Постанова
від 04.05.2011 по справі к7/178-10(к39/250-09)
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" травня 2011 р. Справа № К7/178-10(К39/250-09)

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Черкащенка М.М., - головуючо го,

Кривди Д.С.,

Студенця В.І.,

розглянувши касаційну ска ргу ПАТ "УкрСиббанк"

на постанову Дніпропетровського апеля ційного господарського суду від 21.02.2011 року

у справі господарського су ду Дніпропетровської област і

за позовом ОСОБА_1

до ЗАТ "Дніпропетровська фаб рика нетканих матеріалів"

3-ті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідач а ПАТ "УкрСиббанк"

про визнання недійсними рішен ь правління товариства,

В засіданні взяли участь представники:

- позивача: не з"явився,

- відповідача:

- третьої особи: не з"явився,

Ігнатенко В.Л.,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2009 року О СОБА_1 звернулась до господ арського суду Дніпропетровс ької області з позовом до ЗАТ "Дніпропетровська фабрика н етканих матеріалів" про визн ання недійсним повністю з мо менту прийняття рішення прав ління Закритого акціонерног о товариства "Дніпропетровсь ка фабрика нетканих матеріал ів" від 17.08.2006 року.

У грудні 2009 року позивач по дала до суду заяву про уточне ння позовних вимог і просила суд визнати недійсним рішен ня правління Закритого акціо нерного товариства "Дніпропе тровська фабрика нетканих ма теріалів" від 17.08.2006 року про виз нання доцільним передання не рухомості по АДРЕСА_1 в іп отеку по кредитним зобов'яза нням ТОВ "Маестро А.Г." та неді йсним рішення правління Закр итого акціонерного товарист ва "Дніпропетровська фабрика нетканих матеріалів" про дел егування права підпису усіх документів по оформленню іпо теки по кредитним зобов'язан ням ТОВ "Маестро А.Г." голові пр авління ОСОБА_2 та викладе ному у п. 3 протоколу засідання правління № 10 від 17.08.2006р. з момен ту його прийняття.

Справа розглядалась неодн оразово.

Останнім рішенням господа рського суду Дніпропетровсь кої області від 29.11.2010 року позов задоволено повністю. Визнан о недійсним рішення правлінн я Закритого акціонерного тов ариства "Дніпропетровська фа брика нетканих матеріалів" п ро визнання доцільним переда ння нерухомості по АДРЕСА_1 в іпотеку по кредитним зобо в'язанням ТОВ "Маестро А.Г.", вик ладене у пункті 2 протоколу за сідання правління № 10 від 17.08.2006р ., з моменту його прийняття. Ви знано недійсним рішення прав ління Закритого акціонерног о товариства "Дніпропетровсь ка фабрика нетканих матеріал ів" про делегування права під пису усіх документів по офор мленню іпотеки по кредитним зобов'язанням ТОВ "Маестро А.Г ." голові правління ОСОБА_2 , викладене у пункті 3 протоко лу засідання правління № 10 від 17.08.2006р., з моменту його прийнятт я. Присуджено до стягнення з З акритого акціонерного товар иства "Дніпропетровська фабр ика нетканих матеріалів" на к ористь позивача витрати на о плату державного мита у сумі 85,00 грн., витрати на оплату інфо рмаційно-технічного забезпе чення судового процесу у сум і 236,00 грн.

Постановою Дніпропетровсь кого апеляційного господарс ького суду від 21.02.2011 року рішенн я місцевого господарського с уду від 29.11.2010 року залишено без змін, а апеляційну скаргу - б ез задоволення.

Не погоджуючись з пр ийнятими судовими рішеннями , ПАТ "УкрСиббанк" подало касац ійну скаргу, в якій просить по станову Дніпропетровського апеляційного господарськог о суду від 21.02.2011 року та рішення господарського суду Дніпроп етровської області від 29.11.2009 ро ку скасувати і прийняти нове рішення, яким відмовити у зад оволенні позову.

В обґрунтування своїх вим ог скаржник посилається на т е, що судами неправильно заст осовані норми матеріального та процесуального права, що п ризвело до прийняття незакон них судових рішень.

Колегія суддів, розглянувш и наявні матеріали, обговори вши доводи касаційної скарги , перевіривши юридичну оцінк у обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування н орм матеріального та процесу ального права вважає, що каса ційна скарга підлягає задово ленню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судам и попередніх інстанцій, ОСО БА_1 згідно із статутом Закр итого акціонерного товарист ва "Дніпропетровська фабрика нетканих матеріалів" затвер дженого загальними зборами ч ленів колективного підприєм ства "Дніпропетровська фабри ка нетканих матеріалів", прот окол №3 від 23.10.2003р., є акціонером Т овариства, якій станом на 17.08.2006 року належало 1 000 простих імен них акцій Товариства, номіна льною вартість 1, 00 грн. кожна.

Відповідно до Статуту, стат утний фонд Закритого акціоне рного товариства "Дніпропетр овська фабрика нетканих мате ріалів" поділений на 684871 прости х іменних акцій товариства з агальною номінальною вартіс тю 1,00 грн. кожна.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що згідно з пр отоколом № 10 засідання правлі ння товариства від 17 серпня 2006 року, правлінням Товариства прийняті рішення, зокрема: вв ажати доцільним передачу нер ухомості по АДРЕСА_1 в іпо теку за кредитними зобов' яз аннями ТОВ "Маестро А.Г." (п. 2 ріш ення); право підпису усіх док ументів по оформленню іпотек и по кредитним зобов' язання м ТОВ "Маестро А.Г." делегувати голові правління ОСОБА_2 (п. 3 рішення).

Визнаючи недійсним зазнач ені рішення правління товари ства, суди попередніх інстан цій виходили з того, що правлі ння товариства, всупереч ст.с т. 98, 154 ЦК України, прийняло ріше ння щодо можливості передачі нерухомого майна в іпотеку, в ирішення якого є виключною к омпетенцією загальних зборі в акціонерів товариства.

Проте, з таким висновком кол егія суддів не може погодити сь, враховуючи наступне.

Згідно зі ст. 159 ЦК України, ви щим органом акціонерного тов ариства є загальні збори акц іонерів. У загальних зборах м ають право брати участь усі й ого акціонери незалежно від кількості і виду акцій, що їм н алежать. Акціонери (їхні пред ставники), які беруть участь у загальних зборах, реєструют ься із зазначенням кількості голосів, що їх має кожний акці онер, який бере участь у збора х. До виключної компетенції з агальних зборів акціонерів н алежить:

1) внесення змін до статуту т овариства, у тому числі зміна розміру його статутного кап італу;

2) утворення та ліквідація н аглядової ради та інших орга нів товариства, обрання та ві дкликання членів наглядової ради;

3) затвердження річного звіт у товариства;

4) рішення про ліквідацію то вариства.

До виключної компетенції з агальних зборів статутом тов ариства і законом може бути т акож віднесене вирішення інш их питань. Питання, віднесені законом до виключної компет енції загальних зборів акціо нерів, не можуть бути передан і ними для вирішення іншим ор ганам товариства.

Відповідно до ч. 2 ст. 98 ЦК Укра їни, рішення загальних зборі в учасників товариства про в ідчуження майна товариства н а суму, що становить п'ятдесят і більше відсотків майна тов ариства, приймаються більші стю не менш як у 3/4 голосів, я кщо інше не встановлено зако ном.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судам и попередніх інстанцій оскар жуваним рішенням правління т овариства, оформленого прото колом № 10 від 17.08.2006 року прийнято рішення про доцільність пер едачі нерухомості по АДРЕС А_1 в іпотеку за кредитними з обов' язаннями ТОВ "Маестро А.Г."

Відповідно до приписів ста тті 575 ЦК України та статті 1 Зак ону України "Про іпотеку", під іпотекою розуміється вид заб езпечення виконання зобов'яз ання нерухомим майном, що зал ишається у володінні і корис туванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання бор жником забезпеченого іпотек ою зобов'язання одержати зад оволення своїх вимог за раху нок предмета іпотеки переваж но перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, вст ановленому цим Законом.

Враховуючи приписи зазнач ених вище статей і те, що перед ача в іпотеку нерухомого май на не передбачає позбавлення іпотекодержателя право влас ності на предмет іпотеки в мо мент укладення договору, том у суди попередніх інстанцій дійшли до помилкового виснов ку, що передача позивачем нер ухомості по АДРЕСА_1 в іпо теку за кредитними зобов' яз аннями ТОВ "Маестро А.Г." є його відчуженням.

Згідно із Статутом Закрито го акціонерного товариства " Дніпропетровська фабрика не тканих матеріалів", виконавч им органом Товариства, який з дійснює керівництво його пот очною діяльністю, є правлінн я. Правління вирішує всі пита ння діяльності Товариства, к рім тих, що належать до компет енції загальних зборів. Прав ління здійснює різного роду угоди та інші юридичні акти, в идає доручення, відкриває в б анках рахунки; розпоряджаєть ся майном Товариства, у тому ч ислі фінансовими ресурсами в межах, встановлених чинним з аконодавством та статутом.

Відповідно до п.9.6 Статуту За критого акціонерного товари ства "Дніпропетровська фабри ка нетканих матеріалів" до ви ключної компетенції загальн их зборів акціонерів товарис тва віднесені питання: внесе ння змін до Статуту товарист ва, в тому числі зміна розміру його статутного капіталу (ст атутного фонду); затвердженн я річних результатів діяльно сті товариства, включаючи йо го дочірні підприємства, зат вердження звітів і висновкі в Ревізійної комісії, порядк у розподілу прибутку, строку та порядку виплати частики п рибутку (дивідендів), визначе ння розмірів, порядку та напр ямків використання фондів то вариства; обрання та відклик ання членів Спостережної Рад и, Голови Правління та Ревізі йної комісії товариства; при йняття рішення про припиненн я діяльності товариства, при значення ліквідаційної комі сії, затвердження ліквідацій ного балансу.

Враховуючи зазначені вище положення Статуту товариств а, те, що до виключної компетен ції загальних зборів акціоне рів не віднесено вирішення п итання про передачу нерухомо го майна товариства в іпотек у та враховуючи положення ст атті 98 ЦК України, яка передба чає прийняття загальними зб орами акціонерів рішення про відчуження майна товариства на суму, що становить п'ятдеся т і більше відсотків майна то вариства, приймаються більш істю не менш як у 3/4 голосів, т о колегія суддів вважає поми лковим висновок попередніх с удових інстанцій про перевищ ення Правлінням товариства п овноважень, передбачених Ста тутом товариства, при прийня тті ним оскаржуваних рішень.

За таких обставин, висновок попередніх інстанцій про по рушення прав акціонера на уч асть в управлінні товариства не відповідає вимогам закон у, а тому не підлягає захисту.

Враховуючи вищевикладене, те, що судами попередніх інст анцій встановлені всі обстав ини справи, проте ними було не правильно застосовані норми матеріального права, що приз вело до прийняття незаконних судових рішень, а також врахо вуючи повноваження касаційн ої інстанції, передбаченої с т. 1119 ГПК України, колегія судді в приходить до висновку про с касування судових рішень поп ередніх інстанцій та прийнят тя нового рішення про відмов у у задоволенні позовних вим ог через відсутність правови х підстав для його задоволен ня.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119-11111 Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу задоволь нити.

Постанову Дніпропетровськ ого апеляційного господарсь кого суду від 21.02.2011 року та ріше ння господарського суду Дніп ропетровської області від 29.11 .2010 року у справі № К7/178-10(К39/250-09) скас увати.

Прийняти нове рішення.

В задоволенні позову відмо вити повністю.

Доручити господарському с уду Дніпропетровської облас ті видати відповідні накази, згідно зі статтею 122 Господар ського процесуального кодек су України.

Головуючий, суддя М.М.Черкащенко

Судді Д.С.Кривда

В.І.Студенець

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення04.05.2011
Оприлюднено06.05.2011
Номер документу15120242
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к7/178-10(к39/250-09)

Ухвала від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Постанова від 04.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Судовий наказ від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Постанова від 21.02.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Стрелець Тетяна Геннадіївна

Рішення від 07.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 21.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 21.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні