Рішення
від 28.02.2011 по справі 11/201-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/201-10

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

28.02.11           Справа № 11/201-10.

За позовом           Товариства з обмеженою відповідальністю “Райффайзен Лізинг  

                              Аваль”, м. Київ

до відповідача     Фермерського господарства “ІЛОТ”, м. Білопілля, Сумської області

про стягнення 154 990 грн. 96 коп.,

СУДДЯ  ЗРАЖЕВСЬКИЙ Ю.О.

Представники сторін:

від  позивача:  Мірянов М.М., довіреність 16.09.2010 р.;

від відповідача:           не з'явився

При секретарі судового засідання Долгополовій Н.С.

Суть спору: позивач просить суд стягнути з відповідача на свою користь  154 990 грн. 96 коп. заборгованості за договором фінансового лізингу № L2091-03/08, укладеного між сторонами 14.03.2008р.,  а також  стягнути судові витрати пов'язані з розглядом справи.

Представник позивача  в засідання суду  23.02.2011р. подав заяву про зменшення позовних вимог (АС-51), в якій зазначив, що в зв'язку з частковим погашенням відповідачем суми боргу, позивач зменшує розмір позовних вимог та просить суд стягнути з відповідача 58 744 грн. 43 коп.  заборгованості.

В засідання суду 28.02.2011р. позивач надав суду для огляду банківську виписку, відповідно до якої підтверджується погашення боргу відповідачем в сумі 96 246 грн. 53 коп.

Відповідач відзив на позов суду не подав.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про час і місце проведення судового засідання.

Явка представників сторін не визнавалася судом обов'язковою, а тому не з'явлення представника відповідача не перешкоджає розгляду справи.

Тому, відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши наявні докази, що мають значення для вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

14.03.2008р. між позивачем (Товариство з обмеженою відповідальністю “Райффайзен Лізинг Аваль”) та відповідачем (Фермерське господарство "ІЛОТ") був укладений договір фінансового лізингу № L2091-03/08, згідно з п. 1.1 якого лізингодавець (позивач) на підставі договору купівлі-продажу (поставки) зобов'язується придбати у свою власність і передати на умовах фінансового лізингу, без надання послуг з управління та технічної експлуатації, у тимчасове володіння та користування за плату майно, найменування, технічний опис, модель, рік випуску, ціна одиниці, кількість і загальна вартість якого визначаються в Спеціфікації (додаток №2 до договору), а лізингоодержувач (відповідач) зобов'язується прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього договору.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов‘язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов‘язки, підставами виникнення яких, зокрема, є договори та інші правочини, інші юридичні факти.

Відповідно до п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно до ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов‘язання, що виникає між суб‘єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених Господарським кодексом України, в силу якого один суб‘єкт (зобов‘язана сторона, в тому числі боржник) зобов‘язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб‘єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб‘єкт (управнена сторона, в тому числі кредитор) має право вимагати від зобов‘язаної сторони виконання її обов‘язку.

На виконання умов вищезазначеного договору, позивач (лізингодавець) придбав предмет лізингу за договором купівлі-продажу та передав у тимчасове володіння відповідачу (лізингоодержувачу), що підтверджується підписаним представниками сторін актом приймання-передачі предмета лізингу.

Проте, відповідач в порушення умов договору, зокрема, п.п. 5.1-5.5, п. 8.1.4 Загальних умов фінансового лізингу - додаток № 4 до договору (надалі - Загальні умови), належним чином не виконував свої зобов'язання, внаслідок чого за ним утворилась заборгованість на загальну суму 154 990 грн. 99 коп.  

Відповідно до заяви позивача про зменшення позовних вимог (АС-51), відповідачем станом на 23.02.2011р. частково погашена заборгованість та, як підтверджується матеріалами справи, 96 246 грн. 53 коп.

несплаченою залишилась заборгованість в сумі 58 744 грн. 43 коп.

Згідно пунктів 4.1, 4.6 вказаного договору  лізингові платежі складаються з авансового лізингового платежу та поточних лізингових платежів, що включають: суму, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу, та комісію лізингодавця. До складу комісії в повному обсязі включаються винагорода лізингодавця, компенсація відсотків за фінансування придбання предмета лізингу за договором купівлі-продажу та витрати лізингодавця, які виникли в період дії цього договору та пов'язані з ним.

У відповідності до п. 3 ч. 2 ст.11 Закону України “Про фінансовий лізинг”, п.п.5.1, 8.1.4 Загальних умов фінансового лізингу, лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі.

У п. 5.3 Загальних умов передбачено, що лізингоодержувач сплачує зазначені в Графіку поточні лізингові платежі щомісяця авансом до 8 числа поточного місяця на підставі рахунку лізингодавця, направленого на вказану в договорі електронну адресу лізингоодержувача або за допомогою факсимільного зв'язку. При чому, у разі неотримання рахунку лізингодавця до 5 числа поточного місяця лізингоодержувач зобов'язаний звернутися до лізингодавця та отримати свій рахунок самостійно. В цьому випадку лізингоодержувач зобов'язаний оплатити рахунок до 10 числа поточного місяця.

Відповідач (Фермерське господарство "ІЛОТ") з заявами або листами про неотримання рахунків до позивача (ТОВ “Райффайзен Лізинг Аваль”) не звертався.

Таким чином, відповідач порушив зобов'язання за договором.

Згідно ч. 1 ст.509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ч. 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 530 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 292 Господарського кодексу України лізинг - це господарська діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізингу однією стороною (лізингодавцем) у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майна, що належить лізингодавцю або набувається ним у власність (господарське відання) за дорученням чи погодженням лізингоодержувача у відповідного постачальника (продавця) майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Частина 2 ст. 1 Закону України “Про фінансовий лізинг”передбачає, що за договором фінансового лізингу (надалі - договір лізингу) лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України “Про фінансовий лізинг” сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, встановленому договором.

Пунктом 3 ч. 2 ст. 11 Закону України “Про фінансовий лізинг” передбачено, що лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і відповідно до умов договору.

Судом  встановлено, що заборгованість відповідача перед позивачем  за договором фінансового лізингу  № № L2091-03/08 від 14.03.2008р. на час розгляду справи  по суті  складає 58 744 грн. 43 коп.

Доказів сплати суми заборгованості чи аргументованих заперечень вимогам позивача відповідач не подав, тому  позовні вимоги в частині стягнення 58 744 грн. 43 коп. - заборгованості визнаються судом правомірними, обґрунтованими і підлягають задоволенню в повному обсязі. Провадження у справі в частині  стягнення  96 246 грн. 53 коп. боргу підлягає припиненню відповідно до п. 1-1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, в зв‘язку з відсутністю предмету спору в цій частині.

Згідно ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України позивачу за рахунок відповідача відшкодовується 587 грн. 44 коп. витрат по сплаті державного мита та 236 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 33-34, 44, 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

          

1.          Позовні вимоги  задовольнити частково.

2.          Стягнути з Фермерського господарства “Ілот” (41800, Сумська область, м.Білопілля, вул. Комсомольська,33, код 34583885)  на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Райффайзен Лізинг Аваль” (04073, м.Київ, просп. Московський, 9, корп.5, код 34480657)  58 744 грн. 43 коп. боргу, 587 грн. 44 коп. витрат по сплаті державного мита, 236 грн. 00 коп.  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.          Провадження у справі стосовно стягнення  боргу 96 246 грн. 53 коп.  – припинити.

СУДДЯ                                                                                             Ю.О. ЗРАЖЕВСЬКИЙ

Повне рішення складено 04.03.2011р.

   

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення28.02.2011
Оприлюднено02.04.2011
Номер документу14432602
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/201-10

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 24.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 01.08.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 21.05.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 01.07.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 07.04.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Судовий наказ від 15.03.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Рішення від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні