Рішення
від 17.01.2011 по справі 15/172д/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.01.11 С права № 15/172д/10

Суддя

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю “ТПС Інвест”, 69000, м. Запоріжжя , Північне шосе 20-е

до відповідача Приватн ого підприємства «Реклама се рвіс», 69035, м. Запоріжжя, вул. Брян ська 12

про визнання недійсним договору

Суддя Горохов І.С.

Представники:

від позивача: Согорін А.А., п редставник довіреність №1 ві д 05.01.2011р.

від відповідача: Сивков Ю.С . представник довіреність №01/1 0 від 21.06.2010р.

Суть спору:

Розглядається позовна з аява Товариства з обмеженою відповідальністю “ТПС Інвес т”, м. Запоріжжя до відповідач а Приватного підприємства «Р еклама сервіс», м. Запоріжжя п ро визнання недійсним догово ру №14-02 від 12.02.2009р.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 18.0 5.2010р. порушено провадження у сп раві, судове засідання призн ачено на 09.06.2010р. Ухвалою суду ві д 07.07.2010р. у справі призначено по черкознавчу та технічну експ ертизу, провадження у справі зупинено. Ухвалою суду від 10.12. 2010р. провадження у справі поно влено з 12.01.2011р., засідання призн ачено на 12.01.2011р. Розгляд справи відкладався. В засіданні ого лошувалась перерва.

В судовому засіданні 17.01.2011р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Позивач підтримав заявлен і позовні вимоги з наступних підстав: спірний договір не п ідписувався повноважною осо бою позивача та його підпис н е скріплювався печаткою підп риємства. Посилаючись на вим оги ст.. 203, 215 Цивільного кодексу України просить позов задов ольнити.

Представник відповідача п роти позову заперечив, в обґр унтування заперечень зазнач ив наступне: позивач не зазна чає у своїй позовній заяві, як і саме його права були поруше ні. За договором який, оскаржу ється жодна з сторін не була з мінена та не припинила будь-я ких своїх цивільних прав та о бов' язків. За договором не в чинено жодних дій спрямовани х на його виконання. Просить в задоволенні позову відмовит и.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін суд встановив насту пне.

Постановою слідчого СВ Зав одського РВ ЗМУ УМВС України в Запорізькій області ст. лей тенантом міліції Зінчик В.В. в инесено постанову про поруше ння кримінальної справи та п рийняття його до свого прова дження №4450905 від 11.07.2009р. Криміналь ну справу порушено за фактом замаху на шахрайство в крупн их розмірах за ознаками злоч ину, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 3 с т. 190 КК України. В подальшому кр имінальна справа була перекв аліфікована органом досудов ого слідства у справу за факт ом підробки документа за озн аками ч. 1 ст. 358 КК України.

Під час проведення досудов ого слідства була встановлен а наявність у Приватного під приємства «Реклама Сервіс»д оговору №14-02 від 12.02.2009р. відносно якого проведено виїмку та за лучено до матеріалів криміна льної справи.

У договорі №14-02 від 12.02.2009р. зазна чено, що його укладено між При ватним підприємством «Рекла ма Сервіс»(Виконавець) та Тов ариством з обмеженою відпові дальністю «ТПС Інвест»(Замов ник).

За умовами п. 1.1 договору «Зам овник»доручає, а «Виконавець »бере на себе зобов' язання з розміщення та обслуговуван ня візуальної реклами «Замов ник»в об' ємі та на умовах, пе редбачених цим договором.

Одним із обов' язків Викон авця є: п. 2.1, 2.3 Розміщення та обс луговування реклами «Замовн ик», на спеціальних рекламни х конструкціях «Виконавця». Адреса розміщення рекламної конструкції - Набережна маг істраль - вул. Глісерна.

Обслуговування включає в с ебе установку (поклейку) рекл ами «Замовника»на зазначени х в договорі конструкціях з п еріодичністю не більше одног о разу в 1 місяць.

За необхідності проведенн я додаткових поклєєк «Замовн ик»не пізніше, ніж за 3 дні до д ати виконання поклейки, напр авляє Виконавцю по факсиміль ному зв' язку (з наступним на данням в письмовій формі) або по електронній пошті адресн у програму для переклейки. Ви конання додаткових поклєєк о плачується за окремими рахун ками Виконавця в три денний с трок з моменту відправлення рахунку.

Розміщувати (розклєювати) р екламу, надану Замовником ві дповідно до адресної програм и наданої «Замовником» протя гом 3-х робочих днів з моменту отримання рекламних матеріа лів.

Одним із обов' язків Замов ника в договорі зазначено: п. 3 .1, 3.2, 3,4 своєчасно, не пізніше 3-х д нів до початку розміщення ре клами, направити виконавцю п исьмові вказівки та програму на виконання вказаних робіт з розміщення.

Своєчасно, не пізніше 3-х дні в до початку розміщення рекл ами, забезпечити виконавця р екламною продукцією, необхід ною для виконання робіт, зазн ачених у п. 1.1 даного договору, в необхідній кількості відпов ідно до фірмової технології. У разі розміщення на строк бі льше одного місяця одного сю жету надати виконавцю запасн і плакати в кількості 1 плакат на одну рекламну плоскість п люс 20% від загальної кількості рекламного матеріалу. В іншо му випадку виконавець не нес е відповідальність за ненале жний стан реклами замовника, санкції до виконавця не заст осовуються, при цьому зменшу ється сума оплати за розміще ння реклами не проводиться.

Своєчасно та в повному обся зі оплачувати роботу Виконав ця з урахуванням умов даного договору.

Згідно із п. 4.1 договору, дани й договір набирає чинності з 12.02.2009р. та діє до 01.03.2009р., а в частині виконання зобов' язань - до повного виконання.

Відповідно до п. 5.1, 5.2 договору , вартість розміщення та обсл уговування реклами зазначає ться 626 грн. 60 коп., у т. ч. ПДВ 104 грн. 00 коп. НР 2 грн. 60 коп. Вартість ро зміщення та обслуговування м оже бути змінена у разі зміни кон' юнктури ринку.

Не пізніше 15-го числа поточн ого місяця Замовник перерахо вує виконавцю на його розрах унковий рахунок суму, яка скл адає загальну місячну вартіс ть розміщення та обслуговува ння реклами поточного місяця .

Факт виконання робіт підтв ерджується двостороннім акт ом, який підписується сторон ами щомісячно, та направляєт ься виконавцем замовнику в 3 д енний строк з моменту закінч ення звітного періоду. Замов ник зобов' язаний в 3 денний с трок з моменту отримання, але не пізніше 7 днів з моменту ві дправки підписати акт викона них робіт або надати виконав цю мотивовану відмову від пі дписання (в письмовій формі). У разі відсутності в зазначен ий строк підписаного Замовни ком акту або мотивованої від мови від підписання, акт вико наних робіт вважається підпи саним.

Ухвалою суду від 07.07.2010р. за кло потанням позивача у справі п ризначено почеркознавчу та т ехнічну експертизу, проведен ня якої доручено науково - д ослідному експертно - кримі налістичному центру головно го управління Міністерства в нутрішніх справ України в За порізькій області.

За результатами проведенн я експертизи складено виснов ок №108/хл від 23.11.2010р. За результат ами проведеного дослідження експертом зроблено висновок про те, що відбиток печатки ТО В «ТПС Інвест»на останньому аркуші договору №14-02 від 12.02.2009р. з дійснено струйно - крапельн им способом з використанням копіювально - множильної те хніки, у зв' язку з чим провес ти порівняння з зразками від битків печатки ТОВ «ТАС Інве ст»не представляється можли вим.

Підпис на останньому листі договору №14-02 від 12.02.2009р. у п. 10 дого вору в колонці Замовник вико нана не громадянином Хапцеив м Анзором Руслановичем а інш ою особою.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 215 Цивіл ьного кодексу України, підст авою недійсності правочину є недодержання в момент вчине ння правочину стороною (стор онами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п' ятою та шостою статті 203 ць ого Кодексу.

Якщо недійсність правочин у прямо не встановлена закон ом, але одна із сторін або інша заінтересована особа запере чує його дійсність на підста вах, встановлених законом, та кий право чин може бути визна ний судом недійсним (оспорюв аний правочин).

Відповідно до ст. 203 Цивільно го кодексу України, зміст пра вочину не може суперечити ак там цивільного законодавств а, а також моральним засадам с успільства.

Особа, що вчиняє право чин, п овинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

Волевиявлення учасника пр авочину має бути вільним і ві дповідати його внутрішній во лі.

Право чин має вчинятися у фо рмі, встановленій законом.

Право чин має бути спрямова ний на реальне настання прав ових наслідків, що обумовлен і ним.

Право чин, що вчиняється бат ьками (усиновлювачами), не мож е суперечити правам та інтер есам їх малолітніх, неповнол ітніх та непрацездатних діте й.

Суд приймає до уваги експер тний висновок щодо не підпис ання гр. ОСОБА_1 договору № 14-02 від 12.02.2009р. та виконання печат ки ТОВ «ТПС Інвест»за допомо гою копіювально - множильно ї техніки, однак лише за наявн ості цих обставин не може бут и визнано недійсним договір який фактично не вчинено і як ий не порушив або оспорив пра ва чи інтереси позивача.

Спірний договір по своїй су ті є договором про надання по слуг.

Відповідно до ст. 901 Цивільно го кодексу України, за догово ром про надання послуг одна с торона (виконавець) зобов' я зується за завданням другої сторони (замовника) надати по слугу, яка споживається в про цесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльност і, а замовник зобов' язуєтьс я оплатити виконавцеві зазна чену послугу, якщо інше не вст ановлено договором.

Сторонами не надано жодних доказів виконання спірного договору, замовлення на розм іщення реклами не надсилалис ь, акти виконаних робіт з нада ння послуг не складались та с торонами не підписувались, п ерерахування коштів також не відбувалось.

Строк дії договору закінчи вся - 01.03.2009р., а враховуючи неви конання сторонами умов догов ору відповідно відсутні і фі нансові зобов' язання до пов ного виконання яких діє дого вір.

Вчинення дій за договором н а майбутнє виключається внас лідок закінчення строку його дії.

Відповідно до вимог ст. 216 Цив ільного кодексу України, нед ійсний право чин не створює ю ридичних наслідків, крім тих , що пов' язані з його недійсн істю.

У разі недійсності правочи ну кожна із сторін зобов' яз ана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочин ну, а вразі неможливості тако го повернення, зокрема тоді, к оли одержане полягає у корис туванні майном, виконаній ро боті, наданій послузі, - відшко дувати вартість того, що одер жано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Якщо у зв' язку із вчинення м недійсного правочину другі й стороні або третій особі за вдано збитків та моральної ш коди, вони підлягають відшко дуванню винною стороною.

Враховуючи відсутність бу дь-яких доказів які б підтвер джували виконання спірного д оговору не було здійснено і п орушень прав чи інтересів по зивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Господ арського процесуального код ексу України, підприємства, у станови, організації, інші юр идичні особи (у тому числі іно земні), громадяни, які здійсню ють підприємницьку діяльніс ть без створення юридичної о соби і в установленому поряд ку набули статусу суб' єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та орга нізації), мають право звертат ися до господарського суду з гідно з встановленою підвідо мчістю господарських справ з а захистом своїх порушених а бо оспорюваних прав і охорон юваних законом інтересів, а т акож для вжиття передбачених цим кодексом заходів, спрямо ваних на запобігання правопо рушенням.

Згідно із вимогами ч. 1 ст. 13 Ци вільного кодексу України, ци вільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного закон одавства.

З урахуванням вимог ч. 1 ст. 15 Ц ивільного кодексу України, к ожна особа має право на захис т свого цивільного права у ра зі його порушення, невизнанн я або оспорювання.

Відповідно до ч. 1, п. 1, 2 ч. 2 ст. 16 Ц ивільного кодексу України, к ожна особа має право звернут ися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільн их прав та інтересів можуть б ути: визнання права та визнан ня правочину недійсним.

Позивачем не доведено, які с аме його права чи інтереси по рушено спірним договором.

Враховуючи вище викладене , суд вважає вимоги позивача б езпідставними та такими, що з адоволенню не підлягають.

Судові витрати покладають ся на позивача.

Керуючись ст. ст. 49, 82-84 Господа рського процесуального коде ксу України, суд

Вирішив:

В задоволенні позову відмовити.

Суддя І.С. Горохов

Рішення оформлено та підписано відповідно до вим ог ст. 84 Господарського процес уального кодексу України 24.01.201 1р.

Дата ухвалення рішення17.01.2011
Оприлюднено01.02.2011
Номер документу13570304
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/172д/10

Ухвала від 07.07.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 09.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Постанова від 14.06.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Постанова від 20.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Ухвала від 18.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Постанова від 16.03.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Ухвала від 17.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Рішення від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні