Постанова
від 13.04.2011 по справі 6/151-09-4647
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2011 р. № 6/151-09-4647

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Козир Т.П. - головуючого, Мале тича М. М., Мамонтової О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві к асаційну скаргу ВАТ "Дун айводбуд-18" на постанову Одесь кого апеляційного господарс ького суду від 25 січня 2011 року у справі господарського суду Одеської області за позовом ВАТ "Дунайводбуд-18" до ТОВ "Дель фін", Татарбунарської районн ої державної адміністрації О деської області, ОСОБА_1., ОСОБА_2., ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5. про визнання недійсними рішень, статуту, у становчого договору, визнанн я недійсним запису про прове дення державної реєстрації т а зобов' язання проведення д ержавної реєстрації припине ння юридичної особи,

УСТАНОВИВ:

У вересні 2009 року ВАТ "Дун айводбуд-18" (далі - позивач) зв ернулось з позовом до ТОВ "Дел ьфін" (далі - відповідач - 1) та Т атарбунарської районної дер жавної адміністрації (далі - відповідач - 2) про визнання не дійсними рішень засновників ТОВ "Дельфін" від 15 жовтня 2003 рок у, 14 квітня 2005 року, 10 серпня 2005 рок у та 12 серпня 2008 року; визнання н едійсним статуту ТОВ "Дельфі н", затвердженого загальними зборами засновників 15 жовтня 2003 року; визнання недійсним ст атуту ТОВ "Дельфін", затвердже ного 15 жовтня 2003 року; визнання недійсним запису про провед ення державної реєстрації ТО В "Дельфін", вчиненого Татарбу нарською державною адмініст рацією Одеської області 26 лис топада 2003 року та зобов' язан ня відповідача 2 здійснити де ржавну реєстрацію припиненн я ТОВ "Дельфін".

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що ТОВ "Дельфін" створе но з порушенням вимог закону та, крім того, неправомірно вн есено до статутного фонду ві дповідача1 майно, що належить позивачу.

Рішенням господарського с уду Одеської області від 14 жов тня 2010 року у задоволенні позо ву відмовлено у повному обся зі.

Постановою Одеського апел яційного господарського суд у від 25 січня 2011 року апеляційн у скаргу ВАТ "Дунайводбуд-18" за лишено без задоволення.

Рішення господарського су ду Одеської області від 14 жовт ня 2010 року залишено без змін.

У касаційній скарзі ВАТ "Дун айводбуд-18" просить скасувати рішення господарського суду Одеської області від 14 жовтня 2010 року та постанову Одеськог о апеляційного господарсько го суду від 25 січня 2011 року, а спр аву направити до господарськ ого суду Одеської області на новий розгляд.

Заявник вважає, що судами не встановлено всі істотні обс тавини справи та неповно дос ліджено надані сторонами док ази.

Зокрема, зазначає, що загаль ними зборами позивача не при ймалось рішення про створенн я ТОВ "Дельфін".

Також, посилається на те, що протокол загальних зборів Т ОВ "Дельфін" як і статут та уст ановчий договір не містять в ідомостей, що визначені відп овідно до норм закону як обов ' язкові.

Посилається на те, що голова правління ОСОБА_5 не мав п овноважень на створення ТОВ "Дельфін" та участь у ньому.

Крім того, ВАТ "Дунайводбуд- 18" зазначає про порушення норм закону, оскільки до моменту д ержавної реєстрації відпові дача - 1, усі його учасники не вн если свої вклади до статутно го фонду товариства у визнач ених законом розмірі.

Наголошує на порушеннях, зд ійснених державним реєстрат ором при проведенні державно ї реєстрації юридичної особі та її установчих документів .

Представники сторін у судо ве засідання не з' явились.

Враховуючи, що про час та мі сце розгляду касаційної скар ги сторони повідомлені належ ним чином, суд вважає за можли ве розглянути справу за їх ві дсутності.

Обговоривши доводи касаці йної скарги, вивчивши матері али справи, суд вважає, що каса ційна скарга не підлягає зад оволенню з наступних підстав .

Судами першої та апеляційн ої інстанцій встановлено, що 16 травня 2003 року загальними зб орами акціонерів ВАТ "Дунайв одбуд-18" було прийнято рішення про створення на базі відпоч инку "Дельфін" курортної зони "Расєйка" товариства з обмеже ною відповідальністю із залу ченням інвестицій від приват них осіб, з відділенням товар иства на єдиний податок і сві й баланс.

15 березня 2003 року за участю ВА Т "Дунайводбуд-18", від імені яко го діяв голова правління тов ариства ОСОБА_5, та приват них осіб - ОСОБА_5., ОСОБ А_2, ОСОБА_4., ОСОБА_1., ОСОБА_3 відбулися установчі збори засновників ТОВ "Дельф ін", на яких було прийнято ріше ння, оформлене протоколом № 1, про створення на базі відпоч инку "Дельфін", яка знаходитьс я за адресою: Одеська область , Татарбунарський район, с. При морське, курорт "Расєйка", това риства з обмеженою відповіда льністю, підписання установч ого договору та затвердження статуту товариства.

14 квітня 2005 року зборами засн овників ТОВ "Дельфін" було при йнято рішення, оформлене про токолом № 3, про збільшення роз міру статутного фонду товари ства до 78 000, 00 грн. у зв' язку з ти м, що протягом 2004-2005 років заснов ники вносили додаткові внеск и в розбудову бази, а також про перерахунок розміру часток учасників у статутному фонді товариства, а саме: ВАТ "Дунай водбуд-18" - 5 000, 00 грн., що становит ь 6, 4 %; ОСОБА_5 - 17 000, 00 грн., що ст ановить 21, 8 %; ОСОБА_4 - 17 000, 00 гр н., що становить 21, 8 %; ОСОБА_2. - 17 000, 00 грн., що становить 21, 8 %; О СОБА_3. - 6 000, 00 грн., що становит ь 7, 7 %; ОСОБА_1 - 16 000, 00 грн., що ст ановить 20, 5 %.

10 серпня 2005 року зборами засн овників ТОВ "Дельфін" було при йнято рішення, оформлене про токолом № 4, про затвердження н ової редакції статуту товари ства, відповідно до якої місц е знаходження товариства змі нено на с.Приморське, курортн а зона "Расєйка", Татарбунарсь кий район, а також визначено р озмір статутного фонду товар иства та розмір вкладів і час ток його учасників згідно рі шення від 14 квітня 2005 року.

11 серпня 2005 року Татарбунарс ькою районної державною адмі ністрацією проведено держав ну реєстрацію змін до статут у ТОВ "Дельфін".

12 серпня 2005 року загальними з борами учасників ТОВ "Дельфі н" було прийнято рішення, офор млене протоколом № 4, про приму сове виключення позивача зі складу учасників товариства без відшкодування внесків д о статутного фонду ТОВ "Дельф ін" у зв' язку з тим, що ВАТ "Дун айводбуд-18" ніяких внесків до статутного фонду ТОВ "Дельфі н" не вносило.

Предметом спору у даній спр аві є визнання недійсними рі шень, статуту, установчого до говору, запису про проведенн я державної реєстрації ТОВ "Д ельфін" та зобов' язання про ведення державної реєстраці ї припинення ТОВ "Дельфін".

Установчі документи товар иства можуть бути визнані не дійсними у судовому порядку за одночасної наявності таки х умов:

- на момент розгляду справи установчі документи не відпо відають вимогам закону;

- порушення, допущені при пр ийнятті та затвердженні уста новчих документів, не можуть бути усунені;

- відповідні положення уста новчих документів порушують права чи охоронювані законо м інтереси позивача.

Положення установчих доку ментів, які не відповідають в имогам законодавства, не зас тосовуються.

Судами вірно зазначено, що с татут юридичної особи є за св оєю правовою природою актом, оскільки містить норми, обов ' язкові для учасників товар иства, його посадових осіб та інших працівників.

Частиною 2 ст. 4 Закону Україн и "Про господарські товарист ва" в редакції, яка діяла на ча с виникнення спірних правові дносин, визначено, що установ чі документи повинні містити відомості про вид товариств а, предмет і цілі його діяльно сті, склад засновників та уча сників, найменування та місц езнаходження, розмір та поря док утворення статутного фон ду, порядок розподілу прибут ків та збитків, склад та компе тенцію органів товариства, п орядок прийняття ними рішень , включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікован а більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок лікві дації і реорганізації товари ства.

Також, відповідно до ст. 51 заз наченого Закону, крім наведе них відомостей, установчі до кументи повинні містити відо мості про розмір часток кожн ого з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкл адів.

Судами встановлено, що уста новчий договір та статут ТОВ "Дельфін" містять усі відомос ті, встановлені наведеними н ормами як обов' язкові.

А тому, як вірно зазначено с удами, відсутні правові підс тави визнання недійсними осп орюваного установчого догов ору та статуту відповідача.

Крім того, у касаційній скар зі заявник зазначає, що для пр ийняття рішення про створенн я відповідача та участі у ньо му ВАТ "Дунайводбуд -18" необхід но було прийняття відповідно го рішення загальними зборам и позивача.

Проте, дані доводи касаційн ої скарги спростовуються тим и, встановленими судами обст авинами, що за статутом позив ача прийняття рішення про вх одження позивача в якості за сновника до інших господарсь ких товариств не віднесено д о компетенції загальних збор ів, а на підставі пункту 8.3.5 ста туту віднесено до повноважен ь голови правління і саме гол ова правління позивача предс тавляв ВАТ "Дунайводбуд - 18" н а загальних зборах засновник ів ТОВ "Дельфін" та на загальни х зборах учасників під час ви рішення питання про виключен ня позивача зі складу учасни ків ТОВ "Дельфін" за недбаліст ь та невиконання взятих на се бе зобов' язань із внесення коштів до статутного фонду Т ОВ "Дельфін".

Також помилковими є доводи заявника касаційної скарги щодо необхідності затвердже ння установчого договору ТОВ "Дельфін" загальними зборами позивача з огляду на те, що, як встановлено судами, розмір в кладу позивача до статутного фонду відповідача становив менше 40 % статутного фонду ост аннього, а затвердження таки х угод статутом ВАТ "Дунайвод буд-18" не передбачено.

Враховуючи, що вимоги про ви знання недійсною державної р еєстрації створення ТОВ "Дел ьфін" та зобов' язання здійс нити державну реєстрацію при пинення останнього є похідни ми вимог про визнання недійс ними установчого договору та статуту товариства, суди дій шли обґрунтованого висновку про відсутність підстав для їх задоволення.

За таких обставин суд прави льно застосував норми матері ального та процесуального пр ава, обгрунтовано взяв до ува ги той, встановлений ним факт , що на момент звернення до суд у позивача було виключено зі складу учасників ТОВ "Дельфі н", прийшов до юридично вірног о висновку про відсутність п орушень прав позивача, які б п ідлягали судовому захисту, з боку відповідачів та підста вно відмовив у позові.

Враховуючи викладене, судо ві рішення законні та обґрун товані, а тому зміні чи скасув анню не підлягають.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117- 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу зали шити без задоволення, а поста нову Одеського апеляційного господарського суду від 25 січ ня 2011 року - без змін.

Головуючий Т. Козир

Судді М. Малетич

О. Мамонтова

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.04.2011
Оприлюднено26.04.2011
Номер документу15024896
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/151-09-4647

Ухвала від 29.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Постанова від 13.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 28.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 25.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 05.11.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Рішення від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 22.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 22.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні