Рішення
від 05.04.2011 по справі 2-408/11
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-408/11

У К Р А Ї Н А

АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОД ЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

Іменем України

05 квітня 2011 року м. Арциз

Арцизький районний суд Од еської області у складі:

головуючого судді Танасог ло Т.М.,

при секретарі Златєвой М.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні цивільну с праву за позовною заявою ОС ОБА_1 до Арцизької міської р ади про визнання права на спа дщину,

встановив:

Позивачка звернулася до суду з позовною заявою до суд у, в якій просить визнати за не ю право власності в порядку с падкування на дві земельні д ілянки, площею 1,58 га та 1,50 га, що р озташовані на території Арци зької міської ради Арцизьког о району Одеської області, по силаючись на те, що ІНФОРМА ЦІЯ_1 помер її батько ОСОБ А_2, після смерті якого залиш илося спадкове майно у вигля ді зазначених земельних діля нок. Вона є спадкоємцем першо ї черги спадкового майна за з аконом, оскільки померлий не залишив заповіту. Тому вона ф актично прийняла спадщину, о скільки на момент смерті про живала зі спадкодавцем. Ріше нням Арцизького районного су ду Одеської області від 15.09.2008 ро ку позивачці визначено додат ковий строк у три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подачі заяви про при йняття спадщини після смерті її батька. Спадщину вона прий няла шляхом подання відповід ної заяви до нотаріальної ко нтори, але у видачі свідоцтва про право на спадщину за зако ном на зазначені земельні ді лянки їй не видається, оскіль ки на вказані земельні ділян ки, що залишилися після смерт і батька відсутні правовстан овлюючі документи. Нотаріус їй роз' яснив, що для видачі с відоцтва про право на спадщи ну необхідно надати оригінал и державних актів на вказані земельні ділянки. Звернувши сь до Арцизького районного в ідділу земельних ресурсів з проханням надати інформацію щодо існування державних ак тів на земельні ділянки, їй бу ло надано завірені копії дер жавних актів на землю. Вважаю чи, що має право на оформлення спадщини за законом на ці зем ельні ділянки, власником яки х був до своєї смерті її батьк о, ОСОБА_2, вона звернулась до нотаріуса, але отримала ві дповідь, в якій їй було відмов лено у оформлення спадщини з причини відсутності оригіна лів державних актів на земел ьні ділянки та пораду зверну тись до суду. Таким чином, вваж аючи, що визнання її права вла сності в порядку спадкування є її єдиним засобом захисту з аконних прав та інтересів по зивачка змушена звернутися д о суду.

Позивачка у судовому засід анні позовну заяву підтримал а, просила задовольнити її у п овному обсязі.

Представник Арцизької міс ької ради Арцизького району Одеської області в судове за сідання не з' явився, про час і місце слухання справи пові домлений належним чином, про що свідчить поштове повідом лення про вручення судової п овістки про виклик до суду, од нак, подав до суду заяву, в які й просив справу розглянути в його відсутності, позовні ви моги позивачки визнав в повн ому обсязі, не заперечував пр оти їх задоволення.

Суд, заслухавши пояснення п озивачки, перевіривши матері али справи, оцінивши надані п озивачкою докази, вважає, що в изнання позову представнико м відповідача суперечить зак ону, та позов не підлягає задо воленню з таких підстав.

Судом встановлені такі фак ти і відповідні їм правовідн осини.

Позивачка народилася ІНФ ОРМАЦІЯ_2, дівоче прізвище « ОСОБА_1», в свідоцтві про ї ї народження батьками вказан і ОСОБА_2 та ОСОБА_3(а.с. 1 3). В наслідок укладення шлюбу прізвище позивачкою було змі нено на наявне - ОСОБА_1 (а .с. 22). Батько позивачки помер31.03. 2006 року, про свідчить свідоцтв о про смерть (а.с. 14). Після смерт і батька, позивачка отримала свідоцтво про право на спадщ ину за законом на спадкове ма йно, яке складається з 48700 прост их іменних акції ВАТ «Комсом олець»та свідоцтво про право на спадщину за заповітом на с падкове майно, яке складаєть ся з житлового будинку з госп одарськими спорудами АДРЕ СА_1.

Рішенням Арцизького район ного суду Одеської області в ід 15 вересня 2008 року, що набрало чинності 26 вересня 2008 року, поз ивачці було визначено додатк овий строк у три місяці з дня н абрання рішенням законної си ли для подачі нею заяви про пр ийняття спадщини після смерт і ОСОБА_2, померлого ІНФО РМАЦІЯ_1 (а.с.18).

Відповідно до копії відпов іді Арцизької державної нота ріальної контори Одеської об ласті на лист позивачки від 05 листопада 2010 року, позивачці, д ля успадкування земельних ді лянок та отримання відповідн их свідоцтв про право на спад щину, власником яких є ОСОБ А_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ _1, нотаріусом було запропон овано підтвердити право спад кодавця та надати оригінали державних актів(а.с. 20).

Згідно копій державних акт ів на право власності на земл ю, земельні ділянки площею 1,50 г а та 1,58 га для ведення товарног о сільськогосподарського ви робництва, розташовані на те риторії Арцизької міської ра ди Арцизького району Одесько ї області належали ОСОБА_2 , тобто батьку позивачки (а.с. 7; 8). Відомості про те, що ОСОБА _2 є власником зазначених зе мельних ділянок також містят ься в витягах з технічної док ументації про нормативну гро шову оцінку земель (а.с. 15;16).

Копією листа начальника ві дділу Держкомзему у Арцизько му районі Одеської області п ідтверджується той факт, що н а гр. ОСОБА_2 були оформлен і державні акти на земельні д ілянки площею 1,4959 га - багатор ічних насаджень, кадастровий номер 5120410100:01:001:0880, та площею 1,5750 га - рілля, кадастровий номер 5120410100:0 1:001:0042. Оригінали зазначених дер жавних актів було передано А рцизьким районним відділом О деської регіональної філії Д П «Центр ДЗК»за актом прийма ння-передавання до архіву Ві дділу Держкомзему у Арцизько му райоі Одеської області на зберігання, в зв' язку зі сме ртю гр. ОСОБА_2 але видават и оригінали вищевказаних дер жавних актів на право власно сті на земельні ділянки Відд іл Держкомзему у Арцизькому районі Одеської області не м ає повноважень(а.с. 21).

Так, відповідно до ст. 3 ЦПК Ук раїни кожна особа має право в порядку встановленому цим К одексом, звернутися до суду з а захистом своїх порушених, н евизнаних або оспорюваних пр ав, свобод чи інтересів.

Як вбачається з позовної за яви, яка надійшла до суду, прив одом звернення позивачки до суду у даній справі стало її б ажання у судовому порядку ви знати її право на спадщину за законом та визнати право вла сності на земельні ділянки, щ о є складовою частиною спадщ ини. Ці вимоги не можуть бути р озглянуті у порядку цивільно го судочинства.

Статтею 1216 Цивільного кодек су України встановлено, що сп адкуванням є перехід прав та обов' язків (спадщини) від фі зичної особи, яка померла (спа дкодавця), до інших осіб (спадк оємців). До складу спадщини вх одять усі права та обов' язк и, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщин и і не припинилися в наслідок його смерті (ст.1218 ЦК України). Н ормою частини першої статті 1297 ЦК України встановлено, що с падкоємець, який прийняв спа дщину, у складі якої є нерухом е майно, зобов' язаний зверн утися до нотаріуса за видаче ю свідоцтва про право на спад щину на нерухоме майно.

Частиною 2 ст.1268 ЦК України вс тановлено, що не допускаєтьс я прийняття спадщини з умово ю чи із застереженням.

Відповідно до п. 211 Інструкці ї про порядок вчинення нотар іальних дій нотаріусами Укра їни затвердженої наказом Мін істерства юстиції України ві д 03.03.2004 р. №20/5, свідоцтво про право на спадщину видається спадк оємцям, що прийняли спадщину , тобто тим, які постійно прожи вали разом зі спадкодавцем ч и подали заяву нотаріусу про прийняття спадщини.

Таким чином, нотаріат є орга ном, на який відповідно до нор м чинного законодавства Укра їни покладений обов' язок ви давати свідоцтва про право н а спадщину, перевіряти при ць ому круг спадкоємців, заклик ати до спадкоємства у необхі дних випадках спадкоємців, п еревіряти обтяження спадков ого майна, так як спадкування це не тільки перехід прав пом ерлої особи але й перехід до с падкоємців її обов' язків. У разі виникнення спору між сп адкоємцями про розподіл спад кового майна такий спір підл ягає розгляду в судовому пор ядку.

Судом береться до уваги роз ' яснення, надані судам абз.1 п .10 Постанови Верховного Суду У країни №7 від 30 травня 2008 року «П ро судову практику у справах про спадкування», відповідн о до якого, відповідно до ст. 1225 ЦК право власності на земель ну ділянку переходить до спа дкоємців за загальними прави лами спадкування (зі збереже нням її цільового призначенн я) при підтвердженні цього пр ава спадкодавця державним ак том на право власності на зем лю або іншим правовстановлюю чим документом.

Як зазначає сама позивачка та як видно з матеріалів, дода них до позову, вона виконала п окладений на неї законодавце м обов' язок та у встановлен ий строк подала до нотаріаль ної контори заяву про прийня ття спадщини, що залишилася п ісля смерті спадкодавця. Так им чином, оскільки прийняття спадщини з умовою чи із засте реженням забороняється зако ном, позивачка ставши власни ком частини спадкового майна , вважається такою, що прийнял а усе спадкове майно, в тому чи слі і земельні ділянки. Тому ї й лише необхідно звернутися до нотаріальної контори із з аявою про видачу свідоцтв пр о право власності на успадко вані нею земельні ділянки, пі дтвердивши право спадкодавц я державними актами на право власності на землю спадкода вця. Крім того, в позовній заяв і взагалі відсутні доводи по зивачки яким саме чином оспо рюється або не визнається її право на спадщину відповіда чем у справі.

Таким чином, враховуючи нав едене вище, суд приходить до в исновку, що в зв' язку з відсу тністю доводів позивачки, як і чітко вказують на наявніст ь спору між нею та відповідач ем, а з тексту позовної заяви ч ітко вбачається, що позивачц і необхідно лише отримати св ідоцтва про право на спадщин у за законом після смерті бат ька, тому її позов, не підлягає розгляду в судах в порядку ци вільного судочинства, що є пі дставою для відмови у відкри тті провадження по справі.

Приймаючи до уваги вищезаз начене, суд вважає, що він в по рядку цивільного судочинств а не вправі вирішувати по сут і питання про визнання за поз ивачкою право на спадщину, як е ніким не оспорюється, при ць ому підмінюючи законодавчо в изначений орган, до компетен ції якого відноситься виріше ння таких питань, в даному вип адку Арцизька державна нотар іальна контора Одеської обла сті.

Тому позивачці необхідно з вернутися до державного нота ріуса із заявою про вчинення нотаріальної дії, зокрема пр о видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на зем ельні ділянки та в разі незго ди з його рішенням на підстав і КАС України та ч. 2 ст. 124 Консти туції України вона може звер нутися за захистом свого пра ва в суд, але не із заявою про в изнання права на спадщину, а з адміністративним позовом до Арцизької державної нотаріа льної контори Одеської облас ті про оскарження дій (бездія льності) або рішення державн ого нотаріуса.

Отже, досліджені у справі до кази та їх належна оцінка вка зують на відсутність підстав для задоволення позовної за яви ОСОБА_1 про визнання з а нею права на спадщину, залиш ену після смерті її батька ОСОБА_2, який помер ІНФОРМ АЦІЯ_1, у вигляді земельних д ілянок площею 1,58 га та 1,50 га, роз ташованих на території Арциз ької міської ради Арцизького району Одеської області.

Керуючись абз.1 п.10 Постан ови Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судо ву практику у справах про спа дкування»; ст. ст. 1216, 1218, 1225, 1268, 1297 ЦК У країни, ст. ст. 10, 11, 15, 209, 212-215 ЦПК Укра їни,

вирішив:

ОСОБА_1 у задоволенні позовної заяви до Арцизької міської ради Одеської облас ті про визнання права на спад щину відмовити повністю.

Апеляційна скарга на ріше ння суду подається протягом десяти днів з дня його прогол ошення. Особи, які брали участ ь у справі, але не були присутн і у судовому засіданні під ча с проголошення судового ріше ння, можуть подати апеляційн у скаргу протягом десяти дні в з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

Арцизького районного суд у Танасогло Т.М.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.04.2011
Оприлюднено16.04.2011
Номер документу14819297
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-408/11

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 12.04.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 15.03.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Постанова від 23.02.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні