Ухвала
від 22.12.2010 по справі 8/104-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/104-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                   тел. 235-24-26

УХВАЛА

"22" грудня 2010 р.                                                                  Справа № 8/104-10

  

за позовом Херст Оверсізлімітед, м. Київ,

до закритого акціонерного товариства «Авіакомпанія «АероСвіт», с. Гора, Бориспільський район, Київська область,

про зобов'язання вчинити певні дії.    

Головуючий суддя    П.Ф. Скутельник

судді                           Т.П. Карпечкін

                                   С.Ю. Дьоміна

Без виклику представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні господарського суду Київської області знаходиться справа № 8/104-10 за позовом Херст Оверсізлімітед (далі по тексту: ПОзивач) до закритого акціонерного товариства «Авіакомпанія «АероСвіт»(далі по тексту: Відповідач) про зобов'язання вчинити певні дії.

До господарського суду Київської області 22.12.2010 року відповідно до приписів ст. 22 ГПК України, якими передбачено право сторін заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення господарському суду, наводити свої доводи і міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу, надійшло клопотання Позивача, зареєстроване за вхідним №16659, про залучення у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору –державного реєстратора Бориспільської районної державної адміністрації. Своє клопотання Позивач обґрунтовує  тим, що вирішення даної справи по суті вплине на обов'язки державного реєстратора Бориспільської районної державної адміністрації.

Разом з тим, розглянувши зазначене клопотання суд вирішив відмовити Позивачу у задоволенні останнього з таких підстав.

До господарського суду Київської області 22.12.2010 року відповідно до приписів ст. 22 ГПК України, якими передбачено право сторін заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення господарському суду, наводити свої доводи і міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу, надійшла заява Позивача, зареєстрована за вхідним №16660, про зміну предмету позову.

Приписами ст. 22 ГПК України встановлено, що позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

За таких обставин, суд приймає заяву Позивача про зміну предмету позову.

Разом з тим, у зазначеній заяві №16660, Позивач просить зобов'язати державного реєстратора Бориспільської районної державної адміністрації провести державну реєстрацію змін до Статуту закритого акціонерного товариства «Авіакомпанія «Аеросвіт»»у зв'язку із визнанням недійсним підпункту 10.4.6.15 вищезазначеного товариства.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних-осіб-підприємців»від 15.05.2003 року №755-ІV (далі по тексту: Закон №755-ІV), державна реєстрація здійснюється шляхом засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

При цьому, зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Приписами ст.5 Закону №755-ІV встановлено, що державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Відповідно до ст. 1 Закону №755-ІV, державним реєстратором є посадова особа, яка відповідно до цього Закону від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців

Господарський процесуальний кодекс у статті 21 встановлює, що відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу, проте судом встановлено, що державний реєстратор Бориспільської районної державної адміністрації не є відповідачем у справі №8/104-10 хоча Позивач пред'являє до державного реєстратора Бориспільської районної державної адміністрації вимогу - провести державну реєстрацію змін до Статуту закритого акціонерного товариства «Авіакомпанія «Аеросвіт»»у зв'язку із визнанням недійсним підпункту 10.4.6.15 вищезазначеного товариства.

Зважаючи на те, що відповідно до норм чинного законодавства державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи провадиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи, керуючись ст. 23 ГПК України, приписами якої передбачено участь у справі кількох позивачів та відповідачів, та ст.24 ГПК України, яка встановлює, що господарський суд за наявністю достатніх підстав має право до прийняття рішення залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою до участі у справі іншого відповідача, суд вважає за необхідне залучити за власною ініціативою у якості Відповідача 2 - державного реєстратора Бориспільської районної державної адміністрації Київської області.

За таких обставин суд відмовляє Позивачу у задоволенні клопотання останнього про залучення у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - державного реєстратора Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, натомість, суд за власною ініціативою залучає у якості Відповідача 2 - державного реєстратора Бориспільської районної державної адміністрації Київської області.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 23, 24, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.          У задоволенні клопотання Позивача, зареєстроване за вхідним №16659, про залучення у якості третьої особи відмовити повністю.

2.          Залучити у якості Відповідача 2 державного реєстратора Бориспільської районної державної адміністрації Київської області.

3.          Копію ухвали надіслати учасникам провадження по справі.

Головуючий суддя                                 П.Ф. Скутельник

Суддя    Т.П. Карпечкін

Суддя                                                                        С.Ю. Дьоміна     

Дата ухвалення рішення22.12.2010
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу13494342
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити певні дії.     Головуючий

Судовий реєстр по справі —8/104-10

Ухвала від 26.10.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Рішення від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Судовий наказ від 30.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 22.11.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Рішення від 20.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський Сергій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні