Постанова
від 16.03.2011 по справі 29/80
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2011 р. № 29/80

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого Мачульського Г.М.,

суддів Бакуліної С.В.,

Уліцького А.М.,

розглянувши у відкритому

судовому засіданні

касаційну скаргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Престо"

на постанову Київського апеляційного г осподарського суду

від 08.12.2010р.

у справі №29/80

Господарського суду міста Києва

за позовом Відкритого акціонерного т овариства "Страхова компанія "Нова"

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Престо",

2. Закритого акціонерног о товариства "Страхова компа нія "Українська страхова гру па"

третя особа без самостійни х вимог на стороні позивача:

ОСОБА_1

третя особа без самостійни х вимог на стороні відповіда ча:

ОСОБА_2

про стягнення суми

за участю представників

- відповідача-1: Вдовенко С.М. (дов. б/н від 15.06. 2009р.), -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, звернувшись у с уд з даним позовом, просив, з у рахуванням уточнень, стягнут и з відповідача-1 42906,23 грн. в поря дку регресу, обґрунтовуючи й ого тим, що у зв' язку із запод іяною в результаті дорожньо- транспортної пригоди (далі - ДТП), з вини ОСОБА_2, який ке рував автомобілем ГАЗ, що нал ежить відповідачу-1, майновою шкодою, ним, на виконання дого вору добровільного страхува ння ризиків, пов' язаних з ек сплуатацією транспортних за собів, здійснено виплату стр ахового відшкодування в сумі 67 896,23 грн., а оскільки відводіач -1 відмовляється від добровіл ьної виплати спірної суми у п орядку регресу, що залишилас ь не відшкодованою після спл ати відводіачем-2 суми страхо вого відшкодування в межах л іміту 24 990 грн., просить стягнут и спірну суму з відповідача-1.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 07.04.2008р. до уча сті у справі в якості відпові дача-2 було залучено Закрите а кціонерне товариство "Страхо ва компанія "Українська стра хова група", оскільки автомоб іль, за участю якого сталось Д ТП і який належить відповіда чу-1, застрахований Закритим а кціонерним товариством "Стра хова компанія "Українська ст рахова група".

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 04.10.2010р. (судд я Сташків Р.Б.), залишеним без з мін постановою Київського ап еляційного господарського с уду від 08.12.2010р. (колегія суддів у складі: головуючий суддя - Л осєв А.М., судді Іваненко Ю.Г., Су лім В.В.), позов задоволено.

У касаційній скарзі відпов ідач-1 просить скасувати прий няті у справі рішення та пере дати справу на новий розгляд , посилаючись на неправильне застосування і порушення су дами норм матеріального та п роцесуального права.

Позивач, відповідач-2, та тре ті особи не використали нада ного законом права на участь своїх представників у судов ому засіданні.

Переглянувши у касаційном у порядку судові рішення, кол егія суддів Вищого господарс ького суду України, приймаюч и до уваги межі перегляду спр ави в касаційній інстанції, п риходить до висновку, що каса ційна скарга не підлягає зад оволенню з наступних підстав .

Залишаючи без змін рішення місцевого господарського су ду суд апеляційної інстанції погодився з його висновками щодо наявності правових під став для стягнення з відпові дача у порядку регресу спірн ої суми.

Судові рішення скасуванню не підлягають виходячи з нас тупного.

Відповідно до приписів ста тті 1119 частини 1 пункту 3 Господ арського процесуального код ексу України судові рішення підлягають скасуванню з пере дачею справи на новий розгля д, якщо суди припустились пор ушень норм процесуального пр ава, які унеможливили встано влення фактичних обставин, щ о мають значення для правиль ного вирішення справи, але та ких обставин судом касаційно ї інстанції не встановлено, а відтак і підстав для скасува ння постанови суду апеляційн ої інстанції немає.

Так, як вбачається із встано влених судами обставин справ и, на виконання договору добр овільного страхування ризик ів, пов' язаних з експлуатац ією транспортних засобів, ві д 29.11.2005р., укладеного між позива чем та гр. ОСОБА_1, страхово го акта №9507 від 13.07.2007р., довідки ГУ МВС в м. Києві УДАІ відділу ДА І з обслуговування Солом' ян ського району м. Києва, постан ови Солом' янського районно го суду м. Києва, заяви про вип лату страхового відшкодуван ня від 09.07.2007р., висновку спеціал іста №64/06 автотоварознавчого дослідження, позивач здійсни в виплату страхового відшкод ування в сумі 67 896,23 грн., що підтв ерджується платіжним доруче нням №6071.

Також, судами встановлено, щ о відповідач-2 сплатив суму ст рахового відшкодування в меж ах ліміту 24 990 грн., у зв' язку з ч им ухвалою суду від 15.06.2009 припин ено провадження у справі на п ідставі п.1-1 статті 80 Господарс ького процесуального кодекс у України.

Судами також встановлено, щ о вина особи (гр. ОСОБА_2), як а керувала автомобілем ГАЗ, щ о належить відповідачу-1, вста новлена у судовому порядку, і за цих обставин суди дійшли в исновку про те, що відповідач -1 є особою, яка відповідає за з биток заподіяний в результат і ДТП в межах суми 42 906,23 грн., на як у пошкоджено автомобіль марк и "Пежо 307", в результаті ДТП.

Відповідно до приписів ста тті 1187 Цивільного кодексу Укр аїни шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшк одовується особою, яка на від повідній правовій підставі ( право власності, інше речове право, договір підряду, оренд и тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об 'єктом, використання, зберіга ння або утримання якого ство рює підвищену небезпеку (ч.2). О соба, яка неправомірно завол оділа транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, за вдала шкоди діяльністю щодо його використання, зберіганн я або утримання, зобов'язана в ідшкодувати її на загальних підставах (ч.3).

Згідно цієї норми саме відп овідач-1, як володілець джерел а підвищеної небезпеки має в ідшкодовувати заподіяну шко ду, оскільки ним не доведено, а із встановлених судами обст авин справи не вбачається, що гр. ОСОБА_2 неправомірно з аволодів транспортним засоб ом, відтак доводи, викладені у касаційній скарзі, висновкі в судів не спростовують.

Відповідно до приписів ста тті 993 Цивільного кодексу Укра їни до страховика, який випла тив страхове відшкодування з а договором майнового страху вання, у межах фактичних витр ат переходить право вимоги, я ке страхувальник або інша ос оба, що одержала страхове від шкодування, має до особи, відп овідальної за завдані збитки .

Від так, висновки судів про те, що до позивача як страхови ка, який виплатив страхове ві дшкодування за договором май нового страхування, у межах ф актичних витрат, а у зв' язку зі сплатою відповідачем-2 сум у страхового відшкодування в межах ліміту 24 990 грн., переходи ть право вимоги 42906 грн. 23 коп. ст рахового відшкодування, і ві дносно яких особа, що одержал а страхове відшкодування, ма є до особи, відповідальної за завдані збитки.

Доводи, викладені в касацій ній скарзі, не спростовують в исновків суду апеляційної ін станції та частково зводятьс я до необхідності додатково перевірити докази, досліджен і судами, що, відповідно до при писів статі 1117 частини 2 Господ арського процесуального код ексу України, при здійсненні у касаційному порядку перег ляду судових рішень не допус кається.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 п.1, 11111 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Вищий госп одарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Престо" залишити без за доволення, постанову Київськ ого апеляційного господарсь кого суду від 08.12.2010р., у справі №29 /80 - без змін.

Головуючий суддя Г.М. Мачульський

Судді С.В. Бакуліна

А.М. Уліцький

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення16.03.2011
Оприлюднено28.03.2011
Номер документу14400517
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/80

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Ухвала від 26.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Ухвала від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Рішення від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 26.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Постанова від 16.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 16.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Постанова від 08.12.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Іваненко Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні