Постанова
від 12.04.2011 по справі б3/162-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

в порядку ст. 51 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності

боржника або визнання його банкрутом"

12.04.11р. Справа № Б3/162-10

Суддя господарського суд у Дніпропетровської області Калиниченко Л.М.

при секретарі судового за сідання Германич І.Ю.

за участю представників ст орін:

від кредитора - не з'явив ся

від боржника - Соболевс ький С.В.

розглянувши справу

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОГАЗ", 49018, м.Дніпропетровсь к, вул. Моніторна, 10/502, (код ЄДРПО У 30378993)

до боржника Товариства з обмеженою відповідальніст ю "АВТОГАЗ", 49018, м.Дніпропетровс ьк, вул. Моніторна, 10/502, (код ЄДРП ОУ 30378993)

про визнання банкрутом

СУТЬ СПРАВИ:

Розглядається заява Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "АВТОГАЗ", 49018, м.Дніп ропетровськ, вул. Моніторна, 10 /502, (код ЄДРПОУ 30378993) про пору шення справи про банкрутство в порядку ст.51 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом",

Провадження у справі про банкрутство Товариства з об меженою відповідальністю "АВ ТОГАЗ", 49018, м. Дніпропетровськ, в ул. Моніторна, 10/502, (код ЄДРПОУ 303 78993) порушено господарським су дом Дніпропетровської облас ті 24.09.10р. відповідно до процеду ри, передбаченої ст. 51 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" (далі Закон).

Ухвалою від 18.03.11р. господар ський суд призначив судове з асідання на 12.04.11р., зобов'язав бо ржника представити у судове засідання докази про повідом лення державної податкової с лужби про ліквідацію підприє мства за рішенням загальних зборів станом на 14.09.10р.:

- Докази щодо майна боржника з урахуванням заставного ма йна;

- Усунути недоліки щодо акта інвентаризації майна та про міжного ліквідаційного бала нсу боржника;

- Докази про стягнення дебіт орської заборгованості.

11.04.11р. від Товариства з обмеже ною відповідальністю "АВТОГА З", м. Дніп ропетровськ надійшли уточне ння до заяви з додатковими до кументами.

У судове засідання з'явив ся представник боржника Собо левський С.В., який є засновник ом підприємства.

Розглянувши подані док ументи господарський суд вва жає за необхідне залучити їх до матеріалів справи та розг лянути по суті.

Підставою для зверненн я до суду із заявою про поруше ння провадження у справі вка зано те, що загальними зборам и учасників Товариства з обм еженою відповідальністю "АВТ ОГАЗ", м. Дніпропетровськ було прийнято рішення про ліквід ацію підприємства, що підтве рджується протоколом зборів учасників Товариства з обме женою відповідальністю "АВТО ГАЗ", м. Дніпропетровськ від 03.06 .10р.

Вивчивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника боржника,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю "АВТОГАЗ", м. Д ніпропетровськ (далі боржник ) діє на підставі самоврядува ння, господарської самостійн ості, є юридичної особою, може мати відокремлене майно, сам остійний баланс, печатку, шта мпи.

Відповідно до п.9 Статуту підприємства боржника товар иство ліквідується за рішенн ям зборів учасників товарист ва.

02.06.10р. на загальних зборах уч асників Товариства з обмежен ою відповідальністю "АВТОГАЗ ", м. Дніпропетровськ керуючис ь Статутом підприємства, бул о прийнято рішення про лікві дацію підприємство боржника , призначено ліквідаційну ко місію та голову ліквідаційно ї комісії ; внесено запис про в казане рішення до Єдиного де ржавного реєстру юридичних т а фізичних осіб - підприємців .

Крім того, відповідно до ч .4 ст. 105 Цивільного кодексу Укра їни комісія з припинення юри дичної особи помістила в дру кованих засобах масової інфо рмації оголошення про припин ення юридичної особи та поря док і строк заявлення кредит орами вимог до неї. (т. 1, а/с 30). Крі м того в Бюлетені державної р еєстрації від 11.06.10р. № 151(11) надрук оване відповідне оголошення .

Згідно ч.1 ст.111 Цивільного кодексу України передбачено , що ліквідаційна комісія піс ля закінчення строку для пре д'явлення вимог кредиторів с кладає проміжний баланс, яки й містить відомості про скла д майна юридичної особи, пере лік пред'явлення кредиторами вимог, а також результат їх ро згляду. На а/с 21 в томі 1 поданий такий баланс, який затвердже ний у встановленому порядку 10.09.10р..

На виконання ухвали госпо дарський суд від 18.03.11р. голова л іквідаційної комісії подав уточнення до звіту від 10.09.10р., д о акту інвентаризації дебіто рської, кредиторської заборг ованості та активів Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "АВТОГАЗ", м. Дні пропетровськ.

На а/с 105 т.1 є докази щодо напр авлення повідомлення до ДПІ у Ленінському районі м . Дніпропетровська. Крім того , 11.04.11р. направлено друге повідо млення до ДПІ у Ленінському р айоні м. Дніпропетровська з д одатковими документами, відп овідно до вимог п.п.8.1.1, п.8 Інстру кції "Про затвердження поряд ку обліку платників податків , зборів (обов'язкових платежі в)".

Ліквідаційна комісія вст ановили, що кредиторська заб оргованість становить 1 735 735,35гр н., дебіторська заборгованіс ть у розмірі 6 610,08грн., активи у п ідприємства та грошові кошти на розрахунковому рахунку в ідсутні. Таким чином, вартост і майна боржника недостатньо для задоволення вимог креди торів.

Відповідно до ст. 51 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщ о вартості майна боржника - юр идичної особи, щодо якого при йнято рішення про ліквідацію , недостатньо для задоволенн я вимог кредиторів, така юрид ична особа ліквідується в по рядку, передбаченому цим Зак оном. За результатами розгля ду заяви про порушення справ и про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатнь о для задоволення вимог кред иторів, господарський суд ви знає боржника, який ліквідує ться банкрутом, відкриває лі квідаційну процедуру, призна чає ліквідатора.

Суд вважає за можливе приз начити ліквідатором у справі арбітражного керуючого Моро зова І.А., ліцензія серія НОМ ЕР_1 за його згодою, та відхил ити клопотання арбітражного керуючого Талана І.Р., ліцензі я НОМЕР_2, оскільки останн ій не надав господарському с уду показники роботи в попер едніх справах, наявність у нь ого організаційних та техніч них можливостей виконувати о бов'язки розпорядника майна в даній справі.

Враховуючи викладене гос подарський суд прийшов до ви сновку про необхідність визн ання боржника банкрутом, від криття ліквідаційної процед ури строком на один рік, з покл аданням обов'язків ліквідато ра на арбітражного керуючого Морозова І.А., ліцензія серія НОМЕР_1

Згідно до ст. 23 Закону Укра їни «Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом»з дня пр ийняття господарським судом постанови про визнання борж ника банкрутом і відкриття л іквідаційної процедури: підп риємницька діяльність банк рута завершується закінчен ням технологічного циклу з в иготовлення продукції у разі можливості її продажу; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зоб ов'язання щодо сплати страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне ст рахування та інші види загал ьнообов'язкового державного соціального страхування , податків і зборів (обов'я зкових платежів) вважається таким, що настав; припиняєт ься нарахування неустойки (ш трафу, пені), процентів та інш их економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута; відомості про фіна нсове становище банкрута пе рестають бути конфіденційни ми чи становити комерційну т аємницю; укладення угод, пов' язаних з відчуженням майна б анкрута чи передачею його м айна третім особам, допуска ється в порядку, передбачен ому цим розділом; скасовуєть ся арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрут ом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежен ь щодо розпорядження майном банкрута не допускається; ви моги за зобов'язаннями боржн ика, визнаного банкрутом, що виникли під час проведенн я процедур банкрутства, м ожуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процеду ри; виконання зобов'язань бо ржника, визнаного банкрут ом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому цим р озділом.

З дня прийняття господар ським судом постанови про ви знання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційн ої процедури припиняються повноваження органів упра вління банкрута щодо управл іння банкрутом та розпорядж ення його майном, якщо цього не було зроблено раніше, кері вник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутст вом підприємства, про що роби ться запис у його трудовій кн ижці, а також припиняються повноваження власника (влас ників) майна банкрута, якщо ць ого не було зроблено раніше.

Опублікування відомосте й про визнання боржника банк рутом і відкриття ліквідаці йної процедури здійснюєтьс я ліквідатором у офіційних друкованих органах за раху нок банкрута у п'ятиденний ст рок з дня прийняття постанов и про визнання боржника банк рутом.

Не дозволяється опублік ування або розголошення інши м чином відомостей про визн ання боржника банкрутом до дня прийняття господарськи м судом постанови про визн ання боржника банкрутом.

Відомості про визнання бо ржника банкрутом і про відкр иття ліквідаційної процедур и повинні містити: найменува ння та інші реквізити боржни ка, визнаного банкрутом; на йменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банк рутство; дату прийняття гос подарським судом постанови про визнання боржника банкр утом і відкриття ліквідаційн ої процедури; відомості про л іквідатора (ліквідаційну ком ісію).

Порядок пред' явлення вим ог кредиторів, виявлення май на банкрута, його реалізації і задоволення вимог кредито рів визначений ст.ст. 26, 29, 30, 31, ч.3 с т. 51 Закону України «Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом», які не передбачають можливості звернення стягне ння на майно боржника та задо волення вимог кредиторів поз а межами провадження у справ і про банкрутство, у тому числ і в порядку, встановленому За конами України «Про заставу» , «Про іпотеку», «Про задоволе ння вимог кредиторів та реєс трацію обтяжень».

Ліквідатор з дня свого призначення здійснює так і повноваження: приймає до св ого відання майно боржника, вживає заходів по забезпечен ню його збереження; викону є функції з управління та розпорядження майном банк рута; здійснює інвентаризаці ю та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; ана лізує фінансове становище ба нкрута; виконує повноваження керівника (органів управлін ня) банкрута; очолює ліквід аційну комісію та формує лік відаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо пове рнення дебіторської заборго ваності банкруту; має право о тримувати кредит для випла ти вихідної допомоги працівн икам, що звільняються внаслі док ліквідації банкрута, яки й відшкодовується в першу че ргу згідно зі статтею 31 цього Закону за рахунок коштів, оде ржаних від продажу майна бан крута; з дня визнання боржник а банкрутом та відкриття лік відаційної процедури повід омляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законод авства України про працю. Ви плата вихідної допомоги з вільненим працівникам бан крута провадиться ліквідат ором у першу чергу за раху нок коштів, одержаних від пр одажу майна банкрута або отр иманого для цієї мети кредит у; заявляє в установленому порядку заперечення по заяв лених до боржника вимогах п оточних кредиторів за зобо в'язаннями, які виникли під час провадження у справі п ро банкрутство, і є неоплаче ними; з підстав, передбачених частиною десятою статті 17 ц ього Закону, подає до господа рського суду заяви про визна ння недійсними угод боржник а; вживає заходів, спрямов аних на пошук, виявлення та по вернення майна банкрута, що з находиться у третіх осіб; пер едає у встановленому поряд ку на зберігання документи банкрута, які відповідно д о нормативно-правових доку ментів підлягають обов'язков ому зберіганню; реалізує май но банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, п ередбаченому цим Законом; по відомляє про своє призначен ня державний орган з питан ь банкрутства в десятиденн ий строк з дня прийняття р ішення господарським судом та надає державному орга ну з питань банкрутства ін формацію для ведення єдино ї бази даних щодо підприємс тв-банкрутів; здійснює інші п овноваження, передбачені цим Законом.

Протягом п'ятнадцяти дні в з дня призначення ліквідат ора відповідні посадові о соби банкрута зобов'язані передати бухгалтерську та і ншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріаль ні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених о бов'язків відповідні посадо ві особи банкрута несуть від повідальність відповідно до законів України. З дня призн ачення ліквідатора до ньог о переходять права керівник а (органів управління) юридич ної особи - банкрута. Ліквідат ор (арбітражний керуючий) м ає право замовити виготовл ення дубліката печатки та шт ампів у разі їх втрати.

Дії ліквідатора (лікві даційної комісії) можуть бу ти оскаржені до господарсь кого суду власником майна (органом, уповноваженим упра вляти майном) банкрута; особо ю, яка відповідає за зобов'яз аннями банкрута; кожним кред итором окремо або комітетом кредиторів; особою, яка, пос илаючись на свої права власн ика або іншу підставу, перед бачену законом чи договор ом, оспорює правомірність віднесення майнових актив ів або коштів до ліквідаці йної маси.

При здійсненні своїх по вноважень ліквідатор має п раво заявити вимоги до трет іх осіб, які відповідно до за конодавства несуть субсидіа рну відповідальність за зобо в'язаннями боржника у зв'язк у з доведенням його до банкру тства. Розмір зазначених вим ог визначається виходячи з р ізниці між сумою вимог кре диторів і ліквідаційною мас ою.

Стягнені суми включають ся в ліквідаційну масу і можу ть бути використані тільки д ля задоволення вимог креди торів у порядку черговості, встановленої статтею 31 цього Закону.

Відповідно до вимог п.3 ст.5 1 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том" кредитори мають право за явити свої претензії до борж ника, який ліквідується, в м ісячний строк з дня публікац ії оголошення про визнання б оржника, який ліквідується, б анкрутом.

Відповідно до вимог ст.26 За кону України "Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м" усі види майнових активі в (майно та майнові права) ба нкрута, які належать йому н а праві власності або повн ого господарського відання на дату відкриття ліквідаці йної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедур и, включаються до складу лікв ідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в то му числі гуртожитків, дитя чих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфра структури, які в разі банкру тства підприємства передают ься в порядку, встановлен ому законодавством, до ком унальної власності відпов ідних територіальних грома д без додаткових умов і фінан суються в установленому поря дку. Речі, визначені родовими ознаками, що належать банкру ту на праві володіння або користування, включаються до складу ліквідаційної мас и. Майно банкрута, що є предмет ом застави, включається до ск ладу ліквідаційної маси, але використовується вик лючно для першочергового за доволення вимог заставодерж ателя. Індивідуально визначе ні речі, що належать банкру ту на підставі речових пра в, крім права власності і повного господарського від ання, не можуть бути включе ні до складу ліквідаційної маси.

Оцінка майна банкрута про водиться відповідно до вимог ст.29 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

Після проведення інвент аризації та оцінка майна бан крута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута, перед баченою ст.30 вищевказаного за кону.

Ліквідатор зобов'язаний ви користовувати при проведенн і ліквідаційної прцоедури ті льки один рахунок банкрута в банківській установі. Інші р ахунки, виявлені при проведе ні ліквідаційної процедури, підлягають закриттю. Залишки коштів на цих рахунках перер аховуються на основний рахун ок банкрута.

Кошти, які надходять при проведенні ліквідацій ної процедури, зараховуються на основний рахунок боржник а. З основного рахунку здійсн юються виплати кредиторам у порядку, передбаченому стат тею 31 цього Закону. Продаж ма йна банкрута оформляєтьс я договорами купівлі-прода жу, які укладаються між лік відатором і покупцем відпов ідно до законів України.

Кошти, одержані від прода жу майна банкрута, спрямовую ться на задоволення вимог кр едиторів, у порядку, встановл еному ст.31 цього Закону.

Після завершення усіх ро зрахунків з кредиторами, лік відатор подає до господарськ ого суду звіт та ліквідаційн ий баланс, до якого додаються всі документи, пов'язані з лік відаційною процедурою у спра ві.

Виходячи із положень ста тті 11-1 Закону України «Про дер жавну податкову службу в Укр аїні»копію цієї постанови на правити до органу державної податкової служби за місцезн аходженням банкрута для розг ляду питання щодо проведення позапланової перевірки сво єчасності, достовірності, по вноти нарахування та сплати податків та зборів (обов' яз кових платежів). Матеріали за результатами перевірки напр авити для долучення до справ и про банкрутство.

Керуючись ст.86 Господарсь кого процесуального кодексу України, ст. 23-26, 29-31, 51 Закону Укра їни «Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом», суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Товариство з о бмеженою відповідальністю "А ВТОГАЗ", 49018, м.Дніпропетровськ, вул. Моніторна, 10/502, (код ЄДРПОУ 30378993) - банкрутом.

Відкрити ліквідаційну п роцедуру у справі строком на 1 рік, до 12.04.12.

Ліквідатором Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "АВТОГАЗ", м. Дніпропетровськ призначити Морозова Ігор я Анатолійовича., ліцензія се рія НОМЕР_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_3)

Припинити повноваження о рганів управління банкрута щ одо управління банкрутом та розпорядження його майном, п овноваження власника (власни ків) майна банкрута, покласти на ліквідатора виконання їх повноважень.

Зобов' язати ліквідатор а у 5-ти денний строк подати до суду докази опублікуванн я оголошення про банкрутство боржника в офіційному друко ваному органі.

Ліквідатору Морозову І.А. розглянути претензії до бор жника, які надійдуть в місячн ий строк з дня публікації ого лошення про визнання боржник а, який ліквідується банкрут ом, та повідомити кредиторів про результати розгляду їх в имог.

Зобов' язати ліквідатора невідкладно прийняти до свог о відання майно боржника, вжи вати заходів по забезпеченню його збереження, виконувати функції з управління та розп орядження майном банкрута, з дійснити інвентаризацію та о цінку майна банкрута згідно з законодавством, виконувати повноваження керівника (орг анів управління) банкрута, фо рмувати ліквідаційну масу, р еалізовувати майно банкрута для задоволення вимог креди торів у порядку, передбачено му Законом України «Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом», здійснювати інші п овноваження, передбачені цим Законом.

Ліквідатору використову вати при проведенні ліквідац ійної процедури тільки один рахунок боржника в банківськ ій установі. Інші рахунки бор жника підлягають закриттю лі квідатором.

Реалізація майна боржник а, звернення на нього стягнен ня кредиторами, а також задов олення вимог кредиторів борж ника відбувається виключно в порядку, визначеному Законо м України «Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом".

Зобов'язати ліквідатора Морозова І.А. у строк до 12.04.12р . подати на затвердження до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс з доку ментами, які відбувались при здійсненні ліквідаційної пр оцедури, копії договорів куп івлі-продажу, акти приймання -передач і майна, документи, як і підтверджують погашення ви мог кредиторів, тощо.

Ліквідатору раз на місяць надавати господарському суд у звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове ст ановище і майно боржника на день відкриття ліквідацій ної процедури та при проведе нні ліквідаційної процедури , використання коштів боржн ика, а також іншу інформаці ю.

Суддя

Л.М. Калиниченко

Дата ухвалення рішення12.04.2011
Оприлюднено28.04.2011
Номер документу15095424
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б3/162-10

Постанова від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Ухвала від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 22.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 15.05.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Постанова від 14.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні