Постанова
від 23.11.2011 по справі 30/167-10-4681
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" листопада 2011 р. Справа № 30/167-10-4681

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого Полякова Б.М.

суддів Коваленка В. М., Короткевича О.Є.

розглянувши касаційну ска ргу ТОВ "Ольвія Агро", с. Садове

на ухвалу Одеського апеляційного го сподарського суду від 23.05.2011 рок у

у справі № 30/167-10-4681

за позовом ПАТ "Перший Український мі жнародний банк"

до ТОВ "Ольвія Агро"; СЗАТ ім. Ол ьшанців; ТОВ "Бізнес Вин"; СЗАТ "Ольвія"; ВАТ "Лиманський"

про Стягнення 25 580 783, 27 грн.

В засіданні взяли участь п редставники

Від СЗАТ ім. Ольшанців: ОСО БА_1 дов. від 22.11.2011 року №33

Від ПАТ Перший український міжнародний Банк": ОСОБА_2 дов. від 11.07.11

В С Т А Н О В И В :

Рішенням господарського суду Одеської області від 28.04.2 011 року позов ПАТ "Перший Украї нський міжнародний банк" зад оволено в повному обсязі та с тягнено з солідарно з ТОВ "Оль вія Агро", ТОВ "Бізнес Вин"; СЗАТ "Ольвія"; ВАТ "Лиманський" та С ЗАТ ім. Ольшанців на користь п озивача заборгованість на су му 25 723 684,72 грн.

Ухвалою від 23.05.2011 року Одеськ ого апеляційного господарсь кого суду (колегія суддів у ск ладі: головуючого - Єрмілова Г. А., судді - Лашина В.В.) ТОВ "Ол ьвія Агро", ТОВ "Бізнес Вин"; СЗА Т "Ольвія" повернуто апеляцій ну скаргу, разом з доданими до неї документами повернуто б ез розгляду.

Не погоджуючись з рішенням и попередніх судових інстанц ій

ТОВ "Ольвія Агро", с. Садо ве звернулось до Вищого госп одарського суду України з ка саційною скаргою в якій прос ить ухвалу від 23.05.2011 року Одеськ ого апеляційного господарсь кого суду скасувати, а справу направити до суду апеляційн ої інстанції.

Ухвалою Вищого господарсь кого суду України від 09.11.2011 року прийнято касаційну скаргу Т ОВ "Ольвія Агро" до провадженн я та призначено скаргу до роз гляду, однак в ухвалі суду доп ущено описку, тому враховуюч и вищезазначене та приписи с т. 89 ГПК колегія суддів вважає за необхідне виправи ти опис ку в ухвалі та зазначити ч. 1 ре золютивної частини ухвали на ступного змісту: "Відновити Т ОВ "Ольвія Агро" пропущений пр оцесуальний строк для поданн я касаційної скарги на ухвал у Одеського апеляційного гос подарського суду від 23.05.2011 року у справі № 30/167-10-4681".

Скаржник зазначає, що ним бу ло сплачено державне мито за подання апеляційної скарги в порядку та розмірі визначе ному Декретом Кабінету Мініс трів України “Про державне м ито”, оскільки він є одним з со лідарних відповідачів, а том у судом було помилково повер нуто його апеляційну скаргу на підставі п. 3 ст. 97 Господарсь кого процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали спр ави, касаційну скаргу, заслух авши пояснення представникі в сторін, суддю-доповідача по справі, колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и дійшла висновку, що касацій на скарга скаржника підлягає задоволенню виходячи з наст упних підстав.

Ухвалою від 23.05.2011року Одеськи й апеляційний господарський суд повернув апеляційну ска ргу ТОВ "Ольвія Агро", ТОВ "Бізн ес Вин"; СЗАТ "Ольвія" без розгл яду у зв' язку з порушенням н орм ст. 94 Господарського проце суального кодексу України, а саме: до апеляційної скарги н е додано документів, що підтв ерджують сплату державного м ита у встановленому порядку та розмірі, а саме, що оскільки скаржники несуть самостійні права та обов'язки, тому обов' язок по сплаті державне мито за подання апеляційної скар ги вони повинні нести також с амостійно.

При цьому, судом було встано влено, що судом першої інстан ції позов на користь апелянт а задоволено в повному обсяз і та стягнено з відповідачів суму заборгованості солідар но.

ТОВ "Ольвія Агро", як встанов лено судом апеляційної інста нції, платіжним дорученням № 17 від 06.05.2011 року та №18 від 16.05.2011 року сплачено мито за подання апе ляційної скарги на суму 12 750 грн .

У зв' язку з наведеними обс тавинам суд апеляційної інст анції дійшов до висновку, що а пеляційна скарга скаржників підлягає поверненню на підс таві п. 3 ст. 97 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України врах овує, що відповідно до частин и четвертої статті 94 Господар ського процесуального кодек су України до апеляційної ск арги, зокрема, додаються дока зи сплати державного мита.

Згідно з пунктом 3 частини п ершої статті 97 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни апеляційна скарга не пр иймається до розгляду і пове ртається апеляційним господ арським судом, якщо до скарги не додано документів, що підт верджують сплату державного мита у встановлених порядку і розмірі.

Частиною першою статті 46 Го сподарського процесуальног о кодексу України передбачен о, що державне мито сплачуєть ся чи стягується в доход держ авного бюджету України в пор ядку і розмірі, встановлених законодавством України. Пор ядок і розмір сплати державн ого мита в Україні встановле но Декретом Кабінету Міністр ів України “Про державне мит о” від 21.01.93 № 7-93 (далі Декрет).

Згідно з підпунктом “г” пун кту 2 статті 3 Декрету розмір с тавки державного мита з апел яційних скарг на рішення та п останови складає 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті у р азі подання заяви, для розгля ду спору в першій інстанції, а із спорів майнового характе ру - 50 відсотків ставки, обчис леної виходячи з оспорюваної суми.

Як вбачається з матеріалів , доданих до касаційної скарг и, до апеляційної скарги скар жників було додано платіжні доручення про сплату держмит а за подання апеляційної ска рги на рішення господарськог о суду Одеської області від 2 8.04.2011 року, яке містить необхідн і реквізити, у тому числі на зв оротній стороні вказане плат іжне доручення містить відмі тку, скріплену печаткою банк у та підписами голови правлі ння та головного бухгалтера банку, про зарахування держм ита в доход бюджету.

З урахуванням наведеного к олегія суддів Вищого господа рського суду України вважає, що не визнаючи поданий ТОВ "Ол ьвія Агро" примірники платіж ного доручення доказом сплат и державного мита, Одеський а пеляційний господарський су д не навів правового обґрунт ування щодо недотримання зая вником порядку сплати держав ного мита, встановленого зак онодавчими актами України.

Крім того, колегія суддів Ви щого господарського суду Укр аїни бере до уваги та наголош ує, що відповідно до ст. 8 Конст итуції України в Україні виз нається і діє принцип верхов енства права. Звернення до су ду для захисту конституційни х прав і свобод людини і грома дянина безпосередньо на підс таві Конституції України гар антується.

Статтею 55 Основного Закону регламентовано, що права і св ободи людини і громадянина з ахищаються судом. Кожному га рантується право на оскаржен ня в суді рішень, дій чи бездія льності органів державної вл ади, органів місцевого самов рядування, посадових і служб ових осіб. Кожен має право буд ь-якими не забороненими зако ном засобами захищати свої п рава і свободи від порушень і протиправних посягань. Відп овідно до частини 2 ст. 124 Консти туції, юрисдикція судів поши рюється на всі правовідносин и, що виникають у державі.

Згідно зі статтею 2 Закону У країни “Про судоустрій і ста тус суддів”, суд здійснює пра восуддя на засадах верховенс тва права, забезпечує кожном у право на справедливий суд т а повагу до інших прав і свобо д, гарантованих Конституціє ю України і законами України . Частиною 3 статті 3 вказаного Закону встановлено, що судов а система забезпечує доступн ість правосуддя для кожної о соби в порядку, встановленом у Конституцією України та за конами. Відповідно до частин и 1 статті 6 цього ж Закону усім суб'єктам правовідносин гар антується захист їх прав і за конних інтересів незалежним і неупередженим судом.

Також, колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и враховує, що статтею 129 Конст итуції України однією з осно вних засад судочинства визна чено забезпечення апеляційн ого та касаційного оскарженн я рішення суду.

Зазначена конституційна н орма конкретизована законод авцем у ст. 14 Закону України “П ро судоустрій і статус судді в”, згідно з якою учасники суд ового процесу та інші особи у випадках і порядку, встановл ених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судово го рішення.

Право апеляційного оскарж ення стороною рішення місцев ого господарського суду тако ж передбачено ст.ст. 22, 91 Господ арського процесуального код ексу України.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України звер тає увагу, що відповідно до ст . 99 Господарського процесуаль ного кодексу України в апеля ційній інстанції справи пере глядаються за правилами розг ляду цих справ у першій інста нції з урахуванням особливос тей, передбачених у цьому роз ділі. Апеляційний господарсь кий суд, переглядаючи рішенн я в апеляційному порядку, кор истується правами, наданими суду першої інстанції.

З правового аналізу наведе них норм вбачається, що з мето ю фактичної реалізації права сторін на апеляційне оскарж ення судових рішень та запоб ігання порушень ст. 6 Конвенці ї про захист прав і основних с вобод людини 1950 року, апеляцій ний суд має приймати апеляці йну скаргу ТОВ "Ольвія Агро", ТОВ "Бізнес Вин"; СЗАТ "Ольвія" д о провадження за відсутності суттєвих порушень щодо поря дку їх оформлення та подання .

При розгляді апеляційної с карги ТОВ "Ольвія Агро", ТОВ "Бі знес Вин"; СЗАТ "Ольвія" Одеськ ий апеляційний господарськи й суд зазначеного не врахува в, та виніс ухвалу, яку не можн а визнати законною й обґрунт ованою.

За таких обставин застосув ання Одеським апеляційним го сподарським судом п. 3 ст. 97 Госп одарського процесуального к одексу України, як підстави п овернення апеляційної скарг и, є помилковим, оскільки таки ми діями суд апеляційної інс танції фактично обмежив суб' єкта оскарження у здійсненні прав, передбачених пунктом 8 с татті 129 Конституції України.

У зв'язку з наведеним оскарж ена ухвала апеляційного суду не відповідає

вимогам чин ного законодавства та підляг ає скасуванню, а справа - пер едачі на

розгляд до Одеськ ого апеляційного господарсь кого суду.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, колегія судд ів

ПОСТАНОВИЛА:

Касаційну скаргу ТОВ "Ол ьвія Агро" на ухвалу Одеськог о апеляційного господарсько го суду від 23.05.2011 року у справі № 30/167-10/4681 задовольнити.

Ухвалу Одеського апеляцій ного господарського суду від 23.05.2011 року по справі №30/167-10/4681 скасу вати, а справу направити до су ду апеляційної інстанції для розгляду апеляційної скарги ТОВ "Ольвія Агро", ТОВ "Бізнес В ин" та СЗАТ "Ольвія".

Головуючий Б. М. Поляков

судді: В. М. Коваленко

О. Є. Короткевич

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення23.11.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19937679
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/167-10-4681

Постанова від 05.03.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 19.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Постанова від 23.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Рішення від 28.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 05.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Постанова від 18.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 05.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні