Постанова
від 18.01.2011 по справі 30/167-10-4681
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

30/167-10-4681

           

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"18" січня 2011 р. Справа № 30/167-10-4681

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:  

головуючого судді —Єрмілова Г.А.,

суддів:  Воронюка О.Л., Лашина В.В.

при секретарі Хом'як О.С.

за участю представників сторін:

від позивача — Долженка О.В., за довіреністю (класу "ю") б/н від 10.11.10р.

від відповідачів:

від ВАТ „Лиманський" —не з'явився

від ТОВ "Бізнес Вин" - Рибак О. Г., за довіреністю №1 від 14.07.10р.

від Сільськогосподарського ЗАТ „Ольвія” - не з'явився

від Сільськогосподарського ЗАТ „ім. Ольшанців” - не з'явився

від ТОВ "Ольвія Агро" - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу  ПАТ "Перший Український міжнародний банк"

на ухвалу господарського суду Одеської області від 14.12.2010р. про зупинення провадження  

по справі №30/167-10-4681

за позовом  ПАТ "Перший Український міжнародний банк"

до відповідачів:

1) ТОВ "Ольвія Агро";

2) СЗАТ ім.Ольшанців;

3) ТОВ "Бізнес Вин";

4) СЗАТ "Ольвія";

5) ВАТ "Лиманський"

про стягнення 25 580 783,27грн.

          

          Відповідно до ст.ст.44,811 ГПК України здійснювалась фіксація судового процесу технічними засобами.

ВСТАНОВИЛА:

У листопаді 2010р. позивач - ПАТ“Перший Український Міжнародний Банк” - звернувся до господарського суду з позовом про стягнення з ТОВ "Ольвія Агро",  СЗАТ ім.Ольшанців, ТОВ "Бізнес Вин", СЗАТ "Ольвія", ВАТ "Лиманський", як солідарних боржників, 25 580 783,27грн. заборгованості по кредитному договору №7.4-30 від 18.10.07р., укладеному поміж банком та ТОВ "Ольвія Агро".     

Заявою №ODE-23/373 від 13.12.10р. банк збільшив позовні вимоги та просив стягнути з відповідачів заборгованість у загальному розмірі 25 723 684,72грн.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 14.12.10р. (суддя Рога Н.Г.) за клопотанням ТОВ "Бізнес Вин" провадження у цій справі зупинено на підставі ст.79 ГПК України.

Постановляючи зазначену ухвалу суд першої інстанції послався на п.54  Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18.12.2009року "Про судову практику в справах про банкрутство" та виходив з того, що постановою суду по справі №32/99-10-2984 від 30.07.2010 р. ТОВ “Бізнес Вин” визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру, і ПАТ “Перший Український Міжнародний Банк” вже звернувся в межах справи про банкрутство із заявою про визнання грошових вимог до банкрута у розмірі 46 707 354,35грн.

          

          Не погоджуючись із зазначеною ухвалою суду, ПАТ “Перший Український Міжнародний Банк” подало апеляційну скаргу, де просить ухвалу від 14.12.10р. скасувати та винести нову, якою провадження стосовно ТОВ "Бізнес Вин" припинити, а відносно інших відповідачів - поновити, посилаючись на порушення місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права.

          Зокрема, позивач вказує на те, що він скористався наданим йому ст.ст.15,16, 541,543, 553,554 ЦК України правом на звернення до солідарних боржників із позовом про стягнення заборгованості за кредитом, оскільки солідарна відповідальність відповідачів у цій справі випливає як з кредитного договору від 18.10.07р., так і договорів поруки, укладених в забезпечення виконання ТОВ "Ольвія Агро" зобов'язань по кредитному договору.

          Однак господарський суд не проаналізував правовідносини, що виникли поміж сторонами справи, та не дав належної оцінки тій обставині, що розгляд справи про банкрутство ТОВ "Бізнес Вин" жодним чином не стосується інших відповідачів - ТОВ "Ольвія Агро",  СЗАТ ім.Ольшанців, СЗАТ "Ольвія" та ВАТ "Лиманський", стосовно виконання ними своїх зобов'язань перед банком.  

          Крім того, на думку позивача, суд першої інстанції у даному випадку мав припинити провадження у тій частині, що стосується стягнення заборгованості саме з ТОВ "Бізнес Вин", а не зупиняти провадження у справі.     

          Відзиви на апеляційну скаргу від відповідачів до Одеського апеляційного господарського суду не надходили.

          Представники ТОВ "Ольвія Агро",  СЗАТ ім.Ольшанців, СЗАТ "Ольвія" та ВАТ "Лиманський" в судове засідання не з'явились, про час і місце його проведення повідомлені належним чином, про причини нез'явлення суд не повідомили.

          Враховуючи строки апеляційного перегляду ухвал місцевого господарського суду, визначні ст.102 ГПК України, судова колегія вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу ПАТ “Перший Український Міжнародний Банк” за відсутністю представників зазначених осіб.

          Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи на предмет їх юридичної оцінки господарським судом Одеської області, проаналізувавши  застосування норм  процесуального права, колегія суддів дійшла наступних висновків.

          Відповідно до ч.1 ст.79 ГПК України господарський   суд  зупиняє  провадження  у  справі  в  разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом, а також у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави

          При цьому пов'язаність справи полягає в тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, може встановити обставини, що впливатимуть на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини мають бути такими, що мають значення для даної справи.

          Неможливість розгляду даної справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені господарським судом самостійно у даній справі внаслідок непідвідомчості, обмеженості предметом позову, неможливості розгляду тотожної справи, певної черговості розгляду вимог.

          В обґрунтування необхідності зупинення у справі №30/167-10-4681відповідач (ТОВ "Бізнес Вин"), з яким погодився суд першої інстанції, посилався на розгляд господарським судом Одеської області справи про банкрутство ТОВ "Бізнес Вин", в межах якої банк заявив кредиторські вимоги до боржника, а також на п.54 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.2009 р. "Про судову практику в справах про банкрутство", відповідно до якої суди мають у встановленому ГПК порядку приймати позовні заяви до особи, щодо якої порушено справу про банкрутство і вирішувати спір за цією вимогою по суті за правилами позовного провадження до опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення справи про банкрутство. Після публікації оголошення господарський суд на підставі частини першої статті 79 ГПК ухвалою суду зупиняє позовне провадження і роз'яснює позивачу зміст і наслідки частини другої статті 14 Закону. Якщо позивач не звернувся у місячний строк з дня публікації із заявою про визнання його вимог до боржника у справі про банкрутство, господарський суд поновлює позовне провадження та відмовляє у задоволенні позову на підставі частини другої статті 14 Закону.

          Проте, судова колегія вважає посилання суду на п.54 вказаної Постанови некоректним, оскільки, по-перше, з наявної в матеріалах справи копії постанови по справі №32/99-10-2984 від 30.07.10р. вбачається, що ТОВ "Бізнес Вин" визнано банкрутом за спрощеною процедурою, в порядку ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

          Судова колегія звертає увагу на те, що строк звернення з кредиторськими вимогами до боржника, який передбачений ч.3 ст.51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” не є граничним, на відміну від строку, визначеного ст.14 Закону. Тобто, у даному випадку  положення ст.14 Закону взагалі не можуть бути застосовані.    

          По-друге, посилаючись в оскаржуваній ухвалі на Постанову Пленуму Верховного Суду України, місцевому господарському суду належало врахувати, що Законом України "Про судоустрій і статус суддів" N 2453-VI від 07.07.10р. правовий статус Верховного Суду України було змінено.

          Крім того, судова колегія вважає такими, що заслуговують на увагу доводи апеляційної скарги про те, що здійснення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Бізнес Вин" не стосується інших відповідачів у цій господарській справі - ТОВ "Ольвія Агро",  СЗАТ ім.Ольшанців, СЗАТ "Ольвія" та ВАТ "Лиманський" (позичальника за кредитним договором та поручителів). Тому, виходячи зі змісту правовідносин, що склалися поміж сторонами спору, зупинення провадження у справі про стягнення з цих осіб кредитної заборгованості порушує право банку на захист своїх порушених прав та охоронюваних законом інтересів.

                  За таких обставин, судова колегія доходить висновку, що правові підстави для зупинення провадження по справі  №30/167-10-4681 у суду першої інстанції  були відсутні.  

          За приписами ст.106 ГПК України апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

          Згідно ст.104 ГПК України однією з підстав для скасування або зміни рішення місцевого господарського суду є порушення або неправильне застосування норм процесуального права.

          У відповідності до ч. 7 ст. 106 ГПК України, у випадку скасування апеляційною інстанцією ухвали про зупинення провадження у справі, справа передається на розгляд місцевого господарського суду. 

          З урахуванням викладеного, ухвала суду від 14.12.10р., як прийнята з порушенням норм процесуального права, залишатись чинною не може та підлягає скасуванню з передачею справи на розгляд до господарського суду Одеської області.

Керуючись ст. ст. 101-106 ГПК України,  колегія суддів:

Постановила:

          Апеляційну скаргу задовольнити частково.

          Ухвалу господарського суду Одеської області від 14.12.2010р. у справі № 30/167-10-4681 скасувати.

          Справу направити до господарського суду Одеської області для розгляду по суті.

       

          Головуючий суддя                                                                       Г.А.Єрмілов

          Суддя                                                                                          О.Л.Воронюк

          Суддя                                                                                                  В.В.Лашин

Повний текст постанови складено 21.01.2011р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.01.2011
Оприлюднено01.02.2011
Номер документу13567574
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/167-10-4681

Постанова від 05.03.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 19.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Постанова від 23.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Рішення від 28.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 05.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Постанова від 18.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 05.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні