Ухвала
від 31.03.2011 по справі 18/253
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/253

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                              У Х В А Л А  

31.03.11 р.                                                                                     Справа № 18/253           

за скаргою стягувача: Товариства з обмеженою відповідальністю „Автостройсервіс” м. Донецьк

до: Відділу державної виконавчої служби Калінінського районного управління юстиції у м. Донецьку

боржник: Державне підприємство „Центр державного земельного кадастру” м. Київ в особі Донецької регіональної філії м. Донецьк

на дії відділу державної виконавчої служби Калінінського районного управління юстиції у м. Донецьку

Суддя господарського суду Донецької області     Овсяннікова О. В.

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу за

участю представників сторін:

від стягувача: Гаврильчин А.Г. – керівник.

від боржника: не з'явився.

від ВДВС: Пахомов Д.С. – дов.

Товариство з обмеженою відповідальністю „Автостройсервіс” (скаржник) звернулось до суду зі скаргою на дії відділу державної виконавчої служби Калінінського районного управління юстиції у м. Донецьку (ВДВС) в якій просить суд зобов'язати ВДВС прийняти на примусове виконання ухвалу господарського суду Донецької області від 16.02.2011 р. по справі № 18/253 про затвердження мирової угоди.

ВДВС проти скарги заперечує з посиланням на те, що ухвала  не відповідає вимогам ст. 19 Закону України „Про виконавче провадження”, а саме: дата набрання чинності рішенням і відсутній строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, а тому ним була прийнята постанова про відмову у відкритті виконавчого провадження.

Розглянувши скаргу, вислухавши доводи представників сторін, суд встановив наступне.

16.02.2011 р. господарським судом була винесена ухвала по справі № 18/253 про затвердження мирової угоди від 02.02.2011 р., укладеної скаржником з Державним підприємством „Центр державного земельного кадастру” м. Київ в особі Донецької регіональної філії.

Ухвала прийнята на підставі ст. 78 Господарського процесуального кодексу України.

Резолютивна частина ухвали містить реквізити сторін мирової угоди і зобов'язання боржника перед кредитором щодо погашення боргових зобов'язань у період з лютого по червень 2011 р. у чітко визначених сумах щомісячних платежів.

Відповідно до п. 4 ст. 181 Закону України „Про виконавче провадження” ухвали господарських судів, у випадках передбачених законодавством, є виконавчими документами.

Згідно зі ст. 115 Господарського процесуального кодексу України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України „Про виконавче провадження”.

Посилання ВДВС на те, що ухвала не містить дати набрання чинності, не ґрунтується на ст. 19 Закону України „Про виконавче провадження”, оскільки у п. 5 цієї статті мова йде про дату набрання чинності рішенням, а не ухвалою яка є іншим процесуальним документом, ніж рішення суду.

 Заперечення ВДВС стосовно відсутності в ухвалі, як у виконавчому документі, строку його пред'явлення до виконання не враховує особливості цього процесуального документа, оскільки в ньому не йдеться про стягнення з боржника  будь – яких коштів, або зобов'язання його вчинити певні дії, а йдеться про зобов'язання які боржник взяв на себе добровільно виконати у чітко визначені строки.

 У зв'язку з тим, що під час розгляду і затвердження мирової угоди суду невідомо чи буде мирова угода виконана і передбачені платежі будуть боржником здійснені в обумовлені строки, або буде виконуватись з порушенням цих строків і на якому етапі неплатежів, у якому саме місяці у стягувача виникне право вимагати виконання умов мирової угоди у примусовому порядку, строк пред'явлення ухвали до виконання не може бути визначений.

Саме тому, Господарський процесуальний кодекс України не містить норми яка встановлює обов'язок господарського суду визначати (зазначати) цей строк.

Виходячи зі змісту укладеної сторонами і затвердженої судом мирової угоди суд зазначає, що період сплати боржником боргу почався з лютого місяця 2011 р. і у разі невиконання ним свого обов'язку, право на примусове стягнення 4000,00 грн. за цей місяць у стягувача виникло з 01.03.2011 р. і відповідно до Закону України „Про виконавче провадження” становить один рік – до 01.03.2012 р.

Відповідно за інші періоди неплатежів стягувач має право після закінчення кожного місяця вимагати стягнення щомісячної суми у примусовому порядку впродовж одного року з дня виникнення такого права.

На підставі викладеного суд вважає дії ВДВС, щодо відмови у виконанні ухвали суду, порушенням чинного законодавства, а тому скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 86, 1212 Господарського процесуального кодексу України, суд, –

                                               У Х В А Л И В :

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю „Автостройсервіс”  м. Донецьк на дії відділу державної виконавчої служби Калінінського районного управління юстиції у м. Донецьку – задовольнити.

Зобов'язати відділ державної виконавчої служби Калінінського районного управління юстиції у м. Донецьку відкрити виконавче провадження по виконанню ухвали суду від 16.02.2011 р. по справі № 18/253 та мирової угоди, укладеної між Товариством з обмеженою відповідальністю „Автостройсервіс” м. Донецьк та Державним підприємством „Центр державного земельного кадастру” м. Київ в особі Донецької регіональної філії.

Суддя                                                               Овсяннікова О.В.           

                                                                       

                                                                      

                                         

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення31.03.2011
Оприлюднено06.04.2011
Номер документу14586267
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/253

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Постанова від 29.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 31.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Постанова від 22.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні