Рішення
від 07.04.2011 по справі 2-148/11
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-148/11

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

07 квітня 2011 року Криво різький районний суд Дніпроп етровської області в складі:

головуючого судді Сиротенко Г. Г

при секретарі Лютій О. В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Кривом у Розі цивільну справу за поз овом ОСОБА_1 до Глеюватськ ої сільської ради Криворізьк ого району Дніпропетровсько ї області, третя особа: Відділ Держкомзему у Криворізькому районі Дніпропетровської об ласті про визнання права вла сності на спадкове майно в по рядку спадкування за заповіт ом, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 зве рнулась до суду з вище вказан им позовом та, уточнюючи позо в, просила суд визнати за нею право власності на земельну ділянку для ведення товарно го сільськогосподарського в иробництва площею 0,3182 га, для б удівництва та обслуговуванн я житлового будинку та веден ня особистого підсобного гос подарства, розташовану за ад ресою: АДРЕСА_1 та земельн у ділянку площею 5,630 га для веде ння товарного сільськогоспо дарського виробництва, яка р озташована на території Глею ватської сільської ради Крив орізького району Дніпропетр овської області в порядку сп адкування за заповітом після смерті ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилалась на т е, що згідно державних актів н а право власності на земельн у ділянку її тітці ОСОБА_2 належали земельна ділянка п лощею 0,3182 га, розташована за ад ресою: АДРЕСА_1 та земельн а ділянка площею 5,630 га, яка роз ташована за адресою: Криворі зький район Дніпропетровськ а область Глеюватська сільсь ка рада. 30 вересня 2003 року ОСО БА_2 написала заповіт, згідн о якого після смерті заповід ала все своє мано позивачу. ІНФОРМАЦІЯ_1 року її тітка ОСОБА_2. померла. Після її см ерті відкрилася спадщина на вище зазначені земельні діля нки. У встановлений законом ш естимісячний термін 11.06.2009 року вона звернулась до Шостої Кр иворізької державної нотарі альної контори з заявою про п рийняття спадщини, але їй бул о відмовлено у видачі свідоц тва про право на спадщину за з аповітом, так як на земельну д ілянку площею 5,630 га, яка розташ ована на території Глеюватс ької сільської ради Криворіз ького району Дніпропетровсь кої області відсутній докуме нт, який би підтверджував пра во власності - державний ак т на право приватної власнос ті на землю, а також в державн ому акті на право власності н а земельну ділянку, що розташ ована по АДРЕСА_1 на плані меж земельної ділянки вбача ються виправлення. З метою од ержання дублікату державног о акту на право приватної вла сності на землю вона звернул ась до відділу Держкомзему у Криворізькому районі Дніпро петровської області, але їй б уло відмовлено в зв' язку з т им, що ОСОБА_2. померла і на її ім' я виготовити дублікат державного акту на право при ватної власності на землю не має підстав, оскільки зі смер тю ОСОБА_2 втратила свою п равоздатність.

Сторони правом на участь в судовому засіданні не скорис талися, були належним чином п овідомлені про час та місце р озгляду справи.

Позивач надала суду заяву, в якій просила розгляд справи провести без її участі, позо вні вимоги підтримала в повн ому обсязі (а.с. 30).

Від відповідача - Глеюватсь кї сільської ради Криворізьк ого району Дніпропетровсько ї області надійшла заява від 04.03.2011 року № 9/2.09-125 щодо розгляду сп рави за відсутності представ ника сільради, проти задовол ення позовних вимог не запер ечували (а.с.29).

Від третьої особи - Відділу Держкомзему у Криворізьком у районі Дніпропетровської о бласті, які також належним чи ном були повідомлені про час та місце розгляду справи, над ійшла заява від 14.03.2011 року №182/16-04, в якій просили справу розгляд ати у відсутності третьої ос оби, позовні вимоги підтрима ли в повному обсязі, просили в изнати за позивачем право вл асності на спадщину за запов ітом.

В зв' язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, я кі беруть участь у справі, ві дповідно до ч.2 ст. 197 ЦПК Україн и, фіксування судового проце су за допомогою звукозаписув ального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши докази, які міст яться в письмових матеріалах справи, та давши їм належну о цінку, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача під лягають задоволенню в повном у обсязі з наступних законни х підстав.

Судом встановлено, що ІНФ ОРМАЦІЯ_1 року померла ОС ОБА_2, що вбачається зі свідо цтва про смерть серії НОМЕР _1 (а.с. 13).

За життя ОСОБА_2 належал и земельна ділянка площею 0,3182 г а для будівництва та обслуго вування житлового будинку та ведення особистого підсобно го господарства, розташована по АДРЕСА_1, на підставі рі шення Глеюватської сільсько ї ради від 26.07.2001 року, що підтвер джується копією державного а кту на право власності на зем ельну ділянку серії ДП №042299, ви даного 27.01.2004 року (а.с. 7) та земель на ділянка площею 5,630 га для вед ення товарного сільськогосп одарського виробництва, розт ашована на території Глеюват ської сільської ради Криворі зького району Дніпропетровс ької області, на підставі роз порядження голови Криворізь кої районної державної адмін істрації №194-р від 17 березня 2003 р оку, що підтверджується копі єю Держаного акту на право пр иватної власності на землю с ерії ІІ-ДП №117012, виданого 25.03.2003 рок у (а.с.8) .

Згідно заповіту від 30 верес ня 2003 року, посвідченого прива тним нотаріусом Криворізько го міського нотаріального ок ругу Дніпропетровської обла сті ОСОБА_3. 30 вересня 2003 рок у та зареєстрованого в реєст рі за № 5260, ОСОБА_2. заповіла усе її майно ОСОБА_1 (а.с.5).

Відповідно до вимог ст. 1233 ЦК України заповітом є особист е розпорядження фізичної осо би на випадок своєї смерті. Ча стиною 1 ст. 1235 ЦК України перед бачено, що заповідач може при значити своїм спадкоємцем од ну або кілька фізичних осіб, н езалежно від наявності у ньо го з цими особами сімейних, ро динних відносин, а також інши х учасників цивільних віднос ин.

Позивач звернулась до нота ріальної контори із заявою п ро прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2, але постан овою №254/02-31 від 08.02.2011 року державн ий нотаріус Шостої Криворізь кої державної нотаріальної к онтори відмовив їй у видачі с відоцтва про право на спадщи ну за заповітом в зв' язку з н енаданням документів про нал ежність майна спадкодавцеві . В постанові про відмову у вчи ненні нотаріальної дії зазна чено, що заявником не було над ано документу, який би підтве рджував право власності поме рлої ОСОБА_2. на земельну д ілянку площею 5,630 га, передану д ля ведення товарного сільськ огосподарського виробництв а на території Глеюватської сільської ради Криворізьког о району Дніпропетровської о бласті, а в наданому державно му акті на право власності на земельну ділянку по АДРЕСА _1 мають місце підчистки і ви правлення (а.с.21).

Відповідно до ст.1216 ЦК Україн и спадкуванням є перехід пра в та обов' язків (спадщини) ві д спадкодавця до спадкоємця, при цьому відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщин и входять усі права та обов' язки, що належали спадкодавц ю на момент відкриття спадщи ни - його смерті, і не припини лися внаслідок його смерті.

З метою одержання дублікат у державного акту на право пр иватної власності на земельн у ділянку позивач звернулася до відділу Держкомзему Крив орізького району Дніпропетр овської області, однак їй бул о повідомлено, згідно листа № 403 від 17.09.2010 року, у зв' язку з тим , що ОСОБА_2 померла, на її і м' я виготовити дублікат дер жавного акта не право власно сті на землю немає підстав, ос кільки зі смертю ОСОБА_2. в тратила свою правоспроможні сть (а.с.15).

Факт належності за життя ОСОБА_2 земельної ділянки п лощею 5,630 га для ведення товар ного сільськогосподарськог о виробництва, розташованої на території Глеюватської сі льської ради Криворізького р айону Дніпропетровської обл асті, на підставі розпорядже ння голови Криворізької райо нної державної адміністраці ї №194-р від 17 березня 2003 року, крім копії державного акту на пра во власності на землю, підтве рджується також витягом з те хнічної документації про нор мативну грошову оцінку, вида ну відділом Держкомзему Крив орізького району Дніпропетр овської області від 31.07.2009 року(а .с.9), а також довідкою про відс утність обмежень та обтяжень на зазначену земельну ділян ку, видану Криворізьким місь ким відділом ДРФ ДП «Центр де ржавного земельного кадастр у» 08 липня 2010 року (а.с.11).

Факт належності земельної ділянки площею 0,3182 га у межах з гідно з планом для будівницт ва та обслуговування житлово го будинку та ведення особис того підсобного господарств а, яка розташована по АДРЕС А_1 на підставі Державного акту на право приватної влас ності на земельну ділянку се рії ДП №042299, виданого ОСОБА_2 27 січня 2004 року Глеюватською с ільською радою Криворізьког о району Дніпропетровської о бласті ніким не оспорюється.

Відповідно до ст. 1225 ЦК Украї ни право на земельну ділянку переходить до спадкоємців н а загальних підставах, із збе реженням її цільового призна чення.

Відсутність оригіналу дер жавного акту про право власн ості на земельну ділянку та н аявність в державному акті п ідчисток та виправлень, на пі дставі яких ОСОБА_2 належа ли за життя земельні ділянки унеможливлює прийняття пози вачем спадщини в загальному порядку шляхом видання нота ріусом свідоцтва про право н а спадщину, чим порушується п раво позивача як спадкоємця, у зв' язку з чим, суд вважає з а необхідне задовольнити її вимоги в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10,11, 60, 174, 212, 215, ЦПК У країни, ст.ст. 15-16, 1216, 1218, 1223, 1225 ЦК Укра їни, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБ А_1 до Глеюватської сільськ ої ради Криворізького району Дніпропетровської області, третя особа: Відділ Держкомз ему у Криворізькому районі Д ніпропетровської області пр о визнання права власності н а спадкове майно в порядку сп адкування за заповітом - за довольнити.

Визнати за ОСОБА_1, в пор ядку спадкування за заповіто м після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року , право власності на земельну ділянку площею 0,3182 га для буді вництва та обслуговування жи тлового будинку та ведення о собистого підсобного господ арства, розташовану по АДРЕ СА_1, кадастровий номер 122188200001301 0018, та на земельну ділянку пло щею 5,630 га для ведення товарног о сільськогосподарського ви робництва, розташовану на те риторії Глеюватської сільсь кої ради Криворізького район у Дніпропетровської області , кадастровий номер 1221882000:01:001:1172.

Рішення може бути оскаржен е до апеляційного суду Дніпр опетровської області протяг ом десяти днів з дня його прог олошення, а особами, які брали участь у справі, але не були п рисутні у судовому засіданні під час проголошення судово го рішення протягом десяти д нів з дня отримання його копі ї.

Суддя: Г. Г. Сиротенко

СудКриворізький районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.04.2011
Оприлюднено22.04.2011
Номер документу14934423
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-148/11

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 27.07.2021

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 27.07.2021

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 06.07.2021

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 04.06.2021

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Постанова від 29.04.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Постанова від 29.04.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Ухвала від 28.02.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 28.02.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні