСОБА_2,

ОСОБА_3,

ОСОБА_4

прокуратури Полтавської о бласті

про стягнення 71071093,10 грн.

за участю представників:

позивача: не з'явилися

відповідачів: не з'явили ся

прокуратури: Гаврилова Ю.Ю. посв. № 69

ВСТАНОВИВ:

В серпні 2009 року відкри те акціонерне товариство ком ерційний банк "Надра" звернул ося до господарського суду з позовом до товариства з обме женою відповідальністю "Інте р-комплект" про стягнення 71071093,10 грн. боргу.

В обгрунтування позовних в имог позивач зазначав, що від повідач не повернув йому отр имані в кредит кошти згідно у кладеного між сторонами кред итного договору.

В серпні 2010 року позивач звер нувся з заявою, в якій просив с тягнути солідарно з товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Інтер-комплект" та ОСОБ А_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, О СОБА_4 (поручителів) кредитн ий борг.

Ухвалою господарського су ду Полтавської області від 26.0 8.2010 року (суддя Ківшик О.В.) залуч ено до участі у справі інших в ідповідачів, а саме: ОСОБА_1 , ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБ А_4.

Провадження у справі припи нено.

Припиняючи провадження у с праві, господарський суд вих одив з того, що спір не підляга є вирішенню в господарських судах України, оскільки відп овідачами виступають, зокрем а фізичні особи, які не є суб'є ктами підприємницької діяль ності.

Постановою Харківського а пеляційного господарського суду від 06.10.2010 року (судді: Лакіз а В.В. - головуючий, Білоусова Я.О., Пуль О.А.) ухвалу місцевого господарського суду скасова но, а справу передано на розгл яд до господарського суду пе ршої інстанції.

В касаційній скарзі товари ство з обмеженою відповідаль ністю "Інтер-комплект" просит ь постанову апеляційного гос подарського суду скасувати, а ухвалу місцевого господарс ького суду залишити без змін . При цьому, скаржник посилаєт ься на порушення судом апеля ційної інстанції норм процес уального права.

Заслухавши пояснення прок урора, перевіривши повноту в становлених судом обставин с прави та їх юридичну оцінку, В ищий господарський суд Украї ни вважає, що касаційна скарг а не підлягає задоволенню, ви ходячи з наступного.

Зі змісту ст.1117 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни вбачається, що завданн ям господарського суду касац ійної інстанції є перевірка застосування судом першої чи апеляційної інстанції, зокр ема, норм процесуального пра ва.

Матеріали справи свідчать про те, що підставою пред'явле ння відкритим акціонерним то вариством комерційним банко м "Надра" позову у даній справі до товариства з обмеженою ві дповідальністю "Інтер-компле кт" є неналежне виконання ост аннім кредитного договору, у кладеного між сторонами, а са ме: не повернення отриманих в кредит коштів.

Як правильно зазначено гос подарськими судами, звернувш ись з заявою про солідарне ст ягнення боргу, зокрема з ОС ОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, позивач частково з мінив підставу позову, оскіл ьки позов до фізичних осіб по дано з підстав неналежного в иконання ними договору порук и.

Відповідно до ч.4 ст.22 Господа рського процесуального коде ксу України позивач вправі д о прийняття рішення по справ і збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання вс тановленого порядку досудов ого врегулювання спору у вип адках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або з меншити розмір позовних вимо г. До початку розгляду господ арським судом справи по суті позивач має право змінити пр едмет або підставу позову шл яхом подання письмової заяви .

Зі змісту норми вказаної ст атті, в редакції, що діяла на ч ас подання заяви про зміну пі дстави позову, вбачається, що змінити підставу позову поз ивач може тільки до початку р озгляду справи по суті.

Однак, в даному випадку, поз ивач заяву про часткову змін у підстави позову подав до су ду не до початку розгляду спр ави по суті, а вже в процесі її розгляду, тобто з порушенням положень ст.22 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

Проте, вказаного місцевий г осподарський суд не врахував , безпідставно прийняв до роз гляду подану позивачем заяву та залишив без вирішення спі р між сторонами.

З огляду на викладене, колег ія суддів Вищого господарськ ого суду України вважає, що ап еляційний господарський суд цілком правомірно скасував винесену господарським судо м першої інстанції ухвалу та передав справу до місцевого господарського суду на розг ляд, а тому підстав для зміни ч и скасування прийнятої поста нови не вбачається.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 - 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Інтер-комплект" залишити без задоволення, а п останову Харківського апеля ційного господарського суду від 06.10.2010 року у справі № 10/81-09 без з мін.

Головуючий І.Плюшко

Судді: Н.Кочерова

С.Самусенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення05.01.2011
Оприлюднено14.01.2011
Номер документу13422868
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/81-3/117

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Постанова від 13.07.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Рішення від 28.04.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Бунякіна Г.І.

Ухвала від 07.04.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Бунякіна Г.І.

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Бунякіна Г.І.

Постанова від 05.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кочерова Н.О.

Ухвала від 06.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кочерова Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні