Рішення
від 28.03.2011 по справі 24/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 24/11 28.03.11

За позовом Відкритого акціонерного т овариства «Українська страх ова компанія «Дженералі Гара нт»в особі Дніпропетровсько ї філії

До Національної акціонерної страхової компанії «Оранта»

Про стягнення 13 206,23 грн.

Суддя Шевченко В.Ю.

Представники:

Від позивача Білий В.С ( дов від 03,03,2011)

Від відповідача Чабан К.І (дов №08-03-28/130-10 від 01.04.2010)

У судовому засіданні 28 бе резня 2011 року, згідно з вимога ми статті 85 ГПК України було о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

О Б С Т А В И Н И С П Р А В И:

Відкрите акціонерне т овариство «Українська страх ова компанія «Дженералі Гара нт»в особі Дніпропетровсько ї філії (далі - позивач) зверну лось до Господарського суду міста Києва з позовом про стя гнення з Відкритого акціонер ного товариства Національна акціонерна страхова компані я "Оранта" (далі - відповідач) 13 206,23 грн. відшкодування майнов ої шкоди, завданої в результа ті дорожньо-транспортної при годи.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 08.03.2011 порушено пр овадження у справі №24/11 та приз начено до розгляду на 28.03.2011р.

Представник позивача в суд овому засіданні 28.03.2011р. позовні вимоги підтримав в обсязі та з підстав, викладених в позов ній заяві.

У судовому засіданні 28.03.2011р. п редставник відповідача визн ав заборгованість перед пози вачем.

Розглянувши наявні у справ і матеріали, заслухавши пояс нення представників сторін т а з' ясувавши фактичні обста вини, на яких ґрунтуються поз овні вимоги, оцінивши докази , які мають значення для розгл яду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд мі ста Києва, -

В С Т А Н О В И В:

08 квітня 2010 року між від критим акціонерним товарист вом «Українська страхова ком панія «Дженералі Гарант»в ос обі Дніпропетровської філії (далі - Страховик) та ОСОБА_1 (далі - Страхувальник) був укл адений Договір страхування т ранспортних засобів у формі Полісу 19G-0299068 (далі - Договір стра хування), відповідно до умов я кого Страховик зобов'язувавс я відшкодувати збитки, що мог ли настати у зв'язку з пошкодж енням, знищенням чи втратою а втомобіля марки SUZUKI GRAND VITARA, держав ний реєстраційний номер НО МЕР_1 (далі - застрахований ав томобіль).

9 жовтня 2010 року у м. Павлоград Дніпропетровської області н а вул. Дніпровській, мала місц е дорожньо-транспортна приго да (далі - ДТП).

Постановою Павлоградськог о міськрайонного суду Дніпро петровської області Сердюко ва Олександра Дмитровича (ст рахувальника відповідача) ви знано винним у скоєні правоп орушення, передбаченого ст. 124 КУпАП України.

Вартість відновлювального ремонту, що настав у зв'язку з пошкодженням застрахованог о автомобіля у результаті ви щевказаної ДТП, склала 22 710,60 грн . (двадцять дві тисячі сімсот д есять грн., шістдесят коп.), що п ідтверджується платіжним до рученням № 164 від 18.10.2010р. (копія в м атеріалах справи, оригінал д осліджено в судовому засідан ні).

На виконання договору стра хування позивач, на підставі заяви страхувальника та стр ахового акту №1014215(113983) від 26.11.2010р., с платив страхувальнику суму с трахового відшкодування у ро змірі 13 716 (тринадцять тисяч сі мсот шістнадцять) грн. 23 к оп., що підтверджується платі жним дорученням №2272 від 07.12.2010р. (к опія в матеріалах справи, ори гінал досліджено в судовому засіданні).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 22 Циві льного кодексу України збитк ами є втрати, яких особа зазна ла у зв'язку зі знищенням або п ошкодженням речі, а також вит рати, які особа зробила або му сить зробити для відновлення свого порушеного права (реал ьні збитки).

Статтею 27 Закону України "Пр о страхування" №85/96-ВР від 07.03.1996р. т а статтею 993 Цивільного кодекс у України визначено, що до стр аховика, який виплатив страх ове відшкодування за договор ом майнового страхування, в м ежах фактичних затрат перехо дить право вимоги, яке страху вальник або інша особа, що оде ржала страхове відшкодуванн я, має до особи, відповідально ї за заподіяний збиток.

Таким чином, до позивача пер ейшло в межах суми 13 716,23 грн. право зворотної вимоги до о соби, відповідальної за запо діяний збиток.

Частинами першою та другою статті 1187 Цивільного кодексу України передбачено, що джер елом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з викор истанням, зберіганням або ут риманням транспортних засоб ів, механізмів та обладнання , використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, виб ухо- і вогненебезпечних та ін ших речовин, утриманням дики х звірів, службових собак та с обак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезп еку для особи, яка цю діяльніс ть здійснює, та інших осіб. Шко да, завдана джерелом підвище ної небезпеки, відшкодовуєть ся особою, яка на відповідній правовій підставі (право вла сності, інше речове право, дог овір підряду, оренди тощо) вол одіє транспортним засобом, м еханізмом, іншим об'єктом, вик ористання, зберігання або ут римання якого створює підвищ ену небезпеку.

Відповідно до пунктів 1, 3 час тини 1 статті 1188 Цивільного код ексу України шкода, завдана в наслідок взаємодії кількох д жерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальни х підставах, а саме шкода, завд ана одній особі з вини іншої о соби, відшкодовується винною особою, а за наявності вини вс іх осіб, діяльністю яких було завдано шкоди, розмір відшко дування визначається у відпо відній частці залежно від об ставин, що мають істотне знач ення. Таким чином, за змістом в казаних норм, у відносинах мі ж кількома володільцями джер ел підвищеної небезпеки відп овідальність будується на за гальному принципі вини.

Під володільцем джерела пі двищеної небезпеки розумієт ься юридична особа або грома дянин, що здійснюють експлуа тацію джерела підвищеної неб езпеки в силу права власност і, повного господарського ві дання, оперативного управлін ня або з інших підстав (догово ру оренди, довіреності тощо).

Вина ОСОБА_2. встановлен а постановою Павлоградськог о міськрайонного суду Дніпро петровської області від 19 лис топада 2010 року.

Цивільна відповідальність ОСОБА_2. на момент настанн я страхової події була застр ахована в Відкритому акціоне рному товаристві “Національ на акціонерна страхова компа нія “ОРАНТА” за договором об ов'язкового страхування (у фо рмі полісу) цивільно-правово ї відповідальності власникі в наземних транспортних засо бів №ВЕ/1362158.

Строк дії вказаного догово ру з 11.04.2010 р. (0:00) до 10.04.2011 р.

Відповідно до п.4 полісу №ВЕ /1362158 страхувальником - особою , цивільно-правова відповіда льність якої застрахована по лісом є Сердюков Дмитро Воло димирович, забезпеченим тран спортним засобом є Опель Аст ра, державний державний реєс траційний номер НОМЕР_2 (п .6 полісу), а тому відповідальн ість за шкоду, заподіяну житт ю, здоров'ю, майну третіх осіб внаслідок експлуатації ОС ОБА_3. автомобіля Опель Астр а, державний реєстраційний н омер НОМЕР_2 була застрахо вана відповідачем.

Відповідно до пункту 22.1 стат ті 22 Закону України "Про обов'я зкове страхування цивільно-п равової відповідальності вл асників наземних транспортн их засобів" №1961-IV від 01.07.2004р. при на станні страхового випадку ст раховик відповідно до ліміті в відповідальності страхови ка відшкодовує у встановлено му цим Законом порядку оціне ну шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транспо ртної пригоди життю, здоров'ю , майну третьої особи.

Вказаним договором (поліс № ВЕ/1362158) передбачено, що ліміт ві дповідальності за шкоду запо діяну майну (на одного потерп ілого) становить 25 500 грн., франш иза - 510 грн.,00 (п' ятсот десять ) (пункт 2 полісу).

Статтею 29 Закону України "Пр о обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів" передбаче но, що у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшко довуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з ураху ванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому зак онодавством, включаючи витра ти на усунення пошкоджень, зр облених навмисно з метою пор ятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної приго ди, з евакуацією транспортно го засобу з місця дорожньо-тр анспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транс портного засобу, який керува в транспортним засобом у мом ент дорожньо-транспортної пр игоди, чи до місця здійснення ремонту на території Україн и.

Згідно з пунктом 37.1 статті 37 в казаного Закону виплата стра хового відшкодування здійсн юється протягом одного місяц я з дня отримання страховико м визначених у статті 35 цього Закону документів.

Позивач з листом № 36/1 від 17.01.2011р ., до якого додані документи, п ередбачені ст. 35 Закону Україн и "Про обов'язкове страхуванн я цивільно-правової відповід альності власників наземних транспортних засобів", зверн увся до відповідача з вимого ю відшкодувати у порядку рег ресу шкоду, заподіяну в резул ьтаті ДТП у розмірі 13 716,23 грн.

Враховуючи встановлену су дом вартість відновлюваного ремонту транспортного засоб у відповідач зобов' язаний відшкодувати позивачу витра ти в розмірі 13 716,23 грн., а тому поз овні вимоги в цій частині є об ґрунтованими та підлягають з адоволенню.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку про необхід ність задоволення позовних в имог у повному обсязі та стяг нення з Відкритого акціонерн ого товариства Національна а кціонерна компанія ”Оранта” на користь Відкритого акціо нерного товариства «Українс ька страхова компанія «Джене ралі Гарант»в особі Дніпропе тровської філії суми страхов ого відшкодування у розмірі 13 206,23 грн.

Відповідно до ст. ст. 4-3, 33, 34 ГПК України, кожна сторона повин на підтвердити ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і запер ечень, поданими доказами.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК У країни державне мито у сумі 138 ,00 грн. та витрати позивача на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу у су мі 236,00 грн. підлягають стягненн ю з відповідача.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 22, 933, 1187, 1188 Цивільного кодексу України, ст. 27 Закону України “Про страхування”, с т. ст. 22, 29, 37 Закону України "Про об ов'язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів" та ст. ст. 1, 32, 33, 43, 44, 49, ч. 5 ст. 78, 82-85 Господарського про цесуального кодексу України , Господарський суд міста Киє ва -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволь нити в повному обсязі.

2. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства Націон альна акціонерна компанія ”О ранта” (01032, м. Київ, вул. Жилянськ а, б.75, код ЄДРПОУ 00034186) на користь Відкритого акціонерного тов ариства «Українська страхов а компанія «Дженералі Гарант »в особі Дніпропетровської ф ілії (49000, м. Дніпропетровськ, пр . Карла Маркса, 59 А; код ЄДРПОУ 2422 7777) 13 206 (тринадцять тисяч двісті шість) грн. 23 коп. основного бор гу, 138 (сто тридцять вісім) грн. 00 коп. державного мита та 236 (двіс ті тридцять шість) грн. 00 коп. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

3. Видати наказ.

Рішення може бути оскаржен е до Київського апеляційного господарського суду протяго м десяти днів, з дня з його під писання.

Суддя В.Ю. Шевченко

Дата підписання ріше ння 01.04.20110р.

Дата ухвалення рішення28.03.2011
Оприлюднено12.04.2011
Номер документу14696004
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/11

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Постанова від 11.08.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Ухвала від 22.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Рішення від 10.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 19.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Рішення від 28.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Постанова від 19.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Бернацька Ж.O.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні