Постанова
від 14.04.2011 по справі 16/264-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.04.2011 року Справа № 16/264-10

Дніпропетровський апеля ційний господарський суд у с кладі колегії суддів:

головуючого судді: Кузне цової І.Л. (доповідача),

суддів: Герасименко І.М., Чим бар Л.О,

при секретарі: Заболотн ій О.В.

за участю представників ст орін:

від позивача: Петрунін а Г.С. представник, довірені сть №б/н від 01.12.09,

від відповідача: Бер кутов О.П. представник, дові реність №204 від 19.10.10,

розглянувши апеляційну с каргу товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова к омпанія "Ельдорадо" на рішенн я господарського суду Дніпро петровської області від 16.12.2010р . у справі №16/264-10

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова компанія "Ельдорадо ", м.Київ

до Дніпропетровського обласного територіального в ідділення Антимонопольно го комітету України, м.Дніп ропетровськ

про скасування рішення адміністративної колегії Дн іпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного коміт ету України від 01.09.2010р. №38/01-12/07-10

за зустрічним позовом Д ніпропетровського обласног о територіального відділенн я Антимонопольного комі тету України

до товариства з обмежен ою відповідальністю "Торгова компанія "Ельдорадо"

про стягнення 17 000 грн.

ВСТАНОВИВ:

- рішенням господарського суду Дніпропетровської об ласті від 16.12.2010р. у справі №16/264-10 (су ддя Загинайко Т.В.) товариству з обмеженою відповідальніст ю "Торгова компанія "Ельдорад о" (далі-ТОВ”ТК"Ельдорадо") від мовлено в задоволенні первіс ного позову про скасування р ішення адміністративної кол егії Дніпропетровського обл асного територіального відд ілення Антимонопольного комітету України від 01.09.2010р. №38/ 01-12/07-10 у справі №73/07-10-5/09 “Про поруше ння законодавства про захист від недобросовісної конкуре нції та накладення штрафу”, з адоволено зустрічний позов в ідділення, в доход державног о бюджету з товариства стягн уто 17000 грн. штрафу;

- приймаючи рішення, господа рський суд виходив з обстави н по здійсненню товариством при розміщенні інформації по рівняння цін на товари, що реа лізуються конкурентом не з ц інами на конкретний товар, як ий реалізовувався товариств ом, а з ціною на певну абстракт ну продукцію, у зв”язку з чим, таке порівняння не є об' єкт ивним і корисним для інформу вання покупців та свідчить п ро порушення вимог ст.7 Закону України “Про захист від недо бросовісної конкуренції”, а також з обов' язку товариств а по сплаті штрафу на підстав і врученого йому відповідног о рішення відділення;

- не погодившись з прийнятим рішенням, ТОВ"Торгова компан ія "Ельдорадо" подало апеляці йну скаргу, в якій з посилання м на неповне з' ясування суд ом обставин, що мають значенн я для справи та на невідповід ність висновків, викладених в рішенні обставинам справи просить його скасувати, задо вольнити первісний позов та відмовити в задоволенні зуст річного позову;

- у поданій скарзі йдеться п ро необґрунтовані посилання господарського суду в оскар жуваному рішенні на акт пере вірки відділення від 16.10.2009р., в т ой час як єдиним документом, с кладеним за результатами пер евірки є протокол огляду №1 ві д 05.10.2010р., на якому ґрунтується в ся позиція відділення, про не повне дослідження господарс ьким судом переліку товарів, які порівнювалися і неправи льне зазначення цього перелі ку в прийнятому рішенні, про т е, що товари, визначені відділ енням як “відсутні в продажу ” були присутні в продажу на ч ас дії рекламної газети ТОВ” Віст-Сервіс”, яка використов увалася для порівняння в маг азині “Ельдорадо” з 17.09. по 05.10.2009р ., про те, що інформація стосов но цін на товари, які пропонув алися для продажу в магазині у зазначений період відпові дає дійсності і підтверджена фіскальними чеками, про те, що ціни, за якими товар був прод аний споживачу, є нижчими, ніж у мережі магазинів ТО”³ст -Сервіс”, про те, що невірне ви користання відділенням поня ття “день поширення інформац ії в магазині” і тлумачення й ого як день складання проток олу огляду - 05.10.2009р., оскільки рек ламна газета ТО”³ст-Сервіс ” від 17.09.2009р. має свій визначени й період в часі, впродовж яког о і була розміщена порівняль на реклама “Ельдорадо”, у зв” язку з чим, неможливо розгляд ати рекламну акцію виключно в один день, а також про те, що п орівняльна реклама, використ ана ТОВ”ТК”Ельдорадо” повні стю відповідає критеріям, вс тановленим ст.7 Закону Україн и “Про захист від недобросов існої конкуренції”;

- відділення Антимонопол ьного комітету України вва жає рішення суду обґрунтован им, просить залишити апеляці йну скаргу без задоволення, п осилаючись на безпідставніс ть доводів скаржника.

В порядку ст.77 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни в судовому засіданні о голошувалася перерва до 14.04.2011р .

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, колегія с уддів приходить до висновку про те, що апеляційна скарга н е підлягає задоволенню в сил у наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, 01.09.2010 адміністративною колегією Дніпропетровськог о обласного територіального відділення Антимонопольн ого комітету України прийн ято рішення №38/01-12/07-10 у справі №73/07 -10-5/09 „Про порушення законодавс тва про захист від недобросо вісної конкуренції та наклад ання штрафу”.

Вказаним рішенням дії ТОВ"Т оргова компанія "Ельдорадо" щ одо поширення неправомірної порівняльної реклами, яка у 20 09 році розміщувалася під слог аном (мова оригіналу рос.) „Сра вните, наши цены ниже!” в мереж і магазинів побутової технік и та електроніки цього товар иства, розташованих в межах м іста Дніпропетровська, визна но порушенням законодавства про захист економічної конк уренції, передбаченим ст.7 Зак ону України „Про захист від н едобросовісної конкуренції ” у вигляді порівняльної рек лами, що містить порівняння з товарами іншого суб' єкта г осподарювання, і не є об' єкт ивною, підтвердженою фактичн ими даними, корисною для інфо рмування споживачів.

За вчинене правопорушення законодавства про захист ек ономічної конкуренції на ТОВ "Торгова компанія "Ельдорадо " накладено штраф в сумі 17 000 грн .

Вказане рішення прийнято з а наслідками проведення на п ідставі доручення Антимон опольного комітету Україн и від 23.11.2009р. №12-01/10455 розслідування фактів, наведених в заяві ТОВ ”Віст-Сервіс” від 25.08.2009р. №25/08-01, як е здійснює підприємницьку ді яльність на ринку роздрібної торгівлі побутовими електро товарами, радіо- та телеапара турою під торговою маркою „Comf i” щодо розміщення ТОВ”ТК”Ел ьдорадо” порівняльної рекла ми.

Відповідно до прийнятого р ішення в приміщенні магазину ТОВ”ТК„Ельдорадо”, розташов аного по пр.Кірова,8 у м.Дніпро петровську зафіксовано вико ристання ТОВ ”ТК”Ельдорадо ” оригінальної інформації (р екламного буклету) ТО”³ст- Сервіс” від 17.09.2009р. щодо асортим енту, ціни та знижок на товари , які реалізовувалися останн ім, у формі їх порівняння із ці нами на певні види товарів, як і реалізовувалися компанією , під слоганом (мова оригінал у рос.): „Сравните, наши цены ни же!” (далі-інформація).

В процесі дослідження мате ріалів справи №73/07-10-5/09, зокрема, п ротоколу огляду від 05.10.2009р. №1 та даних фотозйомки адміністра тивною колегією встановлено , що інформація виготовлена ш ляхом наклеювання позначок і з непрозорого білого картону безпосередньо на оригінальн ий рекламний буклет ТО”³ст -Сервіс” із зазначенням цін н а певні види товарів, які реал ізовуються компанією.

При цьому, у вказаній інформ ації порівнювалася вартість товарів, які реалізуються ТΠ”³ст-Сервіс” із вартістю т оварів, які реалізуються ком панією щодо яких замовчано (н е повідомлено) їх назву, функц іональне призначення, спожив чі властивості, параметри (ро змір, колір, потужність, вага, габарити, тощо).

Так, споживачам пропонувал ося порівняти ціни на конкре тні товари торгової марки “Comf i”, а саме: мобільні телефони „ Samsung” S 3310 Wfrm Silver за ціною 999грн. та „Samsung ” S 5230 за ціною 1899грн. з так назван ими “нашими цінами”, тобто із такими товарами, які покупця ми взагалі неможливо ідентиф ікувати у зв”язку з замовчен ням їх назви та моделі, що взаг алі може вплинути на наміри п окупців по придбанню товару без можливості об' єктивног о порівняння.

На думку адміністративної колегії відділення, у даному випадку, мало місце використ ання в рекламі порівняння ці н на товари, які реалізовують ся конкурентом, не з цінами на конкретні товари, а з цінами н а абстрактну продукцію (“наш а модель”) шляхом замовчуван ня їх назви, марки та моделі, в наслідок чого таке порівнянн я не є об' єктивним і корисни м для інформування покупців.

Також, в інформації компан ії пропонувалося порівняти ц іни на товари із зазначенням марки та найменування з ціна ми на нетотожні товари, які ре алізуються торговою маркою “ Comfi”, технічні параметри та сп оживчі властивості яких не м ожуть бути співвіднесеними.

Так, вартість мікрохвильов ої печі „Scarlett” V=17л SC-1702 , яка реалізу ється торговою маркою “Comfi” пр опонувалося порівнювати з ва ртістю печі Saturn 17MX 02, вартість тел евізорів LSD LE - 19B 459 C4WX „Samsung” 1366 x 768 з ва ртістю телевізора DEXLT 1907, вартіс ть обігрівача масляного Saturn ST-O H 1657 з вартістю обігрівача Elenderg Н- 150715, вартість ноутбука Lenovo G 550 з ва ртістю ноутбука Acer 902G16.

У цьому зв”язку інформація компанії визначена адмініст ративною колегією необ' єкт ивною тому, що містить характ еристики товарів, які не можу ть бути співвіднесені і така інформація здатна створити у споживачів невірне уявленн я щодо споживчих властивосте й порівнювальних товарів.

Одночасно, при дослідженні матеріалів справи, адмініст ративною колегією було встан овлено, що такі товари, як теле візор DEXLT 1907, плеєр DVD BBK DV-318 SL, ноутбук Acer 902G16, масляний обігрівач Elenderg Н-15 0715 неможливо було придбати на умовах, зазначених в інформа ції, оскільки ці товари на мом ент її поширення були відсут ні в продажу.

За відсутності перелічени х товарів в продажу на момент розміщення інформації дані щодо їх нижчої вартості ніж у конкурента не можна вважати достовірними, а саму інформа цію неможливо вважати такою, що є корисною для покупців.

З урахуванням стимулюванн я рекламою зацікавленості сп оживачів до товару, адмініст ративною колегією в прийнято му рішенні зазначено, що пові домлення в рекламі недостові рних відомостей ставить рекл амодавця в більш вигідне ста новище, та завдяки недобросо вісній конкуренції надає пер еваги серед інших суб' єктів , які діють на тому самому ринк у.

В рішенні колегії містятьс я і посилання на використанн я компанією під час розміщен ня інформації рекламного бук лету ТО”³ст-Сервіс”, що сві дчить про підтримання спожив чого попиту на власні товари за рахунок рекламних матері алів конкурента і здобуття н еобґрунтованої перевірки в к онкретній боротьбі.

Отже, викладені обставини с лугували визначальними для визначення адміністративно ю колегією відділення дій ТО В”ТК”Ельдорадо” по розповсю дженню інформації у вигляді неправомірної порівняльної реклами недобросовісною кон куренцією і порушенням припи сів Закону України “Про захи ст від недобросовісної конку ренції”.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.1 названого З акону недобросовісною конку ренцією є будь-які дії у конку ренції, що суперечать торгов им та іншим чесним звичаям у г осподарській діяльності.

Недобросовісною конкуренц ією є дії у конкуренції, зокре ма визначені главами 2 - 4 цього Закону.

Відповідно до ст.7 Закону по рівняльною є реклама, що міст ить порівняння з товарами, ро ботами, послугами чи діяльні стю іншого господарського су б' єкта (підприємця).

Не визнається неправомірн им порівняння в рекламі, якщо наведені відомості про това ри, роботи, послуги підтвердж ені фактичними даними, є дост овірними, об'єктивними, корис ними для інформування спожив ачів.

Щодо досліджуваної справи , то з урахуванням положень на ведених норм господарським с удом зроблено правильний вис новок про відсутність правов их підстав для скасування рі шення адміністративної коле гії Дніпропетровського обла сного територіального відді лення Антимонопольного комітету України від 01.09.2010р. №38/01 -12/07-10 з огляду на те, що порівнял ьна реклама ТОВ”ТК”Ельдорад о” не підтверджена фактичним и даними, не є достовірною, об' єктивною та корисною для інф ормування споживачів.

Таким чином, відмова господ арським судом в задоволенні первісного позову є цілком о бґрунтованою.

Ч.ч.2, 3 ст.56 Закону України “Про захист економічної конкурен ції” передбачено, що рішення та розпорядження органів А нтимонопольного комітету України, голів його територі альних відділень є обов'язко вими до виконання.

Особа, на яку накладено штра ф за рішенням органу Антимо нопольного комітету Украї ни, сплачує його у двомісячни й строк з дня одержання рішен ня про накладення штрафу.

У даному випадку, матеріали справи свідчать про те, що ріш ення територіального відділ ення від 01.09.2010р. №38/01-12/07-10 було напра влено на адресу ТОВ”ТК”Ельдо радо” 03.09.2010р. та відповідно до п овідомлення про вручення пош тового відправлення (т.1, а.с.135) о тримано останнім 06.09.2010р.

Докази оплати штрафу в сумі 17000грн., накладеного згідно з в казаним рішенням в установле ні строки ТОВ”ТК”Ельдорадо” не надані.

Тому зустрічні позовні вим оги відділення правомірно ви знані господарським судом та кими, що підлягають задоволе нню.

У цьому зв”язку рішення міс цевого господарського суду с лід залишити без змін.

Доводи скаржника колегією суддів не прийняті до уваги, о скільки представлені ним нак ладні на поставку товару та ф іскальні чеки за 19., 23.09., 01., 04.10.2009р. не спростовують факту відсутно сті товарів у продажу безпос ередньо 05.10.2009р.

Стосовно посилань скаржни ка на період поширення інфор мації з 17.09. по 05.10.2011р. і неможливіс ть розглядати рекламну акцію виключно в один день слід заз начити, що відповідна тривал ість не звільняє товариство від обов' язку забезпечення наявності товарів, зазначен их в рекламі, протягом кожног о дня такого періоду.

Лист Антимонопольного ко мітету України від 11.11.2009р. №27/-26/11-994 1 (т.1. а.с.58) не може бути підставо ю для скасування оспорюваног о рішення відділення тому, що містить оцінку дій товарист ва по розміщенню інформації відносно товарів і цін в газе ті, яка вироблена самим товар иством. У даній справі предме том дослідження була інформа ція, розміщена на рекламном у буклеті ТО”³ст-Сервіс”.

Керуючись ст.ст.101-103, 105 Гос подарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

- рішення господарського суду Дніпропетровської обла сті від 16.12.2010р. у справі №16/264-10 зали шити без змін, апеляційну ска ргу без задоволення

Головуючий І.Л.Кузнецова

Суддя І.М.Герасименко

Суддя Л.О.Чимбар

Повна постанова складена 20.04.201 1р.

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.04.2011
Оприлюднено27.04.2011
Номер документу15011153
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/264-10

Постанова від 05.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б. Ю.

Ухвала від 08.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б. Ю.

Постанова від 14.04.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

Судовий наказ від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Судовий наказ від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Рішення від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні