Рішення
від 20.04.2011 по справі 37/65
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 37/65 20.04.11

За позовом: Закритого акціонерного то вариства «МІСЬКА СТРАХОВА КО МПАНІЯ»

До: Закритого акціонерного то вариства «Українська еколог ічна страхова компанія»

Про: стягнення 6 193, 10 грн.

Суддя Гавриловс ька І.О.

У судових засіданнях бра ли участь:

Від позивача: Косяк В.В., дов. № 08 від 10.01.2011 р.

Від відповідача: не з' явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарс ького суду передані позовні вимоги Закритого акціонерн ого товариства «МІСЬКА СТРАХ ОВА КОМПАНІЯ»до Закритого ак ціонерного товариства «Укра їнська екологічна страхова к омпанія»про стягнення суми с плаченого страхового відшко дування в порядку регресу в р озмірі 5 843, 10 грн. та 350, 00 грн. додат кових витрат. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Закрито го акціонерного товариства « МІСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ»на підставі договору страхуван ня наземного транспорту № 0207/09- НТ/И від 02.07.2009 р. внаслідок наста ння страхової події - дорожн ьо-транспортної пригоди випл ачено страхове відшкодуванн я ОСОБА_1 - власнику автом обіля «Chery Jaggi», державний номер НОМЕР_1, в розмірі 5 843, 10 грн., а також сплачено 350, 00 грн. за про ведене автотоварознавче дос лідження, що разом становить 6 193, 10 грн., а тому позивачем, у ві дповідності до положень стат ті 27 Закону України «Про страх ування»та статей 993 та 1191 Цивіл ьного кодексу України, отрим ано право зворотної вимоги д о особи, відповідальної за за вдану шкоду. Винним у вчиненн і вищезазначеного ДТП визнан о ОСОБА_2, який керуючи авт омобілем «ВАЗ-21023», державний н омер НОМЕР_2, який порушив Правила дорожнього руху Укр аїни та здійснив зіткнення з автомобілем «Chery Jaggi», державний номер НОМЕР_1. З огляду на т е, що цивільно-правова відпов ідальність власника «ВАЗ 21023» , державний номер НОМЕР_2, ОСОБА_2 застрахована Закр итим акціонерним товариство м «Українська екологічна стр ахова компанія»у відповідно сті до полісу обов' язкового страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів № ВЕ/0509034, а тому позивач вка зує, що обов' язок з відшкоду вання збитків покладається н а відповідача.

Ухвалою суду від 02.03.2011 р. було п орушено провадження у даній справі № 37/65 та призначено її ро згляд на 28.03.2011 року, зобов' язан о сторін надати певні докуме нти.

У судовому засіданні 28.03.2011 р. п редставник позивача позовні вимоги підтримав, просив їх з адовольнити, на виконання ви мог ухвали суду від 02.03.2011 р. нада в витребувані судом документ и.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, відзиву на позов не надав, про призначене судове засіда ння був повідомлений належни м чином, про що свідчить повід омлення про вручення поштово го відправлення від 04.03.2011 р., яке підтверджує отримання відпо відачем 14.03.2011 р. ухвали від 02.03.2011 р . у даній справі.

У зв' язку з нез' явлення м представника відповідача у призначене судове засідання та невиконанням ним вимог ух вали суду від 02.03.2011 р., що перешко джало вирішенню спору у дано му судовому засіданні, ухвал ою суду від 14.03.2011 р. розгляд дано ї справи було відкладено до 20. 04.2011 р.

У судовому засіданні 20.04.2011 р. п редставник позивача позовні вимоги повторно підтримав т а просив їх задовольнити.

Представник відповідача у призначене судове засідання повторно не з' явився, відзи ву на позов не надав, про причи ни неявки суду не повідомив, п ро призначене судове засідан ня був повідомлений належним чином, про що свідчить повідо млення про вручення поштовог о відправлення від 31.03.2011 р., яке п ідтверджує отримання відпов ідачем 05.04.2011 р. ухвали від 14.03.2011 р.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять докази належног о повідомлення відповідача п ро час та місце судового засі дання та про наслідки ненада ння ним відзиву на позов і вит ребуваних судом документів, то за таких обставин суд прих одить до висновку про можлив ість розгляду справи на підс таві ст. 75 Господарського проц есуального кодексу України з а наявними матеріалами без у часті представника вищезазн аченого учасника судового пр оцесу.

Розглянувши подані матері али справи та заслухавши поя снення представника позивач а, Господарський суд міста Ки єва, -

ВСТАНОВИВ:

23.04.2010 р. на вулиці Бочарова у місті Одесі сталася дорожн ьо-транспортна пригода, зокр ема, зіткнення автомобіля «Cher y Jaggi», державний номер НОМЕР_1 , яким керував ОСОБА_1, та автомобіля «ВАЗ 21023», державни й номер НОМЕР_2, під керува нням ОСОБА_2.

ОСОБА_2., керуючи транспорт ним засобом «ВАЗ 21023», державни й номер НОМЕР_2, не обрав бе зпечну швидкість руху, чим по рушив п. 12.1. Правил дорожнього р уху України, внаслідок чого в ідбулось зіткнення з автомоб ілем «Chery Jaggi», державний номер НОМЕР_1, що спричинило пошко дження транспортних засобів .

Про наведене свідчить пост анова Болградського районно го суду Одеської області від 16.06.2010 року в адміністративній с праві № 3-1000/2010, відповідно до яко ї ОСОБА_2 було визнано вин ним у вчиненні адміністратив ного правопорушення, передба ченого ст. 124 Кодексу України п ро адміністративні правопор ушення, та призначено йому ад міністративне стягнення у ви гляді штрафу в розмірі 340 грив ень.

У відповідності до частини 2 статті 35 Господарського про цесуального кодексу України , факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господа рські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших сп орів, в яких беруть участь ті с амі сторони.

Згідно з п. 4 Роз'яснення Вищо го арбітражного суду України № 02-5/215 від 01.04.1994 року «Про деякі пи тання практики вирішення спо рів пов' язаних з відшкодува нням шкоди»відповідно до ста тті 35 Господарського процесу ального кодексу України, пре юдиціальне значення для госп одарського суду мають вирок суду з кримінальної справи, щ о набрав законної сили, щодо п евних подій та ким вони вчине ні або рішення суду з цивільн ої справи, що набрало законно ї сили, щодо фактів, які встано влені судом. В інших випадках питання щодо вини конкретни х осіб вирішується господарс ьким судом самостійно за рез ультатами дослідження всіх о бставин та матеріалів справ, у тому числі матеріалів слід чих органів. Рішення господа рського суду не може обґрунт овуватись тільки довідкою ор гану ДАІ або постановою про в ідмову у порушенні криміналь ної справи.

Факти, які встановлені пост ановою Болградського районн ого суду Одеської області ві д 16.06.2010 року в адміністративній справі № 3-1000/2010, у відповідності до статті 35 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, мають преюдиціальне значе ння.

Вищезазначеною постановою ОСОБА_2 визнано винним у в чинені правопорушення, перед баченого статтею 124 Кодексу пр о адміністративне правопору шення України.

Внаслідок вищевказаної до рожньо-транспортної пригоди було пошкоджено автомобіль «Chery Jaggi», державний номер НОМЕ Р_1, що належить ОСОБА_1.

Відносини, пов' язані із ст рахуванням, регулюються пара графом 2 глави 35 Господарськог о кодексу України, главою 67 Ци вільного кодексу України, За коном України від 07.03.1996 р. № 85/96-ВР «Про страхування»(надалі - З акон України «Про страхуванн я»), а відносини у сфері обов'я зкового страхування цивільн о-правової відповідальності власників наземних транспор тних засобів - також Законом У країни від 01.07.2004 р. № 1961 - IV «Про об ов'язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів»(надалі - Зако н України «Про обов'язкове ст рахування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засоб ів»).

Згідно з п. 1 ст. 352 Господарськ ого кодексу України, страхув ання - це діяльність спеціаль но уповноважених державних о рганізацій та суб' єктів гос подарювання (страховиків), по в' язана з наданням страхови х послуг юридичним особам аб о громадянам (страхувальника м) щодо захисту їх майнових ін тересів у разі настання визн ачених законом чи договором страхування подій (страхових випадків), за рахунок грошови х фондів, які формуються шлях ом оплати страхувальниками с трахових платежів.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про страхування», стр ахування - це вид цивільно-пра вових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі наст ання певних подій (страхових випадків), визначених догово ром страхування або чинним з аконодавством, за рахунок гр ошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами т а юридичними особами страхов их платежів (страхових внеск ів, страхових премій) та доход ів від розміщення коштів цих фондів.

Пунктом 2 ст. 352 Господарськог о кодексу України встановлен о, що страхування може здійсн юватися на основі договору м іж страхувальником і страхов иком (добровільне страхуванн я) або на основі закону (обов' язкове страхування).

Згідно ч. 1 ст. 5 Закону Україн и «Про страхування», страхув ання може бути добровільним або обов'язковим.

Страхування наземного тра нспорту (крім залізничного), в ідповідно до п. 6 ч. 4 ст. 6 Закону У країни «Про страхування», є в идом добровільного страхува ння.

В частині 1 ст. 6 даного Закону зазначено, що доброві льне страхування - це страхув ання, яке здійснюється на осн ові договору між страхувальн иком і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення д обровільного страхування ви значаються правилами страху вання, що встановлюються стр аховиком самостійно відпові дно до вимог цього Закону. Ко нкретні умови страхування в изначаються при укладенні до говору страхування відповід но до законодавства.

В статті 16 Закону Укра їни «Про страхування»визнач ено, що договір страхування - ц е письмова угода між страхув альником і страховиком, згід но з якою страховик бере на се бе зобов'язання у разі настан ня страхового випадку здійсн ити страхову виплату страхув альнику або іншій особі, визн аченій у договорі страхуванн я страхувальником, на корист ь якої укладено договір стра хування (подати допомогу, вик онати послугу тощо), а страхув альник зобов'язується сплачу вати страхові платежі у визн ачені строки та виконувати і нші умови договору.

Між Закритим акціоне рним товариством «МІСЬКА СТР АХОВА КОМПАНІЯ» (страховик) т а ОСОБА_1 (страхувальник) б уло укладено договір страхув ання наземного транспорту № 0207/09-НТ/И від 02.07.2009 р., у відповіднос ті до якого страховик застра хував майнові інтереси страх увальника, пов' язані з воло дінням, користуванням та роз порядженням застрахованим т ранспортним засобом, а саме - а втомобілем марки «Chery Jaggi», держа вний номер НОМЕР_1.

Частиною 2 ст. 8 Закону У країни «Про страхування»пер едбачено, що страховий випад ок - подія, передбачена догов ором страхування або законод авством, яка відбулася і з нас танням якої виникає обов'язо к страховика здійснити випла ту страхової суми (страховог о відшкодування) страхувальн ику, застрахованій або іншій третій особі.

Згідно з п. 1 ст. 354 Господ арського кодексу України, за договором страхування страх овик зобов' язується у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій осо бі, визначеній страхувальник ом у договорі страхування, а с трахувальник зобов' язуєть ся сплачувати страхові плате жі у визначені строки та вико нувати інші умови договору.

Відповідно до ст. 979 Цив ільного кодексу України, за д оговором страхування одна ст орона (страховик) зобов' язу ється у разі настання певної події (страхового випадку) ви платити другій стороні (стра хувальникові) або іншій особ і, визначеній у договорі, грош ову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов' язуєт ься сплачувати страхові плат ежі та виконувати інші умови договору.

В п. 3.1.2. договору страхуванн я наземного транспорту № 0207/09-Н Т/И від 02.07.2009 р. визначено, що стра ховим випадком за цим догово ром може бути дорожньо-транс портна пригода - нанесення м атеріального збитку застрах ованому транспортному засоб у в результаті його руху чи р уху транспортних засобів тре тіх осіб.

27.04.2010 р. ОСОБА_1., власник авт омобіля «Chery Jaggi», державний номе р НОМЕР_1, надав Закритому акціонерному товариству «МІ СЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ», в як ому застрахований зазначени й транспортний засіб, заяву н а виплату страхового відшкод ування вих. № 856-04/10, в якій п росив суму страхового відшко дування перерахувати на розр ахунковий рахунок СТО.

Пунктом 10.1. договору страхув ання наземного транспорту № 0207/09-НТ/И від 02.07.2009 р. передба чено, що при настанні події, як а має ознаки страхового випа дку, страховик зобов' язаний за свій рахунок залучити екс перта (аварійного комісара) д о розслідування обставин стр ахового випадку (причин та ро зміру збитків).

Згідно з наказом Міністерс тва юстиції України та Фонду державного майна від 24.11.2003 р. № 142/5/2092 (зареєстрований в Мін' юсті України 24.11.2003 р. за № 10 74/8395) «Про затвердження Методик и товарознавчої експертизи т а оцінки колісних транспортн их засобів», який є обов' язк овим для виконання особами, д о компетенції яких входить п роведення автотоварознавчи х експертиз та досліджень, ро змір матеріального збитку ви значається шляхом проведенн я відповідної експертизи. Ме тодику товарознавчої експер тизи та оцінки дорожніх тран спортних засобів розроблено згідно із Національним стан дартом № 1 «Загальні засади оц інки майна і майнових прав»і затверджено наказом Фонду д ержмайна України від 24.11.2003 р. № 142/5/2092 (зареєстровано в Мін ' юсті України 24.11.2003 р. за № 1074/8395, з і змінами та доповненнями).

Відповідно до Закону Украї ни «Про оцінку майна, майнови х прав та професійну оціночн у діяльність в Україні»прове дення оцінки майна є обов'язк овим у випадках, зокрема, визн ачення збитків або розміру в ідшкодування у випадках, вст ановлених законом (стаття 7 За кону), і здійснюється суб' єк тами оціночної діяльності.

На виконання вищезазначен их норм чинного законодавств а, позивач з метою визначення вартості матеріального збит ку, завданого власнику автом обіля «Chery Jaggi», державний номер НОМЕР_1, замовив у Суб' єкт а підприємницької діяльност і Спеціаліста автотоварозна вця ОСОБА_3 виконання екс пертного автотоварознавчог о дослідження.

Дослідження було проведен о ОСОБА_3, який має кваліфі кацію судового експерта зі с пеціальності 12.2. «Визначення вартості колісних транспорт них засобів, розміру збитку, з авданого власнику транспорт ного засобу»(свідоцтво Мініс терства юстиції України № 1298 в ід 28.11.2008 р.). Відповідно до виснов ку експертного, автотоварозн авчого дослідження з визначе ння вартості відновлювально го ремонту і матеріального з битку, завданого власнику ав томобіля «Chery Jaggi», державний но мер НОМЕР_1, № 222/10 від 26.05.2010 р., ск ладеного відповідно до Метод ики товарознавчої експертиз и та оцінки колісних транспо ртних засобів, затвердженої наказом Міністерства юстиці ї України та Фондом державно го майна України від 24.11.2003 р. № 142/5/ 2092, Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки май на і майнових прав», затвердж еного постановою КМ України від 10.09.2003 року № 1440 та інших викор истаних джерел, розмір матер іального збитку, завданого в ласнику автомобіля марки «Chery Jaggi», державний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_1 складає 6 293, 00 грн.

За виконання вищезазначен ого висновку автотоварознав чого дослідження позивачем б уло перераховано платіжним д орученням № 7427 від 04.06.2010 р. суму в р озмірі 350, 00 грн.

Позивачем було виконано ро зрахунок страхового відшкод ування за договором страхува ння наземного транспорту № 0207 /09-НТ/И від 02.07.2009 р., та складено стр аховий акт № 680/10-К від 27.05.2010 р., в яко му на підставі висновку авто товарознавчого дослідження № 222/10 від 26.05.2010 р., з вирахуванням р озміру франшизи (яка у відпов ідності до вищезазначеного д оговору складає 450, 00 грн.) визна чено, що розмір страхового ві дшкодування, який підлягає в иплаті, становить 5 843, 10 грн.

Статтею 29 Закону України «П ро страхування»передбачено , що у зв'язку з пошкодженням т ранспортного засобу відшкод овуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом тр анспортного засобу з урахува нням зносу, розрахованого у п орядку, встановленому законо давством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроб лених навмисно з метою порят унку потерпілих внаслідок до рожньо-транспортної пригоди , з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-тран спортної пригоди до місця пр оживання того власника чи за конного користувача транспо ртного засобу, який керував т ранспортним засобом у момент дорожньо-транспортної приго ди, чи до місця здійснення рем онту на території України.

Позивач повідомив, що він на лежним чином виконав зобов' язання перед страхувальнико м за договором страхування н аземного транспорту № 0207/09-НТ/И від 02.07.2009 р., перерахувавши плат іжним дорученням № 7571 від 23.06.2010 р . суму страхового відшкодува ння в розмірі 5 843, 10 грн.

Враховуючи те, що постаново ю Болградського районного су ду Одеської області від 16.06.2010 ро ку в адміністративній справі № 3-1000/2010 ОСОБА_2, який керував автомобілем «ВАЗ-21023», державн ий номер НОМЕР_2, визнано в инним у дорожньо-транспортні й пригоді, яка сталася в резул ьтаті його зіткнення з автом обілем марки «Chery Jaggi», державни й номер НОМЕР_1, він є особо ю, відповідальною за збиток, з аподіяний пошкодженому авто мобілю.

Відповідальність власника транспортного засобу «ВАЗ-2102 3», державний номер НОМЕР_2 , ОСОБА_2, якого визнано вин ним у скоєнні ДТП, застрахова на Закритим акціонерним това риством «Українська екологі чна страхова компанія»на під ставі договору обов' язково го страхування цивільно-прав ової відповідальності власн иків наземних транспортних з асобів у відповідності до по лісу № ВЕ/0509034.

З огляду на те, що Закритим а кціонерним товариством «МІС ЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ»на під ставі договору страхування н аземного транспорту № 0207/09-НТ/И від 02.07.2009 р. внаслідок настання страхової події - дорожньо- транспортної пригоди виплач ено страхове відшкодування ОСОБА_1 - власнику автомо біля «Chery Jaggi», державний номер НОМЕР_1, в розмірі 5 843, 10 грн., а також сплачено 350, 00 грн. за пров едене автотоварознавче досл ідження, що разом становить 6 193, 10 грн., позивачем, у відповідн ості до положень статті 27 Зако ну України «Про страхування» та статей 993 та 1191 Цивільного ко дексу України, отримано прав о зворотної вимоги до особи, в ідповідальної за завдану шко ду, а саме, до страхової органі зації, якою здійснено обов' язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і ОСОБА_2 - Закритого акц іонерного товариства «Украї нська екологічна страхова ко мпанія».

За таких обставин на розгля д Господарського суду міста Києва були передані позовні вимоги Закритого акціонерно го товариства «МІСЬКА СТРАХО ВА КОМПАНІЯ»до Закритого акц іонерного товариства «Украї нська екологічна страхова ко мпанія»про стягнення суми сп лаченого страхового відшкод ування в порядку регресу в ро змірі 5 843, 10 грн. та 350, 00 грн. додатк ових витрат.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що вимоги позива ча підлягають задоволенню ч астково з наступних підстав.

Статтею 3 Закону України «Пр о обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів»встановл ено, що обов'язкове страхуван ня цивільно-правової відпові дальності здійснюється з мет ою забезпечення відшкодуван ня шкоди, заподіяної життю, зд оров'ю та/або майну потерпіли х внаслідок дорожньо-транспо ртної пригоди та захисту май нових інтересів страхувальн иків.

В статті 5 Закону України «П ро обов'язкове страхування ц ивільно-правової відповідал ьності власників наземних тр анспортних засобів»зазначе но, що об'єктом обов'язкового с трахування цивільно-правово ї відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать за конодавству України, пов'яза ні з відшкодуванням особою, ц ивільно-правова відповідаль ність якої застрахована, шко ди, заподіяної життю, здоров'ю , майну потерпілих внаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про обов'язкове страх ування цивільно-правової від повідальності власників наз емних транспортних засобів» , страховим випадком є подія, в наслідок якої заподіяна шкод а третім особам під час дорож ньо-транспортної пригоди, як а сталася за участю забезпеч еного транспортного засобу і внаслідок якої настає цивіл ьно-правова відповідальніст ь особи, відповідальність як ої застрахована за договором .

Відповідно до п. 9 ст. 7 Зако ну України «Про страхування» , страхування цивільно-право вої відповідальності власни ків наземних транспортних за собів відноситься до обов' я зкових видів страхування, що здійснюються в Україні.

Пунктом 22.1 ст. 22 Закону Україн и «Про обов'язкове страхуван ня цивільно-правової відпові дальності власників наземни х транспортних засобів»пере дбачено, що при настанні стра хового випадку страховик від повідно до лімітів відповіда льності страховика відшкодо вує у встановленому цим Зако ном порядку оцінену шкоду, як а була заподіяна у результат і ДТП життю, здоров'ю, майну тр етьої особи.

Пунктом 37.4 ст. 37 Закону Україн и «Про обов'язкове страхуван ня цивільної відповідальнос ті власників транспортних за собів»передбачено право стр аховика за договором обов'яз кового страхування цивільно ї відповідальності власника транспортного засобу в разі настання страхового випадку здійснювати виплату страхов ого відшкодування безпосере дньо потерпілим або погоджен им з ними підприємствам, уста новам та організаціям, що над ають послуги, пов'язані з відш кодуванням збитків.

Частинами першою та другою статті 1187 ЦК України передбач ено, що джерелом підвищеної н ебезпеки є діяльність, пов'яз ана з використанням, зберіга нням або утриманням транспор тних засобів, механізмів та о бладнання, використанням, зб еріганням хімічних, радіоакт ивних, вибухо- і вогненебезпе чних та інших речовин, утрима нням диких звірів, службових собак та собак бійцівських п орід тощо, що створює підвище ну небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інши х осіб. Шкода, завдана джерело м підвищеної небезпеки, відш кодовується особою, яка на ві дповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренд и тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об 'єктом, використання, зберіга ння або утримання якого ство рює підвищену небезпеку.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної н ебезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме ш кода, завдана одній особі з ви ни іншої особи, відшкодовуєт ься винною особою.

Таким чином, за змістом вказ аної норми, у відносинах між к ількома володільцями джерел підвищеної небезпеки відпов ідальність будується на зага льному принципі вини.

Враховуючи вищевикладене, суд відзначає, що незалежно в ід джерела виникнення права позов щодо відшкодування зби тків подається до особи, відп овідальної за завдані збитки , проте враховуючи те, що цивіл ьна відповідальність винної особи застрахована, позов мо же бути заявлений також і до ю ридичної особи, яка застраху вала відповідальність ОСО БА_2, зокрема до відповідача у даній справі - Закритого акц іонерного товариства «Украї нська екологічна страхова ко мпанія»(дана правова позиція підтверджується також поста новою ВГСУ від 05.12.2006 року № 54/53-06).

Статтею 1166 Цивільного кодек су України встановлено, що шк ода, завдана майну фізичної ч и юридичної особи, відшкодов ується особою, яка її завдала .

Згідно з частиною 2 ст. 1198 Циві льного кодексу України, шкод а, заподіяна джерелом підвищ еної небезпеки, відшкодовуєт ься особою, яка на відповідні й правовій підставі володіє транспортним засобом.

Згідно зі ст. 1191 Цивільного к одексу України, особа, яка від шкодувала шкоду, завдану інш ою особою, має право зворотно ї вимоги (регресу) до винної ос оби в розмірі виплаченого ві дшкодування.

Відповідно до ст. 993 Цивільно го кодексу України та ст. 27 Зак ону України «Про страхування », до страховика, який виплат ив страхове відшкодування в межах фактичних витрат перех одить право вимоги (регресу), я ке страхувальник, що одержав страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за з авдані збитки.

В п. 35.1 ст. 35 Закону України «Пр о обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів»зазначен о, що для отримання страховог о відшкодування особа, яка ма є право на відшкодування, под ає страховику відповідну зая ву.

22.09.2010 р. Закритим акціонерним товариством «МІСЬКА СТРАХОВ А КОМПАНІЯ»було направлено н а адресу Закритого акціонерн ого товариства «Українська е кологічна страхова компанія »заяву про відшкодування май нової шкоди (в порядку регрес у).

У відповідності до п. 12.1 Зако ну України «Про обов'язкове с трахування цивільно-правово ї відповідальності власникі в наземних транспортних засо бів», розмір франшизи при від шкодуванні шкоди, заподіяної майну потерпілих, встановл юється при укладанні договор у обов'язкового страхування цивільно-правової відповіда льності і не може перевищува ти 2 відсотки від ліміту відпо відальності страховика, в ме жах якого відшкодовується зб иток, заподіяний майну потер пілих. Страхове відшкодуванн я завжди зменшується на суму франшизи, розрахованої за пр авилами цього підпункту.

Полісом цивільно-правової відповідальності обов'язков ого страхування цивільно-пра вової відповідальності влас ників наземних транспортних засобів № ВЕ/0509034 передбачена ф раншиза в розмірі 510, 00 грн.

Згідно з п. 9.1. ст. 9 Закону Укр аїни «Про обов'язкове страху вання цивільно-правової відп овідальності власників назе мних транспортних засобів», обов'язковий ліміт відпові дальності страховика - це гр ошова сума, в межах якої страх овик зобов'язаний провести в иплату страхового відшкодув ання відповідно до умов дого вору страхування.

Враховуючи те, що особою, ві дповідальною за завдані ОС ОБА_1 - власнику автомобіля «Chery Jaggi», державний номер НОМЕ Р_1, збитки є Закрите акціоне рне товариство «Українська е кологічна страхова компанія », в якому застрахована відпо відальність ОСОБА_2, якого визнано винним у ДТП, а Закрит им акціонерним товариством « Європейський страховий алья нс»на підставі договору стра хування наземного транспорт у № 0207/09-НТ/И від 02.07.2009 р. виплачено с трахове відшкодування Вагне ру Є.Я. в розмірі 5 843, 10 грн., та з ог ляду на те, що сума страхового відшкодування має бути змен шена на розмір франшизи, відт ак, сума страхового відшкоду вання (в порядку регресу), що п ідлягає стягненню з відповід ача, становить 5 333, 10 грн. (5 843, 10 грн . - 510, 00 грн.)

Також позивач просить стяг нути з відповідача 350, 00 грн. дод аткових витрат, сплачених ни м за проведення автотоварозн авчого дослідження.

Дослідивши матеріали спра ви, суд дійшов висновку, що поз овні вимоги Закритого акціон ерного товариства «МІСЬКА СТ РАХОВА КОМПАНІЯ»про стягнен ня з відповідача додаткових фінансових витрат за проведе ння експертизи в розмірі 350,00 гр н. є необґрунтованими та т акими, що не підлягають задов оленню виходячи з наступного .

Так, зі змісту страхового ак ту № 680/10-К від 27.05.2010р. не вбачаєтьс я, що розміри витрат за провед ення експертизи були включен і позивачем до загальної сум и страхового відшкодування.

Окрім того, пунктом 10.1. догов ору страхування наземного тр анспорту № 0207/09-НТ/И від 02.07 .2009 р. встановлено, що при наста нні події, яка має ознаки стра хового випадку, страховик зо бов' язаний за свій рахунок залучити експерта (аварійног о комісара) до розслідування обставин страхового випадку (причин та розміру збитків).

Таким чином, позов Закритог о акціонерного товариства «М ІСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ»під лягає задоволенню частково.

Відповідно до вимог статт і 49 Господарського процесуал ьного кодексу України, держм ито та витрати на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу покладаються н а сторін пропорційно розміру задоволених вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 47, 49, 82- 85 Гос подарського процесуального кодексу України, Господарсь кий суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задово льнити частково.

2. Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Ук раїнська екологічна страхов а компанія» (вул. Д имитрова, буд. 5-б, м. Київ, 03150, іден тифікаційний код 30729278) на корис ть Закритого акціонерного то вариства «МІСЬКА СТРАХОВА КО МПАНІЯ»(вул. Велика Арнаутсь ка, буд. 2-Б/1, м. Одеса, Приморськи й р-н, 65125, ідентифікаційний код 30244124) суму сплаченого страхово го відшкодування в порядку р егресу в розмірі 5 333 (п' ять ти сяч триста тридцять три) грн. 1 0 коп., 87 (вісімдесят сім) грн. 84 ко п. витрат по сплаті державног о мита та 203 (двісті три) грн. 23 ко п. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

3. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

4. Після вступу рішенн я в законну силу видати наказ и.

5. Дане рішення набира є законної сили після закінч ення десятиденного строку з дня його прийняття і може бут и оскаржене в порядку, передб аченому чинним законодавств ом України.

Суддя Гаврило вська І.О.

Дата ухвалення рішення20.04.2011
Оприлюднено27.04.2011
Номер документу15089124
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 6 193, 10 грн

Судовий реєстр по справі —37/65

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ємельянова О.О.

Судовий наказ від 25.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Судовий наказ від 25.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 17.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Доленчук Д.О.

Ухвала від 17.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Доленчук Д.О.

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Доленчук Д.О.

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Доленчук Д.О.

Ухвала від 22.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Рішення від 20.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Рішення від 09.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні