Рішення
від 18.10.2010 по справі 2-639
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2 - 639 / 2010 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А ЇН И

(заочне)

18 жовтня 2010 року Новоса нжарський районний суд Полта вської області в складі :

головуючого судд і - Киричка С.А.

при секретарі - Ко ркішко А.М.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в смт. Нові Санжари, пл. Пе ремоги, 11, цивільну справу за п озовом ОСОБА_1 до приватно го підприємства «Санжари-Агр освіт» Новосанжарського рай ону про визнання договору ор енди землі недійсним, -

в с т а н о в и в :

Позивачка звернулася д о суду з вимогою визнати дого вір оренди землі, який був укл адений відповідачем, недійсн им. Свої вимоги мотивувала ти м, що відповідно до Державног о акту на праві власності на з емлю їй належить на праві вла сності земельна ділянка площ ею 2, 37 га, яка розташована на те риторії Великосолонцівсько ї сільської ради Новосанжарс ького району Полтавської обл асті. Скориставшись своїм пр авом передати в оренду земел ьну ділянку вона укладала пр авочин з приватною агрофірмо ю «Великосолонцівська», іден тифікаційний код 30731355, юридичн е та фактичне місцезнаходжен ня с. Великі Солонці. В договор і не було ніяких записів, окрі м його комп' ютерного печатн ого тексту.

Відповідно договору оренд и землі від 01.05.2007 року між нею та відповідачем не було досягн уто згоди з істотних умов дог овору. Всупереч вимог законо давства особа, яка підписала договір не мала необхідного обсягу цивільної дієздатнос ті. Крім того, договір не місти ть умов і строків передачі, по вернення земельної ділянки. Внаслідок всіх цих порушень просить визнати договір орен ди недійсним.

Позивач надав заяву про роз гляд справи у його відсутніс ть та не заперечував проти за очного розгляду справи..

Відповідач, будучи належни м чином повідомленим про час і місце розгляду справи в суд ове засідання не з' явився.

В судовому засіданні встан овлено, що ОСОБА_1 на праві приватної власності належит ь земельна ділянка площею 2,37 г а, розташована на території В еликосолонцівської сільськ ої ради Новосанжарського рай ону Полтавської області, що п ідтверджується державним ак том на право власності на зем ельну ділянку, серії НОМЕР_ 1, зареєстрованим в Книзі за писів реєстрації державних а ктів на право власності на зе млю та на право постійного ко ристування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_2

Договір оренди землі від 01 т равня 2007 року між орендодавце м ОСОБА_1 та орендарем ПП « Санжари - Агросвіт» в особ і Павленко Ю.О. укладено п ро передачу в оренду земельн ої ділянки площею 2,37 га ріллі, я ка знаходиться на території Великосолонцівської сільсь кої ради, з нормативною грошо вою оцінкою 31 655, 36 грн., строком н а п' ять років, зареєстрован ий 14.04.2008 року в Новосанжарськом у ВО ПРФДП «Центр ДЗК», про що у Книзі записів державної ре єстрації договорів вчинено з апис за НОМЕР_3.

Договір підписав від імені відповідача Павленко Ю.О. , незважаючи на те, що керівни ком підприємства була інша о соба.

Вказана обставина підтвер джується письмовим доказом, дослідженим у судовому засід анні - реєстраційною картко ю на проведення державної ре єстрації юридичної особи.

До договору не додано акту в изначення меж земельної діля нки в натурі та акт прийому-пе редачі земельної ділянки.

Договір оренди землі місти ть не обумовлені виправлення .

Згідно вимог ч.3 ст. 207, ч.3 ст. 208 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмові й формі, якщо він підписаний й ого стороною та у письмовій ф ормі, належить вчиняти право чин між фізичною та юридично ю особою, крім правочинів, пер едбачених ч.1 ст. 206 ЦК України.

Відповідно до ч.1, 3 ст. 215 ЦК Укр аїни підставою недійсності п равочину є недодержання в мо мент вчинення правочину стор онами вимог, які встановлені частинами 1-3, 5, 6 ст. 203 цього Кодек су та якщо недійсність право чину прямо не встановлена за коном, але одна із сторін , або інша заінтересована особа з аперечує його дійсність на п ідставах, встановлених закон ом, такий правочин може бути в изнаний судом недійсним.

Частиною 3 ст. 203 ЦК України вс тановлено, що загальними вим огами , додержання яких є необ хідним для чинності правочин у, є волевиявленням учасника правочину, яке має бути вільн им і відповідати його внутрі шній волі.

Відповідно до вимог ст. ст. 13, 14, 16 Закону України «Про оренду землі» договір оренди земел ьної ділянки із земель прива тної власності є двосторонні м, укладається в письмовій фо рмі та за згодою орендодавця .

Відповідно до ч.3 ст.10 ЦПК Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог або заперечень , крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, суд доходить ви сновку про обґрунтованість п озову так, як договір оренди з емлі укладений між сторонами , укладений з порушенням вимо г вищезазначеного законодав ства.

На підставі викладеного , керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 212 - 215 , 218 ЦПК України, ст. ст. 203, 206-208, 215 ЦК Ук раїни, суд, -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити .

Визнати недійсним догов ір оренди землі від 01 травня 2007 року, укладений між ОСОБА_1 та ПП «Санжари-Агросвіт», іде нтифікаційний код 32807326, який за реєстрований 14.04.2008 року в Новос анжарському ВО ПРФ ДП «Центр ДЗК», про що у Книзі записів д ержавної реєстрації договор ів оренди вчинено запис за НОМЕР_3.

Зобов' язати ПП «Санжари-А гросвіт», ідентифікаційний к од 32807326, повернути ОСОБА_1 зе мельну ділянку площею 2, 37 га, як а розташована на території В еликосолонцівської сільськ ої ради Новосанжарського рай ону Полтавської області, і на лежить ОСОБА_1 на підстав і Державного акту на право вл асності на землю, серії НОМ ЕР_1 від 05.09.2005 року.

Стягнути з відповідача на к ористь позивача судові витра ти по справі - 51 (п' ятдесят о дну) грн. державного мита та 37 (тридцять сім) грн. витрат на ІТЗ розгляду справи .

Заяву про перегляд заочног о рішення суду може бути пода но відповідачем протягом 10 дн ів з дня отримання його копії .

Апеляційна скарга на ріш ення суду може бути подана по зивачем протягом десяти днів з дня його проголошення до Ап еляційного суду Полтавської області через Новосанжарсь кий районний суд Полтавськ ої області. Особи, які брали у часть у справі, але не були при сутні у судовому засіданні п ід час проголошення судового рішення, можуть подати апеля ційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії ць ого рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення б ез задоволення заочне рішенн я може бути оскаржене відпов ідачем в апеляційному порядк у.

Рішення надруковане су ддею власноручно та є оригін алом.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області С.А. Кир ичок

Дата ухвалення рішення18.10.2010
Оприлюднено28.01.2011
Номер документу13512741
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору ор енди землі недійсним

Судовий реєстр по справі —2-639

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Ткаченко Т. Б.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

Ухвала від 22.01.2019

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

Ухвала від 07.12.2018

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Приходько В. А.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Ткаченко Т. Б.

Рішення від 16.09.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гаврищук Л. П.

Рішення від 16.09.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гаврищук Л. П.

Рішення від 09.12.2011

Цивільне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Вівчар Г. А.

Рішення від 31.03.2011

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Магдич О. Г.

Рішення від 26.01.2011

Цивільне

Київський районний суд м. Сімферополя

Кукта Максим Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні