Вирок
від 10.03.2011 по справі 1-9/11
ЛЮБАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-9/11

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 березня 2011 року

смт.Любар

Любарський районний суд Житомирської області у склад і:

головуючого-судді І.І.Зам еги

при секретарі Г.М.Во йтович

з участю прокурора М.М.Теще нка

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в смт.Любар кримінальну спр аву по обвинуваченню:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Нова Чорт ория та жителя АДРЕСА_1 у країнця, громадянина України , з повною загальною середн ьою освітою, одруженого, ві йськовозобов' язаного, не пр ацюючого, на утриманні одна м алолітня дитина, відповідно до ст.89 КК України не судимого ,

у вчиненні злочину, передба ченого ч.3 ст.15, ч.1 ст.152 КК України

В С Т А Н О В И В:

29 серпня 2010 року близько 0 0 год. 15 хв. підсудний ОСОБА_1 перебуваючи в стані алкогол ьного сп»яніння та проходячи по автодорозі Печанівка - Л юбар між селами Нова Чортор ия та Стара Чортория Лю барського району, за містком через річку Случ, наздогнав ОСОБА_3, яка йшла в попутному напрямку, і вирішив її зґвалт увати. З цією метою він підійш ов до неї та схопивши її за лів у руку умисно наніс чисельні удари кулаком лівої та право ї руки в обличчя. Після цього п ідсудний силою потягнув поте рпілу до берега річки Случ, де погрожуючи фізичною розправ ою силою стягнув із неї штани та спортивну куртку, однак ві н не довів свій злочинний уми сел до кінця, оскільки ОСОБ А_3 вчинила опір, вирвалася в ід нього і втекла.

Внаслідок застосованого ОСОБА_1 до потерпілої під ча с злочину фізичного насильст ва, яке виразилось у нанесенн і ударів руками по обличчю, зд авлюванні її тіла руками, зри ванні з неї одягу, притисканн я тілом до землі, ОСОБА_3 з аподіяно тілесні ушкодження у вигляді: чисельних мілких с аден правої скроневої ділянк и, правої щоки, синця правого к ута рота, синця лівого плеча, ч исельних саден лінійної пове рхні, лівої ступні, синця ліво го стегна, які відносяться до легкого ступеню тяжкості ті лесних ушкоджень без коротко часного розладу здоров' я; с инця правої вушної раковини, правої завушної ділянки, під боріддя, травматичного вивих у 3-го нижнього зуба праворуч, крововиливу в слизову верхнь ої і нижньої губи, струсу голо вного мозку, які відносяться до легкого ступеню тяжкості тілесних ушкоджень з коротк очасним розладом здоров»я; с инця навколо правого ока, пер елому нижнього краю правої о рбіти, які відносяться до сер еднього ступеню тяжкості тіл есних ушкоджень, так як визва ли тривалий розлад здоров' я і не являються небезпечними для життя.

В судовому засіданні в пред ' явленому обвинуваченні пі дсудний ОСОБА_1 визнав се бе винним у вчиненому повніс тю і показав, що 28 серпня 2010 року близько 22 години він приїхав в с.Нова Чортория Любарськог о району та пішов до кафе «Шан с» де розпивав спиртне, випив ши близько 0,5 л. горілки та 1 л. пи ва. В кафе він пробув близько 2 годин і біля 00 год., після його закриття вийшов на автодорог у Любар - Печанівка та пішов в напрямку смт.Любар додому. П ідходячи до мосту через р.Слу ч він побачив, що попереду ньо го пішла людина одягнена в бі ле. Наздогнавши її побачив, щ о це незнайома йому дівчина, і у цей час у нього виникла мета вступити з нею в статевий акт . З цією метою він підійшов в п ритул до потерпілої, схопив ї ї за руку і повернувши до себе запитав,- « Чи не бажає вона вс тупити з ним в статевий акт? ». Вона відмовилася і попро сила її відпустити. Така відп овідь розлютила його, і він на ніс їй декілька ударів рукою по обличчю, а після цього поча в тягнути її силою до берега р ічки, щоб там її зґвалтувати. З ачепившись за бетонну плиту вони впали і покотилися до ни зу, зупинившись при цьому на т рав' яному покриві берега рі чки. Там, прижимаючи її своїм т ілом до землі, він застосовую чи фізичну силу намагався зн яти із ОСОБА_3 штани, та пот ерпіла попросила припинити ц е робити, сказавши при цьому, щ о зніме їх самостійно, на що ві н погодився. Знявши із себе шт ани ОСОБА_3 відштовхнула й ого ногами, а сама підвелася і побігла на дорогу в напрямку с.Стара Чортория, при цьо му кричала, що її хочуть зґвал тувати. А він, підвівшись став шукати свій мобільний телеф он та запальничку, однак не зн айшовши їх, пішов до своєї мат ері, яка проживає в АДРЕСА_2 щоб переночувати. В центрі да ного населеного пункту зустр ів свого знайомого ОСОБА_4 , з яким пішли до гуртожитку Н овочорторийського ДАТ, щоб в икликати дівчат, однак там до них ніхто не вийшов. Перебува ючи неподалік гуртожитку до них підійши працівники міліц ії і забрали його до Любарськ ого РВ УМВС.

Крім особистого визнання с воєї вини підсудним, його вин а у вчиненні даного злочину п ідтверджується дослідженим и по справі доказами.

З оголошених в судовому зас іданні показів ОСОБА_3 над аних нею на досудовому слідс тві вбачається, що 29 серпня 2010 р оку близько 00 год. 15 хв. поверта ючись із кафе «Шанс», що в с.Но ва Чортория додому в с.Стара Ч ортория Любарського району, за містком через річку Случ ї ї наздогнав ОСОБА_1, який п еребував в стані алкогольног о сп»яніння і став її домагат ися. Він схопив її за руку і на магався силою схилити її до с татевих відносин. Після того як вона відмовилася вступат и з підсудним у статевий акт, в ін розлютився і почав наноси ти їй чисельні удари кулакам и по обличчю, а потім почав сил ою тягнути її до річки. Там вон и зачепилися за бетонні плит и і упали на них, скотившись пр и цьому до низу в комиші. На бе резі річки, підсудний знаход ився зверху на ній та притиск ав її своїм тілом до землі. В она намагалася вирватися в ід нього, однак зробити цього не змогла. Тоді вона знайшла м обільний телефон, який випав із верхнього одягу підсудно го і відкинула його подалі ві д них, так щоб він його не знай шов. Коли ОСОБА_1 стягував із неї штани, вона змогла відш товхнути його від себе ногам и, а піднявшись вона побігла в напрямку села Стара Чортор ия. По дорозі перед вищевка заним населеним пунктом назд огнала ОСОБА_5 та ОСОБА_6 і попросила їх зателефонув ати до її батька, що вони і зро били. Через деякий час приїха в батько і відвіз її до Любарс ької ЦРЛ, де вона проходила ку рс лікування у хірургічному відділенні.

Свідок ОСОБА_7 в судовом у засіданні пояснив, що 29 серп ня минулого року близько 00 год . 30 хв. він разом із ОСОБА_5 по верталися на велосипеді із с .Нова Чортория до дому в АДР ЕСА_1 Проїхавши через місто к, що через річку Случ, вони зу пинилися, оскільки попереду був пагорб, і почали вести вел осипед в руках. Несподівано п озаду вони почули якісь крик и. Повернувшись назад побачи ли, що їх наздоганяє ОСОБА_3 , яка була одягнута в плавки т а футболку, а штани тримала у р уках. З її слів вони дізналися , що її побив якийсь чоловік. П отерпіла попросила зателефо нувати до її батька - ОСОБ А_8 і через деякий час той при їхав і забрав її до Любарсько ї ЦРЛ.

Свідок ОСОБА_5 у судовом у засіданні дала аналогічні покази, що і свідок ОСОБА_7

Свідок ОСОБА_8 в суді поя снив, що 29.08.2010 року близько 1 год. до нього на мобільний телефо н зателефонувала ОСОБА_5 і сказала, щоб він приїхав і заб рав свою дочку ОСОБА_9. Рух аючись власним автомобілем в напрямку с.Нова Чортория та п роїхавши кладовище с.Стара Чортория, на узбіччі побач ив трьох осіб, серед яких була його донька. В темряві він роз гледів, що на її обличчі були с адна та гематоми, вона ледве с тояла на ногах, при цьому розп овіла, що її побив невідомий ч оловік та намагався її згвал тувати. Посадивши потерпілу в автомобіль, він повіз її до п риймального відділення Люба рської ЦРЛ, а по дорозі зателе фонував до Любарського РВ УМ ВС і повідомив про вказану по дію. Через деякий час працівн иками міліції було встановле но, що даний злочин вчинив під судний.

Свідок ОСОБА_10, в суді по казав, що 28 серпня 2010 року з 21-ї го д. 30 хв. до 00 год. він разом із сво єю дружиною ОСОБА_11 та її п одружкою ОСОБА_3 відпочив али в кафе «Шанс», що в с.Нова Ч ортория Любарського району. Під час відпочинку в приміще нні кафе також знаходився О СОБА_1, який перебував в стан і сильного алкогольного сп'я ніння. За весь вечір ОСОБА_3 від них не відходила, ні з ким в конфлікт не вступала. Біля 0 0 год. вони залишили кафе і пої хали до доми. 29.08.2010 року біля 3-ї г од. ночі на мобільний телефон до його дружини зателефонув ав ОСОБА_8 - батько потер пілої і повідомив, що останню побили і вона перебуває в хір ургічному відділенні Любарс ької ЦРЛ.

З протоколу огляду місця по дії від 29.08.2010 року, вбачається, щ о під час огляду берега річки Случ, біля містка між селами С тара Чортория та Нова Ч ортория Любарського район у на бетонній плиті було вияв лено спортивну куртку білого кольору зі слідами бурого ко льору схожими на кров, кросів ок сірого кольору 41 розміру, з і слідами бурого кольору схо жими на кров, які належать О СОБА_3 В трав'яному покритті було виявлено мобільний тел ефон СОНІ ЕРІКСОН з сім ка ртою «Київстар» НОМЕР_1, я кі належать ОСОБА_1

У протоколі додаткового ог ляду місця події від 29.08.2010 року, зазначено, що під час огляду б ерега річки Случ біля містка між селами Стара Чортория та Нова Чортория Любар ського району в трав' яному покритті було виявлено запал ьничку з надписом на корпусі КРІКЕТ сірого кольору, яка на лежить підсудному та дві час тини пластиря з надписом СА ТІН ПЛАСТ.

Як вбачається із висновку с удово-медичної експертизи №5 18 від 30.09.2010 року, у ОСОБА_3 вияв лено тілесні ушкодження: чис ельні мілкі садна правої скр оневої ділянки, правої щоки, с инця правого кута рота, синця лівого плеча, чисельних саде н лінійної поверхні, лівої ст упні, синця лівого стегна, що в ідносяться до легкого ступен ю тяжкості тілесних ушкоджен ь без короткочасного розладу здоров»я. Синець правої вушн ої раковини, правої завушної ділянки, синця лівої щоки, лів ої завушної ділянки, підборі ддя, травматичного вивиху 3-го нижнього зуба праворуч, кров овиливу в слизову верхньої і нижньої губи, струсу головно го мозку, що відноситься до ле гкого ступеню тяжкості тілес них ушкоджень з короткочасни м розладом здоров' я. Синець навколо правого ока, перелом у нижнього краю правої орбіт и відноситься до середнього ступеню тяжкості тілесних уш коджень, так як визвали трива лий розлад здоров»я і не явля ються небезпечними для життя . Виявлені тілесні ушкодженн я утворилися від неодноразов ої дії тупого твердого предм ету з обмеженою контактуючою поверхнею, можливо від ударі в руками, ногами.

Про те, що у ОСОБА_1 виявл ено такі тілесні ушкодження; три синці правого передпліч чя, синця та садна правого про менево-зап' ястного суглобу , 2 синці правого передпліччя, синця лівого променевого зап 'ясного суглобу, 5 саден лівого передпліччя, синця лівого пр оменевого суглобу, синця та с адна правого стегна в нижній третині, 2-х синців правої сті нки грудної клітки стверджує ться висновком судово-медичн ої експертизи № 519 від 30.09.2010 року. Виявлені тілесні ушкодження утворилися від дії тупого тв ердого предмета з обмеженою контактуючою поверхнею, можл иво від ударів руками, ногами , дії пальців рук. Яких не-будь тілесних ушкоджень, наклада нь, нашарувань (слідів сперми , крові) в ділянці зовнішніх ст атевих органів не виявлено.

У висновку судово-імунолог ічної експертизи №454 від 07.10.2010 ро ку, зазначено, що у відрізках і з джинсових штанів, кросівка , спортивної кофти, які належа ть ОСОБА_3, виявлено кров л юдини, яка може належати ОС ОБА_3

Акт амбулаторної судов о-психіатричної експертизи № 473-2010 від 28.09.2010 року вказує на те, що ОСОБА_1 в період часу, до як ого відносяться інкримінова ні йому протиправні вчинки, б удь-якими психічними захворю ваннями не страждав та не пер ебував у тимчасовому хворобл ивому розладі психічної діял ьності, який би позбавляв йог о здатності усвідомлювати св ої дії та керувати ними. По сво єму психічному стану на дани й час не потребує в застосува нні щодо нього примусових за ходів медичного характеру.

У висновку судово-нарколог ічної експертизи № 230 від 28.09.2010 ро ку, вказано, що ОСОБА_1 вста новлено діагноз психічні та поведінкові розлади внаслід ок вживання алкоголю. Вживан ня зі шкідливими наслідками. Синдромом залежності не стр аждає. Примусового лікування не потребує.

Аналізуючи всі досліджені по справі докази суд приходи ть до висновку, що вина підсуд ного ОСОБА_1 в замаху на зґ валтування, тобто статевих з носинах із застосуванням фіз ичного насильства відносно ОСОБА_3, які не були доведе ні до кінця, з причин, що не зал ежали від його волі, доведена в повному об»ємі та кваліфік ує його дії за ч.3 ст.15, ч.1 ст.152 КК У країни.

При призначенні покарання підсудному Воронюку суд вра ховує міру та ступінь суспіл ьної небезпеки вчиненого ним злочину, особу підсудного, об ставини, що пом' якшують та о бтяжують покарання.

Обставинами, які пом”якшую ть покарання підсудному суд визнає його щире каяття та ак тивне сприяння розкриттю зло чину.

Обставинами, які обтяжують покарання підсудному суд ви знає - вчинення злочину осо бою, що перебуває в стані алко гольного сп»яніння.

Обираючи покарання ОСОБА _1 суд враховує, що він вчинив умисний злочин, який відноси ться до злочинів середньої т яжкості, а також те, що він поз итивно характеризується за м ісцем проживання та роботи, н а його утриманні перебуває м алолітня дитина, вважається раніше не судимим, а тому обир ає його в межах санкції ч.1 ст.152 КК України у вигляді позбавл ення волі.

Заявлений представником п отерпілої в її інтересах цив ільний позов про відшкодуван ня матеріальної шкоди в сумі 1327,86 грн. суд задовольняє в повн ому об»ємі, оскільки вказані витрати підтверджуються мат еріалами справи, а цивільний позов про стягнення моральн ої шкоди, суд задовольняє час тково на суму 10000 грн., оскільки вважає, що потерпіла дійсно з вини підсудного перенесла м оральні страждання викликан і його умисними злочинними д іями, перенесла душевні пере живання, які тривають і на дан ий час, оскільки спочатку роз слідування справи, а затим су довий розгляд на якому обгов орюються обставини вчинення насильницьких дій відносно неї викликають негативні емо ції, змушують постійно прига дувати минуле. Вона була в имушена змінити свій звичний спосіб життя, стосунки з друз ями та оточуючими, які змінил и в певній мірі ставлення до н еї.

Заявлені прокурором Любар ського району цивільні позов и в інтересах Любарської цен тральної районної лікарні пр о відшкодування витрат на ст аціонарне лікування особи по терпілої від злочину на суму 521 грн. 08 коп., та в інтересах Жит омирського стоматологічног о об' єднання Житомирської о бласної ради на відшкодуванн я витрат на стаціонарне ліку вання особи потерпілої від з лочину на суму 100 грн. суд задов ольняє в повному об' ємі, оск ільки в судовому засіданні з найшов підтвердження факт ви трачання коштів закладами ох орони здоров' я на лікування потерпілої вказаних сум.

Керуючись ст.ст.323, 324 КПК Украї ни,

Суд -

З А С У Д И В :

ОСОБА_1 визнати ви нним у вчиненні злочину пере дбаченого ч.3 ст.15, ч.1 ст.152 КК Укра їни і обрати йому покарання з а цим законом у вигляді 3 /трьо х/ років позбавлення волі.

Запобіжний захід засуджен ому до вступу вироку в законн у силу залишити попередній - тримання під вартою.

Строк відбування покаранн я засудженому рахувати з 01 вер есня 2010 року.

Стягнути з ОСОБА_1 на кор исть ОСОБА_3 1327,86 грн. матері альної шкоди та 10000 грн. моральн ої шкоди, а всього 11327 (одинадця ть тисяч триста двадцять сім ) грн. 86 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на кор исть Любарської центральної районної лікарні 521 (п»ятсот д вадця одна) грн. 08 коп. витрачен их на стаціонарне лікування потерпілої від злочину ОСО БА_3, перерахувавши їх на р/р №35425002002705, код ЄДРПОУ 0199175, МФО 811039 УДК в Житомирській області.

Стягнути з ОСОБА_1 на кор исть Житомирського стоматол огічного об»єднання Житомир ської обласної ради 100 (сто) грн . витрачених на стаціонарне л ікування потерпілої від злоч ину ОСОБА_3, перерахувавши їх на р/р №35424002002621, код ЄДРПОУ 01991518, М ФО 811039 УДК в Житомирській облас ті.

Стягнути із засудженого ОСОБА_1 309 (триста дев»ять) грн . 60 коп. судових витрат за прове дення дактилоскопічної експ ертизи, перерахувавши їх на р озрахунковий рахунок 31258272211843, МФ О 811039, код 25574601, банк одержувача ГУ ДКУ в Житомирській області, о держувач НДЕКЦ при УМВС Укра їни в Житомирській області, п ризначення платежу: “За експ ертні роботи, в т.ч. ПДВ”.

Речові докази по справі: спо ртивну куртку білого кольору , джинсові штани синього коль ору, кросівок сірого кольору , жіночі плавки, які належать п отерпілій ОСОБА_3 та знахо дяться на зберіганні у кімна ті для зберігання речових до казів Любарського РВ УМВС в Ж итомирській області, після н абрання вироком суду законно ї сили - знищити;

- перстня з сірого металу, як ий належить потерпілій та зн аходяться на зберіганні у кі мнаті для зберігання речових доказів Любарського РВ УМВС в Житомирській області, післ я набрання вироком суду зако нної сили - повернути власн ику - ОСОБА_3;

- штани чорного кольору, фут болку чорного кольору, чолов ічі труси, дві частиии пласти ря, які належать засудженому та знаходяться на зберіганн і у кімнаті для зберігання ре чових доказів Любарського РВ УМВС в Житомирській області , після набрання вироком суду законної сили - знищити;

- мобільний телефон «Соні Ер іксон» та запальничку «Кріке т», які належать засудженому та знаходяться на зберіганн і у кімнаті для зберігання ре чових доказів Любарського РВ УМВС в Житомирській області , після набрання вироком суду законної сили - повернути в ласнику - ОСОБА_1;

- 4 фотокарточки з зображенн ям потерпілої ОСОБА_3, які приєднані до матеріалів спр ави, після набрання вироком с уду законної сили залишити в матеріалах справи.

На вирок може бути подана ап еляція до апеляційного суду Житомирської області через Л юбарський районний суд протя гом п' ятнадцяти діб з момен ту його проголошення, а засуд женим ОСОБА_1, який перебу ває під вартою,- протягом тако го ж строку з моменту врученн я йому копії вироку.

Суддя І. І. Замега

Дата ухвалення рішення10.03.2011
Оприлюднено30.03.2011
Номер документу14177402
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-9/11

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Марущак С. Л.

Ухвала від 12.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Марущак С. Л.

Ухвала від 08.11.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Постанова від 20.09.2023

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Постанова від 01.05.2023

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 12.12.2022

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Комплєктова Т. О.

Постанова від 07.07.2022

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Марущак С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні