Рішення
від 06.04.2011 по справі 51/55
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 51/55 06.04.11

За позовом Закритого а кціонерного товариства «Євр опейський страховий альянс»

до Закритого акціонерн ого товариства «Український страховий дім»

про стягнення 14 189, 62 грн.

Суддя Пригунова А.Б.

Представники сторін:

Від позивача: Вочек Н.М.

Від відповідача: не з' явил ись

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Ки єва з вимогою про стягнення з відповідача 14 189, 62 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що п озивач на підставі договору страхування № 27549 від 15.09.2009 р., укла деного між Закритим акціонер ним товариством «Європейськ ий страховий альянс»та ОСО БА_3, внаслідок настання стр ахового випадку - дорожньо-тр анспортної пригоди, здійснив виплату страхового відшкоду вання власнику пошкодженого автомобіля Suzuki SX 4, державний ре єстраційний номер НОМЕР_1 , а тому відповідно до ст. 27 Зак ону України «Про страхування »та ст.ст. 993, 1191 Цивільного кодек су України позивач отримав п раво зворотної вимоги до осі б, відповідальних за завдану шкоду. Тож, враховуючи, що цив ільно-правова відповідальні сть за шкоду перед третіми ос обами, завдану внаслідок екс плуатації транспортного зас обу «Джип Черокі», державний реєстраційний № НОМЕР_2, з астрахована в Закритому акц іонерному товаристві “Украї нський страховий дім”, а тако ж з огляду на те, що водія авто мобіля «Джип Черокі»визнано винним у скоєнні правопоруш ення, позивач просить стягну ти з останнього шкоду, завдан у з вини водія застрахованог о транспортного засобу.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 07.02.2011 р. поруш ено провадження у даній спра ві, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 09.03.2011 р . за участю представників сто рін, яких зобов' язано надат и суду певні документи.

У процесі провадження у спр аві позивач подав заяву про у точнення позовних вимог, у як ій зазначає про зменшення су ми страхового відшкодування на суму франшизи та просить с тягнути з відповідача збитки у розмірі 13 679, 62 грн. в порядку ст . 27 Закону України «Про страху вання»та ст.ст. 993 Цивільного к одексу України. Суд прийняв в ищевказану заяву до розгляду .

Відповідач подав відзив на позовну заяву, у якому зазнач ає, що страхова сума підлягає зменшенню на суму франшизи, а тому розмір страхового відш кодування становить 13 679, 62 грн.

У даному судовому засіданн і представник позивача підтр имав свою позицію.

Представник відповідача н а виклик суду не з' явився, пр о поважні причини неявки суд не повідомив.

Приймаючи до уваги, що учасн ики провадження у справі бул и належним чином повідомлені про дату та час судового засі дання, враховуючи, що матеріа ли справи містять достатньо документів для розгляду спра ви по суті, суд вважає, що неяв ка у судове засідання предст авника відповідача не є пере шкодою для прийняття рішення у даній справі.

Відповідно до ст. 82 Господар ського процесуального кодек су України рішення у даній сп раві прийнято у нарадчій кім наті за результатами оцінки доказів, поданих учасниками провадження у справі.

У судовому засіданні 06.04.2011 р. н а підставі ст. 85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни оголошено вступну та ре золютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, Господар ський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

15.09.2009 р. між Приватним ак ціонерним товариством «Євро пейський страховий альянс»т а ОСОБА_3 укладено (далі - страхувальник) укладено дого вір страхування № 27549, відповід но до якого було застрахован о майнові інтереси страхувал ьника, пов' язані з володінн ям, користуванням та розпоря дженням транспортним засобо м - автомобілем Suzuki SX 4, державни й реєстраційний номер НОМЕ Р_1.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про страхування»стра хування - це вид цивільно-прав ових відносин щодо захисту м айнових інтересів фізичних о сіб та юридичних осіб у разі н астання певних подій (стра хових випадків), визначени х договором страхування аб о чинним законодавством, за р ахунок грошових фондів, що фо рмуються шляхом сплати фіз ичними особами та юридични ми особами страхових платеж ів (страхових внесків, страхо вих премій) та доходів від роз міщення коштів цих фондів.

Відповідно до п. 1 ст. 352 Господ арського кодексу України, ст рахування - це діяльність спе ціально уповноважених держа вних організацій та суб' єкт ів господарювання (страховик ів), пов' язана з наданням стр ахових послуг юридичним особ ам або громадянам (страхувал ьникам) щодо захисту їх майно вих інтересів у разі настанн я визначених законом чи дого вором страхування подій (стр ахових випадків), за рахунок г рошових фондів, які формують ся шляхом оплати страхувальн иками страхових платежів.

Згідно зі ст. 979 Цивільного ко дексу України за договором страхування одна сторона (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплати ти другій стороні (страхува льникові) або іншій особі, в изначеній у договорі, грош ову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов'язує ться сплачувати страхові п латежі та виконувати інші у мови договору.

Згідно з положен нями ст. 980 Цивільного кодексу України предметом договору страхування можуть бути, зо крема, майнові інтереси, які н е суперечать закону і пов'яза ні з володінням, користуванн ям і розпоряджанням майном (м айнове страхування).

Частиною 1 ст. 16 Закону У країни «Про страхування»вст ановлено, що договір страхув ання - це письмова угода між ст рахувальником і страховиком , згідно з якою страховик бер е на себе зобов'язання у разі настання страхового випадк у здійснити страхову випла ту страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальнико м, на користь якої укладено договір страхування (подати допомогу, виконати послу гу тощо), а страхувальник зо бов'язується сплачувати стра хові платежі у визначені стр оки та виконувати інші умови договору.

Страховим ризиком, ві дповідно до ч. 1 ст. 8 Закону Укра їни «Про страхування»визнач ається певна подія, на випадо к якої проводиться страхуван ня і яка має ознаки ймовірнос ті та випадковості настання.

Страховим випадк ом, у відповідності до ч. 2 ст. 8 З акону України «Про страхуван ня», є подія, передбачена дог овором страхування або закон одавством, яка відбулася і з настанням якої виникає обо в'язок страховика здійснити виплату страхової суми (стра хового відшкодування) страх увальнику, застрахованій аб о іншій третій особі.

Як встановлено судом , 09.02.2010 р. на вул. Сеченова у місті Києві сталася дорожньо-тран спортна пригода за участю ав томобіля «Джип Черокі», держ авний реєстраційний № НОМЕ Р_2, що належить Уварову Бори су Валентиновичу, під управл інням останнього та автомобі ля автомобілем Suzuki SX 4, державний реєстраційний номер НОМЕР _1 під керуванням ОСОБА_1 на підставі Свідоцтва про ре єстрацію транспортного засо бу НОМЕР_3

При цьому в резуль таті дорожньо-транспортної п ригоди було пошкоджено застр ахований в Приватному акціон ерному товаристві «Європейс ький страховий альянс»автом обіль Suzuki SX 4, державний реєстрац ійний номер НОМЕР_1.

У відповідності до по станови Голосіївського райо нного суду міста Києва від 01.03.2 009 р. № 3-2076/10 ОСОБА_2 визнано вин ним у скоєнні правопорушення , що сталось 09.02.2009 р. у місті Києві на вул. Сеченова за участю авт омобілів Suzuki SX 4, державний реєст раційний номер НОМЕР_1 та «Джип Черокі», державний реє страційний № НОМЕР_2.

Положеннями ст. 988 Ц ивільного кодексу України вс тановлено, що страховик зобо в'язаний у разі настання ст рахового випадку здійснити страхову виплату у строк, вст ановлений договором.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст . 20 Закону України «Про страху вання»страховик зобов'язани й при настанні страхового ви падку здійснити страхову вип лату або виплату страхового відшкодування у передбаче ний договором строк.

Згідно з наказом Міні стерства юстиції України та Фонду державного майна від 24.11.2003 р. № 142/5/2092 (зареєстров аний в Міністерстві юстиції України 24.11.2003 р. за № 1074/8395) «Про зат вердження Методики товарозн авчої експертизи та оцінки к олісних транспортних засобі в», який є обов' язковим для в иконання особами, до компете нції яких входить проведення автотоварознавчих експерти з та досліджень, розмір матер іального збитку визначаєтьс я шляхом проведення відповід ної експертизи.

Методику товарознавч ої експертизи та оцінки доро жніх транспортних засобів ро зроблено згідно із Національ ним стандартом № 1 «Загальні з асади оцінки майна і майнови х прав»і затверджено наказом Фонду держмайна України від 24.11.2003 р. № 142/5/2092 (зареєстровано в Мі ністерстві юстиції України 24.11.2003 р. за № 1074/8395, зі змінами та доп овненнями).

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про оцінку м айна, майнових прав та профес ійну оціночну діяльність в У країні»проведення оцінки ма йна є обов'язковим у випадках , зокрема, визначення збитків або розміру відшкодування у випадках, встановлених зако ном, і здійснюється суб' єкт ами оціночної діяльності.

У відповідності до Зв іту про визначення вартості матеріального збитку, здійсн еної на замовлення Приватног о акціонерного товариства «Є вропейський страховий альян с», вартість збитку, завданог о власнику автомобіля Suzuki SX 4, де ржавний реєстраційний номер НОМЕР_1 становить 14 189, 62 грн.

Як вбачається з матеріалі в справи, фактична вартість в ідновлювального ремонту авт омобіля Suzuki SX 4, державний реєстр аційний номер НОМЕР_1 стан овила 14 739, 00 грн., про що свідчать акти виконаних робіт від 26.02.2010 р. та від 24.02.2010 р. виконавця ремон тних робіт - Дочірнього підп риємства «Авто Інтернешенл» .

Відповідно до ст. 9 Закону Ук раїни «Про страхування» фран шиза - частина збитків, що не в ідшкодовується страховиком згідно з договором страхува ння.

Відповідно до видаткового касового ордеру від 26.03.2010 р. При ватним акціонерним товарист вом «Європейський страховий альянс»було виплачено 14 239, 00 гр н. у якості страхового відшко дування за договором № 27549 від 1 5.09.2009 р.

Обґрунтовуючи свої вимоги , Закрите акціонерне товарис тво Європейський страховий а льянс»зазначає, що у зв' язк у з тим, що ним було здійснено виплату страхового відшкоду вання власнику пошкодженого автомобіля Suzuki SX 4, державний ре єстраційний номер НОМЕР_1 , позивач відповідно до ст.ст. 993, 1191 Цивільного кодексу Украї ни та ст. 27 Закону України «Про страхування», набув право зв оротної вимоги до осіб, відпо відальних за завдану шкоду. Т ож, враховуючи, що цивільно-пр авова відповідальність відп овідача за шкоду перед треті ми особами, завдану внаслідо к експлуатації транспортног о засобу «Джип Черокі», держа вний реєстраційний, № НОМЕР _2 застрахована в Закритому акціонерному товариства «Ук раїнський страховий дім», а т акож з огляду на те, що водія « Джип Черокі»визнано винним у скоєнні правопорушення, поз ивач просить стягнути з оста ннього шкоду, завдану з вини в одія застрахованого транспо ртного засобу.

Оцінюючи подані докази та н аведені обґрунтування за сво їм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному , повному і об' єктивному роз гляді в судовому засіданні в сіх обставин справи в їх суку пності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволен ню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господ арського процесуального код ексу України доказами у спра ві є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом по рядку встановлює наявність ч и відсутність обставин, на як их ґрунтуються вимоги і запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »страхувальники - юридичні о соби та дієздатні громадяни , що уклали із страховиками договори обов'язкового стр ахування цивільно-правової відповідальності за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю, м айну третіх осіб під час ек сплуатації наземного транс портного засобу; потерпілі - т реті юридичні та фізичні о соби, життю, здоров'ю та/або ма йну яких внаслідок дорожньо- транспортної пригоди трансп ортним засобом заподіяна шко да, цивільно-правову відпові дальність за яку несе власни к цього транспортного засобу .

Обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності, відповідно до ст. 3 Зако ну України «Про обов' язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів», здійснюється з метою з абезпечення відшкодування ш коди, заподіяної життю, здоро в'ю та/або майну потерпілих вн аслідок дорожньо-транспортн ої пригоди та захисту майно вих інтересів страхувальни ків.

Положеннями ст. 15 Закону Укр аїни «Про обов' язкове страх ування цивільно-правової від повідальності власників наз емних транспортних засобів» встановлено, що договори обо в'язкового страхування цивіл ьно-правової відповідальнос ті можуть укладатися, зокрем а, на умовах страхування відп овідальності за шкоду, запод іяну життю, здоров'ю, майну тре тіх осіб внаслідок експлуата ції транспортного засобу, ви значеного в договорі страхув ання, будь-якою особою, яка екс плуатує його на законних під ставах.

08.07.2009 р. між ОСОБА_2 та Закри тим акціонерним товариством «Український страховий дім» укладено поліс обов' язково го страхування цивільно-прав ової відповідальності власн иків наземних транспортних з асобів № 4751890, відповідно до яко го застраховано цивільну від повідальність ОСОБА_2 за ш коду, заподіяну життю, здоров 'ю, майну третіх осіб, внаслід ок експлуатації автомобіля « Джип Черокі», державний реєс траційний № НОМЕР_2 (догов ір І типу відповідно до ст. 15 За кону України «Про обов' язко ве страхування цивільно-прав ової відповідальності власн иків наземних транспортних з асобів»).

Умовами полісу № 4751890 від 08.07.2009 р . франшизу встановлено у розм ірі 510, 00 грн.

Згідно зі ст. 6 Закону Україн и «Про обов' язкове страхува ння цивільно-правової відпов ідальності власників наземн их транспортних засобів»стр аховим випадком є подія, вна слідок якої заподіяна шкода третім особам під час дорожн ьо-транспортної пригоди, яка сталася за участю забезпеч еного транспортного засобу і внаслідок якої настає циві льно-правова відповідальніс ть особи, відповідальність я кої застрахована за договоро м.

Частиною 2 ст. 12 Закону Україн и «Про обов' язкове страхува ння цивільно-правової відпов ідальності власників наземн их транспортних засобів»пер едбачено, що страхове відшко дування завжди зменшується н а суму франшизи.

Відповідно до ст. 29 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »у зв'язку з пошкодженням тра нспортного засобу відшкодов уються витрати, пов'язані з ві дновлювальним ремонтом тран спортного засобу з урахуванн ям зносу, розрахованого у по рядку, встановленому законо давством, включаючи витрат и на усунення пошкоджень, з роблених навмисно з метою порятунку потерпілих внас лідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією трансп ортного засобу з місця дорож ньо-транспортної пригоди до місця проживання того влас ника чи законного користув ача транспортного засобу, я кий керував транспортним з асобом у момент дорожньо-тр анспортної пригоди, чи до міс ця здійснення ремонту на тер иторії України. Якщо транспо ртний засіб необхідно, з по важних причин, помістити на с тоянку, до розміру шкоди до даються також витрати на ева куацію транспортного засобу до стоянки та плата за послуг и стоянки.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільно го кодексу України встановле но, що договором є домовленіс ть двох або більше сторін, спр ямована на встановлення, змі ну або припинення цивільних прав та обов' язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов' язками наділені об идві сторони договору. Догов ір є відплатним, якщо інше не в становлено договором, законо м, або не випливає із суті дого вору.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України , є обов' язковим для виконан ня сторонами.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Циві льного кодексу України однос тороння відмова від зобов' я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом. зобов' яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Цивіль ного кодексу України, інших а ктів цивільного законодавст ва, а за відсутності таких умо в та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обороту або і нших вимог, що звичайно ставл яться.

Аналогічні положення міст яться і в Господарському код ексі України. Так, відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського код ексу України суб' єкти госпо дарювання та інші учасники г осподарських відносин повин ні виконувати господарські з обов' язання належним чином відповідно до закону, інших п равових актів, договорів, а за відсутності конкретних вимо г щодо виконання зобов' язан ня - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно став ляться.

За таких обставин, у зв?язку з настанням страхового випа дку - пошкодженням ОСОБА_2 автомобіля Suzuki SX 4, державний р еєстраційний номер НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_3, у ві дповідача виник обов?язок ві дшкодувати останньому витра ти, пов'язані з відновлювальн им ремонтом транспортного за собу.

Разом з тим, як встановлено судом, вартість відновлюваль ного ремонту автомобіля Suzuki SX 4, державний реєстраційний ном ер НОМЕР_1 у розмірі 14 239, 00 гр н. сплачено Закритим акціоне рним товариством «Українськ ий страховий дім»на підставі договору № 27549 від 15.09.2009 р.

У відповідності до ст. 993 Циві льного кодексу України до ст раховика, який виплатив стра хове відшкодування за догов ором майнового страхуванн я, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відп овідальної за завдані збитки .

Згідно зі ст. 27 Закону Україн и «Про страхування» до страх овика, який виплатив страхо ве відшкодування за догово ром майнового страхування , в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за заподіяний збит ок.

Тож, враховуючи вищенаведе не, огляду на те, що позивач ви платив страхове відшкодуван ня власнику застрахованого а втомобіля Suzuki SX 4, державний реєс траційний номер НОМЕР_1, у нього виникло право вимоги д о особи відповідальної за за подіяний збиток, тобто, у дано му випадку - до ОСОБА_2.

При цьому, зважаючи на те, що цивільно-правова відповідал ьність ОСОБА_2 застрахова на в Закритому акціонерному товаристві «Український стр аховий дім», суд вважає вимог и позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Об ставини справи, які відповід но до законодавства повинні бути підтверджені певними за собами доказування, не можут ь підтверджуватись іншими за собами доказування.

Відповідач заявлених до нь ого вимог не спростував, дока зів відшкодування збитків, з аподіяної власником автомоб іля «Джип Черокі», державний реєстраційний № НОМЕР_2 н е надав.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о ст. 49 Господарського процесу ального кодексу України покл адаються на відповідача.

Враховуючи наведене, керую чись ст.ст. 32, 33, 49, 75, 82-85 Господарсь кого процесуального кодексу України, Господарський суд м іста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Закрито го акціонерного товариства « Європейський страховий алья нс»задовольнити.

2. Стягнути з Закритого акці онерного товариства «Україн ський страховий дім»(01023, м. Киї в, пл. Спортивна, 3, код ЄДРПОУ 32556 540) з будь-якого рахунку, виявле ного державним виконавцем пі д час виконання судового ріш ення, на користь Закритого ак ціонерного товариства «Євро пейський страховий альянс»(0 4050, м. Київ, вул. Глибочицька, 33-37, к од ЄДРПОУ 19411125) збитків в порядк у регресу у розмірі 13 679, 62 (трина дцять тисяч шістсот сімдесят дев' ять грн. 62 коп.), 142, 39 (сто сор ок дві грн. 39 коп.) грн. - держав ного мита та 236, 00 (двісті тридця ть шість грн. 00 коп.) грн. - витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

3. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України рішення господарс ького суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя

Пригунова А. Б.

Повне ріш ення складено 11.04.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.04.2011
Оприлюднено18.04.2011
Номер документу14882228
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —51/55

Ухвала від 05.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 06.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 28.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 05.08.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Рішення від 14.07.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 15.04.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні