Рішення
від 03.02.2011 по справі 22/121
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАН О-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 лютого 2011 р. справа № 22/121

Господарський суд Івано -Франківської області у скла ді судді Малєєвої О.В.

при секретарі судового за сідання Стефанів М.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за позовом: приватного під приємства "Скол", вул. Красівсь кого, 3, м.Івано - Франківськ 76000,

до відповідача: виконавчог о комітету Івано-Франківсько ї міської ради, вул. Грушевськ ого, 21, м.Івано-Франківськ, 76000,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідач а: товариство з обмеженою від повідальністю “Галицька мар ка”, вул.Незалежності,4/518 м.Іван о-Франківськ, 76018,

про визнання недійсним ріш ення конкурсної комісії по в ибору інвестора на відновлен ня будинку №1 на вул.Вірменськ ій в м.Івано-Франківську (прот окол від 17.06.2005р.), визнання недій сним п.1 рішення виконавчого к омітету Івано-Франківської м іської рад №174 від 21.06.2005р. та визн ання права позивача, як перем ожця конкурсу, на виконання р обіт по відновленню будинку №1 на вул.Вірменській в м.Івано -Франківську,

за участю представників ст орін:

від позивача: представник Мануляк Є.Й., (довіреність №1757 в ід 04.12.2009р., посвідчення №510 від 13.12.20 04р.),

від відповідача: представн ик Тарновська І.Я., (довіреніст ь №2085/01-17/64в від 31.12.2010р.),

від третьої особи: предста вник Гаргат Д.З., (довіреність №1Д від 05.01.2011р., паспорт серії Н ОМЕР_1 від 28.01.1998р.),

в с т а н о в и в :

Приватним підприємст вом “Скол” заявлений позов д о виконавчого комітету Іван о-Франківської міської ради, третя особа, яка не заявляє са мостійних вимог на предмет с пору на стороні відповідача - товариство з обмеженою відп овідальністю “Галицька марк а”- про визнання недійсним рі шення конкурсної комісії по вибору інвестора на відновле ння будинку №1 на вул.Вірменсь кій в м.Івано-Франківську (про токол від 17.06.2005р.), визнання неді йсним п.1 рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської рад №174 від 21.06.2005р. та виз нання права позивача, як пере можця конкурсу, на виконання робіт по відновленню будинк у №1 на вул.Вірменській в м.Іва но-Франківську. Заявлені поз овні вимоги мотивовані тим, щ о позивач був учасником інве стиційного конкурсу на відн овлення будинку №1 на вул.Вірм енській в м.Івано-Франківськ у, оголошеного згідно розпор ядження Івано-Франківського міського голови №71-р від 28.02.2005р. Вважає, що в порушення положе нь п.2.3. Положення про умови за лучення пайових коштів на сп орудження об'єктів житла, соц іально-побутової сфери та ко мунального призначення в м.І вано-Франківську, затверджен ого рішенням виконавчого ком ітету Івано-Франківської міс ької ради №345 від 20.08.2004р., перемож цем конкурсу було визнано Тз ОВ “Галицька марка”, яке зобо в'язалось перерахувати 60000грн . Однак його пропозиція була більш вигідна, так як позивач запропонував перерахувати 5 0000грн. основного зобов'язання і розробити та втілити ландш афтний дизайн-проект скверу на перехересті вулиць Вірмен ська-Страчених і Площі Ринок на суму 50000грн. Вимогу про визн ання права переможця конкурс у обгрунтовує положеннями ст .ст.15,16, 1154 ЦК України, ст.20 ГК Украї ни. На заяву третьої особи щод о застосування строку позовн ої давності подав клопотання про відновлення цього строк у, оскільки про вказані рішен ня йому стало відомо 01.07.2007р. і їх він оскаржував в адміністра тивному порядку; проте ухвал ою Вищого адміністративного суду України від 02.09.2009р. провад ження у справі було закрите з а непідвідомчістю спору.

Відповідач позов не визнав і вказав, що визначення перем ожця конкурсу - виключна пре рогатива засновника, котрий здійснює оцінку наданих на к онкурс робіт особисто або до ручає спеціально створеній к омісії, рішення якої він пови нен схвалити. Вказує на те, що в даному випадку комісія вир ішила, що найкращою є пропози ція ТзОВ “Галицька марка”, а з умов конкурсу не вбачається , що переможець конкурсу визн ачається за кращою пропозиці єю в грошовому еквіваленті. П осилається на ст.9 Закону Укра їни “Про інвестиційну діяльн ість”, згідно якої відносини між суб'єктами інвестиційно ї діяльності регулюються від повідним правовим документо м - договором (угодою), і вважа є, що позивач обрав неналежни й спосіб захисту ймовірно по рушеного права, чим обмежив п раво органу місцевого самовр ядування на вирішення питань , які належать до його компете нції відповідно до ч.3 ст.24 Зако ну України “Про місцеве само врядування в Україні”.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча -ТзОВ “Галицька марка” - поз ицію відповідача підтримала та вказала, що позивачем не до ведено невідповідності оска ржуваних рішень вимогам зако ну та (або) визначеній законом компетенціхї органу, який їх видав, оскільки ні Умовами ін вестиційного конкурсу по за лученню інвестора на віднов лення будинку №1 на вул.Вірмен ській в м.Івано-Франківську, н і Положенням про умови залуч ення пайових коштів на спору дження об'єктів житла, соціал ьно-побутової сфери та комун ального призначення в м.Іван о-Франківську не передбачено порядку визначення переможц я конкурсу. Вважає, що вимога позивача про визнання факту перемоги в конкурсі не може б ути предметом розгляду суду, так як ці функції згідно Зако ну України “Про місцеве само врядування в Україні” поклад ені на виконавчий комітет Ів ано-Франківської міської рад и. Відповідно до заяви вх.№577/11с вх від 06.01.2011р. ТзОВ “Галицька ма рка” просила застосувати нас лідки спливу строку позовної давності та відмовити в позо ві (ч.3 ст.267 ЦК України).

Аналогічні пояснення уча сники процесу дали в судовом у засіданні.

Заслухавши пояснення учас ників процесу, дослідивши ін ші зібрані по справі докази, о цінивши їх відповідно до при писів ст.43 ГПК України, суд вст ановив наступне.

Розпорядженням Івано-Фран ківського міського голови №7 1-р від 28.02.2005р. “Про оголошення ін вестиційного конкурсу на від новлення житлового будинку № 1 на вул.Вірменській в м.Івано- Франківську” на виконання п. 16.1. рішення виконавчого коміт ету міської ради від 18.05.2004р. №198 “ Про матеріали управління арх ітектури і містобудування”, беручи до уваги вимоги “Поло ження про умови залучення па йових коштів на спорудження об'єктів житла, соціально-поб утової сфери та комунального призначення в м.Івано-Франкі вську”, затвердженого рішенн ям виконавчого комітету Іван о-Франківської міської ради від 25.08.2004р. №345, було зобов'язано У правління капітального буді вництва виконавчого комітет у оголосити інвестиційний ко нкурс про залучення інвестор а на виконання робіт по відно вленню житлового будинку №1 н а вул.Вірменській та затверд жено умови інвестиційного ко нкурсу (надалі “Умови”). Умова мипередбачено, зокрема, дода ткові умови (п.6), а саме надання учасником конкурсу додатков их пропозицій, спрямованих н а створення інфраструктури м іста (п.6.1.), виконання інвесторо м додаткових робіт по благоу строю центральної частини мі ста - скверу на перехресті в улиць Вірменська-Страчених і площі Ринок (п.6.2.).

Як вбачається з протоколу з асідання конкурсної комісії по вибору інвестора на відно влення будинку №1 на вул.Вірме нській від 17.06.2005р. для участі в к онкурсі подали заяви шість п ретендентів, серед яких ПП “С кол” та ТзОВ “Галицька марка ”. В п.3 даного протоколу вказа но, що з поданих претендентам и документів встановлено, що ПП “Скол” зобов'язується пер ерахувати 50000грн., а ТзОВ “Галиц ька марка” зобов'язується пе рерахувати 60000грн. На підставі поданих матеріалів складено порівняльну таблицю, в якій з азанчено додаткові зобов'яза ння ПП “Скол” - 50000грн., ТзОВ “Гал ицька марка” - 60000грн. та зобов'я зання залучити інвестора. Сл ід відмітити, що додаткові пр опозиції інших учасників, як і зобов'язувались передати п риміщення певної площі, прив одились до співмірних одиниц ь, виходячи з вартості 1 кв.м за гальної площі за даними Держ буду України. Оцінивши дану і нформацію, комісія вирішила визнати переможцем конкурсу ТзОВ “Галицька марка” та укл асти з ним інвестиційний дог овір, в умовах якого передбач ити зобов'язання інвестора п о додатковому перерахуванню коштів на соціально-економі чний розвиток міста в розмір і 60000грн. протягом 3-х місяців з м оменту укладення договору.

Дане рішення конкурсної к омісії було затверджене ріше нням виконавчого комітету Ів ано-Франківської міської рад и №174 від 21.06.2005р.

Однак зміст заяви ПП “Скол ” №766/1 від 29.03.2005р. свідчить про те , що дане підприємство в поряд ку надання додаткових пропоз ицій було готове перерахуват и подвійний розмір інвестиці й згідно умов конкурсу та інв естиційного договору, що скл адає 50000грн., та здійснити благо устрій скверу на перехресті вул.Вірменська-Страчених і п лощі Ринок, який передбачає р озробку та втілення ландшафт ного дизайн-проекту скверу, з агальна вартість якого повин на скласти не менше 50000грн. Пози вачем представлені попередн ій кошторис по ландшафтному проектуванню та локальний ко шторис №9-0-1-1 благоустрою сквер у.

При вирішенні даного спору суд виходить з того, що відпов ідно до ст.172 ЦК України терито ріальні громади набувають і здійснюють цивільні права та обов'язки через органи міс цевого самоврядування у меж ах їхньої компетенції, встан овленої законом.

В ч.1 ст.23 ГК України визначен о, що органи місцевого самов рядування здійснюють сво ї повноваження щодо суб'єкт ів господарювання виключно в межах, визначених Констит уцією України, законами про місцеве самоврядування та іншими законами. Правові ак ти органів та посадових о сіб місцевого самоврядуван ня, прийняті в межах їх повно важень, є обов'язковими для виконання усіма учасникам и господарських відносин, я кі розташовані або здійснюю ть свою діяльність на від повідній території (ч.3 ст.23 ГК У країни).

Як зазначено в ст. 650 ЦК Украї ни, особливості укладення д оговорів на біржах, аукціон ах, конкурсах тощо встановл юються відповідними актами цивільного законодавства.

В силу наведених приписів з акону проведення конкурсу на відновлення житлового будин ку №1 на вул.Вірменській в м.Ів ано-Франківську, в тому числі і визначення переможця конк урсу, повинно було здійсенюв атись відповідно до Умов та П оложення про умови залучення пайових коштів на споруджен ня об'єктів житла, соціально-п обутової сфери та комунально го призначення в м.Івано-Фран ківську”, затвердженого ріше нням виконавчого комітету Ів ано-Франківської міської рад и від 25.08.2004р. №345 (надалі “Положен ня”).

В п.2.3.Положення вказано, що о сновним критерієм вибору пер еможця є запропоновані ним н айбільш вигідні умови для по треб територіальної громади (розмір інвестицій, умови їх н адання тощо). З протоколу зас ідання конкурсної комісії ві д 17.06.2005р. та порівняльної таблиц і вбачається, що саме цей прин цип застосовувався при визна ченні переможця. Проте, коміс ією невірно була відображена пропозиція позивача і не вра ховано, що дана пропозиція є н айбільш вигідною.

Наведені порушення є підст авою для визнання недійсним рішення конкурсної комісії п о вибору інвестора на віднов лення будинку №1 на вул.Вірмен ській в м.Івано-Франківську (п ротокол від 17.06.2005р.), та п.1 рішенн я виконавчого комітету Івано -Франківської міської рад №174 від 21.06.2005р. Згідно ст.16 ЦК України одним із способів захисту ци вільних прав та інтересів є в изнання незаконними рішення , дій чи бездіяльності органу місцевого самоврядування, ї хніх посадових і службових о сіб. Аналогічно в ст.20 ГК Украї ни передбачено, що права та за конні інтереси суб'єктів гос подарювання захищаються, зок рема, шляхом визнання повніс тю або частково недійсними актів органів державної вл ади та органів місцевого сам оврядування, актів інших суб 'єктів, що суперечать законод авству, ущемлюють права та за конні інтереси суб'єкта го сподарювання.

Що стосується заяви третьо ї особи про застосування стр оку позовної давності, то слі д виходити з того, що згідно ч. 1 ст.261 ЦК України перебіг позов ної давності починається від дня, коли особа довідалася а бо могла довідатися про пору шення свого права або про осо бу, яка його порушила. Судом вс тановлено, що позивач дізнав ся про оскаржувані рішення з гідно листа Управління капіт ального будівництва виконав чого комітету Івано-Франківс ької міської ради №1-11/258 від 29.06.2005р ., який згідно шемпелю на пошов ому конверті отриманий 01.07.2005р. Р езультати вказаного інвести ційного конкурсу оскаржувал ись позивачем в адміністрати вному порядку. Провадження у справі №14/4 було порушено 10.01.2007р . Постановою господарського суду Івано-Фракнівської обла сті від 15.05.2007р. у справі №А-14/4-16/16-9/70 в задоволенні позову було від мовлено. Львівський апеляцій ний адміністративний суд пос тановою від 04.10.2007р. постанову су ду першої інстанції скасував , позов задовольнив - визнав нечинним п.1 рішення №174 від 21.056.20 05р. виконавчого комітету Іван о-Франківської міської ради про затвердження протоколу конкурсної комісії, зобов'яз ав виконавчий комітет Івано- Франківської міської ради зд ійснити дії щодо визначення переможця конкурсу на основі пропозицій, поданих до конку рсної комісії, утвореної ріш енням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради за №345 від 20.08.2004р. Ухвалою Ви щого адміністративного суд У країни від 02.09.2009р. постанову гос подарського суду Івано-Франк івської області від 15.05.2007р. та п останову Львівського апеляц ійного адміністративного су ду від 04.10.2007р. було скасовано, пр овадження у справі закрите з а непідвідомчістю спору адмі ністративним судам. Суд вваж ає дані обставини поважними причинами пропуску строку по зовної давності, а тому згідн о ч.5 ст. 267 ЦК України порушене п раво підлягає захисту.

Враховуючи викладене, позо вні вимоги про визнання неді йсним рішення конкурсної ком ісії по вибору інвестора на в ідновлення будинку №1 на вул.В ірменській в м.Івано-Франків ську (протокол від 17.06.2005р.) та виз нання недійсним п.1 рішення ви конавчого комітету Івано-Фра нківської міської рад №174 від 21.06.2005р. слід задовольнити.

Щодо вимоги про визнання п рава позивача, як переможця к онкурсу, на виконання робіт п о відновленню будинку №1 на ву л.Вірменській в м.Івано-Франк івську, то вона не підлягає за доволенню, оскільки не відпо відає способам захисту цивіл ьних прав та інтересів, перед бачених ст.16 ЦК України, ст.20 ГК України. Позов про визнання п рава подається у випадках, ко ли належне певній особі прав о не визнається, оспорюється іншою особою або у разі відсу тності в неї документів, що за свідчують приналежність їй п рава. Тобто, метою подання поз ову є усунення невизначеност і у суб'єктивному праві, належ ному особі, зокрема, права вла сності чи інших речових прав на певне майно, права авторст ва тощо.

Таким чином, позов ПП “Скол ” до виконавчого комітету Ів ано-Франківської міської рад и про визнання недійсним ріш ення конкурсної комісії по в ибору інвестора на відновлен ня будинку №1 на вул.Вірменськ ій в м.Івано-Франківську (прот окол від 17.06.2005р.), визнання недій сним п.1 рішення виконавчого к омітету Івано-Франківської м іської рад №174 від 21.06.2005р. та визн ання права позивача, як перем ожця конкурсу, на виконання р обіт по відновленню будинку №1 на вул.Вірменській в м.Івано -Франківську підлягає частко вому задоволенню.

Згідно ст.49 ГПК України судо ві витрати покладаються на в ідповідача пропорційно до за доволених вимог.

Керуючись ст.ст. 8, 124 Ко нституції України, ст.43, ст.49, ст . 82 - ст.85 Господарського процес уального кодексу України, су д

ВИРІШИВ:

Частково задовольнит и позов приватного підприємс тва “Скол” до виконавчого ко мітету Івано-Франківської мі ської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог н а предмет спору на стороні ві дповідача- товариство з обме женою відповідальністю “Гал ицька марка”, про визнання не дійсним рішення конкурсної к омісії по вибору інвестора н а відновлення будинку №1 на ву л.Вірменській в м.Івано-Франк івську (протокол від 17.06.2005р.), виз нання недійсним п.1 рішення ви конавчого комітету Івано-Фра нківської міської рад №174 від 21.06.2005р. та визнання права позива ча, як переможця конкурсу, на в иконання робіт по відновленн ю будинку №1 на вул.Вірменські й в м.Івано-Франківську.

Визнати недійсним рішення конкурсної комісії по вибор у інвестора на відновлення б удинку №1 на вул.Вірменській в м.Івано-Франківську, оформле не протоколом засідання конк урсної комісії від 17.06.2005р.

Визнати недійсним п.1 рішенн я виконавчого комітету Івано -Франківської міської рад №174 від 21.06.2005р. “Про затвердження пр отоколу конкурсної комісії д ля залучення пайових коштів на спорудження об'єктів житл а, соціально-побутової сфери та комунального призначення ”.

Відмовити в задоволенні по зовних вимог про визнання за приватним підприємством “Ск ол” права переможця інвестиц ійного конкурсу по залученню інвестора на виконання робі т по відновленню житлового б удинку №1 на вул.Вірменській в м.Івано-Франківську.

Стягнути з виконавчого ко мітету Івано-Франківської мі ської ради (вул. Грушевського , 21, м.Івано-Франківськ, 76000, код 040543 46) на користь приватного підпр иємства “Скол” (вул.Красівсь кого, 3, м.Івано-Франківськ, 76000, к од 23796958) 56,67грн. (п'ятдесять шість г ривень шістьдесят сім копійо к) сплаченого державного мит а та 157,33грн. (сто п'ятдесять сім г ривень тридцять три копійки) витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Наказ видати стягувачеві п ісля набрання рішенням закон ної сили.

Суддя Малєєва О.В.

Повне рішення складено08.02.11

Виготовлено в КП "Документ ообіг госп. судів"


Малєєва О. В. 08.02.11

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення03.02.2011
Оприлюднено12.02.2011
Номер документу13712313
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/121

Рішення від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 19.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Постанова від 14.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Ухвала від 02.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 27.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Постанова від 20.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Рішення від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні