Рішення
від 28.01.2011 по справі 11/481
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 11/481 28.01.11

За позовом Фізичної особи - підприє мця ОСОБА_1

до

про Товариства з обмеженою ві дповідальністю «ТОМБО - ЛТД »

стягнення 275 594,44 грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивача

від відповідача Світлик І.М.- представник

не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Фізична особа - підпр иємець ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду міст а Києва з позовом про стягнен ня з Товариства з обмеженою в ідповідальністю «ТОМБО - ЛТ Д»275 594,44 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що зобов' язання за дого вором оренди нежитлового при міщення № 64/15-08 від 01.09.2007 виконані відповідачем неналежним чин ом, оскільки орендовані прим іщення після припинення дії договору позивачу не поверну ті, орендна плата за час корис тування орендованими приміщ еннями не сплачена.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку повноважних п редставників в судове засіда ння не забезпечив.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України, якщо відзив на поз овну заяву і витребувані гос подарським судом документи н е подано, справу може бути роз глянуто за наявними в ній мат еріалами.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять докази належног о повідомлення відповідача п ро час та місце судового засі дання та зважаючи на відсутн ість будь-яких клопотань від повідача, суд, на підставі ст. 75 Господарського процесуаль ного кодексу України, приход ить до висновку про можливіс ть розгляду справи за наявни ми матеріалами без участі пр едставника відповідача.

Дослідивши наявні матеріа ли справи та заслухавши пояс нення представника позивача , суд

В С Т А Н О В И В:

01.09.2007 між Фізичною особо ю - підприємцем ОСОБА_1, я к орендодавцем, та Товариств ом з обмеженою відповідальні стю «ТОМБО - ЛТД», як орендар ем, укладено договір оренди н ежитлового приміщення № 64/15-08 (д алі - договір), відповідно до я кого орендодавець передає, а орендар приймає у строкове п латне користування (оренду) п риміщення площею 414,0 кв.м, яке з находиться за адресою: АДРЕ СА_1 (п.1.1).

Строк дії договору встанов лений сторонами з 01 вересня 2007 року по 31 липня 2010 року (п. 4.2 догов ору).

На виконання умов договору позивач передав відповідачу приміщення, що підтверджуєт ься актом приймання - переда чі приміщення від 01.09.2007.

За правовою природою уклад ений між сторонами договір є договором найму (оренди).

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Госпо дарського кодексу України за договором оренди одна сторо на (орендодавець) передає дру гій стороні (орендареві) за пл ату на певний строк у користу вання майно для здійснення г осподарської діяльності.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарськ ого кодексу України до відно син оренди застосовуються ві дповідні положення Цивільно го кодексу України з урахува нням особливостей, передбаче них цим Кодексом.

У відповідності до ст. 759 Циві льного кодексу України за до говором найму (оренди) наймод авець передає або зобов'язує ться передати наймачеві майн о у користування за плату на п евний строк.

Згідно ч. 1 ст. 762 Цивільного ко дексу України за користуванн я майном з наймача справляєт ься плата, розмір якої встано влюється договором найму.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового оборо ту або інших вимог, що звичайн о ставляться.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином та відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору. Порушення зобов' язань є підставою для застосуванн я господарських санкцій, пер едбачених цим кодексом, інши ми законами або договором.

Згідно зі ст. 610 Цивільного ко дексу України порушенням зоб ов'язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в'язання (неналежне виконанн я).

Якщо у зобов' язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу Укра їни).

Відповідно п. 5.1 договору ор ендна плата за перший місяць оренди (місяць передачі прим іщення в оренду, базовий міся ць) становить 31 360,50 грн. з ПДВ. Оре ндна плата за наступні місяц і становить 31 360,50 грн. з ПДВ на мі сяць і не повинна бути менше с уми, еквівалентної 6 210,00 дол. США з ПДВ на місяць по курсу НБУ н а день сплати.

Орендна плата вноситься до двадцятого числа місяця, що п ередує розрахунковому по кур су Національного банку Украї ни на день оплати (п. 5.2 договору ).

Згідно із п. 5.5 договору розмі р інших платежів обчислюєтьс я орендодавцем пропорційно п лощі приміщення, наданого в о ренду орендарю, по відношенн ю до загальної площі будівлі орендодавця з моменту підпи сання акта прийому - передач і

Оплата інших платежів здій снюється орендарем протягом 5-ти днів з часу пред' явлення відповідного рахунку орендо давцем (п. 5.6 договору).

Як свідчать матеріали спра ви, за згодою сторін договір п рипинено достроково - з 31.03.2010.

Позивач зазначає, що на моме нт припинення дії договору з аборгованість відповідача п о орендній платі становила 159 975,00 грн.

З наданих позивачем до мате ріалів справи письмових пояс нень щодо розрахунків між ст оронами за договором вбачаєт ься, що заборгованість відпо відача у розмірі 159 975,00 грн. скла дається із заборгованості по орендній платі за вересень - г рудень 2009 року та січень - берез ень 2010 року включно на загальн у суму 141 360,00 грн. та заборговано сті по сплаті компенсації за використану електроенергію за серпень-листопад 2009 року на загальну суму 18 615,00 грн.

Розмір платежів з компенс ації за використану електрое нергію умовами договору не в изначений.

Розрахунок розміру інших, н іж орендна плата, платежів, зг ідно із п. 5.5 договору здійснює ться орендодавцем. Строк опл ати відповідачем таких плате жів за умовами укладеного ст оронами договору пов' язуєт ься з фактом отримання від по зивача відповідних рахунків .

Належних доказів направле ння/виставлення відповідачу рахунків на сплату компенса ції за використану електроен ергію за період серпень - лист опад 2009 року на загальну суму 18 615,00 грн. позивач до матеріалів справи не надав і не довів суд у, що у відповідача виникли зо бов' язання щодо сплати вказ аних платежів.

Крім того, позивач зазначає , що орендовані приміщення в п орядку та строки, передбачен і договором, відповідач пози вачу не повернув. У зв' язку з цим позивач просить стягнут и з відповідача орендну плат у за період квітень-червень 201 0 року на загальну суму 94 081,50 грн .

Пунктом 3.9 договору сторони погодили, що протягом 5-ти роб очих днів після припинення д ії договору або його розірва ння орендар зобов' язаний по вернути приміщення орендода вцю.

Передача приміщення здійс нюється уповноваженими пред ставниками сторін з оформлен ням акту приймання - передач і приміщення, якій підписуєт ься обома сторонами і є невід ' ємною частиною договору (п .3.6 договору).

Відповідно до п. 3.7 вказаного договору обов' язок по скла данню акта приймання - перед ачі покладається на сторону, яка передає приміщення інші й стороні договору.

Пунктом 7.7 договору передба чено, що у випадку несвоєчасн ого повернення приміщення ор ендар сплачує за цей час орен дну плату та інші передбачен і договором платежі.

Відповідач не надав суду до казів повернення позивачу ор ендованого за договором прим іщення в порядку, встановлен ому договором, та належного в иконання зобов' язань щодо в несення в повному обсязі оре ндної плати за весь час корис тування орендованим приміще нням. Наявність заборгованос ті та її розмір відповідачем не спростований.

За таких обставин, позовні в имоги про стягнення з відпов ідача суми основного боргу з а договором підлягають задов оленню частково на суму 235 441,50 г рн., в тому числі 141 360,00 грн. - за пе ріод вересень 2009 року - березен ь 2010 року, а також 94 081,50 грн. - за пе ріод квітень-червень 2010 року.

Крім того, позивач просить с тягнути з відповідача пеню в розмірі 21 537,94 грн.

Відповідно до ст. 611 Цивільно го кодексу України у разі пор ушення зобов'язання настають правові наслідки, встановл ені договором або законом, зо крема сплата неустойки.

У відповідності до ст. 549 Циві льного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєч асно виконаного грошового зо бов'язання за кожен день прос трочення виконання.

Правочини щодо забезпечен ня виконання зобов'язання вч инюється у письмовій формі (п .1 ст.547 Цивільного кодексу Укра їни).

Відповідно до ч. 6 ст. 232 Господ арського кодексу України нар ахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобо в' язання, якщо інше не встан овлено законом або договором , припиняється через шість мі сяців від дня, коли зобов' яз ання мало бути виконано.

Відповідно до п. 7.3 договору з а несвоєчасне або неповне вн есення орендарем платежів, п ередбачених договором, оренд ар сплачує штрафну неустойку (пеню) в розмірі 0,5% (але не більш е подвійної облікової ставки НБК, що діяла за період заборг ованості) від простроченої с уми за кожен день заборгован ості.

З розрахунку, доданого пози вачем до позовної заяви, вбач ається, що пеню позивач нарах ував за несвоєчасне виконанн я відповідачем зобов' язань як з оплати орендних платежі в за період вересень 2009 року - б ерезень 2010 року, так із сплати к омпенсації вартості спожито ї електроенергії за серпень- листопад 2009 року на загальну с уму 159 975,00 грн.

Оскільки позивач не довів с уду факту виникнення у відпо відача зобов' язання зі спла ти вартості використаної еле ктроенергії за період серпен ь-листопад 2009 року на суму 18 615,00 г рн., вимоги про стягнення пені , нарахованої на цю заборгова ність, задоволенню не підляг ають.

За здійсненим судом перера хунком сума пені за несплату орендної плати за вказаний п озивачем період, з урахуванн ям ч. 6 ст. 232 Господарського код ексу України становить 13 751,04 гр н., які і підлягають стягненню з відповідача на користь поз ивача.

Враховуючи вищевикладен е, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

Судові витрати згідно ст. 49 Г осподарського процесуально го кодексу України покладают ься на сторони пропорційно розміру задоволених позовни х вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити ча стково.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «ТО МБО-ЛТД»(03151, м. Київ, вул. Смілянс ька, 7, ідентифікаційний код 21506 956, з будь-якого рахунку, виявле ного державним виконавцем пі д час виконавчого провадженн я) на користь Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (79054, АД РЕСА_2, ідентифікаційний но мер НОМЕР_1) заборгованіст ь по орендній платі у розмірі 235 441 (двісті тридцять п' ять ти сяч чотириста сорок одна) грн . 50 коп., пеню у розмірі 13 751 (трина дцять тисяч сімсот п' ятдеся т одна) грн. 04 коп., державне мит о у розмірі 2 491 (дві тисячі чоти риста дев' яносто одна) грн. 92 коп. та 213 (двісті тринадцять) г рн. 39 коп. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

В іншій частині позову відм овити.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання, оформленого відповід но до ст. 84 Господарського про цесуального кодексу України , та може бути оскаржене в поря дку та у строки, визначені Гос подарським процесуальним ко дексом України.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата підписання рішенн я:18.02.2011

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.01.2011
Оприлюднено30.03.2011
Номер документу14408696
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/481

Постанова від 22.04.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Винокуров К.С.

Постанова від 22.04.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 22.04.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 22.04.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Рішення від 28.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 12.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 29.09.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Земляна Г.В.

Ухвала від 13.07.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Москаленко М.О.

Ухвала від 27.01.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 21.01.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Штофель Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні