Постанова
від 07.04.2011 по справі 2-19/793-2009
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІ ЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

додаткова Постанова

Іменем України

07 квітня 2011 року Справа № 2-19/793-2009

Севастопольський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів:

головуючого судді Градо вої О.Г.,

суддів Масло вої З.Д.,

Кот лярової О.Л.,

за участю представників ст орін:

представники боржника, кр едиторів та інших учасників справи про банкрутство не з' явилися;

розглянувши заяву публ ічного акціонерного товарис тва "Дочірній банк Сбербанку Росії" про прийняття додат кового рішення у справі № 2-19/793-2009

за заявою кредитора Укр аїнського фінансово-промисл ового концерну "УФПК" (вул. М. Ра скової, 23, оф. 508, Київ, 01000)

до боржника приватного підприємства "Фірма "Дакос" (в ул. Федотова, 25, Сімферополь, Ав тономна Республіка Крим, 95017)

за участю: арбітражного керуючого Горюн Віталія Вас ильовича (АДРЕСА_1)

Управління з пи тань банкрутства в АР Крим та м. Севастополь Державного де партаменту з питань банкрутс тва Міністерства економіки У країни (вул. Київська, 150, Сімфер ополь, Автономна Республіка Крим, 95493)

кредитори: повне товари ство Ломбард "Фірма "Рол" і ком панія" (вул. Ковильна, 54, кв. 55, Сім ферополь, Автономна Республі ка Крим, 95034)

ОСОБА_1 (АДР ЕСА_2)

ОСОБА_2 (АДР ЕСА_3)

товариство з об меженою відповідальністю "Да кос-Т" (вул. Федотова, 25, Сімферо поль, 95017)

товариство з об меженою відповідальністю "Да кос" (вул. Донська, 41, кв. 135, Сімфер ополь, Автономна Республіка Крим, 95017)

публічне акціон ерне товариство "Дочірній ба нк Сбербанку Росії" (вул. Волод имирська, 46, Київ 34, 01034)

Управління Пенс ійного фонду України в Центр альному районі міста Сімферо поля Автономної Республіки К рим (вул. Д. Ульянова, 10, Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, 95013)

Відділення вико навчої дирекції Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності в А втономній Республіці Крим (в ул. Р. Люксембург, 17а, Сімферопо ль, 95006)

Сімферопольськ ий міський центр зайнятості (вул. Р. Люксембург, 7, Сімферопо ль, 95000)

Відділення вико навчої дирекції Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань Ук раїни в м. Сімферополі Автоно мної Республіки Крим (вул. Ким , 56/69, Сімферополь, Автономна Ре спубліка Крим, 95000)

про порушення справи про б анкрутство,

ВСТАНОВИВ:

04 жовтня 2010 року ухвало ю попереднього засідання міс цевого господарського суду п о цій справі визнані певні гр ошові вимоги кредиторів, зат верджено реєстр вимог кредит орів, в тому числі, визнані вим оги публічного акціонерного товариства "Дочірній банк Сб ербанку Росії" (а.к.с. 183-192 т. 1).

На цю ухвалу були по дані апеляційні скарги, в том у числі, публічним акціонерн им товариством "Дочірній бан к Сбербанку Росії", яке просил о виключити вимоги кредиторі в товариства з обмеженою від повідальністю "Дакос", ОСОБ А_2, товариства з обмеженою в ідповідальністю "Дакос-Т" том у, що ухвала частково прийнят а з порушенням норм матеріал ьного права.

30 листопада 2010 року Се вастопольським апеляційним господарським судом розглян уті апеляційні скарги та вка зана ухвала місцевого господ арського суду частково скасо вана, в тому числі, вимоги вказ аного кредитора визнані та в іднесені до четвертої і шост ої черг: 1.445.804,69 грн. та 656.413,01 грн. від повідно (а.к.с. 61-71 т. 2).

При цьому, в мотивувал ьній частині постанови апеля ційним господарським судом в казано, що вимоги цього креди тору підлягають задоволенню з віднесенням до черг:

у четверту чергу :

700.000 грн. - борг по креди тному договору,

640.217,88 грн. - проценти за користування кредитом,

68.408,16 грн. - 3% річних в ід простроченої заборговано сті за сумою кредиту,

37.178,65 грн. - 3% річних в ід простроченої заборговано сті за процентами станом на 27 січня 2010 року;

у шосту чергу:

656.413,01 грн. - пені за простр очку кредиту та процентів за користування кредитом (421.422,47 гр н. - пеня за прострочку кредиту і 234.990,54 грн. - пені за прострочку процентів за користування кр едитом, суми яких підтвердже но висновком судової експерт изи і загальна сума яких не ви ходить за межі заявленої кре дитором загальної суми пені) ,

а віднесення місце вим господарським судом до ш остої черги 68.408,16 грн. - 3% річних з а кредит, 37.178,65 грн. - 3% річних по ві дсотках, 2.729,31 грн. - судових витр ат не відповідає вимогам ста тті 31 Закону України N784-XIV, а тому у цій частині ухвала суду пер шої інстанції підлягає скасу ванню.

Однак у резолютивн ій частині постанови апеляці йного суду не вирішено питан ня про вказані кредиторські вимоги та судові витрати на с уму 2.729,31 грн.

Публічне акціонерн е товариство "Дочірній банк С бербанку Росії" звернулося з заявою про прийняття додатк ової постанови щодо віднесен ня до першої черги 361 грн., до че твертої - 2.368,31 грн. (а.к.с. 7-8 т. 2).

В судове засідання а пеляційної інстанції по розг ляду вказаної заяви про прий няття додаткової постанови п редставники боржника, кредит орів та інших учасників спра ви про банкрутство повторно не з' явилися, про час та місц е засідання були сповіщені у хвалою, копії якої були напра влені на їх адреси рекомендо ваною кореспонденцією. Заяв про відкладення розгляду ціє ї заяви не надійшло. Явка вказ аних осіб не визнана апеляці йним судом обов' язковою. А т ому заява підлягає розгляду в судовому засіданні за відс утністю осіб, що не з' явилис я.

Факт наявності креди торських вимог на 2.368,31 грн. та сп лати по цій справі судових ви трат на 361 грн. підтверджуєтьс я письмовими доказами: судов им рішенням та платіжними до рученнями (а.к.с. 18-20 т. 2).

10 березня 2011 року Вищи м господарським судом Україн и прийнята постанова по цій с праві, якою постанова Севаст опольського апеляційного го сподарського суду від 30 листо пада 2010 року в частині кредито рських вимог публічного акці онерного товариства "Дочірні й банк Сбербанку Росії" залиш ена без змін, скасовано в част ині кредиторських вимог ОС ОБА_2, товариства з обмежено ю відповідальністю "Дакос-Т", т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Дакос", в цій части ні справа направлена на нови й розгляд до господарського суду Автономної Республіки К рим (а.к.с. 56-60 т. 2).

Відповідно до частин и 1 статті 88 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и господарський суд має прав о за заявою сторони прийняти додаткове рішення, якщо:

1) з якоїсь позовної ви моги, яку було розглянуто в за сіданні господарського суду , не прийнято рішення;

2) не вирішено питання про розподіл господарських в итрат або про повернення дер жавного мита з бюджету.

Частина 2 статті 41 Госп одарського процесуального к одексу України передбачає, щ о господарські суди розгляда ють справи про банкрутство у порядку провадження, передб аченому цим Кодексом, з ураху ванням особливостей, встанов лених Законом України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом".

Стаття 99 вказаного Код ексу встановлює, що в апеляці йній інстанції справи перегл ядаються за правилами розгля ду цих справ у першій інстанц ії з урахуванням особливосте й, передбачених у цьому розді лі; апеляційний господарськи й суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, корис тується правами, наданими су ду першої інстанції.

Як слідує зі справи, кр едитором - публічним акціоне рним товариством "Дочірній б анк Сбербанку Росії", були зая влені кредиторські вимоги по понесеним по іншій справі су довим витратам в сумі 2.368,31 грн. , ці вимоги розглядалися як су дом першої інстанції, так і ап еляційним судом, в касаційно му порядку ці судові рішення відносно вимог цього кредит ора не скасовані, але апеляці йним судом не прийнято відно сно цих вимог судове рішення . Також при подачі заяви цей кр едитор поніс судові витрати з оплати державного мита, пла ти за внесення відомостей до Єдиної бази даних інформаці ї щодо кредитора та його вимо г, витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу. А тому заява цього кр едитора про прийняття додатк ового рішення по цим вимогам обґрунтована та підлягає за доволенню.

Відповідно до частин и 1 статті 31 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" (в редакції Зако ну України N784-XIV від 30 червня 1999 ро ку з змінами, далі Закон Украї ни N784-XIV) кошти, одержані від прод ажу майна банкрута, спрямову ються на задоволення вимог к редиторів, у порядку, встанов леному цією статтею:

у першу чергу задовол ьняються витрати, пов'язані з провадженням у справі про ба нкрутство в господарському с уді, у тому числі: витрати на о плату державного мита (підпу нкт "г" пункту 1 частини 1);

у четверту чергу задо вольняються вимоги кредитор ів, не забезпечені заставою, у тому числі і вимоги кредитор ів, що виникли із зобов'язань у процедурі розпорядження май ном боржника чи в процедурі с анації боржника (пункт 4).

Відповідно до абзацу сьомого статті 1 Закону Украї ни N784-XIV грошове зобов'язання - це зобов'язання боржника запла тити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно -правового договору та з інши х підстав, передбачених циві льним законодавством Україн и.

А абзац шостий статті 1 Закону України N784-XIV передбача є, що кредитор - юридична особа , яка має у встановленому поря дку підтверджені документам и вимоги щодо грошових зобов 'язань до боржника, конкурсні кредитори - кредитори за вимо гами до боржника, які виникли до порушення провадження у с праві про банкрутство та вим оги яких не забезпечені заст авою майна боржника.

Згідно зі статтею 11 Ци вільного кодексу України під ставами виникнення цивільни х прав та обов'язків є договор и (пункт 1 частини 2), рішення суд у (частина 5).

Як слідує з постанови Пленуму Верховного Суду Укр аїни №15 від 18 грудня 2009 року "Про судову практику в справах пр о банкрутство", до складу грош ових вимог кредитора зарахов ується заборгованість за пер едані товари, виконані робот и і надані послуги, сума креди тів та позики з урахуванням п роцентів, які зобов'язаний сп латити боржник, а також індек с інфляції від суми основног о боргу та три проценти річни х від простроченої суми, нара ховані відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України .

Разом з тим, до складу грошових зобов'язань боржник а не зараховуються недоїмка (пеня та штраф), визначена на д ату подання заяви до господа рського суду, кредитор не поз бавлений права подавати дода ткові вимоги щодо стягнення процентів та інфляційних втр ат відповідно до порядку, вст ановленого Законом N784-XIV, те сам е стосується процентів за по зику та кредит (статті 1048, 1054 та 105 7 Цивільного кодексу України ).

Як вказано вище, креди тор заявив вимоги по грошови м зобов'язанням, в тому числі, по понесеним по іншій справі судовим витратам у сумі 2.368,31 гр н., а тому ці кредиторські вимо ги слідує віднести до четвер тої черги тому, що це є грошови ми вимогами, в які не включені недоїмка (пеня чи штраф).

Керуючись статтями 88, 101, 102, 103, 105 Господарського процес уального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву публічного акц іонерного товариства "Дочірн ій банк Сбербанку Росії" про п рийняття додаткової постано ви задовольнити.

Прийняти додатков у постанову:

Додатково визнати кредиторські вимоги публічн ого акціонерного товариства "Дочірній банк Сбербанку Рос ії" до боржника приватного пі дприємства "Фірма "Дакос"

- на 2.368,31 грн. (судові витр ати по іншій справі), які відне сти до четвертої черги задов олення вимог кредиторів,

- на 361 грн. (судові витрати по цій справі про бан крутство), які віднести до пер шої черги задоволення вимог кредиторів.

Головуючий суддя О.Г. Градов а

Судді З.Д. М аслова

О.Л. Котляр ова

Розсилка:

1. Український фінансово-про мисловий концерн "УФПК" (вул. М . Раскової, 23, оф. 508, Київ, 01000)

2. приватне підприємство "Фі рма "Дакос" (вул. Федотова, 25, Сім ферополь, Автономна Республі ка Крим, 95017)

3. арбітражний керуючий Горю н Віталій Васильович (АДРЕС А_1)

4. Управління з питань банкр утства в АР Крим та м. Севастоп оль Державного департаменту з питань банкрутства Мініст ерства економіки України (ву л. Київська, 150, Сімферополь, Авт ономна Республіка Крим, 95493)

5. повне товариство Ломбард "Фірма "Рол" і компанія" (вул. Ков ильна, 54, кв. 55, Сімферополь, Авто номна Республіка Крим, 95034)

6. ОСОБА_1 (АДРЕСА_2)

7. ОСОБА_2 (АДРЕСА_3)

8. товариство з обмеженою ві дповідальністю "Дакос-Т" (вул. Федотова, 25, Сімферополь, 95017)

9. товариство з обмеженою ві дповідальністю "Дакос" (вул. До нська, 41, кв. 135, Сімферополь, Авто номна Республіка Крим, 95017)

10. публічне акціонерне това риство "Дочірній банк Сберба нку Росії" (вул. Володимирська , 46, Київ 34, 01034)

11. Управління Пенсійного фо нду України в Центральному р айоні міста Сімферополя Авто номної Республіки Крим (вул. Д . Ульянова, 10, Сімферополь, Авто номна Республіка Крим, 95013)

12. Відділення виконавчої ди рекції Фонду соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності в Автономній Республіці Крим (вул. Р. Люксе мбург, 17а, Сімферополь, 95006)

13. Сімферопольський міський центр зайнятості (вул. Р. Люкс ембург, 7, Сімферополь, 95000)

14. Відділення виконавчої ди рекції Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України в м . Сімферополі Автономної Рес публіки Крим (вул. Ким, 56/69, Сімфе рополь, Автономна Республіка Крим, 95000)

Дата ухвалення рішення07.04.2011
Оприлюднено28.04.2011
Номер документу15096734
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2-19/793-2009

Ухвала від 20.03.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Градова Ольга Григорівна

Постанова від 07.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 07.04.2011

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Градова Ольга Григорівна

Ухвала від 01.04.2011

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Градова Ольга Григорівна

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Градова Ольга Григорівна

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Градова Ольга Григорівна

Ухвала від 15.02.2011

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Маслова Зінаїда Дмитрівна

Ухвала від 05.01.2011

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Маслова Зінаїда Дмитрівна

Постанова від 08.12.2010

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Маслова Зінаїда Дмитрівна

Ухвала від 26.11.2010

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Маслова Зінаіда Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні